Проблеми с кърменето

  • 1 121
  • 7
Здравейте , синът ми е на месец и половина . До преди седмица се хранеше изцяло с кърма от шише . От раждането се опитвам да го слагам на гърда , но не засукваше . Преди седмица за първи път засука успешно , но не успява да издържи повече от 2-3 минути и то не във всеки случай и момента , в който пусне зърното почва един истеричен рев и от там в много редки случаи успява да захапе отново , но не продължава повече от минута . Дохранвам с шише , като принципно изяжда около 120 мл на ядене , от шишето след като е бил на гърда изяжда около 60-70 мл , което ме навежда на мисълта , че изяжда около 50-60 мл от гърдата . Моля за съвет , сблъсквали ли сте се с подобни ситуации и как се постигна изцяло заместването на шишето ? Благодаря предварително !
Виж целия пост
# 1
Ами аз не съм консултант по кърмене, но заместването на шише става като спрете да давате шише.
Представете си ситуация, в която не разполагате с шише. Е, в един момент ще започне да яде.
Докато сконявате да дадете шишето, детето ще знае, че има и лесно.
Виж целия пост
# 2
Спирате да цедите и слагате детето по-често на гърда. Колкото изяде толкова. Първите дни ще яде доста често, въоръравате се с търпение, ще се регулира.
Виж целия пост
# 3
На първо място потърсете консултант по кърмене. Бъдете спокойна, на прав път сте.
Има няколко неща, които може да ви помогнат: първо бебето на тази възраст се интересува единствено от храненето. То му е жизнено важно и за това пред гърдата избира шишето, защото шишето пуска винаги без усилия. Гърдата работи на друг принцип. При кърменето интензивността на сукане не зависи от бебето, а от струята. Когато струята е силна бебето суче и гълта лакомо. Щом струята отслабне се изисква усилие, става трудно и бебето се отказва. То може да се отказва защото е малко и слабичко и няма сила. С какво тегло е детето, наддава ли добре? Обикновено щом заякнат и укрепнат започват да сучат добре. Може още да не е натренирало мускулите. Може да има проблем със засукването, къса юздичка.
Можете да помагате като сменяте гърдите през кратки интервали време за да може да поема в началото силната струя. Прочетете за “компресия” - техника, при която притискаме гърдата и после отпускаме.
Прочетете и за правилното и дълбоко засукване. Изчаквате бебето да отвори широко уста и насочвате и леко притискате главата към гърдата, а не да бутате гърдата в устата. За да отвори уста може да го погалите леко около устата. Имат рефлекс и широко отварят уста. После този рефлекс се губи.
След кърмене изцедете напълно гърдите. Това ще бъде допълнителната стимулация за производство на мляко. Трябва да цедите до края, защото от начало то ще се отказва.
Успех ви желая и бъдете спокойна! Кърменето не е на всяка цена и не трябва да се превръща в мъка за майката.
Виж целия пост
# 4
Не махайте шишето от раз, заместването става постепенно и с търпение. Потърсете консултант по кърмене, ще ви обяснят как да стане по-най добрият начин за вас и детето. Не спирайте да цедите кърма, докато не сте сигурна, че бебето суче ефективно.

Още едно нещо, което може да помогне да стимулирате бебето да суче е като го улесните малко със сонда за хранене. Взимате бурканче с изцедена кърма и слагате единият край на сондата вътре, а другият придържате към зърното (може да я залепите с лепенка или да я сложите в протектор за зърна). През сондата бебето ще получава кърма с по-малко усилия и това ще го стимулира да остане на гърдата по-дълго.
Виж целия пост
# 5
След като вече е свикнал на шише, по-трудно ще мине на гърда, но е възможно ако сте постоянно с бебето и имате много време. Това е често срещан проблем в днешно време, но при нас не беше проблем за дълго. В крайна сметка дали получава майчина кърма от гърда или от шише, важното е да е нахранен.
Моите деца бяха на гърда само няколко седмици, но все бяха гладни и се събуждаха на всеки 1-2 часа да си дояждат в началото. Отделно аз не знаех колко са яли и постоянно бях на тръни и не можех да заспя. Колкото повече цедях, толкова повече мляко имах.
Като започнах да има давам изцедена кърма, се успокоихме всички. Хем те сити и спокойно за поне 3 часа, хем аз си знаех че мога и аз да поспя мъничко. Опитвала съм да давам пак на гърда, но е много бавно и все бяха гладни. Веднъж бяхме на гости и аз кърмих 2 часа в отделна стая, защото нямах изцедена кърма, което щеше да отнеме към 15 минути… Докато приключихме, беше време да си ходим…
Всеки сам си преценява какво работи за неговото семейство. Важното в детето да е добре нахранено и здраво. А майка която успява са поспи поне 3 часа на денонощието е по-отморена и полезна за децата си. Това е моето мнение поне. 🤷♀
Виж целия пост
# 6
Големите бебета се нахранват за 5-10 минути. Тези часове сучене са само в началото, изглеждат безкрайни, но наистина бързо минават и дори липсват. За 10 минути дори не можеш да си починеш, а то се е нахранило и пак иска да играе 😁
Виж целия пост
# 7
Здравейте, искам да споделя моята драма с кърменето.
Петър е на 2 месеца и половина и като цяло започна да суче повечко последната една седмица. От самото начало се изцеждах и му давах от шише, защото зърната ми се разраняваха и адски много ме боляха. Също го дохранвах с малко АМ, защото кърмата ми беше много малко. Не след дълго дойде и проблема със запушването на каналите и образуването на страшно болезнени бучки. Вяка седмица или на лява или на дясна гърда бях със запушени канали и бучки, до миналата седмица когато толкова сериозно се запуших, че не можах да се изцедя с помпата, капка не потичаше, а гърдата ми беше болезнено надута, червена и пареща. И както всички знаем бебето си е най-добрата помпа и така започнах да го слагам постоянно да суче, въпреки че адски много ме болеше, но искам не искам стисках зъби и търпях, защото той успяваше даа премахне запушването.
И така с ммого усилия и търпение вече щастлива и решила че няма да има проблем с кърменето и така ще си продължим поне до 6-ти месец, та ако всичко е ок до когато може, дойде и следващия проблем или по точно въпрос "дали кърмата му стига?". За тази една седмица в която го кърмя изцяло без дохранване забелязвам, че памперсите вече не са толкова напишкани, преди едва ли не е имало памперси които са били на ръба да експлоадират от напишкано. Нормално ака по 1-2 пъти на ден, има и някои и друг леко зацапан памперс.  Другото което ме навежда на мисълта че си остава гладен е че активно суче само по около 4-5 минути на гърда, след което започва адски много да се дразни, нервничи и да дърпа гърдите ми и следователно се стига до рев и мъчения още 30-40 минути да хапне още нещо(в повечето случай нищо), а и ми прави впечатление че дори и да засуче нищо не преглъща и това още повече го дразни. Като цяло забелязвам че напоследък е доста нервен и плаче повече от преди. Откакто го кърмя изцяло яде през 2.30-3 часа. На 2 месеца и половина е и вчера го мерих че е станал 5.500 кг, не знам дали е ок, на последното хранене го дохраних с малко АМ, защото много започна да реве, а аз не издържах да го местя от гърда на гърдата и реално нищо да не става. Изобщо не ми се иска да го дохранван с АМ, но това чувство че си остава гладен много ме тормози. Би било чудесно ако има някой с подобен проблем или просто да ми дадете някакъв съвет какво да правя.....да продължавам ли да дохранвам, с колко да подхранван, само да кърмя ли.... не знам как да постъпя.
На консултация сме чак на 14-ти март.
Благодаря ви предварително.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия