Онлайн консултации с д-р Гергана Маркова, специалист по ранно детско развитие

  • 7 186
  • 87
# 15
Здравейте какви двигателни умения е нужно бебето да е придобило на 7-месечна възраст?
Виж целия пост
# 16
Здравейте. Нашият бебо е на 5месеца и много обича да подскача на коленете ми. Не е ли много малък за тези неща ,а не обича да лежи по корем.
Виж целия пост
# 17
Здравейте Д-р Маркова,дъщеря ми е на 1г и 3м,но не иска да показва нищо.Опитвам се да я науча да показва чао с ръчичката ,но тя извърта главата в друга посока.От думичките казваше мама  и кака,но напоследък и тях рядко казва.Благодаря!
Виж целия пост
# 18
Здравейте, дъщеря ми е на 1г. и 4м. Ние сме билингуално семейство и и говорим на български, а бабите на турски. В момента изпълнява команди на двата езика, също така казва някои думички на български и на турски. Дали това е правилно или да и говорим само на единия език докато не проговори?
Виж целия пост
# 19
Здравейте! Детето ми е на 2 години и почти 5 месеца. Много обича букви и цифри до 10, даже бих казала, че ги знае почти всичките. Лошото е, че се затруднява да казва изречения. Трудно се разбираме в някои случаи. Да изчакам ли да навърши 3 години, за да го заведа при логопед?
Виж целия пост
# 20
Здравейте,
Синът ми е на три месеца. От няколко седмици насам изявява голямо желание да стои седнал или прав. Когато му подадем ръце, той се хваща и сам се набира до седнало положение. Когато го върнем в легнало положение започва да се сърди, след което се опитва набирайки се за дрехите си да седне. Същото се случва и в количката. Хваща се за играчките които съм закачила и се опитва да се набере до седнало положение. Всички ми казват, че това е изключително опасно за развитието на костите му и при никакви обстоятелства не бива да му позволявам да стои седнал. Въпросът ми е нормално ли е такова поведение у детето и дължи ли се то на някакъв проблем? Както и лога най-рано мога да му позволя да си постоява в седнало положение с моя помощ?
Виж целия пост
# 21
Здравейте, до каква възраст е нормално езиково изоставане при двуезични деца?
Виж целия пост
# 22
Бебче е на 3  месеца - какви упражнения, масажи и занимания следва да правим за да му помогнем да се развива?
Виж целия пост
# 23
Здравейте. От каква възраст бихте препоръчали да започне целенасочено обучение по чужд език? Не става дума за многоезична среда.
Виж целия пост
# 24
Здравейте. Имам две дъщери. Голямата е на 4г и половина. Започнах да я слагам на гърне още от 7м възраст, но успехите дойдоха на много късен етап. Отделно и се изпускаше по малка нужда докато спи, до 4г възраст. Вече няма такива проблеми, но сега идва ред на малката ми дъщеря и не знам как да процедирам. След 3 седмици ще стане на 1г. Купила съм гърне , но все още не съм я слагала. Не може да върви все още. Как да процедирам с нея. Да започна ли да я слагам на гърнето или да изчакам? Закъсняла ли съм вече, като не съм и го показвала все още? Знам, че всичко е индивидуално, но ми се ще този път нещата да се получат по-лесно.
Виж целия пост
# 25
Здравейте!  Дъщеря ми тъкмо навърши 10 месеца. От два месеца се изправя сама по мебелите, стои много стабилна и вероятно скоро ще проходи. Проблем ли е ранното прохождане или е нормално ако бебето само дава признаци за такова и не е стимулирано допълнително с проходилки и тн?
Бих се радвала да ми дадете съвет и за баткото - на 2г и 9м, който все още говори на 'бебешки'. Знае всичко, много будно и умно дете е, но от инат ли не знам, не иска да повтаря думички, нарочно ги казва по неговия си начин. Дори и да знае думата и да съм я чувала от него, когато го накарам да я каже - отново я казва на 'бебешки'. Все още не е воден на логопед, тъй като знам, че това се прави след 3-тата година на детето. Това инат ли е? До кога се счита за нормално говоренето на 'бебешки' с думички, които само ние му разбираме? (От около година е без памперс и биберен, не пие адаптирано мляко и все още не ходи на ясла)
Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 26
Здравейте, д-р Маркова!
Бебето ми е на 4 месеца. От третия месец, половин-един час сутрин преди да се събуди прави въртеливи движения с главичката наляво-надясно. Не го прави всяка сутрин, но като го прави движенията на моменти са много силни и резки, чак мен ме хваща страх. Педиатъра казва, че това са нормални движения за бебетата и няма нужда от допълнителни изследвания.
Според вас това нормално ли е и има ли нужда от преглед при специалист?
Виж целия пост
# 27
Здравейте, д-р Маркова!
Въпросът ми като цяло обхваща голям период от развитието на детето - ходенето на пръсти. Чувала съм много майки да се оплакват от същото с децата си (някои дори и на 5-6 годинки все оше продължават да ходят така), но засега не съм срещнала някакъв добър съвет за научаването на детето да ходи на цяло краче. Дъщеря ми е на 2г и 6м, не ходи изцяло на пръсти - предимно като е боса и е в къщи, защото навън с обувките рядко съм я виждала да стъпва на пръсти. А от яслата казват, че си стъпва и така и така. Явно е на етапи този вид ходене от нейна страна.
Та въпросите ми са 2:
* До каква възраст е нормално (за детето) да ходи/стъпва на пръсти?
* И има ли някакви методи, упражнения или дори разговори, които да обяснят на детето, че трябва да си стъпва на цялото краче като ходи?

ПС: Наскоро ни подариха Орто пъзел, но дъщерята не иска да играе с него - да ходи по него - бързо губи интерес, колкото и да се опитвам да измислям игри с него, за да ходи отгоре му. Да продължавам ли упорството с такъв вид килим пъзел за да стъпва на цял крак?
Виж целия пост
# 28
Здравейте! Синът ми е на 1г. и 20 дена, проходи на 10месеца, аз също съм проходила на толкова ранна възраст и от тийнейджърските години страдам от болки в краката, предимно коленете. Има ли нещо общ с ранното прохождане и какво мога да направя за подсилване силата на крачетата на сина ми.
Виж целия пост
# 29
Здравейте, какви игри и упражнения са подходящи за дете на годинка и пет месеца?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия