Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 37

  • 1 966
  • 60

Имате въпроси за кърменето, но не желаете да пускате нова тема?
Задайте въпросите си тук!

Ползвайте и търсачката, като укажете да търси по ключови думи в подфорум "Кърмене" за по-точни резултати, а в ..::..БИБЛИОТЕКА - всичко за КЪРМЕНЕТО е ТУК!..::... ще намерите много и полезна информация, която вероятно ще отговори на много от въпросите ви!

***********
Sign ExclamationКърмене и Covid 19Pushpin

Да кърмя ли, ако боледувам от Covid 19?
Да, може да кърмите, докато боледувате от ковид.
https://www.facebook.com/UNICEFBulgaria/videos/2837440523159420/
https://www.namama.bg/article/7-vaprosa-za-karmeneto-i-covid-19/
https://www.facebook.com/111973802273991/posts/1888974071240613/
https://www.llli.org/coronavirus7/
https://www.who.int/news-room/commentaries/detail/breastfeeding-and-covid-19
https://www.facebook.com/111973802273991/posts/1946196348851718/

Ако кърмя мога ли да се ваксинирам срещу Covid 19?

Ваксините за ковид са съвместими с кърменето( кърми се без спиране и без хвърляне на кърма) и ваксинираната майка предава антитела на бебето си.

В този пост ще видите информацията за най-новите изследвания по въпроса:
https://www.facebook.com/Xedrablog/photos/a.193306624140708/2103456973125654

Какво споделят ваксинираните кърмещи жени, проучване на д-р Цветелина Великова, имунолог:
https://drvelikova.wordpress.com/2021/09/06/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d … 1%81%d0%b8%d0%bd/

Международни препоръки за ваксиниране при бременност и кърмене (скролнете след препоръките за бременност са тези за кърмене):

https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/who-can-tak … covid-19--vaccine

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendations/pregnancy.html

https://www.asrm.org/news-and-publications/news-and-research/pre … y-wide-statement/

https://www.acog.org/womens-health/faqs/coronavirus-covid-19-pre … and-breastfeeding

https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/coronavi … nd-breastfeeding/

https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-vaccination- … -or-breastfeeding

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2778766?resultClick=1
Нови проучвания
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2785791

Sign ExclamationАко за първи път отваряте тази тема, задължително прочетете този текстPushpin
Скрит текст:
Кърменето е естествен процес и като такъв бива регулиран от бебето. Сучейки бебето ви дава сигнал на тялото да произвежда мляко според нуждите му. За да може това да се случи и тялото да произвежда точно толкова мляко, колкото е нужно на малкото човече, е необходимо процесът на кърмене да се случва на поискване. Това означава майката да откликва на всеки сигнал, който бебето подава, че е гладно и да предлага гърда. Не гледайте часовници, не следете режими, водете се по бебето. Предлагайте гърда на всяко "мрън". През първите седмици бебето се задържа на гърда различно време - може да е 15 минути, може да е 30 минути, може да е час. Бебето често заспива по време на кърмене, буди се след половин час и отново иска да суче. Това е нормално. Сукането изисква усилия, малките бебета бързо се уморяват и заспиват. С времето това се променя - бебето ще заякне и интервалите и продължителността на сукане ще се съкратят. Производството на кърма работи на принципа "търсенето определя предлагането", колкото повече суче бебето, толкова повече кърма произвежда тялото ви, до момента, в който се постигне определен баланс. Важно е да се отбележи, че честотата на кърменията, а не продължителността на отделното кърмене е това, което стимулира хормоните, отговарящи за производството на кърма.

Не бива да ви притеснява, че бебето яде често или седи дълго на гърда, така се стимулира процеса на лактация. Макар да ви се струва, че бебето седи нон-стоп на гърда, това е нормално в първите седмици и е нужно, за да се регулира кърмата.

Няма нужда да чакате гърдите ви да се "напълнят" след кърмене. Кърмата се произвежда на момента. Няма такова нещо като празни гърди. Не е нужно да усещате гърдите твърди, напрегнати, не е нужно непременно да усещате рефлекс на потичане на кърмата. След като се регулира кърмата, гърдите "омекват", каквото е всъщност нормалното им състояние.

Ако бебето ви е по-поспаливо и се буди на големи интервали от време (повече от 3 часа), е нужно майката да инициира кърмения. Предлагайте гърда средно на 2 часа през деня, а през нощта е позволена една 4-часова пауза. Имайте предвид, че нощното кърмене е най-важно за лактацията и е важно да кърмите бебето през нощта. Не се правят паузи за "почивка на стомахчето", не се "приучва" новородено да спи по цяла нощ. За да установите добър старт на лактацията, се изисква да се стимулират гърдите, което става с кърмене на поискване или с цедене с помпа, ако бебето не е при майката.

Ако сте родили с цезарово сечение, това би могло да създаде някои препятствия за плавен старт на кърменето, ако чувствате силна болка, трудно се движите, имате прикрепена система, били сте под пълна упойка, бебето е било отделено 6-24 часа от вас, кърмата ви още не слязла. Но не се тревожете. Това не означава, че няма да успеете да кърмите бебето си. Моментът, в който бебето е при вас, го слагайте на гърда. Това, което ще помогне е контакт кожа в кожа, слагане на бебето на гърда при всяко "мрън", редувайте гърдите на хранене, за да се стимулират и двете. Дори да не е слязла кърмата, поставянето на бебето на гърди или дори гушкането му и допирът кожа в кожа, ще помогнат на тялото ви да получи сигнали, че производството на мляко трябва да започне. Помолете за помощ акушерките - нека ви подадат детето, не се напрягайте и намерете удобна за вас поза на кърмене. Може да кърмите и легнала в леглото. Може да стимулирате допълнително гърдите като използвате помпа за цедене и дохранвате с изцеденото мляко бебето, особено ако кърмата ви е слязла на 4-5 ден от раждането.

Кърмете и гушкайте бебето си, това е всичко от което има нужда малкото човече през четвъртия триместър, за да се адаптира към новата среда.
Sign ExclamationЗа кърменето на недоносено дете, прочетете тук Pushpin
Скрит текст:
Раждането на недоносено бебе е шок за всяка майка. Трудно е да видиш детето си, голямо не повече от шепа, окичено с тръбички и игли, с апарат за дишане и сонда за хранене. Въпреки този огромен стрес, обаче, тялото на майката започва да произвежда кърма.

За жалост в българските болници е практика при преждевременно раждане на майката да се предлагат хапчета за спиране на лактацията. Шири се и заблудата, че поддържането на кърмата само с помпа за дълго време е невъзможно. Истината е, че това е абсолютно ПОСТИЖИМО. Необходимо е само да се снабдите с някаква помпа за кърма. Пазарът изобилства от всякакви марки и видове, за всеки бюджет. Има и качествени електрически на достъпни цени. Веднага щом се снабдите с помпа (по възможност веднага след раждането) е добре да започнете стимулация на гърдите. Колкото по-често се изцеждате, толкова повече кърма ще произвеждат гърдите. Най-добре е да го правите поне 8 пъти за 24 часа, а най-добре 10-12. Не е нужно интервалите да са равномерни. Все пак трябва да следите да е не по-рядко от три часа през деня. През нощта бихте могли да си позволите една 4 часова пауза, не повече. За увеличаване на лактацията би помогнало цедене между 2 и 5 сутринта, когато нивата на хормона пролактин са най-високи. В началото е добре да се цеди не просто до капка, но и на празен ход поне по 10-ина минути на гърда. Така заявявате, че е необходимо по-голямо количество. Също така можете да опитате и редуване на гърдите. Цедите първата, втората, пак първата и така ги изреждате няколко пъти като при всяка изпомпвате до капка + няколко минути "на сухо".

Ако имате проблем с потичането на кърмата с помпа и гърдите са напрегнати, може да опитате няколко неща - цедене на ръка, топла кърпа на гърдите и цедене, загряване на фунията на помпата. Ако имате снимка на бебето можете да я гледате докато цедите.

След известно време ще дойде и най-щастливият за вас миг - да се приберете вкъщи с бебето на ръце. Вероятно ще се чудите какво да правите - да цедите и да храните от шише, да храните само от гърда или да комбинирате методите. Първият вариант би ви дал сигурност, че бебето се храни достатъчно, но е добре поне да опитвате да предлагате гърда.
За да улесните засукването може да опитате някои техники. Първо да хванете гърдата при ареолата между показалеца и средния пръст, насочени във вертикална посока. Така площта, която бебето трябва да поеме с устичката си става по-малка и ще му бъде по-лесно. Ако това не проработи, може да опитате със силиконови протектори, да цедите от едната гърда и да дадете да суче от другата и да кърмите на голо.

Ако след кърмене бебето продължава да търси да суче на 15 минути, вероятно не суче ефективно и е добре да обмислите дохранване. То може да се осъществи по няколко начина - със сонда, прикрепена към гърдата, с шише, с лъжичка или със спринцовка. Ако се налага дохранване е изключително важно да цедите след кърмене.

Дори и бебето категорично да отказва да засуче, не се отказвайте и първо потърсете помощ от консултант по кърмене. Може и тогава да не успеете, но продължавайте да опитвате, защото някои недоносени успяват да засучат чак на около 3 месеца рeална възраст.

Автор: Didi_i_Mitko

Sign Exclamation Pushpin Sign Exclamation Моля прочетете това интервю на Ася Демирева за митовете около кърменето https://www.shushulka.com/prez-lyatoto-karmata-vkisva/ и вижте това видео на Христина Янева - Хедра https://parentacademy.bg/kurmene-istini/ за митовете и истините около кърменето.
***********
Полезни връзки:

Блогът на Христина Янева-Хедра, ibclc консултант - https://xedra.wordpress.com/
Фейсбук -  https://www.facebook.com/pg/Xedrablog/posts/?ref=page_internal
Инстаграм- https://www.instagram.com/christina.yaneva.hedra/

Инстаграм на Ася Демирева, ibclc консултант - https://instagram.com/assya.demireva.ibclc?igshid=yeqa79s9izbh
Фейсбук - https://m.facebook.com/AssyaDemirevaIBCLC/

Сайтът на Ани Николова, ibclc консултант и акушерка - https://aninikolova.com/
Фейсбук - https://www.facebook.com/kurmene.konsultacii

Блогът на Даниела Лютакова, ibclc консултант и акушерка - https://lyutakovadaniela.wixsite.com/bear-and-bee/za-nas
Инстаграм- https://www.instagram.com/bear.and.bee.midwife/
Фейсбук- https://www.facebook.com/bear.and.bee.midwife/

Блогът на Таня Русева- Бу, ibclc консултант - https://missby.wordpress.com/
Фейсбук- https://www.facebook.com/missby
Инстаграм - https://instagram.com/tania.ruseva.ibclc?igshid=w688v8r9jlhw
 
Блогът на  Мария Масларова-Айла, ibclc консултант - https://atwins.wordpress.com/
Фейсбук- https://www.facebook.com/BreastfeedingMissionPossible/

Блогът на Десислава Пеева, ibclc консултант - https://karmene.info/
Фейсбук - https://www.facebook.com/Kyrmeneto
Instagram - https://www.instagram.com/dessislavapeeva/

Блогът на Мария Нориега - за кърменето на близнаци и ЗВБ като естествен преход от кърмене към захранване - https://zabliznacite.wordpress.com/
Сайтът на д-р Уилям Сиърс, автор на “Книга за бебето” - https://www.askdrsears.com/topics/feeding-eating/breastfeeding/  

Национална Асоциация "Подкрепа за Кърмене" - http://www.podkrepazakarmene.com/
Контакти на доброволните консултанти на НАПК: https://www.podkrepazakarmene.com/consulting
Инстаграм акаунт - https://www.instagram.com/podkrepa.za.karmene/

Ла Лече Лига - https://lllbg.org/lll/
Фейсбук на Ла Лече Лига България: https://www.facebook.com/lllbg
Инстаграм акаунт - https://instagram.com/lalecheliga?igshid=1qfieoj40mmu8
Контакти на доброволните консултанти на Ла Лече Лига: https://lllbg.org/kontakti/


Инстаграм акаунт на Деси Бетова - ibclc консултант и акушерка https://instagram.com/moiata.akusherka?igshid=1hgqq79bxeatz

Фейсбук на Рина Господинова, ibclc https://www.facebook.com/RinaZaKarmeneto

Фейсбук група "Всичко за кърменето" - поддържаща се от доброволните консултанти на НАПК https://www.facebook.com/groups/1616734225258479/?ref=share

Фейсбук група "Кърменето от А до Я" - поддържаща се от доброволните консултанти на Ла Лече Лига
[url=https://www.facebook.com/groups/1786813741530690]https://www.facebook.com/groups/1786813741530690


Списък на  ibclc консултантите в България:
Скрит текст:
д-р Анета Попиванова
Ася Демирева
Ани Николова
Даниела Лютакова (гр.Русе)
Деси Бетова (Плевен)
Деси Пеева
Марияна Енева
Мария Масларова
Рина Господинова
Светлана Картунова
Таня Русева
Олга Дукат
Христина Янева


Контакти на доброволните консултанти на НАПК - http://www.podkrepazakarmene.com/consulting

Контакти на доброволните консултанти на Ла Лече Лига: https://lllbg.org/kontakti/


Сайт за проверка съвместимостта на лекарствени препарати и кърмене (моля, консултирайте се с педиатъра на детето или акушер-гинеколога си преди употреба на което и да е лекарство!) - http://www.e-lactancia.org/

Фондация "Нашите недоносени деца" - полезна информация за недоносени бебета, включително и съвети за кърмене - http://www.premature-bg.com/

Сайт на Американска Педиатрична Асоциация и насоки за хранене на бебето- https://www.aap.org/en-us/advocacy-and-policy/aap-health-initiat … -and-Feeding.aspx

Сайт на Световна Здравна Организация и насоки за хранене на бебето - https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding

Сайт на УНИЦЕФ и насоки за хранене на бебе - https://www.unicef.org/parenting/feeding-your-baby-when-to-start-solid-foods

Сайт на Канадската Педиатрична Асоциация и насоки за хранене на бебе - https://www.caringforkids.cps.ca/handouts/breastfeeding

Препоръки на Министерство на здравеопазването на България за кърмачета https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2015/04/08/zdrav … ne-karmacheta.pdf

**********
Полезни видеа:

Популярни пози за кърмене
https://www.youtube.com/watch?v=XZfGzJBBwME
https://www.youtube.com/watch?v=xQsjquf5pYk

Кърмене в легнало положение
https://www.youtube.com/watch?v=P_AizOPWYL8
https://www.youtube.com/watch?v=fK_le3fNcm8&t=49s

Оригване на бебе                         
https://www.youtube.com/watch?v=m50PTFmmlxw
https://www.youtube.com/watch?v=uVd5IYKjxNg&t=87s

Как да коригираме болезнено засукване
https://www.youtube.com/watch?v=85e4170qda4&feature=youtu.be


**********
Полезни книги:
**********
Полезни статии:

Дохранване със сонда:
https://lllbg.org/2017/04/sistema-dohranvane-garda/
https://xedra.wordpress.com/2013/05/07/diy-lactaid/
https://atwins.wordpress.com/2010/01/18/lactaid/

Що е то cluster feeding и как да се справим с него :

https://www.bellybelly.com.au/breastfeeding/cluster-feeding-tips/
https://www.medelabreastfeedingus.com/article/94/how-to-manage-c … nd-fussy-evenings
https://www.breastfeeding.asn.au/bf-info/common-concerns%E2%80%93baby/fussy

Блистер и как да се справим с него:

https://xedra.wordpress.com/2008/09/07/bliste/
https://www.bg-mamma.com/?topic=410275
https://breastfeeding.support/blisters-on-nipples/
https://kellymom.com/bf/concerns/mother/nipplebleb/
https://breastfeedingusa.org/content/article/blebs-teeny-tiny-meanies


Запушени млечни канали, а сега какво?:

http://www.podkrepazakarmene.com/155-155.html
https://www.babycenter.com/0_clogged-milk-ducts_8494.bc
https://www.babycentre.co.uk/a8494/blocked-ducts-during-breastfeeding
https://kellymom.com/nutrition/vitamins/lecithin/
https://kellymom.com/bf/concerns/mother/recurrent-mastitis/
https://www.bg-mamma.com/index.php?topic=29197
https://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1594

Как да разбера дали бебето е с къса юздичка? :

https://xedra.wordpress.com/2012/04/16/tongue-tie/
https://www.namama.bg/article/kasa-iuzdichka-na-ezika/
https://www.bundoo.com/articles/12-ways-to-spot-tongue-tie-in-babies/

Спорт и диета по време на кърмене?:
http://www.podkrepazakarmene.com/breastfeeding-sports-and-diet-337.html
https://missby.wordpress.com/2012/07/06/bf-sport


Кърмене и диабет, възможно ли е?:

https://mamaitati.com/karmeneto-i-diabeta-vaprosite-koito-si-zadavate/
https://www.laleche.org.uk/diabetes-and-breastfeeding/
https://www.webmd.com/diabetes/breastfeeding-and-diabetes
https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/breastfeedi … tational-diabetes

Mога ли да кърмя след рентгенова снимка и кога?:

https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/bfm.2019.29128.kbm
Скрит текст:
Mога ли да кърмя след рентгенова снимка и кога е един от честите въпроси, които получаваме като консултанти по кърмене. Най-новият протокол на Академията по медицина на кърменето (към чиито протоколи като консултанти се придържаме и се обръщаме за направляващи клиничното поведение насоки) отговаря на въпросите, свързани с различните видове образна диагностика, без или с използване на различни видове контрасти, вкл радиоактивни такива и йод-базирани. За щастие, обикновените рентгенови снимки не налагат изобщо нито изчакване преди кърмене, нито изхвърляне на кърмата (дори снимките на бял дроб). Същото важи и за повечето от останалите радиологични изследвания. Единствената ситуация, която налага твърдо и категорично пълно спиране на кърменето за настоящото дете е използването на йод 131 (който обаче принципно изисква спиране на кърменето 4 седмици преди изследването и в съвремието се ползва рядко). Временно спиране на кърменето и изчакване за няколко дни налагат някои от радиоактивните контрасти и по-точно сравнително често използваният в различни диагностични направления технеций Tc 99m. Тъй като има различни технеций-съдържащи контрасти, използвани за различен вид диагностика (бъбречни, сърдечни, тироидни изследвания), трябва да се знае точният препарат и препоръките за изчакване варират от няколко часа до няколко седмици.
П.П. ЯМР, независимо от наличието на думата "ядрен", няма нищо общо с рентгенови лъчи. Съвременното название, което точно отразява същността на изследването, е магнитно-резонансно изследване. При него няма никаква радиация и не засяга кърменето изобщо (контрастите, използвани при ЯМР, също най-често са напълно съвместими).Текстът е на Христина Янева - Хедра от ФБ страницата й "Кърменето като начин на живот"

Какво значи капацитет на гърдите и как влияе на кърмата?:
http://loveandbreastmilk.com/wp/breast-storage-capacity/

***********
Правилно засукване:Кърмене на бебето:Знаци, че бебето е гладно:Пози за кърмене:
Съхранение на кърма:Алкохол и кърмене:
Кафе/кофеинови напитки и кърмене:
**********
Стари теми:

Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 36
Скрит текст:
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 35
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 34
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 33
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 32
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 31
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 30
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 29
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 28
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 27
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 26
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 25
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 24
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 23
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 22
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 21
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 20
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 19
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 18
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 17
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 16
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 15
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 14
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 13
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 12
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 11
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 10
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 9
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 8
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 7
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 6
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 5
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 4
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 2
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ...

Скрит текст:
Виж целия пост
# 1
Преди да родя имах проблем със подуването, задържах вода през топлите дни и пиех хранителни добавки, за да се оправи поне малко положението. Сега отново започнах да се подувам и съм в търсене на лек. Какво мога да приемам - чайове, хранителна добавка, диуретици? Бебче е на 4 месеца и е само на кърма.
Виж целия пост
# 2
Каква е основната причина за задържане на вода? Аз от там бих тръгнала и бих посетила съответния специалист. През това време бих пила вода с лимон, сладко сведено до минимум и направо без.
При втората бременност имах повече околоплодни води и лекарите имаха съмнение за гестационен диабет. Оказа се, че нямам, но спазвах стриктна диета - хляб до минимум (обикновено сутрин по 1-2 филии) и единственото сладко ми беше 1 малък плод в междинна закуска, добавях и малко ядки.
Отделно за киселините пиех по една (в по-тегавите дни по 2) чаша вода с лимон. До края на бременността така и не получих подуване (изключвам киселините) и не съм задържала течности. Беше доста учудващо за мен, защото при първата бременност имах доста задържана вода и бях доста подута, но тогава не съм спазвала никаква диета. По принцип също ми се случва да задържам вода. При мен по-скоро е от хранене и обездвижване. Промених доста от навиците си и се чувствам по-добре. Помислете в тази посока. Ако е нещо здравословно търсете лекар.
Виж целия пост
# 3
Преди да родя имах проблем със подуването, задържах вода през топлите дни и пиех хранителни добавки, за да се оправи поне малко положението. Сега отново започнах да се подувам и съм в търсене на лек. Какво мога да приемам - чайове, хранителна добавка, диуретици? Бебче е на 4 месеца и е само на кърма.

Проверете щитовидната жлеза и общото си здравословно състояние. Около раждане често такива проблеми се обострят.
Иначе задържане на вода може д имаот прекалено ядене на сладки солени храни, липса на белтъчини в храната. Не ви съветвам да взимате добавки за такова нещо, дори и да не кърмехте, защото обикновено наистина има причина, която не бива да се замаскира, а течностите ви трябват за образуване на кърма
Виж целия пост
# 4
Здравейте, моля за мнение. Бебчо се роди в 35+3, беше в кувиоз, имаше леко трудности с дишането. Съответно първите 14 дни въобще не можах да го кърмя. Сега е на 25 дни и се борим с храненето, защото много се изморява и като заспи няма дърпане от шишето. Аз се цедя и му давам кърма на 3 часа. Долу горе изяжда по 80 мл на ядене но много трудно, защото според мен биберона не е неговия. Ползвам philips avent natural response, с 1ца и 2ка му е много трудно, с 3ка малко по-добре. Пробвахме и на dr browns шишетата, ама мисля че пак не ги харесва. Моля дайте съвет какво шише с биберон да му взема че да е една идея по лесно за него, защото сега след всеки 5-6 дръпвния се задъхва и виждам че му е гадно.
Виж целия пост
# 5
Пробвай на Нук first choice ....или на Чико
Виж целия пост
# 6
Ние бяхме във вашата ситуация и използвахме шише на Нук с каучуков биберон размер s. При нас обаче успя да засуче и така си продължаваме.
Здравейте, моля за мнение. Бебчо се роди в 35+3, беше в кувиоз, имаше леко трудности с дишането. Съответно първите 14 дни въобще не можах да го кърмя. Сега е на 25 дни и се борим с храненето, защото много се изморява и като заспи няма дърпане от шишето. Аз се цедя и му давам кърма на 3 часа. Долу горе изяжда по 80 мл на ядене но много трудно, защото според мен биберона не е неговия. Ползвам philips avent natural response, с 1ца и 2ка му е много трудно, с 3ка малко по-добре. Пробвахме и на dr browns шишетата, ама мисля че пак не ги харесва. Моля дайте съвет какво шише с биберон да му взема че да е една идея по лесно за него, защото сега след всеки 5-6 дръпвния се задъхва и виждам че му е гадно.
Виж целия пост
# 7
Rali_A, с първото ми раждане бяхме в абсолютно същата ситуация. Първата седмица хранех само от шише. Нук обикновените. Това ползваха в болницата и реших да взема същите. На втората седмица слагах по 2-3 Мин на гърда и дохранвах. Постепенно увеличавах с малко кърменето. Храненето беше на поискване като цедях след като нахранех бебето. Около 10 дни бяхме на гърда + шише. После мина изцяло на гърда.
Кураж и не се отказвайте. Трудно е цялата хамалогия с цедене и хранене от шише и гърда. Но бързо минава! Ще се справите!
Виж целия пост
# 8
Здравейте
Бебка е седмица суче. Но както суче и заспива и аз не разбирам колко мл.яде всъщност . Когато се налага се цедя но не излиза кой знае какво количество и се чудя дали и стига в този случай когато я кърмя.  Засега си наддава иначе.  Благодаря ви

П.п
За подуването идете на лекар
 Нека ви изследват белтък в урината също е възможно и да вдигате кръвно. Имах този проблем в последните месеци на бремеността и при мен се оказа че вдигам кръвно. След раждането съм нямала обаче досега проблем от този характер.
Виж целия пост
# 9
https:// Здравейте! Бебето предпочита едната гърда повече от другата. В болницата се бях разранила с помпата и така си ни тръгна от самото начало.... До сега някак си успявах да балансирам нещата, но  тя вече се усеща и просто си иска другата. На 6 месеца е. Това което ме притеснява е, че едната ми гърда сега е по-голяма от другата, това ще остане ли така или ще се оправи, когато спре кърменето?
Виж целия пост
# 10
И при мен е така едната е доста по голяма от другата...мисля,че при доста жени се получава така и повечето които съм питала казват че се оправят...
Виж целия пост
# 11
ще се оправят, но все пак кожата се разтяга малко повече, затова е добре да не спирате да предлагате и другата, може да и се навие в някакъв момент Simple Smile)
Виж целия пост
# 12
Мога ли да пия earius докато кърмя? В листовката пише че не е препоръчително , е в e laktacia, че може ?
Виж целия пост
# 13
Можете.
Виж целия пост
# 14
Здравейте, искам да споделя опита ми към този момент и да видя какво мислите и дали съм на прав или грешен път според вас. Момчето ми е на годинка и половина и буквално със ставането му той иска да излизаме навън. Прибираме се за дрямката му и като се събуди излизаме пак навън и така до вечерта докато не се измори и е близо до времето му за вечерен сън и това е всеки ден. Да отбележа че вкъщи телевизора не се включва, не му даваме телефон, таблет и подобни. Нещо се промени в него и не иска да сме вкъщи, да играем или да разглеждаме книжки, скучно му е, а не беше така. Това някакъв период ли е, и ако да, кога ще отмине? Също така все още го кърмя и е много привързан към мен. Когато е с татко си, той постоянно ме търси. Когато излезнат двамата навън, не изкарва толкова, колкото би изкарал ако и аз съм там. Общо взето не мога да свърша нищо, иска постоянно да съм при него. Не искам да плаче и затова гледам да му угодя винаги и да е щастлив. Не работя, така че мога да дам изцяло времето си за него, но все пак имам и други задължения, или някакво време за мен, което в случая няма как да го имам на този етап. Също така не сме го записали на градина и не мислим да го записваме.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия