Тормоз на работното място. Как да помогна?

  • 3 147
  • 40
Здравейте! Преди няколко години имах проблем с прекият си началник отдел. Стана голяма патаклама, стигна се до "Човешки ресурси" той беше смъмрен, но оставен на работа. Мен ме преместиха в друг отдел.
Наскоро дойде нов колега - младо момче и онзи злобар го захапа и него (мен вече не ме закача, защото знае, че стигам много нависоко).
Колегата е толкова депресиран, че обмисля напускане. Чудя се как точно да помогна и какъв съвет да дам, за да не излезе, че отново искам да започвам война с бившият ми пряк началник?
Виж целия пост
# 1
А защо просто не оставиш човека да напусне и да си намери друга работа?
Виж целия пост
# 2
Напускане е най-доброто решение. Иначе се създава отровна атмосфера и ще си късат нервите.
Щом е млад, ще си намери без проблем нова работа, няма смисъл да се занимава с подобни типове, те не се променят.
Виж целия пост
# 3
Не е добре да се бъркаш в чужди работи. Окажи морална подкрепа, ако искаш, но решенията и действията не са твоя отговорност. Ако иска да напусне – да напуска. Ако иска да търпи – да търпи, ако иска да се оплаче – има канален ред.

Има варианти, но честно казано не са твоя работа. Освен това, от опит ти казвам, този дето се опитва да помогне, често излиза виновен.
Виж целия пост
# 4
Да се защитиш е едно, да се бъркаш в чужди работи - съвсем друго.
Виж целия пост
# 5
На хората, които говорят отново за “бъркане в чужди работи” ще кажа, че тормозът е тормоз, независимо къде и как се извършва и мълчаливото свидетелство е съучастие. Поработете върху това!

Това, което можете да направите за колегата си е да го подкрепите и насърчите да вземе най-доброто решение за себе си. За Бога това е просто работа! Кое я прави толкова специална, че да мълчиш и търпиш, че даже да се депресираш?! Колегата може открити да си заяви проблема, да си документира конкретните случаи на тормоз и да ги отправи писмено съм ръководството на фирмата с входящ номер. Може да си пусне предизвестието за напускане като изтъкне мотивите, поради които го прави. Може да напусне и без да се обяснява. Като начало този млад човек трябва да разбере, че нито една работа не си струва увреждане на здравето и психиката. А ако пък е мечтаната и му носи удовлетворение - нека да си се бори до край.
Виж целия пост
# 6
Аз останах с впечатлението, че авторката иска да помогне по някакъв начин да се оправят нещата, без колегата да се наложи да напуска.

Иначе разбира се, че може да подкрепи и успокоява. Но това не съм убедена, че ще помогне.
Виж целия пост
# 7
Нямате ли Етичен кодекс в компанията? Повечето такива кодекси насърчават подаването на сигнали за тормоз, вкл. анонимно. Също се гарантира запзаване самоличността на подателя и това, че не може да му се "стъжва живота" за подаден сигнал.
Виж целия пост
# 8
От много мълчане сме на тоя хал...

[...] А това мълчане и трайкане е... повече от отвратителна черта.

Та, според мен -  дръпнете колегата настрани и му опишете подробно вариантите. Първо, ще знае че не е сам и луд, и друг вижда каквото и той. Второ, абсолютно е реално да не си знае правата и как да ги защити - ей тоя път му обяснете най-добре. Ако реши да се бори, да знае как. Решението какво да прави го оставете на него, но му дайтв знанието и възможностите.
 И дано да не си замълчи, време е и в Бг да започне да се рабои нормално...
Виж целия пост
# 9
Нямате ли Етичен кодекс в компанията? Повечето такива кодекси насърчават подаването на сигнали за тормоз, вкл. анонимно. Също се гарантира запзаване самоличността на подателя и това, че не може да му се "стъжва живота" за подаден сигнал.

Когато аз подадох сигнал срещу същият този човек се разчу и стана цирк (анонимността ми хич не беше гарантирана). Оказа се, че срещу въпросният има серия от оплаквия но никой не смее да го изгони - един Бог знае защо. Естествено, че като се смята за недосегаем ще се държи така с всеки новопостъпил колега.
Виж целия пост
# 10
Просто му кажи как си постъпила ти и какъв е бил ефектът. Да избира дали ще се бори, или ще напуска. Решението е негово.

(Не са в България. На Запад не всичко е идеално. Wink)
Виж целия пост
# 11
В целия ЕС има whistleblowing закони, Етичните кодекси на компаниите следват законодателството, както и насоките за бизнес практиките в мултинационалните компании. Ако е извън ЕС, не знам как стоят нещата.
Виж целия пост
# 12
Да, в ЕС е Ариел. Как може да има затруднения там, направо не ни се вярва, а? Simple Smile
Виж целия пост
# 13
Тя няма затруднения, колегата й има. Би трябвало да има speak-up линия, но той най-вероятно не я е ползвал.

Коментираме какво се прави в такива ситуации.
Виж целия пост
# 14
Тя вече няма, след като е минала през това същото. Сигурно и на нея не й е било лесно, така че - да. Гадни шефове има и там.
Поредното оплакване може най-сетне да помести шефа от мястото му. Да се оплаква нагоре колегата, така и така няма какво да губи, като и без това е готов да напусне.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия