Продукти:
5 картофа
половин литър прясно мляко
6 не много големи гъби
1 голям морков
2 филии сух хляб за крутончета
Картофите се обелват и нарязват на средно-големи кубчета. Варят се докато омекнат. Морковите и гъбите се нарязват на малки парченца (ако имате чопър ще ви свърши чудесна работа) и се задушават във вода и малко маргарин. Прясното мляко се подгрява. Кртофите се пасират, докато не станат на пюре. Картофите и прясното мляко могат да се поразбият и за малко с миксер, за да се омешат добре. Слагат се в тенджера, добавят се задушените моркови и гъби. Сместа се вари около 10 минути.
Крутоните се правят най-добре от по-сух хляб. Нарязва се на малки кубчета 1x1 см. Може да се посипят с шарена сол или с чесън на прах или и с двете Покапват се с олио или зехтин и се разбъркват. Слагат се в голяма плоска чиния. Пъхат се в микровълновата или във фурната, но в микровълновата става много бързо. Пускат се на минута и половина на пълна мощност. След това се вадят, хубаво разбъркват и се слагат пак в микровълновата за още 2 минути или по-малко. Когато придобият златисто-кафяв загар, значи са готови.
Когато супата се сипе в чинии за сервиране се прибавят и крутоните в средата на чинията, без да се разбъркват.