Hell’s Kitchen България - Сезон 6, Тема №3 - финал на сезона, и след финала.

  • 51 090
  • 956
# 900
Гордън Рамзи е единственият, който събра на една маса като жури шефовете с най-много Мишлен-звезди в света от всичките им ресторанти, което е знак, че признават неговите умения. По времето, когато се появи Кухнята на ада, френски Шеф се самоуби заради намаляването с една Мишлен-звезда на рейтинга на неговия ресторант. Мишлен-ресторант отдавна е световен стандарт за "качествена кулинария", но това, че в България и Румъния още няма такъв ресторант означава, че няма желание от рейтингуващите да пращат оценители. Причината да не пращат, според мен, е, че българският и румънският начин на готвене все още се смята за недостатъчно "качествен и здравословен едновременно", за да бъдат оценявани ресторанти с Мишлен-звезди, въпреки че отдавна има посветени на чужди национални кухни ресторанти с шефове чужденци или учили в чужбина

Причината да няма ресторант с Мишлен звезда в България е по-комплексна. Както се оказва държавата трябва да спонсорира идването на Мишлен гида в страната ни, което е "повече от 2 млн лева". Т.е. донякъде е въпрос на държавна политика. Цитирам изказване на шеф Токев в подкаст на кулинарна тема, където обсъждат това. Ако на някой му е интересно слагам линк за подкаста, след 56-тата минута говорят на тази тема. Преди това обсъждат пребиваването на шеф Токев в затвора Simple Smile

https://www.drob-chili.com/88
Виж целия пост
# 901
Изказването на Шеф Токев е противоречиво, защото по-скоро защитава позиция на българския туризъм, което е съвсем нормално, а и подкрепя собствения му интерес, но това не дава обяснение защо Сърбия, без дори да е член на ЕС, в който участва Франция, има поне 22 Мишлен-ресторанта, а Румъния няма нито един, въпреки че брутният доход на Румъния е ПЕТ ПЪТИ по-голям от този на Сърбия
Виж целия пост
# 902
Изказването на Шеф Токев е противоречиво, защото по-скоро защитава позиция на българския туризъм, което е съвсем нормално, а и подкрепя собствения му интерес, но това не дава обяснение защо Сърбия, без дори да е член на ЕС, в който участва Франция, има поне 22 Мишлен-ресторанта, а Румъния няма нито един, въпреки че брутният доход на Румъния е ПЕТ ПЪТИ по-голям от този на Сърбия
Всичко е въпрос на пари. Ако съответната държава плати Мишлен „идват“ при нея. Даже имаше информация, че са искали увеличение на таксите за покритие. Аз между другото не съм убеден, че Мишлен са чак пък толкова коректни „оценители“.
Виж целия пост
# 903
Наистина е хубаво, че форумите дават възможност за изказване на всякакви мнения и всеки оценява или се "обогатява" според собствените досегашни "натрупвания". Това от една страна.
От друга обаче, при положение, че информацията е на един клик разстояние в Гугъл, е много лесно да се “обогати“ човек с такава, а именно: “Мишлен ресторант“ съвсем не е равнозначно на ресторант СЪС звезда Мишлен.
Относно Сърбия, тези 22 ресторанта са включени в гастрономическия справочник на Michelin, но все още нито един от тях няма звезда.
Ето мнението на Горан Петкович, професор в Икономическия факултет в Белград, бивш държавен секретар на туризма:
„Броят на ресторантите в този списък се увеличи и сега е списък с 22 страхотни ресторанта. За съжаление нито един от тези ресторанти все още няма звезда Мишлен и това остава задача за собствениците на ресторанти и готвачите в бъдеще. Все пак трябва да се има предвид, че въпреки че нарастващият сегмент от клиенти, които търсят ресторанти в ръководството на Michelin, все още не е голям и всъщност е въпрос на стратегията за развитие на Сърбия като дестинация, дали този сегмент от посетители ще бъде нашият целеви сегмент и ако е така, тогава е необходимо значително да се реорганизира цялото туристическо предлагане, което в момента не е адаптирано към това. Ресторантите в списъка със сигурност повишават качеството на офертата на дестинацията, но много малко от тях предлагат балканска или традиционна кухня, което допълнително се отклонява от традиционното представяне на Сърбия като дестинация за добра местна храна, местни природни продукти и гастрономическо наследство. Ето защо е много положително, че броят на ресторантите, препоръчани от прочутия гид на Michelin, се увеличава, но въпросът за туристическата стратегия и целевите сегменти на Сърбия е какво да правим с този списък, как да го оформим и какво да подкрепим (международни кухня, кухня от Далечния изток, европейска кухня или традиционна кухня с тези пространства), отбелязва Петкович, който някога е бил държавен секретар по туризма.“
https://www.slobodenpecat.mk/bg/duri-22-restorani-vo-belgrad-na- … n-za-2024-godina/
Та, това със звездите не е толкова просто.
Виж целия пост
# 904
Изказването на Шеф Токев е противоречиво, защото по-скоро защитава позиция на българския туризъм, което е съвсем нормално, а и подкрепя собствения му интерес, но това не дава обяснение защо Сърбия, без дори да е член на ЕС, в който участва Франция, има поне 22 Мишлен-ресторанта, а Румъния няма нито един, въпреки че брутният доход на Румъния е ПЕТ ПЪТИ по-голям от този на Сърбия
Всичко е въпрос на пари. Ако съответната държава плати Мишлен „идват“ при нея. Даже имаше информация, че са искали увеличение на таксите за покритие. Аз между другото не съм убеден, че Мишлен са чак пък толкова коректни „оценители“.

И за двете се споменава в подкаста с Шеф Токев. Както е писала Merri_An - в Сърбия действително няма ресторант със звезда Мишлен и сега държавата според Токев се колебае дали да покани пак гида, защото отново трябва да плати за това. Ако има ресторант със звезда Мишлен те явно трябва да идват всяка година, за да го проверяват и тогава идването им е по-лесно, а и по-евтино. Затова в България е добре да има поне един такъв ресторант, защото това дава шанс и на други от бранша.
А колкото до това дали от Мишлен са коректни оценители - може и да не гледат какво се случва в кухнята, както явно правят от James Beard Foundation, но според думите на Токев са нещо като Оскарите в кулинарията и няма готвач от това ниво, който да не се е замислял за това отличие, а и самите ресторанти оценени от гида стават веднага много по-популярни и посещаеми. Иначе още една интересна информация в тази връзка:
https://bgtourism.bg/do-dve-godini-bulgaria-moje-da-ima-restonat … -zvezda-michelin/
Виж целия пост
# 905
Токев води Кулинарна академия за деца, по Soul'n pepper tv, дори в момента го дават. Като антипод на Хелса, показват с подробности,  как готвят 10-12 годишни, от рязането до плейтването, децата всичко подробно обясняват, какво ще приготвят, какви продукти ще използват, как ще го направят, след това самия процес на готвене...а не като в Хелса накрая да обяват- Шеф, за вас направих дъра-дъра, с 5 думи и това е. Пост фактум, когато са им сготвили всичко, само трябва с 2 изречения да обяват какво сервират Laughing
Децата всичко си пробват, дори захар и сол пробват, за да са сигурни.
Виж целия пост
# 906
Видяхме, че Царина веднъж обърка захар и сол. При деца - нормално.
Виж целия пост
# 907
Видяхме, че Царина веднъж обърка захар и сол. При деца - нормално.
Точно така, заради това го казвам...Децата си проверяват и опитват всичко, а старите пушки се излагат.
Виж целия пост
# 908
Първо - радвам се за Чоткин и мисля, че си го заслужи достойно. Историята с Камелия не ми се коментира, супер нагласено.
Второ - това, че тъпата Сашка спечели ме подразни безумнно. Тя една вода не може да налее без да я разлее, пък била готвела. Кой знае кого "обслужва" от продуцентския екип, за да и дадат победата. Rage
Целия цирк с браковете беше глупав и съвсем не на място. Аз съм голям почитател на Гордън Рамзи и изобщо не харесвам интерпретациите на българския вариант. Учудена съм, че не ги задъжават да се придържат към оргинала.
Виж целия пост
# 909
Успехът на вторите Wink - Наско отваря втори ресторант.
https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Lyubimec-na-zritelite- … hef-Tokev-2124634
Виж целия пост
# 910
Виж целия пост
# 911
Такива статии колко се пишат и няма нищо вярно.
Виж целия пост
# 912
Виж целия пост
# 913
И това доживяхме - ПАСТРИ шеф! Паисий е бил прав! Поради що се срамиш....
Виж целия пост
# 914
И това доживяхме - ПАСТРИ шеф! Паисий е бил прав! Поради що се срамиш....

Точно, вдигнали са мерника и на българския език!! Направо е потресаващо в какво се превръща езика ни!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия