Пациентки на ЦРЗ "Надежда" - тема 92

  • 10 481
  • 226
Пациентки на ЦРЗ "Надежда" - тема 92
Предишна Тема 91: https://www.bg-mamma.com/?topic=1583355

Линк за проверка на изследвания: https://web.nadezhda.bg/

Ценоразпис: https://nadezhdahospital.com/polezna-informacia/cenorazpis/

Полезни контакти:
Актуалните контакти могат да бъдат открити тук: https://nadezhdahospital.com/kontakti/

Скрит текст:
0884 743574 - Ин Витро Сектор
0884 309977 - Женска Консултация и гинекология
0884 178114 - Информация
02/441 79 70 - секретарки за записване на часове
0882 193 970 - мобилна линия
0884 700 704 - спешен телефон за ин витро центъра и за бременни до 12 г.с.
0882 332 632 - директна спешна линия за пациенти на МБАЛ "Надежда" при спешни случаи за гинекология, бременност след 12 г.с и раждане
02/44 179 73 - Сектор „Информация” относно получавате на изследвания, епикризи, болнични листове или за въпросите, свързани с административните аспекти на престоя в болницата.
0885 778 141 - закъснения в графика
0882 412 476 - за въпроси, свързани с раждането
02/441 79 76; 0882 193 976 - биолози, андрология
02/441 02 90; 0882 373 318 - Биорегенерация
02/441 79 79 - въпроси, свързани с ФАР/ЦАР; car@nadezhda.bg
0882 193 978; 02/441 79 78 - доц. Балтаджиева и д-р Пенкова (имунологичен кабинет)
02/441 79 78 - Генетична консултация с д-р Хаджидекова и д-р Станева, всеки понеделник след 17 ч.
КЛИНИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ: тел.02/441 79 71
БОЛНИЧНА АПТЕКА: тел.02/441 79 75
ОБРАЗНА ДИАГНОСТИКА: тел. 02/441 79 85
КЛИНИКА ПО МЕДИЦИНСКА ОНКОЛОГИЯ: тел. 0882 193 972 (от 8:00 - 15:00 ч.)
Имейл на администрацията (за въпроси и резултати от изследвания): administracia@invitro-bg.com

Биопсии:
1. ИМПО
Това е иновативен диагностичен метод, разработен в болница „Надежда”, за определяне на имплантационния прозорец. Той се базира на микроскопско изследване на морфологията на тъканта и наличието на специфични белтъци.
Целта е да се определи кога е най-подходящият момент за ембриотрансфер и дали има риск от усложнения (неуспешна имплантация, аборт). В случай че се диагностицира повишен риск от усложнения, се предвижда и адекватно лечение преди процедурата по трансфериране на ембриона.
Скрит текст:
Какво представлява имплантационният прозорец?
Това е специфичен момент от менструалния цикъл на жената, по време на който матката е морфологично и физиологично подготвена за имплантация на ембриона. Обикновено този период продължава между 2 и 4 дни, като появата му и продължителността варира при всяка жена. Когато се прави трансфер на ембриона, е важно да се съобразим с индивидуалните особености в имплантационния прозорец на всяка жена. Това гарантира по-висок шанс за успешна бременност.
За какво служи ИМПО (биопсия за определяне на имплантационен прозорец)?
Целта е да се определи кога е най-подходящият момент за ембриотрансфер и дали има риск от усложнения (неуспешна имплантация, аборт). В случай че се диагностицира повишен риск от усложнения, се предвижда и адекватно лечение преди процедурата по трансфериране на ембриона.
При какви случаи се прави изследването?
При многократно повтарящи се неуспехи, както и при случаи, при които има нарушения в менструалния цикъл. В допълнение този метод се използва и при прилагането на определени лечения, които могат да доведат до промяна в стандартно очаквания имплантационен прозорец.
Как се извършва изследването?
Взима се биопсия от маточната лигавица в определен ден от месечния цикъл, в средата на лутеална фаза, когато се очаква да бъде имплантационният прозорец.
Ендометриалната биопсия се взима стандартно 5 дни след започване на приема на прогестерон при цикъл с хормонзаместваща терапия или 7 дни след пика на лутеинизиращия хормон при спонтанен цикъл.
Следва обработка на материала и имунохистохимично оцветяване на срези от тъканта, микроскопски наблюдения,описване на резултатите и изпращането им на лекуващия лекар.
За колко време се изработва резултатът?
Стандартният срок за получаването на резултата е 2 седмици от вземане на биопсията. Има възможност за заявка и за провеждане на експресна обработка и анализ, които траят само 1 седмица.
Резултатите каква информация дават на лекаря?
На база на получените резултати лекуващият лекар може да определи точно в кой ден да бъде направен ембриотрансферът, така че да бъде улучен имплантационният прозорец на пациентката и да се повишат шансовете за успешна бременност. В допълнение се получава информация дали е необходимо допълнително лечение или промяна в хормоналната терапия преди да се пристъпи към ембриотрансфер.
Досега след разработването си и периода на апробиране този диагностичен метод за оценка е използван при повече от 3000 пациентки. Периодично се правят нови изследвания и подобрения, благодарение на които успеваемостта на ембриотрансферите след съобразената оценка се е повишила значително с над 15 % в сравнение с пациентки без такава оценка.
Може ли резултатът от изследването да бъде интерпретиран от лекари в други болници?
Методът на оценка е разработен в болница „Надежда” и формата на представяне на резултатите е съобразена със спецификата на работа в нашата болница.
Информацията може да бъде неправилно интерпретирана от специалисти от други болници. Изключение правят нашите партньори от МЦ „Свети Иван Рилски” – Шумен и МЦ „Свети Иван Рилски” – Тутракан, които имат необходимите инструкции и познания за това.

2. Имунологична биопсия
Имунологичната биопсия е изследване на маточната лигавица, което се извършва при съмнение за отклонения в имунологичните показатели на ендометриума, водещи до липса на имплантация на ембриона.
Подготовката за изследването се състои в проследяване, което Вашият репродуктивен специалист ще прецени дали да бъде на спонтанен цикъл или на хормонозаместителна терапия, вземайки предвид спецификите на конкретния случай.
Информация за това в кой ден ще бъде извършена манипулацията ще получите от лекуващия Ви лекар, както и какви хормонални изследвания е необходимо да бъдат направени непосредствено преди биопсията.  
Скрит текст:
Какво ще усещам по време на биопсията?
Усещането, което е възможно да изпитате по време на биопсията, наподобява по-болезнена менструация и трае броени секунди, поради което обикновено не се налага обезболяване. В определени случаи и по преценка на лекуващия лекар е възможно манипулацията да бъде извършена и под краткотрайна венозна анестезия.

ВАЖНО! Препоръчително е по време на изследването пикочният Ви мехур да бъде пълен.

Какво да очаквам след биопсията
След биопсията е възможно да имате оскъдно кървене, което може да продължи няколко дни. Ако се появи по-силна болка или кървенето стане по-обилно е препроъ/ително да посетите дежурния кабинет на ниво – 1 в болницата за преглед и консултация.
Колко време отнема изработката на резултатите?
Резултатите от имунологичната биопсия се изработват за 3-4 дни.

3. Микробиологична биопсия
Микробиологичната биопсия е изследване на маточната лигавица, което се извършва при съмнение за възпалителен процес в матката. Основание за изследването могат да бъдат данни за ендометрит, установен при оглед на матката по време на хистероскопия, както и резултатите от ИМПО и/или имунологична биопсия. За разлика от другите видове биопсии на маточната лигавица, при микробиологичната биопсия не е от значение в кой ден от цикъла се взима материал за изследването.
Скрит текст:
Какво ще усещам по време на биопсията?
Усещането е като при по-болезнена менструация, но е бързопреходно и не налага обезболяване.
Какво да очаквам след биопсията
Възможно е през следващите дни да имате оскъдно кървене и да изпитвате лек дискомфорт. Ако интензитетът на болката се увеличи и/или кървенето стане по-обилно, е необходимо да се насочите за преглед и консултация към Дежурния кабинет на болницата на ниво – 1.
Колко време отнема изработката на резултатите?
Резултатите се изработват за 3-4 дни.

4. Вирусологична биопсия
Вирусологичната биопсия се състои във взимане на материал от маточната лигавица за извършване на PCR-изследвания, които целят да докажат наличие на бактерии или вътреклетъчни паразити в ендометриума, водещи до възпаление и възпрепятстващи имплантацията на ембриона. Сред тези патогени са уреаплазма, микоплазма, хламидии, трихомони, гарднерела, херпес.
И при вирусологичната биопсия, както и при микробиологичната биопсия, не е от значение в кой ден от цикъла се взима материал за изследването.
В болницата се предлагат три пакета за вирусологична биопсия: STD/STI-3 PCR analysis , STD/STI-6 PCR analysis, STD/STI-9 PCR analysis, които се различават по броя изследвани вируси. 
Скрит текст:
Какво ще усещам по време на биопсията?
Усещането е като при по-болезнена менструация, но е бързопреходно и не налага обезболяване.
Какво да очаквам след биопсията?
Възможно е през следващите дни да имате оскъдно кървене и да изпитвате лек дискомфорт. Ако интензитетът на болката се увеличи и/или кървенето стане по-обилно, е необходимо да се насочите за преглед и консултация към Дежурния кабинет на болницата на ниво – 1.
Колко време отнема изработката на резултатите?
Резултатите се изработват за 3-4 дни.

Листериоза и токсоплазмоза:  изследват се в Национален център по заразни и паразитни болести в София, намира се на бул. "Янко Сакъзов".
Скрит текст:
Кабинетът за листериоза е извън сградата на НЦЗПБ- като застанеш с лице към сградата, тръгваш вдясно, на около 50 метра от входа - бившия имунизационен кабинет, там изследват и лаймска болест. Работят от 8:00 до 12:00. резултат се получава в петък (работи се в четвъртък), като можеш да го научиш по телефона, а на хартия да го вземеш на място или да ти го пратят по пощата. Има вариант, ако преди това ти вземат кръв във друга лаборатория, да занесеш в НЦЗПБ серум.
Телефонът на кабинета е 029446999 вътрешен 224, след като оператора каже да набереш вътрешен след сигнала, направо набираш, без да чакаш сигнал.
Токсоплазмозата се изследва в друг кабинет, зад ъгъла на Янко Сакъзов с ул. Кракра.

Полезно четиво: Най-честите въпроси в манипулационна (добавено по предложение на Одри ♡ )

Успех на всички Flowers Four Leaf Clover
Виж целия пост
# 1
На успех да е
Виж целия пост
# 2
Здравейте, някоя от Вас да е приемала Мака под формата на таблетки и как се чувствахте след това? Има ли изобщо ефект, промяна при Вас или мъжа Ви?
Всякаква информация ще ми е от полза.
Виж целия пост
# 3
Това е много коварна добавка особево ако искате яйцеклетки да подобрявате
Здравейте, някоя от Вас да е приемала Мака под формата на таблетки и как се чувствахте след това? Има ли изобщо ефект, промяна при Вас или мъжа Ви?
Всякаква информация ще ми е от полза.
Виж целия пост
# 4
Това е много коварна добавка особево ако искате яйцеклетки да подобрявате
Здравейте, някоя от Вас да е приемала Мака под формата на таблетки и как се чувствахте след това? Има ли изобщо ефект, промяна при Вас или мъжа Ви?
Всякаква информация ще ми е от полза.


Ами оказа се, че явно ще има нужда от подобряване, и търся някакви билкови добавки, за които да прочета и да се консултирам евентуално с доктор.
Виж целия пост
# 5
Защо коварна?! Моля споделете!
Аз пия ПроФекунд, а той съдържа екстракт от корен от Мака (Lepidium meyenii), екстракт от плодове на Вотекс (Vitex agnus-castus) и Quatrefolic- това пише в листовката!
Пия го два месеца, имам и още 2 кутии, защото го взех на някаква промоция!
Това е много коварна добавка особево ако искате яйцеклетки да подобрявате
Здравейте, някоя от Вас да е приемала Мака под формата на таблетки и как се чувствахте след това? Има ли изобщо ефект, промяна при Вас или мъжа Ви?
Всякаква информация ще ми е от полза.

Виж целия пост
# 6
Момичета, четох много стари теми, но ще се радвам, ако ми налеете малко акъл Simple Smile
Правихме фоликулометрия с докторката ми, миналия четвъртък ми сложиха в кабинета таймираща инжекция за пукане на фоликула, във вторник на прегледа се видя, че се е спукал.
Пустото ми нетърпение ме накара още днес (6 дпо, ако броя овулация събота) да направя един тест на easy at home и естествено едва се вижда една бледа тестова черта. Явно чхг инжекцията, която така и не питах, каква е, още не се е изчистила.
Вие засичали ли сте още остатъци от нея 8 дена по-късно?
Виж целия пост
# 7
Тирамису, вие инсеминация ли сте правили? Ако да, то 5 ден след ову е много рано за тест. Дори и да има нещо, вероятно още не е стигнало до имплантация.
Виж целия пост
# 8
Не, бу, на домашни опити сме.
Знам, че е рано, просто се чудех, кога ще се изчисти тази таймираща инжекция. Всеки ден ми се струва цяла вечност в това двуседмично чакане.
Виж целия пост
# 9
Разбирам. В такъв случай най-добре да се тествате при закъснение на цикъла. Таймиращата не знам за колко се чисти, но ви е рано. Успех!
Виж целия пост
# 10
Тирамису, вижте този пост

https://www.bg-mamma.com/?topic=1599391.msg47199615#msg47199615
Виж целия пост
# 11
в урината по-дълго време се намира чхг отколкото в кръвта.
аз до към 10 ден съм отчитала с домашни тестове.
търпението е много важно.
Виж целия пост
# 12
Здравейте, някоя от Вас да е приемала Мака под формата на таблетки и как се чувствахте след това? Има ли изобщо ефект, промяна при Вас или мъжа Ви?
Всякаква информация ще ми е от полза.
Моят мъж пиеше 1500мг/ден черна мака(90% сапунини) + 2000мг/ден трибулис....ефекта беше УАУ!
Трите спермограми са правени през месец


Виж целия пост
# 13
в урината по-дълго време се намира чхг отколкото в кръвта.
аз до към 10 ден съм отчитала с домашни тестове.
търпението е много важно.

бамбарадамбара Purple Heart

Бърз успех на всички момичета пожелавам!!
Виж целия пост
# 14
Момичета моля някой да ми каже какво значи ИМПО /+/.Благодаря
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия