Козунаци 2024

  • 25 187
  • 486
# 15
Търся идеи за плънка. Правила съм с бадем,с шамфъстък, халва за мазане. Много ми се ще да пробвам с шипков мармалад. И за локум се чудя,но как го режете. Още един въпрос-ако сложа плънка от нарязан локум,после какви варианти има за оформяне? Аз използвам един вариант,в който върху добре разточен правоъгълник намазвам плънката,след това оформям руло,нарязвам наполовина по дължина и усуквам. Но не мисля,че би се получило с парчета нарязан локум. Дано ме разбрахте
Виж целия пост
# 16
Днес направих една доза по рецептата на Зиче, от 1,5 кг готово тесто приготвих 3 козунака по 500 гр - един с локум, един с ягодов конфитюр и един с течен шоколад. Чудни ми станаха, но не снимах. И миналата година правих по същата рецепта, екстра бяха. Ама много ми се беше дояло нашенски козунак вече.
Helene S, би ли дала линк, или написала рецептата на Зиче.
Виж целия пост
# 17
Търся идеи за плънка. Правила съм с бадем,с шамфъстък, халва за мазане. Много ми се ще да пробвам с шипков мармалад. И за локум се чудя,но как го режете. Още един въпрос-ако сложа плънка от нарязан локум,после какви варианти има за оформяне? Аз използвам един вариант,в който върху добре разточен правоъгълник намазвам плънката,след това оформям руло,нарязвам наполовина по дължина и усуквам. Но не мисля,че би се получило с парчета нарязан локум. Дано ме разбрахте
Трябва да си намериш  относително по твърд локум, който да успееш нарежеш на малки кубчета.  Добавяш ги в тестото след втасването - размесваш ги и оформяш както решиш.  Само да уточня, че е голяма вероятността, да разкъсат тестото -  това ако държиш на външния вид. Simple Smile
Виж целия пост
# 18
Търся идеи за плънка. Правила съм с бадем,с шамфъстък, халва за мазане. Много ми се ще да пробвам с шипков мармалад. И за локум се чудя,но как го режете. Още един въпрос-ако сложа плънка от нарязан локум,после какви варианти има за оформяне? Аз използвам един вариант,в който върху добре разточен правоъгълник намазвам плънката,след това оформям руло,нарязвам наполовина по дължина и усуквам. Но не мисля,че би се получило с парчета нарязан локум. Дано ме разбрахте
Виж тук оформяне, което е подходящо за парченца локум: https://www.mycookingcreations.com/2023/04/cozunac-soffice-brioc … squale-della.html
Виж целия пост
# 19
И аз месих с планетарен миксер.Явно както е писала Sysly моят е добре втаса и затова ги нямам конци.
Виж целия пост
# 20
И аз месих с планетарен миксер.Явно както е писала Sysly моят е добре втаса и затова ги нямам конци.
Ако вътре е като кифла и няма изразени конци - или тестото ти е било меко, или е превтасал.
Виж целия пост
# 21
Ако се пече малко по-дълго от нужното и стане по-сух, от това също може да се позагубят конците, но говоря за тези вътре в козунака. Ако става дума само за отгоре, наистина зависи от втасването дали има още да се разпъва във фурната или не.
Виж целия пост
# 22
И аз месих с планетарен миксер.Явно както е писала Sysly моят е добре втаса и затова ги нямам конци.
Ако вътре е като кифла и няма изразени конци - или тестото ти е било меко, или е превтасал.
Мек е и конци има вътре.Следващия път ще направя експеримент.Ще чакам да удвои обема си.
Виж целия пост
# 23
Някой питаше за Кулич.

Правя Кулич-Краффин. Руският вариант на оформяне. Става разкошен, като пух!


Скрит текст:


Виж целия пост
# 24
И аз месих с планетарен миксер.Явно както е писала Sysly моят е добре втаса и затова ги нямам конци.
Сисли го е написала най-точно. Всяко печиво от сорта на хляб или козунак, което е с мая, трябва да втаса точно определено време, с времето се добива тренинг да нацелваш точния момент. Ако е втасал правилно и го сложиш да се пече навреме, първите 10-15 минути, маята продължава да действа и да надига печивото, мисля, че беше до около 50С, след това надигането спира и започва процесът по изпичане и зачервяване, което се нарича Реакция на Майлард, ако ти е интересно да прочетеш. Ако си "изтървала" точния момент на втасване и козунакът ти е започнал леко да превтасва, по време на печене не се надига допълнително, както се е получило при теб. Може да се получи и ефект на разкъсване на глутеновите нишки, още по време на втасване, ако тестото е превтасало и/или брашното, което се ползва е с по-ниско съдържание на глутен.
Виж целия пост
# 25
Днес направих една доза по рецептата на Зиче, от 1,5 кг готово тесто приготвих 3 козунака по 500 гр - един с локум, един с ягодов конфитюр и един с течен шоколад. Чудни ми станаха, но не снимах. И миналата година правих по същата рецепта, екстра бяха. Ама много ми се беше дояло нашенски козунак вече.
Helene S, би ли дала линк, или написала рецептата на Зиче.
Заповядай: https://zi4e57.blogspot.com/2021/04/2021_22.html?fbclid=IwAR1cKU … UmJX4VvS7GHMM&m=1

Аз го направих вчера с мая 17 г, извадена от фризера, активирах я предварително, че ме съмняваше, сложих 225 г захар и точно 800 г брашно, най-обикновено. Ползвах 2/3 кутия локум на Захарни Заводи Горна Оряховица, толкова имах останал, нарязах го на парченца, разстелих с ръце трите фитила, сложих парченцата локум и ги затворих, сплетох ги и не се спукаха при печенето. Другият го направих с едно изостанало сладко от ягоди - пак раздърпах с ръце трите фитила, сложих сладко, завих и сплетох, а третия пък направих на руло с 2 с.л. течен шоколад, носеше и на още плънка обаче. Конци нямах по ред причини, но не ми пука, много вкусни станаха, най-вече достатъчно сладки и меки и днес. Месих само с миксер, което ме устройва идеално. Мерките ми на маята са леко странни, защото не съм в България. 😂
Виж целия пост
# 26
Момичета, здравейте! Какво брашно ползвате за замесването на козунаци?
Виж целия пост
# 27
Момичета, здравейте! Какво брашно ползвате за замесването на козунаци?
Здравей, на предната страница съм писала аз.
Виж целия пост
# 28
Момичета, здравейте! Какво брашно ползвате за замесването на козунаци?
Здравей, на предната страница съм писала аз.
Олеле, много се извинявам, но погледнах само първи пост и не видях в него да се споменават вид продукти и реших да питам направо. Много благодаря!
Виж целия пост
# 29
Аз на София мел за баници.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия