Пиете ли кафе от вендинг машини?

  • 5 888
  • 171
# 105
Аз специално се оглеждам за едно нещо - дали има тръба към водопровод.
Ако да и чак толкова умирам за кафе - ще си взема.
Ако не - и да умирам не си вземам Joy


Много се усложни задачата. За автосервиз ли да гледаш, за тръба ли да гледаш, кафе ли да пиеш. Grinning
Виж целия пост
# 106
Чак толкова да съм умряла за кафе, за да се прежаля от някоя съмнителна машина - не. Все някъде има магазинче със собствена машина и правят кафе за “из път”, я ще има наоколо заведение, ресторант, сладкарница, я ще има бензиностанция. Знам, че ще кажете, че и там не знаете каква е хигиената, но все пак този тип заведения (ресторанти, кафетарии и т.н.) подлежат на някакви проверки от ХЕИ (не съм запозната колко си вършат работата, надявам се) или при съмнение може да подадем сигнал към ХЕИ, а тези вендинг машини на какъв контрол подлежат, кой ги проверява - никой! За това и нехаят за тях. А, един собственик на заведение има повече изисквания към него и се надявам все пак това да е някаква причина да упражнява по-голям контрол относно хигиената. Та не е едно и също кафе от заведение и кафе от машина, освен в парите. Но предпочитам да дам 2 лв повече, от колкото да пия нещо с видимо съмнителна хигиена.
Виж целия пост
# 107
За мен проблемът не е в парите, а в качеството. За съжаление в родния ми град кафето по заведенията е пълна помия, а това от машината до нас е разкошно- мели зърната на момента, ароматно, плътно, с огромен каймак. Но това е мой частен случай.
Виж целия пост
# 108
Би следвало да е точно обратното. В заведенията трябва да имат хубави, големи машини, които мелят кафето. Обикновено във вендинг-машините слагат примерно най-евтиното кафе - 10 лв/кг (да кажем), а в заведенията следва да купуват по-скъпо. Лаваца, Биянчи, Спетема работят на един принцип - отдават машина под наем като насреща трябва да закупуват кафе от тях. За това и повечето заведение не се налага да купуват собствени и скъпи машини. Но там не можеш да си купиш кафе за 10 лв/кг, а примерно 30-40 лв ти е един пакет, защото се гони рентабилност на техниката. От там идва и по-скъпата цена (освен, че в заведение си плащаш, че някой те обслужва). Имат техници, които при проблем им се обаждаш и идват на място да ревизират и машината. Но това е в общия случай. Разбира се, има изключения и дори по-скъпо кафе в заведение може да е по-гадно от вендинг-машина.
Виж целия пост
# 109
Проблемът е, че по заведенията (някои, да не кажа повечето в провинцията) редуцират дозата за кафето. Отделен е въпросът, че барманите на са обучени, защото дори в нещо, на пръв поглед елементарно, също има тънкости. И като добавим нискокачественото кафе...
Живея в Италия и с годините съм станала доста придирчива на тема кафе.
Тук кафето струва 1.10 €, в България върви от 2лв нагоре, т.е. почти идентични цени, а разликата в качеството е огромна.
Виж целия пост
# 110
Много рядко и ако нямам друг избор. Пия Арабика, а в машините слагат Робуста. Не ми харесва на вкус.
Виж целия пост
# 111
Проблемът е, че по заведенията (някои, да не кажа повечето в провинцията) редуцират дозата за кафето. Отделен е въпросът, че барманите на са обучени, защото дори в нещо, на пръв поглед елементарно, също има тънкости. И като добавим нискокачественото кафе...
Живея в Италия и с годините съм станала доста придирчива на тема кафе.
Тук кафето струва 1.10 €, в България върви от 2лв нагоре, т.е. почти идентични цени, а разликата в качеството е огромна.
"Любимо" ми е, в някое заведение, ако искаме две кафета, да ги направят с една цедка... Мъжа ми затова ги поръчва отделно, ама защо да е така?
Виж целия пост
# 112
На мен само в  две  кафенета ми харесва как правят кафето и тях ги няма в нашия селски град. Аз и затова рядко сядам на кафе. Най ми е вкусно вкъщи.
Виж целия пост
# 113
Има двойна и единична цедка, в двойната се слага двойна доза кафе. Ама колко е двойна, само те си знаят.
Виж целия пост
# 114
Аз където живея еспресото не е популярно (пият  latte и т.н.) и на много места изпадат в паника като поръчам. Дори не знаят в каква чаша, често носят в едни големи за чай😂и ми киселее кафето някак. Веднъж един индиец дойде и съвсем сериозно ме пита дали имам намерение да пия това, веднъж пил на някакво летище и щял да умре от сърцебиене🫣 дори на много места машините на Коста-молове, хипермаркети- са махнали еспресо опцията😏
Виж целия пост
# 115
То и в Гърция не е много популярно еспресото в класическия му вид. Напоследък освен нес фрапе наблягат доста и на еспресо фредо, което не е моето. (еспресо, рсздрусано в шейкър с много лед).
Въпрос на кафе култура.
Виж целия пост
# 116
Сега и кафе ми се пие. Оф.
Виж целия пост
# 117
"Любимо" ми е, в някое заведение, ако искаме две кафета, да ги направят с една цедка... Мъжа ми затова ги поръчва отделно, ама защо да е така?

Никога не ми се е случвало. Поне в заведенията в София, които посещавам. Там отдавна се научиха, че няма хляб в разреденото кафе.
Виж целия пост
# 118
Току що пих кафе от машина в Загреб. Ами супер беше, сигурно защото не знам как го обслужват Simple Smile

А аз какво и къде пия ще се самоцитирам Grinning

Всяка сутрин, когато съм на работа пия такова кафе. По-скоро мляко с кафе, от автомата до училище.

Магдена, този до автосервиза Simple Smile

За мое оправдание ще кажа,  че го обслужват не момчетата от автосервиза, а идват с фирмена кола и с нея.
Виж целия пост
# 119
На мен пък в 2 от заведенията на 100 гр сладки за дълго кафе са ми пускали еспресо и после тръгват да го доливат с топла вода от каната. И двата пъти им го оставих да си го пият със заръката да прочетат поне в интернет, че дълго кафе е далеч от разредено. След като го предлагат, поне да имат представа какво е, но надали са се задълбочили.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия