Какво купувате за вечеря?

  • 6 042
  • 106
# 90
Аз пък лазанята от Лидл тази от 1 кг а не малките много често я взимам и я изяждам на 2 пъти. 😄 Иначе месната салата, телешките кебапчета, чесновите багети, пилешките хапки на Culinea също са хубави, но последния път ми се стори че са намалили количеството.. Преди пълнех цялата чиния сега е на половина 😃 или аз си внушавам, замразените пици също бяха ок преди сега са по-скоро безвкусни.. Пилешките дробчета също са хубави, цариградските кюфтенца ги бях правила със доматен сос на Combinо , доста вкусно се получиха. 👌
Виж целия пост
# 91
Точно тази лазаня от Лидл и аз я купувам и се харесва. Два пъти в годината няма кой знае какво да ни стане.
Лозови сърми не мога да правя, все ги загарам при варенето. Свекървата ги приготвя и ни дава. Като пенсионерка не й тежи да готви. ММ обаче не иска много да взема, че все яхния готви. Аз като работеща на две места, два дни напред зная менюто и си помагам.ММ предпочита да си купи риба готова изпържена. Аз рядко ям, сина хич не вкусва. И черен дроб си купува от магазин с топла витрина и не е лош.
Виж целия пост
# 92
Taман хапнахме едно от готовите джоланчета на Лидл. Като изключим, че са солени, са много крехки, сочни и вкусни. Има и дърпано свинско, и то е много хубаво. Има и пилешки, ама не съм пробвала. И гарнирах с малко от картофеното пюре на Лидл (за мен най-доброто и с почти никакви добавки) . Много бързо и вкусно.
Виж целия пост
# 93
Защо се приема че вкъщи сготвеното е качествено, щом се прави със същите продукти, с които готвят и в заведенията ?

Не е така. В заведенията масово се ползват замразени продукти - замразени кайма/месо, субпродукти/ и зеленчуци. Заради крайно ниската цена на замразените продукти, калкулантът-счетоводител в кетърингова фирма изписва ниската цена на замразена кайма или месо, грах, зелен боб, картофки по селски и пр.  Рядко се случва вкъщи да е така. Имам опит като калкулант в кетъринг фирма - готвачите винаги взимаха замразени меса, UHT сметана и UHT мляко и т.н. Може тук да се открие отделна тема за заведения с незамразени продукти.

Относно лазанята от Лидл, има алтернативна рецепта. Пастицио - дебели спагети или тестени изделия талятеле плюс кайма, домати, малко лук и т.н.
Виж целия пост
# 94
Всичкото месо, кайма, кърначета вкъщи е във фризера. Тоест..също замразено.
Вадя, размразявам и готвя.
Разлика за мен няма.
Да не споменавам, че в магазина месото също е размразено...което купуваме.
Освен ако нямаш две прасета в хола, които да заколиш и изядеш веднага целите, щото ооо..ужас....остатъка ще трябва и ти да го, замразиш...и пак същото...
Виж целия пост
# 95
Ееее, за месото в крайна сметка всеки сам преценява. Поне зеленчуците да са охладени, а не замразени.
Виж целия пост
# 96
Защото има витамини в тях ли, в пресните...едва ли...Grinning
Виж целия пост
# 97
Не че е темата, но изобщо не мога да се съглася, че в заведение и вкъщи е едно и също поне за нашето семейство и нашите навици и вкусове. След тоталното падане на нивото покрай ковид ям навън само по някакво голямо изключение, защото хем храната в общия случай не ми харесва, хем е скъпа. Има изключения, разбира се.
Моето конкретно предпочитание е да си направя препечена филийка с лютеница и сиренце, от колкото да ям замразена пица Simple Smile Но това значи човек да има вкъщи хляб, лютеница и сирене Simple Smile
Покрай ремонта, сме яли от топлата витрина на близкото Фантастико 1-2 пъти и предпочетохме да си правим яйца и губена супа на газово котлонче на балкона, когато го закъсаме. Но това, че сме се разглезили с домашна храна съвсем не значи, че нямаме в задния джоб някоя-друга рецепта тип dump and leave, които включват консервирани зеленчуци, както и някое бурканче лютеница, риба тон, охладени тортелони, замразена готова храна за детето и т.н. Simple Smile Въпрос на ситуация, възможност, организация и условия. Всеки прави, каквото може с това, което има и срещу това, което е склонен да жертва.
Виж целия пост
# 98
...За ориза.. в масовите ресторанти всичко е на заготовка. Варят ориз за ризото веднъж в седмицата. Полуготов го замразяват. Като влезе поръчка го пускат на микровълновата, доготвят го после заедно с другите съставки. ...
В същност къде виждаш проблем, освен в сорта ориз?
Аз съм гледала филм с доста позитиви на метода на замразяване на продукти. Дори за приготвени бебешки храни  го препоръчват , зада не изхвърляш директно голяма част от приготвеното от теб.
Ако съставките са ок, фризера ти е ок , да замразиш нещо за седмица не би трябвало да е проблем ?
Виж целия пост
# 99
Аз много използвам заготовки от фризера.  Ето сега имам във фризера месо, обратно от сварени корали, три пакетчета са.  Имам и нарязани моркови, пиперки. Идеални са ми за бързо готвене. Вече съм сготвила ориз с едното пакетче месо и моркови. Целия ден съм по задачи, сега имам време. Не обичам в 19 ч. да се препирам за вечеря.
Виж целия пост
# 100
И моят фризер е пълен. Замразени зеленчуци, подправки, чят пат месо. Разфасовам пилетата и ако няма да готвя всичко на момента, някои части замразявам. Както и пилешки субпродукти- редовно поръчвам сърца, воденички и дробчета и ги замразявам. Храня се на режим и готвя за семейството, за мен отделно. Редовно си сварям в мултикукъра нещо и после го запичам или на тиган.

Замразените зеленчуци са добър вариант, ако няма сезонни на момента. Джейми Оливър има цели серии за бюджетна храна и в почти всяка ползва замразени зеленчуци.
Те са и по-добър вариант от консервираните.
Виж целия пост
# 101
...За ориза.. в масовите ресторанти всичко е на заготовка. Варят ориз за ризото веднъж в седмицата. Полуготов го замразяват. Като влезе поръчка го пускат на микровълновата, доготвят го после заедно с другите съставки. ...
В същност къде виждаш проблем, освен в сорта ориз?
Аз съм гледала филм с доста позитиви на метода на замразяване на продукти. Дори за приготвени бебешки храни  го препоръчват , зада не изхвърляш директно голяма част от приготвеното от теб.
Ако съставките са ок, фризера ти е ок , да замразиш нещо за седмица не би трябвало да е проблем ?

Виждам проблем да струва 20 лв. 🤣

Като цяло в ресторантите се готви на заготовка така почти всичко. Изключвам някакви немасови ресторанти, говоря за обикновените.

Замразяването не е лошо по принцип. Лошо е да ядеш дълбокозамразени полуфабрикати. Едно е да бутнеш във фризера някое месо, което си купила в повече примерно. И аз имам едно такова, май няма да го готвя днес и ще го замразя за да не се развали.

Ама е друго да ресторанта да купува нискокачествени замразени меса. Най-често се усеща в пилешкото - идва осолено. Нискокачествен продукт, който като го ядеш вкус направо няма. Такива гадни бутчета примерно не съм си купувала никога от магазина, но в разни ресторанти съм яла.

Като цяло lana26 добре го каза, но който не е влизал в кухня в ресторант и не е работил, може да не прави разликата.
Виж целия пост
# 102
...За ориза.. в масовите ресторанти всичко е на заготовка. Варят ориз за ризото веднъж в седмицата. Полуготов го замразяват. Като влезе поръчка го пускат на микровълновата, доготвят го после заедно с другите съставки. ...
В същност къде виждаш проблем, освен в сорта ориз?
Аз съм гледала филм с доста позитиви на метода на замразяване на продукти. Дори за приготвени бебешки храни  го препоръчват , зада не изхвърляш директно голяма част от приготвеното от теб.
Ако съставките са ок, фризера ти е ок , да замразиш нещо за седмица не би трябвало да е проблем ?

Виждам проблем да струва 20 лв. 🤣
...
Кое струва 20 лева и не разбирам много ли са или малко ? За какво ?
Виж целия пост
# 103
Не знам как е в Хепи и мистър Пица, но от любопитство питах познат, който работи в относително хубави заведения, но не някакъв файн дайнинг, включително извън България. Ориз готвят за 2-3 дни, защото иначе става на каша, ако се замрази.
Виж целия пост
# 104
Майка ми много години беше главен готвач на известни софийски заведения(напусна, че искаше по-спокойна работа и след нея мисля, че затвориха няколко...сега да има 1 заведение). Зависи от главния готвач, естествено и от парите, които му се отпускат.
Заготовки има, защото често менютата са големи. Аз самата, макар да знам, че това е недостатък, като видя 3 салати, 3 основни и два десерта и нищо не мога да си избера...Но заведенията с по 10 салати, по 10 вида основни от всяка секция- с пиле, с телешко, вегетариански и още апетайзери...няма как да работи без заготовки.
Майка ми освен готвач е и сладкар и е работила и в някоо сладкарници- там също си правеха заготовки за някои неща. Навремето работеше в една, в която всяко парче торта се сервираше със сос...имаха различни и се правеха предварително. Някои се сервираха топли, други на стайна температура.
Месото би могло да се използва за 1-2дни и сурово, но има ястия, които са с дълго печене и дори с конвекторните печки не успяват да се приготвят за времето, за което клиентът иска да му се сервира. Трябва и да се маринова в други случаи.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия