Издаване на нотариален акт от нотариус и разпит на свидетели

  • 1 270
  • 17
Здравейте,

От доста време ходя по институциите, за да оправя документи на имот, който предстои да бъде прехвърлен на мое име, нямахме никакви документи, освен строителни книжа и се наложи да направим обстоятелствена проверка на имота. Сега всичко вече е готово и единствено свидетелите, които са се подписали в документа ще трябва да посетят кантората на нотариуса за разпит. Въпроса ми е какъв е този разпит, какво се пита?

Нямам никакви притеснения, нито ще мамим, нито ще лъжем, но ми е интересно, защото и свидетелите ни се позачудиха какво всъщност представлява този разпит?

Някой има ли идея? Благодаря предварително.
Виж целия пост
# 1
Всички обстоятелства свързани с имота - кой е живял, откога, какво знам, защо знам. Сериозен разпит си е.
Виж целия пост
# 2
Всички обстоятелства свързани с имота - кой е живял, откога, какво знам, защо знам. Сериозен разпит си е.

Сега като казвате сериозен разпит и се позачудих, а ако свидетелите всъщност не знаят толкова много?
Виж целия пост
# 3
Ами, трябва да сте избрали такива, които дългосрочно са наясно с имота и обитателите му.
Виж целия пост
# 4
По давностно владение ли ще се придобива?
Виж целия пост
# 5
Щом няма да мамите и да лъжете, значи би трябвало всички да сте напълно наясно с всички подробности, касаещи имота. Не случайни някакви хора да са свидетелите, само и само да станете точно вие собственик. Имам познат, който беше свидетел, някаква малка част имаше жена - роднина, която от десетилетия живее в чужбина, не успяха дори да я открият, но какви ли не опити не бяха правени. В този случай моя познат, който беше свидетел и жената на която се издаде нотариалния акт се познават от много години, приятели са от десетилетия и наистина свидетелят е свидетел на цялата ситуация, не просто хванат някой човек, за да и се прехвърли имота. Искам да кажа, че ще си проличи при нотариуса, ако намерението ви е да ощетите някого умишлено.
Виж целия пост
# 6
Дори и някой да иска да хване някакви случайни хора, е почти невъзможно, защото изискването е свидетели да бъдат по възможност съседи на имота, ако не непосредствени, то поне да живеят наоколо. Тези трима свидетели се посочват в молбата декларация до нотариуса, която пък се заверява в общината и евентуално в кметството, когато става въпрос за селски имоти. Там тези свидетели ги проверяват. Не казвам че някъде не правят и измами с обстоятелствени проверки, но ми е интересно кой нотариус ще си сложи главата в торбата за селски имот с данъчна оценка от порядъка на 3000 лв примерно.
Виж целия пост
# 7
Нотариусът никаква глава в торба не слага, ако някой иска да си извади нотариален акт по давност и му докара свидетели, които да  кажат, че същият владее  имота като собственик повече от десет години и не са чували за претенции от трети лица, нотариусът е длъжен да му признае правото на собственост и да издаде нотариален акт, вече ако има друг "истински" собственик - завежда дело и оспорва този нотариален акт, съдът решава кой е собственик
Виж целия пост
# 8
Беше. Никой не рискува вече, ама никак.
Виж целия пост
# 9
Чак пък да е длъжен... Изобщо не е длъжен за нищо, особено ако се усъмни.

Добре, нотариусът не носи отговорност, донякъде съм съгласна. Кмет на кметство, който си познава цялото село, според теб би ли заверил молбата декларация, ако не познава някой от т. нар. свидетели? Та би ли си сложил той главата в торбата?
Виж целия пост
# 10
Всички свидетели, които съм избрала са се родили и живеят от деца в селото, интересуваше ме какви точно въпроси питат от любопитство, както от моя страна, така и от тяхна. Всички минаха през кметството лично да се разпишат, няма никакви драми относно това. Идеята за всичко е, че баба ми иска да прехвърли къщата на мое име, но много документи липсваха и се налага да минем през това. Прехвърлянето е изцяло нейно желание и няма никакви други хора, които да се борят за този имот и да се водят спорове или подобни.
Виж целия пост
# 11
Въпросите са: От кога познават собственика, имат ли роднинска връзка, какво знаят за имота, там ли живеят, съседи ли са, кой и как стопанисва имота, местени ли са огради, чували ли са да има спорове или претенции от трети лица, изобщо всичко, което доказва, че лицето последните 10 години си ползва имота като собственик
Виж целия пост
# 12
Лицето освен,че живее в имота,се и грижи за него.Може да се посочат подобрения,ремонти.Например нова дограма,саниран,подържа уютен двор с овошки,цветя и т.н.
Виж целия пост
# 13
Благодаря на всички включили се, надявам се и за в бъдеще темата да е полезна за други хора минаващи през същото.
Виж целия пост
# 14
Беше. Никой не рискува вече, ама никак.

Верно ли?
https://www.mediapool.bg/kak-firma-na-ginka-varbakova-vze-200-dk … t-news356711.html
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия