Хигиена на бебето

  • 990
  • 11
Здравейте мами,

Искам да си сверя часовника с ваша помощ.
Синът ми е на 2 месеца и това, което правя за поддържане на хигиена е:
- Сутрешен тоалет: Измиване на дупето и телцето повърхностно, личицето, отстраняване на секрет от носа и нанасям олио и бепантен под памперса;
- При всяка смяна на памперс минавам с мокри кърпички, ако се е наакал, най-често го мия и тогава продължавам с нанасяне на бепантен;
- Всяка вечер правим баня, отново олио и бепантен, кремче за крусти и каквото друго се налага.

 Въпросът ми е вие какво правите? Не желая да изнежвам детето и не искам да прекалявам с нищо, но да поддържам добра хигиена, а не мога да преценя дали не прекалявам или пък изпускам нещо важно…

Допълнителен въпрос, за да се ориентирам, до каква възраст се слага бепантен (друг крем) при всяка смяна на памперса?

Много благодаря за всички отговори! 😊
Виж целия пост
# 1
Не съм слагала нищо под памперса, ако не е имало проблем, който да го налага. Сутрин миех лицето. Мокри кърпи избяхвах, олио също не се налагаше и не ползвах. Вечер го къпехме.
Избягвай мокрите кърпи, прекалено много мазила ползваш.
Виж целия пост
# 2
Не ти трябва този Бепантен, той и всички подобни се ползват при наличен проблем.
Достатъчно е сутрин почистване на очички с фр или вода и дупе. Аз по принцип миех при всяко акане, а мокри кърпи не ползвах, защото това води до зачервявания и раздразнения. Не къпех всяка вечер, защото не е ок за кожата. Само дупе, крачета, ръчички.
Избягвах мазила, особено олио. Шансът да се обрине от него е голям.
Общо взето бебетата са най- чистите същества, няма нужда постоянно да се къпят и мажат. Важно е да се поддържа хигиената в зоната на памперса.
Виж целия пост
# 3
Олиото загрява тялото и при по-високи дневни Т., това може да не е много Ок. за бебето.
Може да се полза лосион за тяло, по-лека консистенция.
За крем под памперса - ти преценяваш. Ако забележиш зачервяване или ако кожата е по-нежна, може да ползваш. Крем Здраве бебе също е добра опция.
Виж целия пост
# 4
Детето ми е на 1 г. и 5 месеца. Олио (на Мустела) слагам след баня, но в топло време не.
В началото мазах с Бепантен, после минах на Судокрем, но не мажа винаги, а само при зачервено дупе (а бебето ми като беше съвсем мъничко - след всяко наакване). Зачервяването бързо минаваше, а други проблеми не сме имали.
Дърпам от носа с една машинка, голямо удобство е.
Никога не съм слагала кремче за махане на крусти - педиатърката също ни беше казала, че няма нужда. Бебето ми като мъничко имаше доста, но с времето се оправиха.
Виж целия пост
# 5
И аз като Вики - не съм ползвала мокри кърпи, когато съм имала възможност за измиване. Само навън. На всяка смяна на памперс измивах на чешмата. Къпех в началото през ден. Ежедневното къпане въвеждах при децата ми, когато вече ставаха по-подвижни и започваха да опитват да лазят.
Личицето и ръчичките също ги миех често.
Измиването - основно с чиста вода. Колкото може по-малко химия. Кремове в областта на памперса - само при зачервяване (ползвах обикновен Здраве). Мляко за тяло слагах през зимата след къпане - на чувствителните и открити места от тялото предимно.
Носле съм чистила само външно, а с помпичка при необходимост.
За крустичките - ежедневно изчеткване на главичката с мека бебешка четка, но без мазила, когато няма нужда (само при една от дъщерите ми имаше, но тя е с атопична кожа от раждането си).
Навън обаче - задължително крем със защитен фактор, независимо от сезона.
Виж целия пост
# 6
Сутрин мия лицето и зъбките. През деня при нужда мия ръчичките и устата, ако сме навън с мокри кърпи. Дупето го мажа само, ако е необходимо. След акане не го мия всеки път, само ако се е омазал качествено 😂 почиствам с Линимент и кърпички. Вечер измиване на цялото тяло без косата, нея я мием пред ден и отново зъбки. Тялото му го мажа е едно мляко на Юриаж но не всяка вечер. Нослето почиствам вечер след баня с физиологичен разтвор и през деня когато има нужда. Крем за крусти използвах, но не видях голям ефект. Като смени бебешката косичка се махнаха и те.
Виж целия пост
# 7
Къпането всяка вечер е излишно, бебетата няма от къде и от какво да се изцапат толкова. С бепантен съм мазала при нужда, но не и при всяка смяна.
Виж целия пост
# 8
Съгласна съм с дамите по-горе. Крем за подсичане слагам само при зачервяване. А зачервяване получаваше от определена марка пелени, които вече не ползвам. В началото и аз го къпех през ден и измиване след всяко наакване.
Виж целия пост
# 9
Много ви благодаря, мами! Изключително много ми помогнахте! 🤗🤗🤗
Виж целия пост
# 10
Къпех всяка вечер, особено малката доста повръщаше, колкото и да почистваш, винаги остава по свивките, особено като са малки и не много подвижни. При смяна на пелена, измиване или мокра кърпа, в зависимост от колко е изцапано детето. При само напишан памперс, подсушаване със суха кърпа при нужда. Крем против подсичане само при необходимост, олио никога не съм ползвала. Лице, когато има необходимост. Коса, един път седмично или ако се наложи, по-често.
Виж целия пост
# 11
Мокри кърпи ползвах само ако се налага навън да сменям памперс. Вкъщи с водичка. Имах едни квадратни кърпи от плат, които мокрех и забърсвах с тях. Дупето съм мазала с крем само ако е подсечен - веднъж за трите години, в които беше с памперс. Тялото с тоалетно мляко след баня, а банята беше през два дни, три дни.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия