Продукти:
2 ч. ч. брашно, 125 г масло, 1/2 ч. ч. олио, 1 ч. ч. кисело мляко, 1 ч. л. сода бикарбонат, сол. За плънката – 250 г телешка кайма, 1 яйце, смлян черен пипер, щипка сол.
Начин на приготвяне:
Киселото мляко се разбърква със содата. Към него се добавят олиото, разтопеното масло и солта. Сипва се по малко от брашното и се измесва средно твърдо тесто. Разточват се кори с дебелина 0,5 см. Всяка кора се ръси с брашно и с помощта на стъклена чаша се режат кръгчета. Върху кръгчето се поставя малко плънка. Покрива се с още едно кръгче, краищата на което се прилепват леко с пръсти, за да прилепне към долното кръгче.
Плънката се приготвя по следния начин: телешката кайма се запържва леко в малко мазнина заедно със смляния черен пипер и солта. Към охладената кайма се добавя 1 сурово яйце и се разбърква.
Соленките се подреждат в намаслена тава и се поставят в загрята фурна. Изпичат се до порозовяване.