Всякакви въпроси за кафемашините Тема 4

  • 25 002
  • 567
# 495
Честито! Много е хубава!

А машина с капсули, която не е ползвана много дълго време, освен до я пусна да се изтече един резервоар, дали да я чистя по някакъв друг начин?
Виж целия пост
# 496
От днес Дедиката вече е в пенсия.Grinning
Преминах на съвсем друго ниво по отношение на еспресо машините - ECM Classika PID.
Сега остава да успея да се науча да правя и истинско еспресо:



:beer

Такава е моята машина, имам я вече 4 години и съм много доволна. Със сигурност ще ти хареса!
Виж целия пост
# 497
Благодаря! След редица експерименти, свързани с едрината на мелене на зърната кафе, плюс експерименти с настройката на налягането в помпата и температурата на водата, най-после започнах да получавам добри резултати с един сорт кафе от пекарна (средно изпечено).
Мда, с такава машина вкусовите усещания с букет от разнообразни оттенъци и аромати наистина са съвсем други...
Естествено използвам и везни, както и таймера на PID контролера.
Виж целия пост
# 498
Може ли линк към тази машина.
Виж целия пост
# 499
В момента се намира трудно в България. Основният вносител на ECM за България (една варненска фирма - 4312), нещо не си поддържа сайта и е изпаднал в лека нелегалност. Освен това четох и отрицателни отзиви за тази фирма по форумите, когато са внасяли машини на ECM - късно реагират на онлайн поръчки, не си вдигат телефоните, изпълняват поръчките с огромно забавяне и т.н.
След дълго ровене открих една софийска фирма - bugcoffee.com, която се оказа, че освен че има пекарна и кафене, доставя и еспресо машини от ECM.
На сайта им пишеше, че продуктът не е наличен, но може да се достави при предварително запитване. Аз се обадих на телефона на фирмата и се оказа, че всъщност имат една налична бройка. Това беше вчера. Аз веднага я поръчах и днес по обяд ми я доставиха. За клиенти в София доставят със собствен транспорт, а за страната използват Еконт, ако не греша.
Много съм доволен.

Ето линк към страницата на тази еспресо машина от сайта на търговеца:

https://www.bugcoffee.com/shop/kafe-mashini/classika-pid-single- … h-vibration-pump/
Виж целия пост
# 500
Малко скъпичка идва тази машина. Навярно е уникат.
Виж целия пост
# 501
Да, машината никак не е евтина. Но за възможностите, които има, и кафето, което прави, не е чак толкова скъпа. Има и много по-скъпи домашни полупрофесионални машини, които струват примерно 4-5-6 хиляди лева. Примерно Lelit Bianca, Bezzera, La Marzocco и т.н.
Виж целия пост
# 502
Здравейте.
Имам кафемашина Филипс. Бихте ли ме посъветвали как да почиствам казанчето за вода. Може ли да махам филтъра, да измивам и пак да го слагам?
Виж целия пост
# 503
Здравейте.
Имам кафемашина Филипс. Бихте ли ме посъветвали как да почиствам казанчето за вода. Може ли да махам филтъра, да измивам и пак да го слагам?

Да, може.
Виж целия пост
# 504
Не издържах на изкушението и "тунинговах" новата си еспресо машина.
По-рано изглеждаше така:


А сега вече изглежда така:



Т.е. монтирах допълнителна "врътка" и втори манометър. Това се нарича flow control, т.е. регулатор на потока, или по-точно - регулатор на дебита на водата и налягането върху самата таблетка с кафе в цедката.
За да си усложня още повече процеса на "варене" на кафето, че да станело още по-добро. Grinning
Освен това чакам да пристигне и кафемелачка, която е истинско произведение на изкуството:

Виж целия пост
# 505
На колко бара я свали, че се чудя моята да я направя на.  9 или 7.5 за еспресо
Виж целия пост
# 506
Машината дойде настроена на 10 бара. Аз намалих налягането от помпата (левия манометър, който си е монтиран фабрично) на 9 бара. После експериментирах с 8.5 и 9.5 бара.
Най-много ми харесва кафето на 9 бара и последно го оставих на 9 бара.
При мен регулирането на налягането на помпата е под поставката за сушене на чашите отгоре. Глава на винт, който може да се върти с широка отверка или с монета от 20 стотинки. Слагаш в портафилтъра приложената глуха цедка и пускаш машината
уж да прави  кафе и настройваш налягането.
Flow control вентилът и вторият манометър са за друго - по време на процеса на изтичане на кафето да регулираш налягането върху таблетката с кафе в цедката и скоростта на преминаване на горещата вода през кафето. Това се нарича профилиране на потока вода.
Има разни рецепти.
Виж целия пост
# 507
За моята продават пружини, но са за различно налягане и се чудя.
Виж целия пост
# 508
Примерно такива пружини продават за еспресо машини Гаджия Класик, доколкото знам. И хората масово си слагат пружини за 9 бара. Пружина за 7.5 бара - не знам. Може би ако еспресо машината ще се използва за някакви по-специални сортове кафе. Нямам представа, не разбирам толкова. Аз обичам кафе, средно или леко тъмно изпечено, от което да можеш да си направиш еспресо в класически италиански стил - тъмно, плътно, и да не е кисело като разните светло изпечени кафета.
Виж целия пост
# 509
Примерно такива пружини продават за еспресо машини Гаджия Класик, доколкото знам. И хората масово си слагат пружини за 9 бара.

Да, моята е такава. Според един бариста обаче 7.5 е по-добре.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия