Финансова грамотност и финансови възможности - защо често не ги различаваме?

  • 10 358
  • 225
Пускам темата, провокирана от пост в друга група тук във форума.
Направо на въпроса, убедена съм, че много хора бъркат финансова грамотност с финансови възможности. И то видимо не в аспекта, че някого го домързяло да си заработи малко повече пари, а съвсем буквално - бъркат се разполагаеми средства със спестявания, бърка се и предпочитането на кредит с неумение за анализ на парите, бърка се желанието за качествени вещи с изхвърляне, игнорира се елементът в кой момент възниква нуждата от плащане в голям размер като например кола, образование, жилище.
Това ми е въпросът - какво е за вас и как преценявате дали дадено поведение е от финансова неграмотност, или резултат от адекватен анализ, който е показал, че точно кредит е по-доброто решение?
Виж целия пост
# 1
Липсва финансова култура, разбиране на финансовите инструменти и тяхната потреба, както финанси липсват на хората.
Та, миш- машът е пълен.

Мен нищо не ме кара да мисля защо другите така. Честно казано моят балон си ме вълнува.
Виж целия пост
# 2
Според мен такива неща трябва да се учат в училище. Дори най, най-елементарна финансова култура, защото положението е страшно.

Едно на ръка, че в България масово сме си бедни и с нисък стандарт, но и уменията ни да работим с финанси, като цяло на българите са ни зле.

Най-малкото като погледнем бързите кредити. Колко хора затъват в тях, защото банките не им дават вече и те отиват на лесното, където всеки може да вземе пари от финансова институция.

Постоянно се купуват телефони, най, нови модели, които човек не може да си позволи, обаче айде на изплащане, само по Х пари на месец.

Аз лично не харесвам това да се разпростираш по-далеч от чергата си. Старая се да разполагам с това, което имам. Това не изключва кредитиране, човек трябва да умее да ползва финансовите инструменти.
На мен също ми се наложи да тегля кредит и то не е за хубаво (апартамент, кола примерно), а за лошо и гадно нещо. Не пожелавам на никого, но съм отишла в банка, имам ТД, лихвата ми е по-ниска, заради работодателя ми, съответно кредитът е изгоден. Има хора, които просто отиват, взимат един гигантски телевизор на изплащане, подписват без да четат и после той им излиза двойно.

Имам много близък приятел, на над 40 години е, все няма пари. Ама вечно празно портмоне. Обаче сега е с айфон 15 про, изплаща лаптоп, плейстейшън, кара една кола, която вечно кичи с някакви тунинги (все нещо й доправя и слага)… с такъв начин на живот никога няма да има пари, ако ще милиони да има. Просто не умее да си прави сметката, но и винаги има кой да му спаси задника.

Виждам около мен подобни примери, до човек си е. Като цяло много хора не са знаели как да планират разходи, докато не им се наложи. Аз бях така, не умеех да спестявам, харчех много. Това преди години, още на първата ми сериозна работа. С времето се научих, тогава бях млада, излизах, пиех, обикалях постоянно. Разбира се, не съжалявам, че съм си поживяла, но някои хора сякаш не вдяват, че са пораснали.

Темата е интересна, ще продължавам да я следя. Дано завържем ползотворна дискусия.
Виж целия пост
# 3
Но най-вече, май бъркаме предпочитания с финансови възможности 😁
Виж целия пост
# 4
Абсолютно съм съгласен, че децата още от малка възраст трябва да се възпитават в тази насока. Проблемът обаче е, че на не малка част от възрастните им липсва елементарна финансова грамотност. И тук няма място за никакво оправдание.

Всеки днес разполага със смартфон и интернет, където информацията е необятна и човек може да се възползва напълно безплатно от това. Дали обаче ще се гледат клипчета в тик-ток или прочете нещо по темата лични финанси е въпрос на личен избор.

По отношение на тегленето на кредит - всеки сам си преценя, както се казва.

Може би противно на повечето хора, аз съм почитател на кредитите. Предпочитам да изтегля 5000 лева за една година и да върна 5 150, отколкото да похарча налични пари, които при нужда могат да ми бъдат на разположение във всеки един момент.

Иначе в стоките на изплащане не виждам нищо лошо - особено, когато говорим за домакински уреди без оскъпяване.

А това с бързите кредити никога не съм го разбирал - всяка една банка отпуска потребителски кредити с пъти по-добри условия. Ако някой обаче ома проблем и банката не му отпуска потребителски кредит в размер на 1000-2000, каквито са масовите, то трябва сериозно да се замисли, какво не е наред с личните му финанси.
Виж целия пост
# 5
Част от хората са склонни да се изтъкват като еталон за поведение, харчене и пр., съответно да размахват пръст и да определят чуждите харчове като финансова неграмотност. Това е.
Виж целия пост
# 6
Част от хората са склонни да се изтъкват като еталон за поведение, харчене и пр., съответно да размахват пръст и да определят чуждите харчове като финансова неграмотност. Това е.

Taка е. Ама пък едва ли често го правят по своя инициатива - да отидат при някого неповикани и да почнат да му опяват, че е финансово неграмотен. По-скоро предполагам, че това изказване е следствие от нечие оплакване за недостиг на пари.
Като цяло не ми е много ясно какво точно се пита в темата, затова ще пиша, ако намеря какво да коментирам в конкретен пост.
Виж целия пост
# 7
Това ми е въпросът - какво е за вас и как преценявате дали дадено поведение е от финансова неграмотност, или резултат от адекватен анализ, който е показал, че точно кредит е по-доброто решение?
Ми кредита трябва да се връща, децата да се нахранят, общо взето това  са показателите, другото са си лични предпочитания дали ще си караш ферарито със скъсаната тениска си касае само теб и няма какво да му се анализира, има по-интересни неща за правене.
Виж целия пост
# 8
Ако вноската по кредита и лихвата, която ще се върне са в размер, в който няма да ти наруши начина на живот или да лишават теб или семейството от определени удоволствия, то в такъв случай не виждам проблем.
Виж целия пост
# 9
Кредитът още ли се приема за липса на финансова култура?
Виж целия пост
# 10
Кредитът още ли се приема за липса на финансова култура?
Така изглежда. Затова пуснах и темата, да видя дали само изглежда, или наистина се приема.
Виж целия пост
# 11
Зависи за какво е кредита.
Виж целия пост
# 12
Зависи за какво е, колко е и как е, да.
Аз също съм на принципа, че е хубаво да се работи с парите на банките, не със свои, но си е игра за напреднали.
Виж целия пост
# 13
Аз нямам нищо против кредитите като цяло, напротив. Проблемът е като са бързи, необмислени и за глупости. Това е.

Кредитите имат и размер, все пак порядъкът е важен, колко пари взимаш, колко връщаш и какви са най-изгодните за теб условия.

Ако човек умее да прави сметката, супер. Ама ако не умее, чси-то почва да чука на вратата.
Виж целия пост
# 14
Връщането на кредита показва финансовата култура иначе вземането всеки го може  😁
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия