Разделно хранене-рецепти/2/

  • 221 521
  • 302
# 285
Пилешко:

Пилешки дробчета по японски

Необходими продукти:

2 с.л. светъл соев сос
2 с.л. бяло вино
450 гр пилешки дробчета, изчистени и нарязани на половинки
2 с.л. олио
1 зелена пиперка, нарязана на кубчета
4 стръка зелен лук, нарязан на ивички
1 голяма склидка чесън, нарязана на ситно
2,5 см корен джинджифил
1/4 ч.л. лют червен пипер
3 с.л. тъмен соев сос

Начин на приготвяне:

В не много дълбок съд се смесват светлия соев сос, виното и пилешките дробчета. Мариноват се за около 20-30 мин, като от време на време се разбъркват. Дробчетата се изцеждат от маринатата и леко се подсушават.

Пържат се в силно загрято олио около 3-4 мин. Добавя се пипера, зеления лук, чесъна, джинджифила и се пържи още 2-3 минути. Накрая се добавя червения пипер и тъмния соев сос и всичко се разбърква добре и веднага се сервира
Виж целия пост
# 286
Салати:

Мариновани маслини

Необходими продукти:

500 гр зелени и черни маслини
5-6 склидки чесън
1 червена люта чушка, без семките и нарязана на ситно
1 стрък риган
1 стрък мащерка
1 ч.л. ситно нарязан розмарин
2 дафинови листа
1 ч.л. семена копър
1 ч.л. семена кимион
зехтин

Начин на приготвяне:

Поставете в купа маслините. Смесете всички съставки и ги изсипете при маслините. Разбъркайте добре и поставете в хладилника да се мариноват поне за едно денонощие.

Виж целия пост
# 287
Кайма:

Патладжан с кайма

Продукти за 4 порции:

4 средно големи патлажана
500 гр кайма смес
2 домата
3-4 супени лъжици доматено пюре
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
сол
черен пипер
пресен магданоз

3Начин на приготвяне:

Патладжаните се измиват и се обелват на ивици по дължина. Нарязват се на средно дебели кръгчета и се осоляват. Много е важно кръгчетата от всеки патлаждан да останат подредени, за да не се развали формата му при слепването. Оставят се да престоят 1-2 часа и след това се измиват.

Каймата се замесва с доматеното пюре, ситно нарязания лук и чесън и подправките.

Вземат се кръгчета от 1 патладжан и се слепват с приготвената кайма.

Слепените патладжани се нареждат в намазана с олио тава и се покриват с шайби пресни домати. Пекат се на умерена фурна. Гарнират се с пресен магданоз и се сервират топли.
Виж целия пост
# 288
Яйца:

L'Omelette Bretonne
Нещо много френско, много лесно и много вкусно

Продукти за 2 порции:

3 яйца
накълцана бялата част от праз
половин глава накълцан кромид лук
4 нарязани на филийки гъби
100 гр. краве масло
черен пипер
сол

Начин на приготвяне:

Загрейте половината масло в тиган и прибавете праза, лука и гъбите, като ги бъркате, докато омекнат. Свалете от огъня и оставете настрана.

Като се поохладят зеленчуците, прибавете ги към разбитите яйца, овкусете с черен пипер и сол. Съвсем леко разбъркайте. Сложете останалото парченце масло в тигана и изсипете сместа.

Като станат готови яйцата, прегънете на две и поднесете - още докато е горещо.


Виж целия пост
# 289
Супи:

Сен Жермен
Френска супа

Продукти:

500 гр. сварен или замразен грах
средно голям морков
стрък праз
3 с.л. олио
дафинов лист
мащерка
черен пипер
сол

Начин на приготвяне:

В маслото се задушават нарязаните на дребно маркови и праз.

Изсипват се 2 л вода, добавят се грахът и подправките и се оставя да къкри на слаб огън.


Виж целия пост
# 290
Салати:

Френска салата

Продукти за 4 порции:

1 кг. пресни картофи
1 тиквичка
1 връзка копър
1-2 скилидки пресен чесън
1 малка кофичка заквасена сметана
щипка сол

Начин на приготвяне:

В тенджерата се поставят почистените картофи и в/у тях най-отгоре тиквичката. Водата трябва да е до половината на картофите (на принципа на задушаването). Капака се затваря и се вари около 25 минути.

Тиквичката се изцежда от водата и се нарязва в купа за салата. Нарязват се и картофите, връзката копър и счукания чесън и сметаната се объркват. Посолява се на вкус
Виж целия пост
# 291
Постни:

Ориз по калифорнийски

Продукти за 4 порции:

1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
200 гр. печурки
50 гр. масло или маргарин
200 гр. ориз (с дълги зърна)
1 с.л. доматено пюре 
400 мл  бульон
пипер
сол

Начин на приготвяне:

Обеленият лук нарежете на ситни кубчета, обелете и чесъна, изчистете гъбите на течаща вода и ги нарежете на кръгчета. Оставете да се стопи 20 гр. масло и запържете лука в него. Задушете леко ориза и разбъркайте в него нарязания чесън, доматено пюре, гъби. Долейте бульона.

Печете покритото ястие 20 минути, докато поеме цялата течност. Добавете останалата мазнина и пипера, солта и подправките.
Виж целия пост
# 292
Супи:

Добра жена
Унгарска супа

Продукти:

500 гр. картофи
2-3 моркова
2 големи стръка праз
40 гр. масло
1,2 л вода
2 с.л. сметана
3 с.л. нарязан магданоз
3-4 скилитки чесън
черен пипер
сол

Начин на приготвяне:

Задушават се ситно нарязания праз и моркови с малко масло, прибавят се нарязаните картофи, водата, черния пипер и се варят докато омекнат.

Супата се пресова или се смила (може да се разбие с миксер), подгрява се и непосредствено преди поднасяне се прибавят сметаната и ситно нарязания магданоз и чесън.

Виж целия пост
# 293
Пилешко:

Задушено пиле по гръцки

Продукти за 6 порции:

1 голямо пиле, нарязано на порции
3 с.л. зехтин
4 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 ч.ч. бекон (или пушени свински гърди), нарязани на кубчета
1 глава червен лук, нарязана на ситно
3 ч.ч. домати, обелени и нарязани на дребно
2 ч.ч. пилешки бульон
3/4 ч.ч. сухо бяло вино
2 дафинови листа
1 ч.л нарязана на ситно прясна мащерка
1 ч.ч. маслини, без костилките
1/2 ч.ч. нарязани на ситно пресни листа босилек
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:

Подсушете добре нарязаното пиле и подправе със сол и черен пипер. В тенджера загрейте зехтина и изпържете парчетата пиле до златисто от всички страни. Извадете ги с решетъчна лъжица.

Оставете в тенджерата половината от мазнината. На умерен огън задушете нарязания лук до светлозлатисто, добавете нарязания на ситно чесън и запържете за около минута. Добавете нарязаните на кубчета пушени свински гърди и запържете за около минута. Върнете парчетата пиле в тенджерата, добавете доматите, бульона, мащерката, дафиновия лист и няколко цели зърна черен пипер. Оставете на силен огън, докато заври, след което намалете и задушавайте до готовност на пилешкото (около 45 минути). По средата на времето добавете маслините, а пет минути преди да свалите от огъня, добавете нарязания на ситно босилек.

Виж целия пост
# 294
Салата:

Гръцка салата от домати и маслини

Продукти за 1 порция:

2 средно големи домата
5-6 едри маслини
1 с. л. зехтин
лимонов сок
магданоз
сол

Начин на приготвяне:

Доматите се измиват и почистват. Единият се настъргва на ренде, посолява се на вкус и се разбърква със зехтина. Другият домат се нарязва на филийки. В чинията за поднасяне се поставя малко ситно нарязан магданоз. Върху него се нареждат домата, нарязан на филийки и се полива с настъргания домат. Преди сервирането се наръсват със ситно нарязан магданоз и се гарнират с почистените от костилките маслини, нарязани на кръгчета. По желание се капват няколко капки лимонов сок.

Виж целия пост
# 295
Постни:

Картофено пюре със зелен лук и зеле/ирландска кухня/

Продукти за 4 порции:

700 гр картофи
225 гр зеле, нарязано на ивички
12 стръка зелен лук
5 с.л. сметана
75 гр краве масло
прясно настъргано индийско орехче на вкус
сол, прясно смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Сложете картофите, обелени и нарязани на кубчета във вряща подсолена вода и сварете. Изцедете картофите в гевгир, върнете в тенджерата, покрийте я със платнена салфетка и оставете около 2 минути, за да се абсорбира парата.

В тиган загрейте 25 гр от маслото и задушете нарязаното на ивички зеле за около 3 минути, докато омекне и леко промени цвета си. Добавете нарязания зелен лук и гответе още около 2 минути.

Добавете към картофите сметаната, останалото масло и настъргано индийско орехче и с пасатор пасирайте картофите на пухкаво пюре. Овкусете със сол и черен пипер, добавете зелето и лука и разбъркайте. Сервирайте с малко допълнително масло по желание

Виж целия пост
# 296
Риба:

Циганска скумрия, печена на скара/ирландска кухня/

Необходими продукти:

1-2 кг скумрия
2-3 глави сух лук
черен пипер
джоджен / чубрица
сол

Начин на приготвяне:

Скумрията се изчиства, изрязват се главите и се разполовява на две филета. Осолява се от двете страни, натрива се с черен пипер и джоджен или чубрица, също от двете страни. След което я нареждаме на слоеве с предварително нарязания на ситно лук - слой лук, слой скумрия, слой лук.

Така престоява около 40-50 минути, след което се пече на обикновена или електрическа скара.

Виж целия пост
# 297
Сосове:

Тапенада от зелени маслини/ирландска кухня/

Необходими продукти:

1 ч.ч. зелени маслини, изчистени от костилките
3 филета аншоа от консерва
1 с.л. каперси, от консерва, отцедени и нарязани на ситно
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
4 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:

Сложете всички съставки в кухненски комбайн или блендер и пасирайте до гладко пюре.

Може да се съхранява в затворен буркан за 1 седмица в хладилник
Виж целия пост
# 298
Салати:

Мексиканска салата

Продукти за 2 порции:

0,5 кг млечна царевица
2 глави лук
100 гр масло
сух джоджен
1 ч. л. вегета
пресни зелени люти чушки
2 с. л. олио
сол

Начин на приготвяне:

Ситно нарязаният лук се запържва в олиото и след 10 минути се добавят малко вода и царевицата, която се задушава до омекване. Прибавят се маслото, вегетата, сол и ситно нарязаните люти чушки. Накрая се слага стритият сух джоджен и се оставя още 10-15 минути на слаб огън.

Салатата се сервира, след като изстине, украсена с резенчета лимон.

Виж целия пост
# 299
Риба:

Маринована пъстърва по норвежки

Продукти за 6 порции:

800 гр филета от пъстърва
Марината:

1 голяма глава лук, нарязан на много ситно
3 домата, обелени и настъргани
1 краставица, обелена и настъргана
3 с.л. ситно нарязан пресен копър
сока от 1 лимон
1 1/2 с.л. алкохол

Сос:

2 с.л. масло
1 ч.ч. рибен бульон
рибната марината, заедно с нарязаните зеленчуци
ситно нарязан копър

Начин на приготвяне:

Нарежете на дребно зеленчуците за маринатата. Поставете половината от зеленчуците в достатъчно голям съд. Поръсете рибните филета със ситно нарязан копър, лимонов сок и алкохол от всички страни. Разположете рибните филета върху слоя зеленчуци и отгоре покрийте плътно с останалите зеленчуци. Покрийте съда с домакинско фолио и сложете в хладилник за 24 часа.

Загрейте маслото в тиган и постепенно добавяйте рибния бульон и маринатата и варете на слаб огън, като разбърквате 10-на минути. Малко преди да сервирате прибавете малко ситно нарязан копър към соса и разбъркайте. Задушете рибните филета в малко подсолена вода за около 10 минути. Извадете и прехвърлете в чинии за сервиране. Полейте със соса и украсете с резенчета лимон и стръкче копър.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия