Адаптация в яслата- нощни кошмари и страх

  • 789
  • 6
Здравейте и от мен!
Реших да пусна нова тема,защото другите теми с подобни “оплаквания” са от преди години.
Пише Ви една обезпокоена майка .
Имам дъщеричка точно на две години.
Започна да посещава ясла от преди няколко седмици. За сега е до обяд . Не е отделяна до сега ,гледала съм си я само аз ,много привързана е към мен.
Нормално,доста плаче в яслата ,но я успокояват ,прегръщат ,започва да свиква и да се заиграва понякога .
Проблемът дойде преди 4 дни със едно зверско пищене малко след като заспа вечерта(може би два часа по-късно) .
Опитах се да я успокоя ,да я гушна ,да и говоря тихо ,нищо не помага. Крещя ,рита и говори несвързани неща почти 30 минути ,накрая явно осъзна какво се случва и заспа .
Снощи пак се случи същата история на два пъти . Малко след заспиване стана със страшен рев , говори някакви неща че ме няма ,че иска сок,че кучето бяга и други . Едва я успокоих ,заспа ,след час пак се събуди неутешима . Иска да бяга по стаите ,да отваря вратите ,объркана е. Опитвам се да не й говоря ,само да я успокоя ,но не се получава . Принудих се да светна лампата ,да я седна срещу мен и да й покажа ,че съм аз ,да ме види,да се свести малко. Имам чувството ,че това помогна ,защото се поуспокои след това .
Изключвам това нещо да я боли,да е гладна ,жадна и тн ,питам я дали иска водичка,казва да,после при даването на шишето пак започва пищене и крещене : Не искам ,махай го  …
Прочетох ,че най-вероятно  става въпрос за нощни терори . Отдавам го на новия период в яслата и на евентуалния стрес без мен .
Сутрин се събужда сякаш нищо не е станало, комуникира си ,играе си . Е..естествено ,малко недоспала и мрънкаща ,но при условие ,че не е спала през цялата вечер …мисля ,че е нормално. Усещам понякога обаче ,един страх да ме изпусне от поглед . Дори като отида в тоалетната взе да ме търси и да става страхлива да не ме изгуби.
Много съм объркана ,тъжно ми е ,рева постоянно, не знам дали постъпвам правилно. Обвинявам се ,че не съм добра майка . Мога да си я гледам вкъщи, но уж за нейно добро я записах , да има повече контакти , разнообразие от игри и тн .
Частна е яслата и групата е малка …
Говорих с детска психоложка ,каза в никакъв случай да не я спирам от яслата ,нуждаела се от контакти в тази възраст ,период е ,нормално е ,изживявяла ги е нещата и щяло да отмине .
Моля Ви,някоя от Вас минавала ли е през подобно нещо? Ще се радвам да споделите . Страх ме е да не би този стрес да вземе да повлияе и на дневното и състояние и изобщо на нейната психика като цяло. 🥺
Да я спра ли от яслата ,да продължава ли? Плюсове ,минуси…? Тези въпроси ме измъчват доста последните дни и искам да прочета и други мнения на по-опитни майки.
На ръба на силите съм си…старая се да не показвам ,че ми е тъжно и мисля постоянно ,но не се получава вече . Да го гледаш как реве и как повтаря ,че мама я няма и чао-чао мамо ,мама ще дойде ,ще дойде и тн (и неща ,които сме говорили преди яслата) ,а ти да си срещу нея през нощите ми къса сърцето.
Благодаря Ви предварително ,че ме изчетохте и на тези ,които ще споделят мнения. 🙏
Виж целия пост
# 1
...
 Принудих се да светна лампата ,да я седна срещу мен и да й покажа ,че съм аз ,да ме види,да се свести малко. Имам чувството ,че това помогна ,защото се поуспокои след това .
...
Прочетох ,че най-вероятно  става въпрос за нощни терори . Отдавам го на новия период в яслата и на евентуалния стрес без мен .


Това са нощни кошмари, нормални за тази възраст при някои деца. Добре е по принцип да има в стаята на детенцето детска нощна лампа, от онези, на които светлина е много много слаба, поставена на подходящо място, така че ако се събуди, да види, че е в стаята си, да разпознае обстановката.

Вероятно се е впечатлило от някакви игри в яслите, най-вече от приказки, които на тази възраст обичат в яслите да им четат, да ги забавляват - в различните градини и в различните страни са различни. Напр. "Вълкът и 7-те козлета", "Червената шапчица" и др.
Разпитайте учителките (но без да показвате паника), просто информативно какво им четат, как ги забавляват.
Не спирайте детето от ясли. Просто му обяснявате всяка сутрин СПОКОЙНО и С УСМИВКА, че мама отива на работа, за да изкара парички, които са необходими да му се купят играчки и храна, а през това време то ще си поиграе с др дечица, на които родителите също отиват да работят.
Това всяка сутрин!
Няма значение колко детето разбира от казаното, все нещо ще разбере, макар и интуитивно. Всяка сутрин му повтаряйте, че ЗА МАЛКО го оставяте в яслите и на обяд ще го вземете. Детето не знае колко е малко, но разбира, че ще се върнете. Това е важното.

За приказките, един пример. За следобедна  закуска предлагате на детето банан. Вземате и един бял лист и жълт фулмастер, рисувате бързо банана, първо контурите, после го изпълвате вътре с жълто. Казвате на детето : "Да хапнем малко банан." И му продавате листа. Обикновено детето протяга ръка към банана. Опитвате и вие. Не, казвате, не може да се вземе този банан. А не може да се вземе, защото не е истински. Ставате вземате истинския банан, доближавате го до листа, казвате на детето, че това е разликата - единият е истински, може да се яде, другият не може, защото е само картинка.
После веднага още докато ядете банана, вземате приказката за "Вълкът и 7-те козлета", казвате му, че е СЪЩОТО като с банана - тук вълкът е само картинка, не е истински и затова не трябва да се страхува. Истинският вълк е далееече в гората, много далече и никога не идва сред хората. Затова, повтаряте на детето, когато четем приказки за Кумчо Вълчо, не трябва изобщо да се страхуваме от него. Децата не трябва да се страхуват от вълка. Той не истински, а е само една картинка.
Това е принципът. Да обяснявате на достъпен за детето език нещата, които предизвикват у него страх.
Виж целия пост
# 2
На някои деца, просто не им се отразява добре детската градина. Моята е на 4+ , не успя да се адаптира и това е. В моментите в които я водех на градина, все едно не беше моето дете. Реве и пищи още от предния ден, че не иска да ходи. Вечерите в които през деня е била на детска са кошмарни. Говори и докато спи- помощ, не искам да ходя, не искам да спя там,мамо ,не ме оставяй 😭 пищи и рита..като обладана 😢. Сутрин я водя с рев, учителките едвам я вкарват вътре... Та, има и такива деца, не знам кога и дали изобщо свикват , но това си е ужасно мъчително и за майките 🤐. Желая успех на Вас и вашето дете, дано всичко се нареди 🍀
Виж целия пост
# 3
Дъщеря ми също трудно свикна с яслата, три месеца ревеше и не спеше там ..но вечер си беше при нас на спалнята и не е имало драми никакви със съня. В нейна стая към 4г поиска да бъде.
Не е ли вариант да е при теб нощем, докато посвикне?
Виж целия пост
# 4
Валери Р. , любопитно ми каква е професията ви.
Виж целия пост
# 5
Валери Р. , любопитно ми каква е професията ви.

desive,
тази, която ми носи удовлетворение 😉
Виж целия пост
# 6
Това са обичайни нощни кошмари, сутрин детето нищо не помни. Яслата е само част от явлението, обикновено отшумява към 7-8 години.
Синът ми беше така, стряскащо е. Успокоявах го с говорене и галене, леко шъткане с уста също помага. При него отшумя след 8-Мата година.

Дете, което не може да свикне не бих мъчила с ясла/градина. Има достатъчно предучилищни групи, които може да посещава.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия