Операция на щитовидната жлеза-20

  • 5 249
  • 131
Добре дошли в новата тема !

С пожелание за успешно лечение, бързо възстановяване и да споделяте много добри новини тук! И помнете - и без жлеза можем да се радваме на качествен живот във всяко отношение!

1. Сайт  с много подробна и полезна информация за заболяванията на щитовидната жлеза, разработен от Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза - ВИОМ https://www.thyroidbg.com/

2. Статия от Пулс: Няколко признака за проблем с щитовидната жлеза...
Източник: Dreamstime
Скрит текст:
Менопауза или проблем с щитовидната... -
По принцип всеки един проблем с щитовидната жлеза се отразява на месечния цикъл, настроението и жизнения тонус. Понякога признаците се взимат погрешно за навлизане в периода на менопауза.
Единствено изследванията, назначени от специалист ендокринолог, могат да покажат произхода на промените. Възможно е хипофункция на жлезата, например, да се открие, когато жената навлиза в преклимакса и двете събития просто да съвпаднат като време на поява.
Затова съветите на специалистите са преди да отдадете промените в менструацията на възрастта да се предприеме преглед, още повече, че заболяванията на жлезата са разпространени, особено сред жените.

Профилактични прегледи...

Профилактичните прегледи на щитовидната жлеза започват от 35-годишна възраст. Състоянието й трябва да се проследява поне веднъж на 5 години, при положение, че не са установени проблеми или липсват оплаквания.
Хората с риск от заболявания на щитовидната жлеза или с вече налични индикации за проблеми следва да провеждат прегледи по-често, според препоръките на консултиращия ендокринолог.
Хипотироидизмът е често срещан при жените над 55-годишна възраст. Наблюдава се фамилна обремененост.

Първи сигнали за проблем с щитовидната...

Блузата с яка или полото, което носим не за първи път, започва необичайно да ни стяга. При по-внимателен поглед в огледалото, сякаш откриваме нарастване в областта при основата на шията. Понякога при проблеми с щитовидната жлеза се усеща притискане в гърлото, затруднено е преглъщането. Дори само едно от тези оплаквания налага преглед при специалист.

TSH като показател за дейността на жлезата

При първа консултация обикновено българските специалисти назначават, освен изследване на TSH и на щитовидните хормони FT3 и FT4 и антитела.
Иначе стойностите на TSH показват дали жлезата функционира с нормален ритъм. Притеснителни са високите стойности, тъй като това означава, че хипофизата се опитва да стимулира дейността на щитовидната. TSH е високо, когато има забавяне на функциите й. И обратно, когато стойностите на този хормон са под референтните долни граници, означава, че е налице хиперфункция на жлезата.
Кръвните изследвания трябва да бъдат придружени и с ехография на жлезата. Ултразвуковата картина в подобни случаи позволява установяване на измененията, които могат да обяснят абномалната й дейност.

Хашимото

Хашимото е сравнително рядко автоимунно заболяване, което се открива при необичайни промени в стойностите на тиреоидните хормони. Тук антитела на организма нападат собствените клетки на щитовидната жлеза.
Хашимото може да е причина за хипофункция на щитовидната жлеза. Особеното при него е, че неочаквано жлезата може да премине в напълно протиположно състояние и да ускори дейността си, после отново да я забави. Ето защо заболяването налага редовно проследяване и контрол на стойностите на щитовидните хормони.
Проявява се по наследствена линия.

Хипотиреоидизмът понякога се дължи и на проблеми от страна на хипофизата – друга жлеза, която се намира в мозъка. Именно тя синтезира TSH – тиреоидно стимулиращия хормон.
Възпаление или прием на лекарства също може да навреди на функциите на щитовидната жлеза.

Болест на Грейв

Това е друго автоимунно заболяване, което се отличава с хиперфункция на щитовидната жлеза. Отличителен белег на заболяването е подуването на тъканите около очите.

Други причини за хипертиреодизъм

При ехографския преглед е възможно да се открият възли. По-големият размер на възлите обикновено видимо променят изгледа на жлезата, разпознава се гуша.

Какви рискове показва понижената функция на жлезата...
Нелекуван хипотиреоидъзмът може да стане причина за повишаване на стойностите на холестерол и на риска от сърдечни пристъпи.
При нисък синтез на щитовидни хормони е възможно изпадане в състояние на загуба на съзнанието и неспособност на организма за терморегулация.
Хипертиреоидизмът също се отразява негативно на здравето – води до сериозни сърдечни проблеми и крехкост на костите.

Как се лекува понижена функция на жлезата...
Обикновено се изписва хормонозаместителна терапия. Състоянието на организма се възстановява с хапче на гладно сутрин в препоръчана доза за няколко седмици. Пациентът споделя, че отново чувства прилив на енергия, след време се нормализират теглото и стойностите на холестерол.
Този вид терапия обикновено е доживотна, като изисква постоянно проследяване на дозата и лекото й повишаване с годините.

Хипертиреоидизъм
се лекува с антитиреоидни медикаменти, които потискат синтеза на хормони от щитовидната жлеза. Възможно е да се наложи и допълнителна терапия, облекчаваща симптомите, като ускорен пулс и тремор.
В някои случаи се налага лечение с радиоактивен йод в продължение на ½ – 1 ½ година.

Оперативна интервенция

Предприема се при наличие на възли и неподдаващо се на лечение състояние.
Операцията налага хормонозаместителна терапия след това, в противен случай се развиват признаци на понижена функция.
В 10% от случаите на възли на щитовидна жлеза има риск от израждането им в канцерогенни. Лечението тогава е оперативно и евентуално в комбинация с радиоактивен йод или лъчетепария.

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/hot-news/news_9611.html

3.КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РАКЪТ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА?
Скрит текст:
Ракът на щитовидната е рядко злокачествено заболяване, засягащо тиреоидната жлеза – малка жлеза, разположена в областта на шията. Различават се четири основни типа рак на щитовидната жлеза:

Папиларен карцином – най-честият тип, отговарящ за 4 от всеки 5 случая на рак на щитовидната жлеза. Най-често се появява при жени под 40-годишна възраст.
Фоликуларен карцином – такива са 1 на всеки 10 случая на тиреоиден карцином. Най-често засяга хора в по-напреднала възраст.
Медуларен карцином – характерно за него е, че има силен генетичен компонент и често е родово съсредоточен. Такива са 1 на всеки 20 случая.
Апластичен карцином – това е най-редкият и най-агресивният от четирите типа. Честотата му е около 1:100, възниква най-вече между 60 и 80 години.
 Рисковите фактори за появата на рак на щитовидната жлеза са възли или други заболявания на щитовидната жлеза, роднина с рак на жлезата (за медуларните карциноми) и излагане на радиация.

Най-честият симптом на рака на щитовидната жлеза е поява на безболезнена подутина в шията. В по-напреднал етап се появяват необяснима дрезгавина на гласа, затруднено дишане, преглъщане, подуване на шийните лимфни възли или болка във врата.

ДИАГНОСТИКА
Диагностицирането на рака на щитовидната жлеза става на базата на физикален преглед и редица тестове и изследвания, най-важните от които са тиреоидният функционален тест и аспирационната цитология. Тиреоидният функционален тест измерва нивата на хормоните на щитовидната жлеза – тироксин и трийодтиронин. Високите нива са показателни са хипертиреоидизъм, ниските – за хипотиреоидизъм. Нормални нива на хормоните на фона на подутина в жлезата налагат провеждането на аспирационен тест. При него, с помощта на тънка игла, се взима проба от клетки от подутината за изследване под микроскоп. Това позволява откриването на злокачествени клетки, ако в жлезата има такива. В някои случаи може да се наложи и провеждането на допълнителни образни изследвания – ултразвуково, компютърна томография или ядреномагнитен резонанс.

 Стадирането на щитовидните тумори често се прави според т.нар. TNM класификация, в която:
T – указва големината на тумора.
N – указва дали туморът се е разпространил до околните лимфни възли.
M – указва дали туморът е достигнал други органи, т.е. дали е метастазирал.

Съществуват и по-сложни системи за стадиране, които отчитат и типа и степента на диференцираност на туморните клетки. Стадирането на диференцираните тумори, каквито са папиларните и фоликуларните, е различно за различните възрастови групи, защото при по-възрастните пациенти тези тумори обикновено са по-агресивни. Под 45-годишна възраст се различават само два стадия на диференцираните тумори:

Cтадий I – туморът не е метастазирал;
Cтадий II – туморът е метастазирал.
За диференцирани тумори след 45-годишна възраст и за всички медуларни тумори се използва 4-стадийна система:

Стадий I – туморът е под 2 сантиметра в диаметър и не е достигнал околните лимфни възли.
Стадий II – туморът е между 2 и 4 сантиметра в диаметър, но все още е ограничен в жлезата.
Стадий III – неоплазията е достигнала околните лимфните възли.
Стадий IVA – туморът е напуснал околните лимфни възли и е достигнал други тъкани в шията или лимфни възли в гръдния кош.
Стадий IVВ – туморът е навлязъл в тъкани около гръбначния стълб.
Стадий IVС – туморът е достигнал други органи, най-често костите, белия дроб или и двете.

ЛЕЧЕНИЕ
Оперативното лечение в повечето случаи дава отлични резултати и често води до пълно излекуване. При отстраняване на туморното образувание може да се наложи отстраняване на част или цялата щитовидна жлеза. В този случаи се налага пациентите да приемат хормонални таблетки с тироксин до края на живота се като заместителна терапия заради отстранената щитовидна жлеза.

Терапията с радиоактивен йод при рак на щитовидната жлеза се препоръчва обикновено след оперативната интервенция. Този метод е безболезнен и цели отстраняване на евентуално останали в организма ракови клетки. Поради използването на радиоактивни вещества за лечение, то се провежда задължително в болница при специални изисквания за предпазване на околните. Пациентите трябва да спазват стриктно инструкциите при лечението, за да се предотврати опасността от облъчване на други хора.

Радиотерапия и химиотерапия при лечение на рак на щитовидната жлеза се използват по-рядко, при по-тежки случаи.

Заместителна хормонална терапия с тироксинови таблетки се налага при тези пациенти, при които е отстранена цялата щитовидна жлеза. Периодично болните на такова лечение се подлагат на изследване за установяване на нивото на хормоните в кръвта.

Минимално инвазивни (безкръвни) операции на щитовидна жлеза извършват :
проф. Румен Пандев - Кабинет на ул. "Хубча"16, София тел. 0877012003, МЦ"Спектър", София, зад Парк хотел Москва-тел. 0884 143 309, +359 2 494 0130, +359 2  934 03 24, Хасково-МЦ""Вълканов""тел. 038 661 919, МЦ""св.Благовещение""-Банско-тел. 074 988 333"
доц. д-р Росен Димов тел. 0888 938 220     e-mail: rossen_dimov@hotmail.com  (оперира в МБАЛ "Каспела" - гр. Пловдив ) - http://kaspela.com/
д-р Калин Видинов тел. 088 759 7601     е-маил: kalin_vi@hotmail.com (оперира в УМБАЛ "Софиямед" - гр.София
https://www.hospitalsofiamed.bg/

Стандартна хирургия:
доц.Т.Сечанов  - национален консултант по ендокринна хирургия, МБАЛ "Св.Панталеймон - София", ж.к."Младост"3 в София на бул."Ал.Малинов"63-- 02/9741000, 0888 954045 http://sphospital.bg/ Оперира и в гр.Бургас

 Специализирани болници в страната:
* СБАЛ "Майчин дом"-ЕАД - Ендокринна хирургия към Болница по ендокринология "Акад. Иван Пенчев", София ул."Здраве" 2, Телефон:  02/516-6/350
 * МБАЛ “Александровска”Клиника по ендокринология, ул. Георги Софийски №10, 1431 София, тел.: 02 953 01
 * УМБАЛ “Царица Йоана - ИСУЛ” Клиника по хирургия, Секция по ендокринна хирургия, ул. "Малкара" № 1 , тел.: 943 22 22
* УБАЛ "Свети Георги" - гр. Пловдив, Клиника по ендокринология, бул. В. Априлов 15, 4002 Пловдив, тел.: 032 60 21
* УБАЛ "Света Марина"- гр. Варна, Клиника по ендокринология, бул. Хр. Смирненски 1 , 9010  Варна,  тел. : 052 30 28 51
Списъкът е индикативен и не претендира за изчерпателност, отворен е за допълване в следващите теми!
Първа тема:  http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=364881.0
 Втора тема : http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=484758.0
 Трета тема:   http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=538790.0
 Четвърта тема:  http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=571275.0
 Пета тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=626455.0
 Шеста тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=653253;;20
 Седма тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=684003.0
 Осма тема : http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=709160.0
 Девета тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=766604.0
 Десета тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=830454.0;;20
 Единадесета тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=886698
 Дванадесета тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=943961;;20
 Тринадесета тема:http://www.bg-mamma.com/?topic=982513
Четиринадесета тема: http://www.bg-mamma.com/?topic=997662
Петнадесета тема: http://www.bg-mamma.com/?topic=1025493
Шестнадесета тема https://www.bg-mamma.com/?topic=1074581
Седемнадесета тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1126045
Осемнадесета тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1249146
Деветнадесета тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1450358
Виж целия пост
# 1
Благодаря ти, flora3054!

Виж целия пост
# 2
Благодаря за темата. Бихте ли споделили ако сте с операция, колко често и как правите последващи прегледи и изследвания. Моята операция е отпреди близо 30г и аз сама от време на време си записвам профилактични прегледи и изследвания.
Виж целия пост
# 3
Моята операция е отпреди близо 30г и аз сама от време на време си записвам профилактични прегледи и изследвания.
А за 30 г. след операцията, успяваш ли да държиш стабилни нива на хормоните и ТСХ или скачат нагоре, надолу? Цялата жлеза ли я няма или част от нея?
Виж целия пост
# 4
Здравейте и Благодаря за новата тема. Аз също бих искала да знам,кога трябва да посетя ендокринолог за да ми назначи терапия. Оперирана съм на 6 февруари. Днес ми е 6 ден от операцията. Отстранен ми е само единият лоб от жлезата.
Виж целия пост
# 5
Здравейте!
Предстои ми операция на щитовидна жлеза на 05.03.2024 г. Имам възел в десен лоб, две биопсии при доц. Шинтов , които са определени като Бетезда 3 и препоръка за отстраняване оперативно на десен лоб. Моята ендокриноложка смята, че цялата жлеза трябва да се махне, защото и в лемвия лоб има възли. Свърза ме с д-р Пунчев хирург в Ендокринологията в Гр. София той смята, че само десния лоб трябва да се махне. Чувствам се доста объркана, защото чувам противоречиви мнения едни казват цялата жлеза защото след 15-20г. щяло да се стигне отново до операция, други само десния лоб, не знам какво да си мисля и какво решение да взема. Също така доста ме притеснява факта, че рутинните изследвания преди операцията/консултация с алерголог, интернист, ренген и т.н./ не се правят в Ендокринологията, а сам си търсиш специалистите. Аз имам предишни три операции на фиброаденом и съм с алергични прояви към упойките, трябва задължително да се тестувам и да приемам лекарства преди операцията. Някой скоро да е минал по този път и ако може да ме насочите къде направихте подготвителните прегледи преди операцията. Ако е възможно да напишете как минава самата операция и дали има нещо по-специфично, защото се чувствам страшно притеснена от предстоящото.
 Благодаря предварително.
Виж целия пост
# 6
Здравейте и Благодаря за новата тема. Аз също бих искала да знам,кога трябва да посетя ендокринолог за да ми назначи терапия. Оперирана съм на 6 февруари. Днес ми е 6 ден от операцията. Отстранен ми е само единият лоб от жлезата.
В Епикризата би трябвало да пише. Аз нямам терапия, защото възелът се оказа доброкачествен.

Здравейте!
Предстои ми операция на щитовидна жлеза на 05.03.2024 г. Имам възел в десен лоб, две биопсии при доц. Шинтов , които са определени като Бетезда 3 и препоръка за отстраняване оперативно на десен лоб. Моята ендокриноложка смята, че цялата жлеза трябва да се махне, защото и в лемвия лоб има възли. Свърза ме с д-р Пунчев хирург в Ендокринологията в Гр. София той смята, че само десния лоб трябва да се махне. Чувствам се доста объркана, защото чувам противоречиви мнения едни казват цялата жлеза защото след 15-20г. щяло да се стигне отново до операция, други само десния лоб, не знам какво да си мисля и какво решение да взема. Също така доста ме притеснява факта, че рутинните изследвания преди операцията/консултация с алерголог, интернист, ренген и т.н./ не се правят в Ендокринологията, а сам си търсиш специалистите. Аз имам предишни три операции на фиброаденом и съм с алергични прояви към упойките, трябва задължително да се тестувам и да приемам лекарства преди операцията. Някой скоро да е минал по този път и ако може да ме насочите къде направихте подготвителните прегледи преди операцията. Ако е възможно да напишете как минава самата операция и дали има нещо по-специфично, защото се чувствам страшно притеснена от предстоящото.
 Благодаря предварително.

А защо не пробвате на друго място, например в Софиямед, където всичко ще ви направят те? "Прикачиха" ми една много мила санитарка и тя ме водеше из кабинетите, дори документацията ми не ми даде да си държа.
Виж целия пост
# 7
Ани, 🤗

Може да се върнеш една-две теми назад - 19-а и 18-а (поне) - там има подробно описано как преминава една такава операция.
Знам, че на повечето нови, притеснени момичета много не им се рови назад в темите и им се иска да им се отговори на въпросите - лично и конкретно.

Но да ти кажа, специално в тази тема, повечето момичета избягват да споделят с подробности - някои дори си "тръгват" от форума след време, или само четат какво се пише, но не отговарят на въпросите.
На повечето момичета, на които диагнозата се е потвърдила, душата им е малко като "пукнато стъкло" - и нямат сили и енергия да се връщат назад и да разказват и да си припомнят какво е било при тях. 🥺

Специално за това какво решение да вземеш - слушай си интуицията, мило момиче - тялото си е твое, жлезата си е твоя, ДУШАТА си е твоя! 🥹
Един ще ти каже: "Остави си поне единия лоб!" / Друг ще ти каже: "Махни всичко и не го мисли вече!"
А в крайна сметка най-важната си ТИ!
Твоето тяло и твоите емоции! 🌺
И твоето решение!

Възможно е да се окаже, че няма нищо "лошо" в жлезата ти, въпреки биопсиите и ехографското изследване. 🍀
Но човек като се наплаши - и "картините" и "филмите" в главата му започват да действат със страшна сила... 😕

Наистина, ако имаш желание и енергия - хвърли един поглед на последните две теми и се вслушай най-вече в сърцето си. ❤️
Всеки случай е различен, а ние сме просто едни обикновени момичета и каквото и да те посъветваме - може да се окаже, че съвсем не е най-подходящото за теб.
🙏🍀🌈
Виж целия пост
# 8
Здравейте!
Предстои ми операция на щитовидна жлеза на 05.03.2024 г. Имам възел в десен лоб, две биопсии при доц. Шинтов , които са определени като Бетезда 3 и препоръка за отстраняване оперативно на десен лоб. Моята ендокриноложка смята, че цялата жлеза трябва да се махне, защото и в лемвия лоб има възли. Свърза ме с д-р Пунчев хирург в Ендокринологията в Гр. София той смята, че само десния лоб трябва да се махне. Чувствам се доста объркана, защото чувам противоречиви мнения едни казват цялата жлеза защото след 15-20г. щяло да се стигне отново до операция, други само десния лоб, не знам какво да си мисля и какво решение да взема. Също така доста ме притеснява факта, че рутинните изследвания преди операцията/консултация с алерголог, интернист, ренген и т.н./ не се правят в Ендокринологията, а сам си търсиш специалистите. Аз имам предишни три операции на фиброаденом и съм с алергични прояви към упойките, трябва задължително да се тестувам и да приемам лекарства преди операцията. Някой скоро да е минал по този път и ако може да ме насочите къде направихте подготвителните прегледи преди операцията. Ако е възможно да напишете как минава самата операция и дали има нещо по-специфично, защото се чувствам страшно притеснена от предстоящото.
 Благодаря предварително.

Здравей Анна,
 Оперирах се на 6 февруари,преди седмица. Аз също съм със алергии към упойки и най много реагирам на веществото за извеждане от упойка,нивалин,и алергии към други медикаменти. Това ми беше трета операция. Другите бяха за други неща,не на щитовидната. И трите пъти аз сама ходих да си правя тестовете за упойките. Ако си от Пловдив ще те упътя къде трябва да направиш това. Има комплект от 15 вида упойки,плюс болкоуспокояващи и антибиотици. Общо около 20 тина препарата. Това се плаща,мисля че беше три лв на препарат. След това със резултатите ходя на алерголог,който ми назначава терапията преди операцията. Лекарствата си ги пия във къщи,три дни преди операцията,във деня на операцията и два дни след операцията. Да ти кажа така ми е по спокойно,защото знам че всичко съм направила както трябва. Преди години ми правиха лапароскопско изследване със пълна упойка. Драснаха ми там няколко чертички на ръката,които никой не погледна и направо ми направиха изследването. Тогава разбрах че съм алергична. Така че,може пък да е по добре,че сама ще ходиш да си правиш тестовете и всичко останало. Докато си заета със тези неща,няма да мислиш за операцията. Аз също много се страхувах,също като теб,но всичко мина много леко. Много бързо излязох от упойката,много добре ме обезболяваха,нищо общо със това което си представях. Отстранен ми е само единия лоб. Разбира се ,при всеки е индивидуално и всеки има различен праг на страх,болка и т н. Но бъди позитивна и вярвай на хирурга който си избрала.
Относно решението дали да махнеш цялата или половината жлеза,трябва да го вземеш сама и да си готова да посрещнеш последствията. Биопсията ми показа папиларна неоплазия по Бетесда 6. Аз занесох стъкълцата във още две патологии и резултатите бяха разнопосочни. Едната патология определи по Бетесда 5,а другата 3. Потвърдиха че има умерено атипични клетки,но не потвърдиха със сигурност папиларна неоплазия. Въз основа на това аз взех решение,да махна само половината жлеза. Напълно осъзнавам риска че може да се наложи втора операция и отстраняване и на другата половина. Но преди да взема това решение,отново ще проверя три пъти. Това е единствения съвет който бих ти дала,преди да вземеш решение,провери още поне веднъж във друга патология и тогава решавай. Дано съм ти помогнала.
Виж целия пост
# 9
Силве, 🤗
а за това, което питаш ти:

Изчакай още мъничко - нека да ти излязат резултатите от хистологията и Епикризата, на която ще ти бъде описано всичко: как е протекла операцията и каква е диагнозата ти.

Много зависи каква е точно ситуацията при теб - още повече че ти си и с един останал лоб, който ще продължи да си работи и да произвежда хормони.
Според изследванията, които ще ти направят след време, ендокринологът ще прецени дали изобщо ще имаш нужда от прием на допълнителен "външен" хормон, или жлезата ще успява да се справя и самичка.
Някои ендокринолози оставят известно време организма да работи сам - за да видят как ще се справя, а други веднага назначават терапия - особено ако жлезата е премахната изцяло.
Зависи и от случая, и от индивидуалното решение на самия доктор.
🍀🌺
Виж целия пост
# 10
mari6a [quote В Епикризата би трябвало да пише. Аз нямам терапия, защото възелът се оказа доброкачествен. quote]

Все пак трябва да се проверявате, ако не на 6 месеца, то един път годишно и да си проверявате хормоните. Аз съм с частично отстранена жлеза и  пия еутирокс 0,50мкг. Понякога покачвам на 0,75 в зависимост от изследванията.
Вероятно всичко ви е в норма.
Виж целия пост
# 11
Някой скоро да е минал по този път и ако може да ме насочите къде направихте подготвителните прегледи преди операцията. Ако е възможно да напишете как минава самата операция и дали има нещо по-специфично, защото се чувствам страшно притеснена от предстоящото.
 
Всички необходими изследвания и прегледи ми бяха направени в болницата, когато ме приемаха. Не съм ходила да си търся сама нищо.
За операцията един съвет: спри храната и водата 24 по- рано. Така няма да повръщаш  като излизаш от упойката. Иначе самата операция е под пълна упойка и за нея няма какво да ти кажа. Аз лично не исках и да излизам от тая упойка. Спомням си как им виках да ме оставят намира и че сега съм на много хубаво място 🫣
Възстановяването е различно. Аз лично непосредствено след операцията бях много зле, пълното ми възстановяване отне 6 месеца. Първата ми нощ такъв “гърч” направих, че не можех да стигна бутона и да сигнализирам на сестрите да дойдат. Крака, ръце, всичко ми изтръпна, така ме болеше, мятах се като риба на сухо. Ама оцелях. Сега, слава на Бога, съм добре. Само килограмите ми са проблем. Все си казвам да почна някаква диета, ама като се прибера от работа и омитам всичко де що има. Здраве да е. И с това ще се преборя.
Виж целия пост
# 12
Някой скоро да е минал по този път и ако може да ме насочите къде направихте подготвителните прегледи преди операцията. Ако е възможно да напишете как минава самата операция и дали има нещо по-специфично, защото се чувствам страшно притеснена от предстоящото.
 
Всички необходими изследвания и прегледи ми бяха направени в болницата, когато ме приемаха. Не съм ходила да си търся сама нищо.
За операцията един съвет: спри храната и водата 24 по- рано. Така няма да повръщаш  като излизаш от упойката. Иначе самата операция е под пълна упойка и за нея няма какво да ти кажа. Аз лично не исках и да излизам от тая упойка. Спомням си как им виках да ме оставят намира и че сега съм на много хубаво място 🫣
Възстановяването е различно. Аз лично непосредствено след операцията бях много зле, пълното ми възстановяване отне 6 месеца. Първата ми нощ такъв “гърч” направих, че не можех да стигна бутона и да сигнализирам на сестрите да дойдат. Крака, ръце, всичко ми изтръпна, така ме болеше, мятах се като риба на сухо. Ама оцелях. Сега, слава на Бога, съм добре. Само килограмите ми са проблем. Все си казвам да почна някаква диета, ама като се прибера от работа и омитам всичко де що има. Здраве да е. И с това ще се преборя.


Миа Руслана не е необходимо да се спира храната 24 часа по рано. На мен ми разрешиха да се храня до 22 ч вечерта преди операцията. По важното е след операцията да не се пие и яде минимум 2 часа. Аз не пих и ядох 6 часа и не съм имала проблем. Този гърч който си направила да не би да е бил в следствие на някаква алергия! Какво ти казаха,имаха ли обяснение защо се случи. Съжалявам че си преживяла това,важното е че е минало.
Виж целия пост
# 13
Мен ме държаха 24 часа след операция без храна и вода, и без ставане от леглото изобщо. После нямах никакви проблеми.
Виж целия пост
# 14
Здравейте, момичета! 🌺

И се извинявам, че на този хубав ден ще напиша пак нещо не особено приятно във връзка с операцията. 🥹

Може би повечето съвременно работещи хирурзи НЕ допускат вече такова нещо и нека новите, стресирани момичета и момчета да не се плашат излишно и допълнително. 🤗

Този гърч, който е направила Mia Rulana, вероятно се дължи на рязкото падане на калция и на вит.D - обикновено това се случва, когато се засегнат най-вече паращитовидните жлези.

Аз от хистологията си разбрах, че моят хирург дори ми е премахнал 2 от тях.
Защо, бе, "човеко", ЗАЩО? 😥
При Mia Rulana е възможно да са били само засегнати, а не отстранени.

Двете вечери, през които останах в болницата, идваше една сестра и ми вливаше калций венозно.
Аз тогава изобщо не знаех и не разбирах какво ми правят, защо ми го правят и какво изобщо се случва с мен.
Толкова невежа, наивна и доверчива съм била... 🤦🥺

После, когато се прибрах вкъщи - направих много силна криза, но чак до такъв гърч като при Mia Rulana не стигнах.
Само усетих как започват да ми изтръпват лицето и устните, цялото ми тяло започна да трепери вътрешно, а ръцете и краката ми започнаха да се схващат и да се стягат и свиват в ужасни болки и крампи.
Точно заради ниските нива на калция и на вит.D.
Това след време се оправя и организмът се възстановява - чрез прием на допълнителен калций и вит.D, а и останалите паращитовидни жлези успяват да поемат функцията на липсващите.

Но защо, за Бога, трябва да се стига до там?
И що за "лекари" ни причиняват това?

Както и да е...
Сега вече знам, че още когато влязох в кабинета на този хирург и видях какъв студен и самонадеян човек е - трябваше просто да стана, да се обърна кръгом и да си тръгна от там с 200!

Станалото - станало...
С гума можем да изтрием само нещо, написано върху лист.
Но грешките от миналото си няма как да "изтрием". 🥺

Това моето си беше абсолютно "теглене на късата клечка".
Да попаднеш на неправилното място, в неправилното време и при неправилните хора...
И то дори без да се е налагало и да е било необходимо...🙁

Много е важно да държим на себе си и на тялото си и да умеем да пазим и съхраняваме душата си.
Като избираме внимателно на кого точно ги "поверяваме".
Защото после ние ще живеем в тези тела и с тази душа... 🥹

Не се плашете, а просто се обичайте, ценете и пазете!
🤗🌺🌈🍀
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия