Протеинови шейкове

  • 495
  • 1
Протеинът е основният строителен материал за мускулите, тъканите, органите, косата, ноктите и кожата. Освен това той участва в много процеси – от синтеза на хормони и метаболизма до поддържането на имунитета.

Храните с високо съдържание на протеин помагат за изграждането на мускулна маса и са особено необходими в периодите на интензивни тренировки. На практика е доста трудно да се набавят много протеини само от храната, затова са измислени протеиновите шейкове – те правят това по-лесно, по-бързо, а понякога и по-приятно. Подпомагат мускулния растеж, а ако ги пиете след тренировка, ускоряват възстановяването.


Какво представляват протеиновите шейкове

Смесите за протеинови шейкове са под формата на прах, който трябва да се разтвори в мляко или вода. Към тях се добавят овкусители, за да стане напитката по-вкусна. Вариантите са много – от стандартните ванилия и ягода до аромат на екзотични плодове или любимите ви шоколадови бонбони.

Ако разбъркате 30 g протеинова смес с 250 ml течност, ще получите до 29 g протеин. Ще има малко повече мазнини и въглехидрати в състава, но това за момента не ни вълнува. Основното тук е протеинът.

В търговската мрежа има много видове протеин на прах. В зависимост от метода на производство се разграничават най-евтините концентрати (те съдържат 60 – 80% протеин, останалото са мазнини, въглехидрати и други примеси), изолати (само 5 – 10% примеси) и хидролизати. Последните се считат за най-добрия вариант за възстановяване след тренировка, тъй като в тях протеините се разграждат до аминокиселини и се усвояват по-добре.

В зависимост от продукта, използван за производството на праха, протеиновите шейкове биват:

• Суроватъчни. Приготвени от суроватка, те осигуряват максимално количество незаменими аминокиселини, отлично се усвояват, добре се разтварят и имат неутрален вкус. Много са популярни сред спортистите, но не са подходящи за хората с непоносимост към лактоза.

• Телешки. Както подсказва името, те са направени от телешко месо. Усвояемостта е малко по-ниска от тази на суроватката, мускулният растеж се стимулира по-слабо, а вкусът е много специфичен, поради което към телешкия протеин се добавят много овкусители и подсладители.

• Казеинови. Произвеждат се от основния млечен протеин казеин. Те се различават от суроватъчните протеини, тъй като се усвояват бавно (но потискат апетита за дълго време) и слабо стимулират мускулния растеж. Но пък имат ниско съдържание на калории и подпомагат загубата на тегло.

• Яйчни. Използват се рядко, ефективността им е слабо проучена, но ако имате непоносимост към лактоза, може би изборът ви ще се спре на тях.

• Веган. Обикновено се използват протеини от соя, грах и коноп. Всички те са по-малко ефективни от животинските протеини, но могат да бъдат отличен избор за веганите.

Съществуват и многокомпонентни смеси. Те съдържат различни видове протеини, така че шейкът може да се използва преди или след тренировка, както и като лека закуска.

Гейнърите са отделен ред в списъка с протеинови шейкове. Това са смеси, към която допълнително се добавят въглехидрати. Използват се от професионални спортисти и бодибилдъри, „обикновените хора” не се нуждаят от такова спортно хранене. Гейнърите са необходими, за да се увеличи енергийната стойност на диетата и в същото време да се намали натоварването на стомашно-чревния тракт. Пият се вместо едно от храненията, обикновено преди тренировка.


Ползите от протеиновите шейкове

Ако се храните нормално и не си поставяте за цел да трупате мускулна маса, нямате нужда от протеинови шейкове. Но ако сте с поднормено тегло, с дефицит на протеини или по време на активни тренировки, такива напитки наистина могат да бъдат полезни.

Важно: не можете да минете „на протеин“, без първо да се консултирате с лекар и треньор! Протеинови шейкове се предписват само при доказана липса на белтъчини и невъзможността те да се набавят с обикновена храна. В този случай специалистът ще изчисли необходимото за вас количество протеин.

Протеиновите шейкове могат също така да се използват периодично като лека закуска, но те не могат системно да заменят пълноценното хранене. Ролята им е да подпомагат мускулния растеж и постигането на по-добри резултати във фитнеса, както и по-бързото възстановяване. Освен това протеиновите шейкове (особено казеиновите) могат да доведат до загубата на тегло, тъй като помагат за контролиране на апетита. Диетите с високо съдържание на протеини насърчават по-бързото изгаряне на мазнини.


Вредата от протеиновите шейкове

Високопротеиновите храни са противопоказани при бъбречни патологии. Дългосрочният прием на големи дози чист протеин може да увреди здравите бъбреци и черния дроб. Поради повишените натоварвания техните функции намаляват, метаболизмът се нарушава и може да настъпи интоксикация на организма. Също така нарушената бъбречна функция може да предизвика развитие на хипертония.

Не бива да забравяте и това, че компонентите на протеиновите шейкове могат да причинят алергии и нежелани реакции на стомашно-чревния тракт.

Диабетиците също не трябва да пият протеинови шейкове. Хората, които се надяват да отслабнат с протеини, не трябва да забравят, че може да се отслабне само с помощта на адекватна физическа активност. Ако просто пиете коктейли, докато лежите на дивана, теглото ви само ще се увеличи.

И накрая, да подчертаем още веднъж: преди да започнете да пиете протеинови шейкове, трябва да се консултирате с лекар и да си направите лабораторни изследвания.

Виж целия пост
# 1
Здравейте! Вярно ли е, че ако се използва протеинов шейк за заместване на хранене 2 пъти дневно има вариант за смъкване на кг?
И ако е така как да изберем и подберем хубав шейк за целта? Трябва ли да е на определена марка. Или просто е нужно на нас да ни хареса.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия