Постите идват със страшна сила + рецепти за пости!

  • 49 181
  • 306
# 225
Леща чорба

Продукти:

 500г леща
 2 глави лук
 6 скилидки чесън
 6 супени лъжици олио
 копър
 чубрица
 сол

Начин на приготвяне:

Почистете лещата и я измийте.
Сложете я да се вари на слаб огън.
Нарежете лука и чесъна и ги сипете към нея.
Добре накълцания копър, чубрицата, сол на вкус и олиото.
Варете до готовност
Виж целия пост
# 226
Днес сме на една посна манджичка'' Езо-гелин пилаф ''


Даваха го на  27 януари 2007- Бон апети,за гарнитура но става и за основно

Десерта е една баница с ябълки,тиква  орехи
Виж целия пост
# 227
Днес сме на една посна манджичка'' Езо-гелин пилаф ''

Изглежда много добре. Напиши рецептата, моля.
Виж целия пост
# 228
Зеленчукови кюфтенца

Необходими продукти за 4-6 порции

2 с.л. олио1 глава лук, нарязана на ситно2 скилидки чесън, смачкани1 морков, фино настърган1 ч.ч. сварен фасул2 сушени мариновани домата, нарязани на ситно1 голям сварен картоф, смачкан1 ч.ч. сварена елда, по желание1 ч.ч. пшеничен зародиш на прах1 ч.л. кимион1/2 ч.л. морска сол1 ч.л. натрошена сушена червена чушка1 ч.л. горчица1 ч.л. доматено пюре1-2 ч.л. балсамико или лимонов сок

Начин на приготвяне

Олиото се загрява и в него се задушават лукът, чесънът, морковът и фасулът. След 3-4 мин. сместа се намачква грубо. Прибавят се останалите продукти и се прави хубава "кайма".

Оформят се 8 кюфтета, които се пекат на тиган по 3 мин. от всяка страна или се запичат на фурна
Виж целия пост
# 229
Имам предложение информацията за типа пост, респ. хранене през различните седмици на Великия пост (цитирана от Esme bolger ) да бъде публикувана и на 1-ва страница на темата. Така преполагам ще бъде по - удобно за ползване. В тази връзка моля дайте идеи и рецепти за дните без олио.

Лек и спокоен пост!
за съжаление аз не мога да го добавя вече помолих Лео да го  направи
  bouquet
Leo  го е поставила
сега смятам, че ще ви е по удобно
Виж целия пост
# 230
Днес сме на една посна манджичка'' Езо-гелин пилаф ''

Изглежда много добре. Напиши рецептата, моля.
Ето и рецептата за пилафа
200-250 г ориз
60-80 г масло
1 с. л. доматено пюре
2 червени чушки
2 скилидки чесън
1/2 глава лук (80 г)
1/2 ч. ч. червена леща
2 кубчета телешки бульон
2 с. л. кедрово семе
1 ч. л. джоджен
сокът от 1/2 лимон
лют пипер, черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

 
1. Червената леща се слага в тенджера, залива се с три части вода и се сварява.

 
2. Кубчетата бульон се слагат в купа, заливат се 1 л вряла вода и се оставят да се разтворят.

 
3. Лукът и чесънът се нарязват наситно. Сипват се в тенджера с предварително загрятото масло и се запържват заедно с кедровото семе за 2 минути.

 
4. След това се сипва оризът, разбърква се и се пържи 2-3 минути.

 
5. Чушките се нарязват наситно, добавят се при запържения ориз и се разбъркват.

 
6. След 2 минути се налива 750 мл от бульона и се оставя да ври на тих огън.

 
7. Сварената леща се посолява, добавя се доматеното пюре и се разбърква внимателно, така че да не се разпаднат зърната на лещата.

 
8. Поръсва се с лют пипер, черен пипер и джоджен, залива се с лимоновия сок и се изсипва при сварения ориз. Ястието се разбърква и се оттегля от котлона.

 
9. При сервиране в порционна чиния се поставя метален пръстен, който се пълни с езо-гелин пилаф и след това внимателно се изважда.

 
10. Езо-гелин пилаф може да се поднесе като гарнитура към симид-кебап.

 
Виж целия пост
# 231
за съжаление аз не мога да го добавя вече помолих Лео да го  направи
  bouquet
Leo  го е поставила
сега смятам, че ще ви е по удобно
Много добре се  е получило с инфото на първа страница.
Поздравления  bouquet

Виж целия пост
# 232
Лео, благодаря!
Знам, че има друга тема. но: Благодаря за твоите точно изпълними и вкусни рецепти и за работата, която  вършиш! 
    Хубав празник утре (ако го празнуваш) bouquet
Виж целия пост
# 233
Крем супа от гъби с маслини и чушки

Необходими продукти за 3 порции

1 бр. MAGGI Лъжица вълшебство - Крем супа от гъби1 с.л. зехтин1 бр. червена пиперка, нарязана на кубчета1 бр. зелена пиперка, нарязана на кубчета2 с.л. нарязани маслини1 ск. пресован чесън2 с.л. нарязан на ситно магданоз
Начин на приготвяне
Нарязват се на ситно чушките и маслините.

В загретия зехтин се запържват чушките и чесънът, докато станат ароматни. Прибавят се маслините и се разбъркват.

Запържените зеленчуци и маслини се слагат в предварително приготвена според указанията на опаковката MAGGI Лъжица вълшебство крем супа.
Супата се разпределя на порции и се сервира със ситно нарязания магданоз.
Виж целия пост
# 234
Ние постим по религиозни причини .Кажете някоя рецепта с тиквички.Моичкият е накупил ,а не може да ги яде пържени. Praynig
Виж целия пост
# 235
Ние постим по религиозни причини .Кажете някоя рецепта с тиквички.Моичкият е накупил ,а не може да ги яде пържени. Praynig
разгледай темата  обстоино
има 3-4 страници само с рецепти
ще намериш такава която да ти хареса
  bouquet
Виж целия пост
# 236
Пълнени гъби

Необходими продукти за 6-8 порции

1 кг едри печурки7 с.л. зехтин1 вр. нарязан магданоз1 с.л. трохи от бял хляб3 ск. пресован чесън сол на вкус пипер на вкус
Начин на приготвяне
Гъбите се измиват, отделят им се пънчетата и се нарязват на ситно. Шапчиците се посоляват.

В 2 с.л. загрят зехтин се задушават нарязаните пънчета, когато им се изпари водата се махат от огня и се прибавят магданозът, трохите, чесънът и сол и пипер на вкус.

С получената смес се пълнят гъбите, слагат се в намаслена тавичка. Всяка гъбка се поръсва с малко зехтин и се запичат за 10 мин на 200 С.
Виж целия пост
# 237
Една немска рецепта с малко странно съчетание на съставки, но на мен ми хареса на вкус:

1,5 кг картофи
2 връзки зелен лук
около 400 гр кисело зеле
2 с.л. доматено пюре
3 с.л. олио
сол на вкус
1 ч.л. кимион
1ч.л. червен пипер

Картофите се нарязват за готвене, зеления лук - на кръгчета и се задушават леко под капак с олиото. Добавя се нарязаното на ивички кисело зеле, доматеното пюре и подправките, залива се с 1 голяма чаша вода (240мл) и се вари под капак около час, докато омекнат картофите (понеже зелето е кисело, се сваряват доста по-трудно - ако на някой му се правят допълнителни упражнения, може предварително да свари картофите и така сварени да ги ползва в яденето). Но киселото от зелето неутрализира много добре сладникавия вкус на зеления лук и става по-свежо.
От мен прибавих и половин ч.л. лют червен пипер, понеже обичам по-пикантно. Може да се направи и без зелето - само картофи със зелен лук, както е по-типично за нашенската кухня, особено пък с пресни картофки...
Виж целия пост
# 238
Дими, пълнените гъби звучат много апетитно, благодаря.
Моето предложение за днес - салата от сушена коприва
2 шепи коприва (сега сушена) се залива с вряща вода да ги покрие. Ври 5 – 10  минути до омекване с кубче зеленчуков бульон и 1 ч. лъжичка джоджен. Прецежда се (течността се запазва за супа), а копривата се пасира. Овкусява се със счукан чесън, олио и няколко капки балсамов оцет. Сервира се с доматено пюре, лютеница (може и да се смесят) и поръсена с нарязани орехи, пресен чесън. Препеченият пълнозърнест хляб се допълва успешно.  Simple Smile

Повече  инфо за копривата:
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/kopriva
Виж целия пост
# 239
Постна торта  Sunglasses

Бисквитена торта     приготвена с тези бисквити
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия