Постите идват със страшна сила + рецепти за пости!

  • 49 202
  • 306
# 165
Пълнени пиперки със спанак

ПОРЦИИ: 6

ПРОДУКТИ:
12 пиперки
1 кг спанак, пресен
2 връзки зелен лук
3 с.л. олио


ПРИГОТВЯНЕ:
Спанакът се изчиства, измива се и се задушава с 1/2 ч.ч. подсолена вода. Изцежда се много добре, нарязва се на ситно и се запържва в олиото, заедно със ситно нарязания зелен лук. Пиперките се изтърбушват и се изчистват от семките. Пълнят се със спаначената смес и се нареждат в тенджера, Заливат се с 1 ч.ч. вода. Оставят се на слаб огън до извиране на водата,
Виж целия пост
# 166
Пълнени чушки с картофи

ПОРЦИИ: 5

ПРОДУКТИ:
1 кг картофи; 4 глави лук; 100 г олио; 10 сухи червени чушки; 10 зелеви листа;1 с.л. червен пипер, чубрица, черен пипер, сол.


ПРИГОТВЯНЕ:
Картофите се сваряват, обелват се и се смачкват. Лукът се изпържва, прибавя се червения пипер, чубрицата и черния пипер. Слагат се картофите и се объркват добре с лука. Чушките се изчистват от семената и се заливат с гореща вода да омекнат. Напълват се с картофената смес, завиват се в зелев лист и се нареждат в тавичка. Налива се една чаша гореща вода и се изпичат във фурната.
Виж целия пост
# 167
Салата с кускус

ПОРЦИИ: 4

ПРОДУКТИ:
250 г кускус, предварително сварен
1 връзка магданоз, наразана на ситно
сокът и настърганата кора на 1 лимон
1/2 краставица, средна, нарязана на кубчета
30 г опечени белени слънчогледови семки
30 г сусам, печен
4 с.л. зехтин
сол и прясно смлян черен пипер

ПРИГОТВЯНЕ:
Смесете в голяма купа всички съставки, разбъркайте добре и оставете салатата да престои 30 минути. Сервирайте със стайна температура.
Виж целия пост
# 168
Салата с цвекло и слънчогледови семки

ПОРЦИИ: 4

ПРОДУКТИ:
450 г цвекло, сурово, настъргано на ситно
50 г белени слънчогледови семки, печени
сокът и ситно настърганата кора на 1 портокал
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. ситно нарязан магданоз
сол и черен пипер на вкус

ПРИГОТВЯНЕ:
Смесете в купа настърганото цвекло, сокът и кората от портокал, магданозът и овкусете със сол и ччерен пипер на вкус. Оставете да отлежи около 20 мин и непосредствено преди сервиране поръсете с печените слънчогледови семки.
Виж целия пост
# 169
Спанак със сусам
[/b]

ПОРЦИИ: 2

ПРОДУКТИ:
500 гр спанак, 4 супени лъжици бульон, 4 супени лъжици сусам, 3 супени лъжици сусамово олио, 3 супени лъжици соев сос, лют и бял пипер.


ПРИГОТВЯНЕ:
Почистете спанака и го измийте, като отстраните стъблата, бланширайте. Загрейте след това сусамовото олио, в него изпържете сусама. Извадете го и отделете една супена лъжица. Останалата част счукайте в хаван. От счукания сусам, соевия сос, бульона, лютия и белия пипер се приготвя сос. Бланшираният спанак се залива със соса и се поръсва с пържения сусам.
Виж целия пост
# 170
Спаначена супа с тофу
[/size]

ПОРЦИИ: 4

ПРОДУКТИ:
250 г тофу
150 г спанак
800 мл бульон (зеленчуков)
1 с.л. светъл соев сос
сол и смлян черен пипер на вкус


ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете тофуто на кубчета (5мм). Изчистете, измийте спанака и го нарежете на ситно. Сложете бульона в уок (или тенджера), добавете тофуто и соевия сос и поставете на огъня. След като заври варете около 2 минути. Добавете нарязания спанак и варете още няколко минути. Подправете супата със сол и черен пипер и поднесете гореща.
Виж целия пост
# 171
Трюфели с локум и кокосови стръготини
[/b]

ПРОДУКТИ:
2 кутии обикновени бисквити
2 1/2 кутии локум
200 мл вода
100 г нарязани орехи, предварително леко запечени
100 г портокалови кори от сладко, добре отцедени и нарязани на ситно
2-3 с.л. стафиди, накиснати в малко ром
2 с.л. какао
кокосови стърготини за овалване

ПРИГОТВЯНЕ:
Локумът се разтапя заедно с водата при непрекъснато бъркане. Към него се прибавят натрошените на дребно бисквити, орехите, портокаловите кори, стафидите и какаото. Всичко се разбърква добре. Оформят се топчета, които се овалват в кокосови стърготини
Виж целия пост
# 172
"Червено сияние"
ПРОДУКТИ:
1 глава червено салатно цвекло
1/2 буркан стерилизирани краставици
2-3 скилидки чесън
50-70 гр. орехи
1 опаковка майонеза(соева)
сол на вкус


ПРИГОТВЯНЕ:
Цвекло се сварява до омекване (около 1 ч и 1/2, без да се обелва и да се отрязват "опашките"). Свареното и охладено цвекло се настъргва на едро ренде, стерилизирани краставици също. Прибавят се скълцан чесън, нарязани на едро орехи, сол и майонеза. Всичко се разбърква добре.
Виж целия пост
# 173
Бонбони от тиква

ПРИГОТВЯНЕ:
1/4 кг тиква се нарязва на дребни равни кубчета. Потопяват се във вар както за сладко. Изваждат се от варта, измиват се и варят в сироп от една чаена чаша захар и 1 чаша вода, докато изври сиропа. Снемат се от огъня и поръсват с няколко капки портокалова есенция (от дрогерията). Парченцата тиква се овалват в кристална захар.
Виж целия пост
# 174
Бял боб в камбички

ПРОДУКТИ:
0.5 кг боб
1-2 моркова
1 - глава лук
1-2 домата
магданоз, джоджен, девисил/лющян/
1-1 1/2 кг камбички
сол на вкус
олио
кубче бульон


ПРИГОТВЯНЕ:
Боба се сварява и изцежда. В сгорещена мазнина се задушават нарязаният лук, настърганите моркови и доматите, смесват се с боба, прибавят се и зеленийките. Камбичките се изчистват от семената и се пълнят със сместа, подреждат се в тавичка, долива се разтворения във вода бульон и се пече.
Виж целия пост
# 175
Вегетарианска вечеря

ПОРЦИИ: 4

ПРОДУКТИ:
1 кг картофи
250 г печурки
250 г броколи
250 г брюкселско зеле
1 ч.л. “Вегета”
1/2 ч.л. сладък червен пипер
1/4 ч.л. лют пипер
2-3 с.л. зехтин
1 ч.л. масло
1 с.л. галета


ПРИГОТВЯНЕ:
Обелете и нарежете картофите на средно големи четвъртинки. Поставете ги в подходяща тавичка и ги овкусете с “Вегетата”, сладкия червен пипер, лютивия пипер и зехтина. Между картофите разпределете добре печурките цели с пънчето нагоре, като поставите малки парченца масло в чашките на всяка печурка. Панирайте броколито в галета и го поставете с цветчето нагоре. Накрая прибавете и брюкселското зеле. Добавете около 1/4 ч.ч. вода за да може да се задушава и печете на добре загрята фурна (250 градуса С) около 20 мин., като критерий са ви добре запечените картофи. Поднесете ястието със сос от сметана със ситно нарязан зелен лук или праз и малки препечени филийки с чесново масло и синьо сирене.
Виж целия пост
# 176
Вегетариански принцеси

ПРОДУКТИ:
1ч.ч. овесени ядки
1/2 ч.ч. пшенични ядки
1/2ч.ч. соев гранулат - а може и по-малко
1/2ч.ч. орехи натрошени на ситно
1/2 глава настърган кромид лук
малко колкото орех краве масло или друга мазнина по желание
чубрица и други подправки - шарена сол,кимион,черен пипер и др.на вкус


ПРИГОТВЯНЕ:
Овесените и пшеничените ядки се сваряват заедно със соята в зеленчуков или гъбен бульон или вода с подходящи подправки за не повече от 1-1 1/2 минути. Оцежда се сместа хубаво и към нея се прибавят орехите, чубрицата, подправките, маслото и лука.Така получената смес се обърква и намазва върху пълнозърнест хляб. Готовите сандвичи се запичат.
Виж целия пост
# 177
Витаминозна салата

ПРОДУКТИ:
1/2кг.моркови
1 глава целина, заедно с листата
олио
оцет или сок от 1 лимон
сол


ПРИГОТВЯНЕ:
Морковите се настъргват на не много едро ренде. Целината се обелва от кората и също се настъргва. Хубаво е веднага да се полее с лимоновия сок или оцета, за да не почернее. Добавя се олиото, сол на вкус и хубаво се разбърква. Поръсва се със ситно нарязаните листа целина. Може да постои така поне половин час, преди сервиране.
Виж целия пост
# 178
Гренобълска салата

ПОРЦИИ: 6

ПРОДУКТИ:
500 г бяло зеле
500 г ябълки
200 г червен лук
100 г печени едро нарязани солени орехи
сока от 1 лимон
За заливката:
90 мл зехтин
50 мл винен оцет
1 ч.л. френска горчица
200 г течна сметана (за по-диетичен вариант може да се замени със изцедено кисело мляко или смес от сметана и кисело мляко)
бял (черен) пипер на вкус
сол на вкус

ПРИГОТВЯНЕ:
Зелето се нарязва на ситно (не трябва да се стърже на едро ренде, това се отнася и за останалите продукти). Ябълките се нарязват на малки кубчета и се заливат с лимоновия сок, за да не почернеят. Червения лук се нарязва на ситно. Всички продукти се смесват в голяма купа, добавят се орехите и се разбъркват внимателно. Добавя се белия(черния) пипер. За заливката: Разбива се зехтина с оцета, добавя се горчицата и солта. Без да преставате да разбивате добавете постепенно сметаната и разбивайте до получаване на еднородна смес. Излейте върху салата. Сложете салата в хладилника да отлежи за половин час преди да сервирате

сметаната  може да се изпусне
Виж целия пост
# 179
Грузинска салата

ПОРЦИИ: 2

ПРОДУКТИ:
1/2 до килограм червено цвекло, като порцията е за трима души
200 гр. смлени орехи
1 бурканче соева майонеза - 250 гр
3 скилидки пресен чесън или чесън на прах 1/3 от чаена лъжичка
сокът на 1 лимон (или на вкус)
сол на вкус


ПРИГОТВЯНЕ:
Главите от цвеклото се варят докато омекнат и се нарязват на кубчета. Към изстиналите кубчета се прибавят майонезата, смлените орехи, чесънът, лимонов сок и сол на вкус.

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия