Разделно хранене-рецепти/2/

  • 221 543
  • 302
# 195
Салати:

Бобов пастет

Продукти:
2 чаени чаши сварен и намачкан зрял боб
1 супена лъжица олио
сок от 1 малък лимон
2-3 счукани скилидки чесън
1 малка глава лук, нарязан
сол, кимион, риган, кориандър, босилек

Приготовление:
Всички съставки се пасират. Може да добавите по желание люта чушка или 1 чаена лъжичка чили сос.

Салата "Витамина" /TheNMaster/

1 ряпа (бяла,черна,червена - все става),половин глава червено цвекло(сурово),морков настъргани,Половин или един стрък праз нарязан ситно,сол,олио(или зехтин),оцет(или лимонов сок).
Виж целия пост
# 196
Предястия:

Чеснов пастет/ANGYA/

Продукти:

1 глава чесън
2-3 лъжици смлени орехи
1-2 лъжици олио / зехтин
сол на вкус

Чесънът се почиства. В дървено саханче се слагат скилидките и се начукват. Когато са добре смлени се поставят в подходяща купичка. Добавят се орехите и олиото. Осолява се и се размесва добре.

Чесновият пастет е от задължителните елементи на трапезата на Бъдни вечер.

Домашен чипс/ANGYA/

ПРОДУКТИ:
картофи
моркови
кромид лук


ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязвате изчистените, измити и добре подсушени картофи, моркови и лук на много фини колелца, Загрявате силно олиото във фритюрник или в дълбок съд за пържене, за да може зеленчуците да не се залепят, а да плуват в него и ги изпържвате (за около 15 секунди). След това отцеждате от мазнината върху кухненска хартия или решетка. След това изсипвате в голяма купа и поръсвате със сол и подправки по желание. Добър апетит!


Вегетариански хайвер

1/2 ч.ч. грис
сок от половин лимон
1/3 ч.ч. растително масло
1 и 1/2 ч.ч вода
сол на вкус
маслини

Във врящата вода се сипва на тънка сруйка размитият с малко вода грис. Вари се до сгъстяване. Посолява се и се добавят растителното масло и лимоновият сок. Украсява се с маслини.
По желание могат да се добавят и други подправки, а също така може да се смеси с лютеница или пасирани сварени или печени патладжани.

Виж целия пост
# 197
Тестени:

Баница със спанак и растителна сметана/Фукла/

500 гр. спанак се измива, почиства и се задушава съвсем леко с малко сол и вода (аз го задушавам в микровълновата). Към спанака може да се добави и пресен лук. След това водата се отцежда и към спанака се прибавя сол, индийско орехче и малко растителна сметана. В намазана с олио тава се редят 3-4 реда кори, като между тях се намазва леко с олио, спанак, пак кори и така докато свърши плънката. Нареждат се отгоре още 2-3 кори, намазва се с олио, нарязва се на парчета и се залива с растителната сметана, като тя трябва да попие и надолу в нарязаната баница. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Ястието става по-скоро като огретен, отколкото като баница.

За постещите-растителна сметана.За другите-може и със заквасена Wink
Виж целия пост
# 198
Тестени:

Чеснови хлебчета

От франзела: нарязваш я, но не до края и в прореза слагаш масло/зехтин с подправки и пресован чесън.
Увиваш във фолио и печеш за 10 мин. да се разтопи маслото
Друг вариант:аз режа франзела на филийки и печа в тостера всяка филия. после мажа в смес от масло, босилек, розмарин и чесън.

Виж целия пост
# 199
Постни:

Картофено руло /zen/

1,5 картофи,1гл.лук,1морков,250гр.гъби,маслини без костилки,бял или черен пипер,чубрица или риган по желание ,пикантина.

Сваряват се картофите ,обелват се и се намачкват.Смесват се с сол,пикантина/тя също е солена)бял пипер,чубрица.В тиган запържвам лука,морковите,гъбките и маслините.Разстилам малко найлоново фолио,слагам картофената смес и я оформям на правоъгълник.Слагам плънката и завивам на руло ,поръсвам с галета  или цар.брашно и запичам.Сервирам изстинало със салатка
Виж целия пост
# 200
Постни:

Зеленчуков овчарски пай/Хедра/

1 глава карфиол, разделен на цветчета и бланширан за 5 мин
300 гр моркови, нарязани както си искате
1,5 кг картофи (така е по рецепта, но са множко - според мен 1кг са ок)
1 връзка зелен лук (в оригинала е с див лук)
3-4 с.л. олио

В тавата, в която ще го правите, морковите се задушават в олиото, прибавя се карфиола за 2-3 мин. Маха се, наръсва се със сол и подправки на вкус (аз сложих малко куркума да подсили цвета, сол и черен пипер). Картофите се сваряват (аз ги варя небелени на пара - за 20 мин са готови), обелват се и веднага се намачкват, като към така полученото пюре се добавя нарязания на кръгчета зелен лук. Изсипва се и се разпределя върху карфиолено-морковената смес и се запича на 200 градуса докато порозовее леко.
Лесно, бързо и много вкусно. Следващият път мисля да задуша към морковите и лук на полумесеци и чесън
Виж целия пост
# 201
Постни:

Боб в тава/Дими/

Продукти:

 500г зрял боб
 1 глава лук
 червен пипер
 сол
 олио
 девесил
 1 лимон
 2 червени домата

Начин на приготвяне:

Бобът се сварява в тенджера, заедно с лука и девесила.
Когато е почти суров му се прави запръжка от червен пипер, олио, а може да добавите и брашно.
След това го изсипвате в намазана с олио тава.
Върху боба нареждате шайби от лимона, а върху него шайби и от доматите.
Слагате една чаена чаша вода.
Пече се на умерена фурна за 30 мин.
Виж целия пост
# 202
Постни:

Картофи с гъби на фурна/Фукла/

В олио се запържва 1 голяма глава лук, като омекне се прибавят 300 гр. гъби, нарязани на дребно. Изваждат се и се слагат в тава, в същото олио се запържват 3-4 картофа, нарязани на дребно. Изваждат се и се слагат при гъбите. В същото олио се запържва 1 л. червен пипер, наливат се 2-3 чаши вода, добавя се сол или гъбен бульон, изсипва се в тавата, подправя се с босилек и черен пипер и се запича във фурна.
Виж целия пост
# 203
Постни:

Пълнени гъби/Дими/

Необходими продукти за 6-8 порции

1 кг едри печурки
7 с.л. зехтин
1 вр. нарязан магданоз
1 с.л. трохи от бял хляб
3 ск. пресован чесън
сол на вкус
пипер на вкус

Начин на приготвяне
Гъбите се измиват, отделят им се пънчетата и се нарязват на ситно. Шапчиците се посоляват.

В 2 с.л. загрят зехтин се задушават нарязаните пънчета, когато им се изпари водата се махат от огня и се прибавят магданозът, трохите, чесънът и сол и пипер на вкус.

С получената смес се пълнят гъбите, слагат се в намаслена тавичка. Всяка гъбка се поръсва с малко зехтин и се запичат за 10 мин на 200 С.
Виж целия пост
# 204
Постни:

Зимна вегетарианска гозба /Дими/
 
Необходимите продукти:

200 г ориз
4 моркова
2 пащърнака
1 глава лук
2 глави червен лук
1 кубче зеленчуков бульон
4-5 с. л. зехтин
2 щипки естрагон

Начин на приготвяне:

 1. Оризът се измива и се сварява.
 
 2. В дълбок съд се налива зехтинът, поставя се на котлона и в него се слагат нарязаните на ивички моркови, задушават се 20-30 минути.
 Кромидът се нарязва на полумесеци и се задушава с морковите под капак.
 
 3. След 20 минути се добавят парченцата пащърнак и се подправя с естрагона и натрошения зеленчуков бульон.
 След като се задуши, се охлажда и се сервира в чиния заедно с топка сварен ориз.
Виж целия пост
# 205
Постни:

Вегетарианска вечеря/ANGYA/

ПОРЦИИ: 4

ПРОДУКТИ:
1 кг картофи
250 г печурки
250 г броколи
250 г брюкселско зеле
1 ч.л. “Вегета”
1/2 ч.л. сладък червен пипер
1/4 ч.л. лют пипер
2-3 с.л. зехтин
1 с.л. галета


ПРИГОТВЯНЕ:
Обелете и нарежете картофите на средно големи четвъртинки. Поставете ги в подходяща тавичка и ги овкусете с “Вегетата”, сладкия червен пипер, лютивия пипер и зехтина. Между картофите разпределете добре печурките цели с пънчето нагоре, като капнете по малко зехтин в чашките на всяка печурка. Панирайте броколито в галета и го поставете с цветчето нагоре. Накрая прибавете и брюкселското зеле. Добавете около 1/4 ч.ч. вода за да може да се задушава и печете на добре загрята фурна (250 градуса С) около 20 мин., като критерий са ви добре запечените картофи. Поднесете ястието със сос от сметана със ситно нарязан зелен лук или праз.Който пости,без соса със сметаната.
Виж целия пост
# 206
Постни:

Бял боб в камбички/ANGYA/

ПРОДУКТИ:
0.5 кг боб
1-2 моркова
1 - глава лук
1-2 домата
магданоз, джоджен, девисил/лющян/
1-1 1/2 кг камбички
сол на вкус
олио
кубче бульон


ПРИГОТВЯНЕ:
Боба се сварява и изцежда. В сгорещена мазнина се задушават нарязаният лук, настърганите моркови и доматите, смесват се с боба, прибавят се и зеленийките. Камбичките се изчистват от семената и се пълнят със сместа, подреждат се в тавичка, долива се разтворения във вода бульон и се пече.
Виж целия пост
# 207
Постни:

Спанак със сусам/ANGYA/

ПОРЦИИ: 2

ПРОДУКТИ:
500 гр спанак, 4 супени лъжици бульон, 4 супени лъжици сусам, 3 супени лъжици сусамово олио, 3 супени лъжици соев сос, лют и бял пипер.


ПРИГОТВЯНЕ:
Почистете спанака и го измийте, като отстраните стъблата, бланширайте. Загрейте след това сусамовото олио, в него изпържете сусама. Извадете го и отделете една супена лъжица. Останалата част счукайте в хаван. От счукания сусам, соевия сос, бульона, лютия и белия пипер се приготвя сос. Бланшираният спанак се залива със соса и се поръсва с пържения сусам.

Виж целия пост
# 208
Постни:

Пълнени чушки с картофи/ANGYA/

ПОРЦИИ: 5

ПРОДУКТИ:
1 кг картофи; 4 глави лук; 100 г олио; 10 сухи червени чушки; 10 зелеви листа;1 с.л. червен пипер, чубрица, черен пипер, сол.


ПРИГОТВЯНЕ:
Картофите се сваряват, обелват се и се смачкват. Лукът се изпържва, прибавя се червения пипер, чубрицата и черния пипер. Слагат се картофите и се объркват добре с лука. Чушките се изчистват от семената и се заливат с гореща вода да омекнат. Напълват се с картофената смес, завиват се в зелев лист и се нареждат в тавичка. Налива се една чаша гореща вода и се изпичат във фурната.


Пълнени пиперки със спанак/ANGYA/

ПОРЦИИ: 6

ПРОДУКТИ:
12 пиперки
1 кг спанак, пресен
2 връзки зелен лук
3 с.л. олио


ПРИГОТВЯНЕ:
Спанакът се изчиства, измива се и се задушава с 1/2 ч.ч. подсолена вода. Изцежда се много добре, нарязва се на ситно и се запържва в олиото, заедно със ситно нарязания зелен лук. Пиперките се изтърбушват и се изчистват от семките. Пълнят се със спаначената смес и се нареждат в тенджера, Заливат се с 1 ч.ч. вода. Оставят се на слаб огън до извиране на водата,


Пиперки, пълнени с гъби/ANGYA/

ПРОДУКТИ:
1 кг пиперки
400 г гъби, пресни или консервирани
2 глави кромид лук, ситно нарязан
3/4ч.ч. ориз
3 домата, обелени и настъргани
3 с.л. олио
сол, черен пипер и червен пипер на вкус

ПРИГОТВЯНЕ:
Ако гъбите не са консервирани ги полусварете в подсолена вода, след това изцедете и нарежете на ситно. Запържете леко лука в загрятатото олио. Добавете ориза и запържете докато стане прозрачен, добавете и гъбите. Подправете със сол, черен пипер и червен пипер Добавете настърганите домати и 1 ч.ч. вода в която са вряли гъбите или 1 ч.ч. бульон. Оставете сместа да ври докато набъбне оризът. Измийте и изчистете пиперите. Напълнете със сместа и ги наредете в тенджера. Залейте до половината с вода (или останалата отвара от гъбите) и варете на умерен огън.
Виж целия пост
# 209
Постни:

Ориз по мексикански с джоджен/ANGYA/

ПРОДУКТИ:
2 ч.ч. дългозърнест бял ориз
2 с.л. олио
1/4 ч.ч. кромид лук, нярязан на ситно
2 склидки чесън, нарязани на ситно
4 ч.ч. гореща вода
3/4 ч.л. сол (или на вкус)
20 броя пресни листа джоджен


ПРИГОТВЯНЕ:
В блендер или кухненски комбайн пюрирайте лука, чесъна и 1/2ч.ч. гореща вода. Загрейте силно олиото (но без да пуши), добавете ориза и пържете, като разбърквате докато стане прозрачен. Добавете пюрето от лука, разбъркайте и варете около 1 минута. Прибавете останалите 3 1/2ч.ч. гореща вода, ситно нарязания джоджен и солта. Варете на слаб огън, докато ориза се свари и течността се абсорбира, около 20 минути.

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия