С кола из Централна Европа

  • 1 965
  • 38
Здравейте ще пътувам с автомобил лятото из централна Европа за 2 седмици. Бихте ли споделили какво смятате за предвидените дестинации и ако имате полезни съвети бих се радвал да ги чуя.

Програмата е общо взето тази:
Тръгване и нощувка в Белград
3 нощувки в Будапеща
3 нощувки в Краков
1 нощувка в Бърно или Братислава
3 нощувки във Виена
2 нощувки във Мюнхен

Имам възможност за още 2 нощувки и съм отворен за съвети къде би било удобно за посещение.(Залцбург е възможен вариант, както и някъде в Словения на връщане към България).

Относно времето отделено в по големите градове мисля че 3 дни биха стигнали тъй като нямам проблем с дългите разходки пеша всеки ден.

Ще се радвам на всякаква полезна информация, благодаря!🙏
Виж целия пост
# 1
Здравей, аз съм за Бърно - много приятен град за разходка. Ние такова пътешествие сме правили на два пъти (без Полша). Тя ни е трета дестинация. София - Белград - Будапеща - Бърно - Прага - Пилзен - Линц - Кремс - Виена. Като добавиш и полските  Краков и Вроцлав са достатъчно.
 Мюнхен стои като излишно отдалечаване.
До Мюнхен сме били София -Загреб- Любляна - Мюнхен- Залцбург-Халщат- Грац.
Виж целия пост
# 2
Директно бих прескочила Белград - евентуално за няколко часа за разтъпкване и то само заради мостовете - и Мюнхен, за сметка на Линдау и Констанц на Бодензе. Замъците, ако ще сте в Алгой. Евентуално Улм. Залцбург е бързичък, не бих пропуснала Халщат.
Виж целия пост
# 3
Ние април направихме Белград (1 нощувка)-Будапеща (2 нощувки)-Братислава( 2 нощувки)- Нови Сад (1 нощувка). Много хубаво си изкарахме, планирам живот и здраве другата пролет да отидем само до Виена, но ще черпя идеи и за други маршрути тук. Simple Smile

Иначе Белград не ми хареса особено, за разлика от Нови сад, например.
Виж целия пост
# 4
И аз се записвам да следя темата. Планувам пътуване с крайна цел Виена, като на отиване искам да нощуваме в Будапеща, за на връщане не съм решила къде. Белград е добре разположен, за да се раздели пътя, но минавайки от там не ми е привлякъл вниманието толкова, за да нощуваме и разглеждаме там. Но ние сме с дете на 8 год. и се съобразявам и с това.
 
Програмата е общо взето тази:
Тръгване и нощувка в Белград - само съм минавала пътувайки
3 нощувки в Будапеща - много ми харесва града
3 нощувки в Краков - не съм била
1 нощувка в Бърно или Братислава - не съм била също, ние сме спирали в Любляна и много ми хареса там също.
3 нощувки във Виена - супер
2 нощувки във Мюнхен - по-скоро бих променила маршрута на Виена-Грац-Любляна-Триест. Маршрутът е 475 км, а Виена-Мюнхен е 402 км, т.е. не е толкова голяма разликата.


Ще се радвам на всякаква полезна информация, благодаря!🙏
Виж целия пост
# 5
В края на януари бяхме 3дни в Белград,ММ си го избра за РД.Градът ни хареса-Калемегдан,кула Гарош,по центъра,на север от Дунав ходихме,добре си изкарахме,нощувахме в Земун.Следващият град в Сърбия ще е Нови Сад.В края март за Великден(ММ е католик) ходихме в Златибор,Ужице,Дървения град,Сирогойно и наоколо-чудесна природа,чист въздух,много приятно и интересно.
Виж целия пост
# 6
Чисто практично - според мен трябва да изберете или Краков, или Мюнхен и да добавите още нещо в посоката, която изберете. Иначе се получават две доста големи отклонения в противоположни посоки и се губи време в път.
Вече другото е въпрос на предпочитания и интереси. При така направения маршрут, аз бих намалила нощувките в Будапеща примерно на 2 (ако не сте ходили там досега), бих се отказала от Краков и след Виена бих продължила към Залцбург и Мюнхен, а след това замъците на Лудвиг Баварски и част от "Романтичния път" в Германия.

Ако не сте пътували досега с кола в тази посока лятото, трябва да имате предвид изключително натоварения трафик заради турците, които живеят в Западна Европа и се прибират до Турция. На Калотина и на унгарската граница стават огромни опашки и се виси с часове, в Сърбия и Унгария по магистралите също се получават задръствания на места в най-натоварените дни.
Виж целия пост
# 7
Била съм във всички градове, в някои от тях - по много пъти. Моята препоръка е да замените Мюнхен с Прага. Не добавяйте нищо, имате достатъчно път.
Редът, според разстоянията между тях от София, е този:

Братислава 1 нощ. - Виена 3 - Прага 3 - Краков 3 - Будапеща 2 (или Краков 2, Будапеща 3)

Нощувката в Белград може и да се махне, разстоянието до Виена или Братислава спокойно се взема за ден. Градът не е лош, но Сърбия е в доста кофти период икономически и политически и спокойно може да оставите посещението за друг път. Била съм и в основните градове на Хърватия и Словения, не бих послушала дадените съвети за смяна на маршрута към тях - отклонявате се много от първоначалната си идея. Бърно за мен е загуба на време.

Периоди, в които не е добре да се минават сръбски граници заради трафика и опашките: месец юли - към България, 20 август - 10 септември - от България към Европа.
Виж целия пост
# 8
Бих отседнала в Сегед, любим, имат много хубав хотел с огромен закрит и открит аквапарк, не помня име, но лесно ще го намерите. Струва си. Не бих отседнала в Будапеща, а в Сент Андре, на ръка разстояние от Будапеща, много много романтично градче на брега на реката с плаж. Виена е хубав, но скъп град, ако сте с кола нощувайте някъде наоколо. Пътувах по подобен маршрут преди години, някои детайли може да не помня, но след Виена бяхме в Мюнхен при приятели, града е чудесен за лятото, пуснахме се към Италия, Комо и района, много, много красиво, Комо ми напълни душата. После Пиза, Сиена, Флоренция после голямото връщане със спане в района на Венеция, Любляна, Спане в Риека на Адриатика. После плитавице/или може Загреб , пак на север и по магистралата спахме в Сремска Митртовица, после пребити от път София. Към 2-3 седмици и повече отне. Не го препоръчвам заради умората . Grinning Ноооо помня само хубавото сега след години... И пак мисля нещо подобно, но към Загреб, Плитавице,, Риека, Любляна, Тревизо и Верона / примерно / Stuck Out Tongue Winking Eye
Виж целия пост
# 9
За трафика по границите-бихте могли да свалите безплатното приложение Border Watcher, дава информация в реално време за трафика и времето на изчакване по граничните пунктове точно в Средна Европа. По отношение на маршрута-3 нощувки в Краков е твърде много, градът е малък. Пътувайки на изток от Краков към Чехия на път са ви мините Величка и концентрационният лагер Освиенцим/ Аушвиц. Последното не е за хора със слаби нерви и може да е травмиращо. Залцбург е много красив, не пропускайте. Белград има хубави кръчми и страхотен нощен живот, градът има собствен дух, ние спим там в хотел Москва. Нови сад не е лош също, а ако решите можете да спите в Суботица- ще се изненадате приятно. Сегед също е много приятен град, с хубава архитектура и сладкарници. Загреб и Любляна, само на час път един от друг, може също да са ви ингересни. Любляна е малък, но красив и спокоен град, а Загреб си е наш, балкански и европейски есновременно, с чудна кухня и хубави магазини. Предложението за Прага също не е за пренебрегване-за мен най-романтичния град в Европа, дори и през фувруари.
Виж целия пост
# 10
Краков съм била, чудесен град, много хубави спомени, с автобус от Бг още преди години. 100 % не препоръчвам. Grinning Много е далеч. Прага е чудесен, 100 пъти ходих, все със самолет. Тези, Краков, Прага, бих ги посетила отделно със самолет. С кола само Унгария, Австрия, Мюнхен, Сев Италия с Комо, Венеция или Любляна после Хърватска и обратно. Това е моето виждане за маршрут...
Виж целия пост
# 11
Краков съм била, чудесен град, много хубави спомени, с автобус от Бг още преди години. 100 % не препоръчвам. Grinning Много е далеч. Прага е чудесен, 100 пъти ходих, все със самолет. Тези, Краков, Прага, бих ги посетила отделно със самолет. С кола само Унгария, Австрия, Мюнхен, Сев Италия с Комо, Венеция или Любляна после Хърватска и обратно. Това е моето виждане за маршрут...
София-Комо 1450 км
София-Мюнхен 1329 км
София-Прага 1286 км
София-Краков 1163 км
София-Венеция 1156 км
Само ви се струва, че Италия е по-близо (и Мюнхен също) Simple Smile
Виж целия пост
# 12
Ми не, по логичен Маршрута е Виена, Мюнхен, Сев Италия. Не е нужно баш Комо. Но Прага, Краков, коментирах че са далеч и леко, не следват. Нали и да се върне колата, пък и кат се върне да видят  нещо като през Венеция и Хърватска..
Виж целия пост
# 13
Вие хубаво му препоръчвате да не спи в Белград, ама не всички тръгват от София. Ако е от Варна, ще му дойде добре 😉
Ние, пътувайки в тази посока(на 200км от София сме), доста често спим в Гьор, който е едно прекрасно градче с бърз достъп до магистралата.
При пътуване през лятото с кола в Европа огромна част от времето преминава във висене по границите и няма приложение, което може да те спаси от това. Отделно гастарбайтерите така окупират бензиностанциите, че нито тоалетна можеш  да ползваш, нито кафе да пиеш.
Виж целия пост
# 14
Най - готиното с кола е, че може да се спи извън натъпканите огромни градове. Извън лудницата. И цени и паркинг, пък и за хранене е по добре. До центъра, влак, рейс. Разглежда се и се връщаш в "базата"
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия