Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 9-та тема

  • 1 741
  • 60
Ето старите теми:

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 8-ма тема

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 7-ма тема

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 6-та част

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 5-та част

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 4 част

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 3 част

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 2 част

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки

Трета сливица!!!


Скрит текст:
Координати на често споменавани в темите УНГ лекари и клиники:

Транспортна болница - УНГ Клиника: 932 39 36, 932 37 65  (код за София 02) директор проф. Едрев, но той не приема деца под 3г. възраст, останалите лекари приемат.
Д-р Френгов, оперирал най – много „форумски” сливици: 0888 370 960 свободен прием: понеделник, сряда и петък от 14.30 до 17ч.
Прегледите при него са само след предварително записан час.

доц.Стефан Лолов 0888 514 977

д-р Петров (МВР б-ца), 0887 374129
Адрес на МВР б-ца: София   бул. Ген. Скобелев №79А  тел. 02 -982 13 00      

Д-р Огнян Попов – Военна болница, 0888 – 84 31 95  

д-р Иванка Кънчева - ИСУЛ – 9432529 и 0887350391

Д-р Николай Улевинов, Александровска болница, Детска клиника
Сл.тел.:9230 / в.429 и 0888/208-343      

МБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, тел.02 / 9432170
 адрес ул. „Бяло море” 8

Вадене на трета сливица във Варна

Специалист УНГ в Пловдив


Признаци за увеличена трета сливица:

- дишане с отворена уста
- хъркане по време на сън
- нощно изпотяване и неспокоен сън, поради недостатъчното снабдяване на организма с кислород
- чести инфекции на горните дихателни пътища
- може да насъпи временно или трайно изкривяване на небцето и захапката
- постоянна хрема и/или синузит
- чести отити, ангини
- проблеми със слуха
- наличие на бактериален растеж при гърлен и носен секрет.

Не е задължително наличието на всички симптоми, за да се установи увеличена трета сливица!


Полезни сайтове

Сливици – да се махнат ли? от сайта на доц.Лолов

Съвети за дните след операцията.

Всичко за сливиците

Аденоидни вегетации.

Третата сливица.

от форума - Алтернативни методи за лечение на трета сливица.

И още инфо за тези, които искат да опитат алтернативно лечение:
Трета сливица...


Лечение на трета сливица с лазер във ВМА?


Копирам и другото полезно инфо, за да може новите мами да не се връщат всеки път към старата тема да четат.

Инфо от marychery за постявянето на макарички:

Кога се слагат?
Най-честите причини за поставяне на вентилационни тръбички са:
присъствие на течност зад тъпанчевата мембрана за период по-дълъг от 2-3 месеца;
чести и/или тежки отити, които не се повлияват само от медикаменти.
Вентилационни тръбички се слагат и за избягване на трайните увреди на тъпанчевата мембрана при опасност от баротравма.

Защо се слагат?
Ако тъпанчевата мембрана се среже (т.нар. миринготомия) болното средно ухо се повлиява благоприятно от изсмукването на наличната течност и поставянето на лекарства. Ефектът обаче често е временен – разрезът бързо зараства и болестното състояние се възобновява.

Поставянето на вентилационни тръбички подържа отвора в тъпанчето по-дълго време:
налягането зад тъпанчето се изравнява лесно с атмосферното – намаляват или се преустановяват епизодите на среден отит;
при нов епизод на среден отит, това лесно се диагностицира (образуваната течност изтича и се вижда) и лекува (лесно се поставят медикаменти директно в средното ухо).

Как се слагат?
Прави се малък разрез на тъпанчето и наличния секрет се изсмуква. Поставя се вентилационната тръбичка и евентуално медикаменти.
Работи се под микроскоп, поради което при малки деца най-често се използва лека обща анестезия. При възрастни процедурата обикновено е под местна анестезия.

Колко дълго остават тръбичките и как се махат?
Вентилационните тръбички се поставят до трайно оздравяване на средното ухо – най-често за период от 6 месеца до година. През това време ухото периодично трябва да се следи от специалист.

Често ухото спонтанно отхвърля тръбичките. Ако това стане преди ухото да е оздравяло се налага повторно поставяне на тръбички. Ако ухото е напълно здраво и вентилационните тръбички не се отделят спонтанно, те се махат оперативно.

Макар и рядко, след сигурно оздравяване и след махане на макаричките, ухото може пак да се възпали. Тогава може да се наложи повторното слагане на тръбички.
Колко дълго остават тръбичките и как се махат?
Вентилационните тръбички се поставят до трайно оздравяване на средното ухо – най-често за период от 6 месеца до година. През това време ухото периодично трябва да се следи от специалист.

----------------------------------

Серозен отит
От Панайотис Мисирлис, хирург-отоларинголог, директор на Детска евроклиника
Превод - Seni

Серозният отит е едно от най-честите заболявания във възрастта до 8 години, което е тясно свързано с повтарящите се остри средни отити и което ангажира вниманието на УНГ-специалистите и педиатрите както с резистентността си към консервативното лечени, така и с нередките си рецидиви след хирургична интервенция. Става въпрос за заболяване на средното ухо, което се изразява в събирането на течност поради дисфункция или запушване на евстахиевата тръба. Основен симптом е намаленият слух /звукопроводна глухота/, а основни причини – хипертрофията на аденоидните вегетации, алергиите и ринитите – състояния, типични за детската възраст.
Консервативната терапия включва антихистаминови и кортикостероидни препарати, които могат да се съчетаят с антибиотици и промивки на носа в случаите, когато има гноен ринит. Едновременно с това се предлагат упражнения за отпушване на евстахеавата тръба. Що се отнася до хирургичното лечение, то се състои в отстраняване на третата сливица и миринготомия /тоест срязване на тъпанчевата мембрана/ със или без поставянето на вентилационни тръбички.
Кога, обаче, ще подходим с консервативно / демек медикаментозно/ лечение и кога с хирургично? Това зависи от много фактори като възрастта на детето, дали има съпътстващ рецидивиращ остър отит, сезонът, съпътстващо намаление на слуха и развитието на речта.
Ако става въпрос за дете, което е за първа година в детско заведение и има серозен отит, то най-вероятно преживява синдрома на детската градина поради първия си контакт с различни инфекциозни фактори. Вярвам, че в такива случаи е най-добре да изчакаме до следващата година, когато вероятно ще забележим голяма промяна у това дете.
Когато се касае за дете, което преглеждаме за пръв път през студения период от годината, трябва да подходим с консервативно лечение, вярвайки, че предстоящото затопляне на времето ще подпомогне оздравителния процес.
Ако има съпътстващ рецидивиращ остър отит трябва да предприемем по-агресивен подход. В такива случаи не можем да рискуваме появата на трайни увреждания на средното ухо /например хроничен среден отит, адхезивен отит/  независимо от възрастта на детето. Тук вентилационните тръбички са необходимост. При много малките деца може да бъде препоръчана и химиопрофилактика.
Известно е, че серозният отит причинява известна слухова загуба. Ако едно дете  ходи на училище и недочува, скоро ще се превърне в един безразличен ученик. В такива случаи без колебание се поставят вентилационни тръбички.
Увреждането на слуха, което предизвиква серозният отит, трудно може да доведе до изоставане в развитието на речта. Може, обаче, да съществува съпътстваща невросензорна глухота, която да се усложнява от серозния отит. Затова когато се констатира забавяне на речевото развитие у деца със серозен отит, течността трябва да бъде отстранена, за да се осъществи по-обективна оценка на слуха.
Тръбички би трябвало да се поставят когато серозният отит не се поддава на консервативно лечение поне три месеца, когато има съпътстващо намаление на слуха и когато се подозират промени в тъпанчевата мембрана.
Тези тръбички остават в ухото 6-8 месеца и се отхвърлят спонтанно. След това никой не може да гарантира, че  серозният отит няма да рецидивира, особено ако съществува и алергичен субстрат
Виж целия пост
# 1
Ние също според Кюлев сме за поставяне на макарички и махане на третата сливица, но отидохме в Исул същия ден при д-р Иванка Кънчева в Исул, която каза, че според нея ще се оправи без операция и макарички. Назначи ни 3- месечно лечение (антиалергично по схема, лимфомиозот, друга хомеопатия + подсилване на имунитета и "изпукване" на ушичките.) Решихме да отложим с 3 месеца и да видим какъв ще е резултатът след нейното лечение (направи ми добро впечатление и определено беше внимателна и опитна лекарка) и евентуално след това да видим дали ще прибегнем есента до операция все пак.
Виж целия пост
# 2
Да, ние пробвахме какво ли не. Две години - тонове лимфомиозот, класически хомеопат, физиотерапии, имунотрофини, планина, море (живеем на морето), солна стая. Абе каквото се сетите. Но докторката си каза вчера, нямало е никакъв шанс за неговата сливица. Просто е била много болна. За товс нито капки помагаха, нито антибиотик.
Виж целия пост
# 3
Ние също според Кюлев сме за поставяне на макарички и махане на третата сливица, но отидохме в Исул същия ден при д-р Иванка Кънчева в Исул, която каза, че според нея ще се оправи без операция и макарички. Назначи ни 3- месечно лечение (антиалергично по схема, лимфомиозот, друга хомеопатия + подсилване на имунитета и "изпукване" на ушичките.) Решихме да отложим с 3 месеца и да видим какъв ще е резултатът след нейното лечение (направи ми добро впечатление и определено беше внимателна и опитна лекарка) и евентуално след това да видим дали ще прибегнем есента до операция все пак.
Moже ли да споделите какво точно ви изписа?
Виж целия пост
# 4
Ние също според Кюлев сме за поставяне на макарички и махане на третата сливица, но отидохме в Исул същия ден при д-р Иванка Кънчева в Исул, която каза, че според нея ще се оправи без операция и макарички. Назначи ни 3- месечно лечение (антиалергично по схема, лимфомиозот, друга хомеопатия + подсилване на имунитета и "изпукване" на ушичките.) Решихме да отложим с 3 месеца и да видим какъв ще е резултатът след нейното лечение (направи ми добро впечатление и определено беше внимателна и опитна лекарка) и евентуално след това да видим дали ще прибегнем есента до операция все пак.

Какво изписа за имунитет? Simple Smile
Виж целия пост
# 5
Изписа ни в продължение на 30 дни 1 път на ден Имунохелт (сироп за имунитет)
В продължение на 3 месеца 5х1 хапче лимфомиозот, 3 х 1 тонзилотрен.
И последно 3 месеца 2×10 капки ксизал на ден сутрин и вечер преди ядене, като Ксизалът е 10 на 10 дни - 10 дни даваме, както съм описала, 10 дни почиваме. Това е.
Виж целия пост
# 6
Като препатила два пъти с махане на трета сливица при сина ми, не - сладолед не се яде веднага! Може би 10 дни след операцията ще бъде нормално, но не и веднага. Изрично нашата докторка ни каза нито студени, нито топли манджи - каши на стайна температура. Та какво остава за сладолед. Така са процедирали едно време. Но разбира се, всеки си е индивидуален случай, трябва да се пита на място в болницата,а не във форума. Например синът ми можеше да яде плодови млека или кисело мляко, но на момичето в стаята пък забраниха първите 24 часа млечни храни...
Виж целия пост
# 7
Като препатила два пъти с махане на трета сливица при сина ми, не - сладолед не се яде веднага! Може би 10 дни след операцията ще бъде нормално, но не и веднага. Изрично нашата докторка ни каза нито студени, нито топли манджи - каши на стайна температура. Та какво остава за сладолед. Така са процедирали едно време. Но разбира се, всеки си е индивидуален случай, трябва да се пита на място в болницата,а не във форума. Например синът ми можеше да яде плодови млека или кисело мляко, но на момичето в стаята пък забраниха първите 24 часа млечни храни...

Здравейте! И на нас доктормата ни каза сладолед след 3-4 дена, че може. И ние внимавахме с топло и студено. На колко години беше детето като я махахте и колко време след това рецидивира? Sad
Виж целия пост
# 8
Като препатила два пъти с махане на трета сливица при сина ми, не - сладолед не се яде веднага! Може би 10 дни след операцията ще бъде нормално, но не и веднага. Изрично нашата докторка ни каза нито студени, нито топли манджи - каши на стайна температура. Та какво остава за сладолед. Така са процедирали едно време. Но разбира се, всеки си е индивидуален случай, трябва да се пита на място в болницата,а не във форума. Например синът ми можеше да яде плодови млека или кисело мляко, но на момичето в стаята пък забраниха първите 24 часа млечни храни...

Здравейте! И на нас доктормата ни каза сладолед след 3-4 дена, че може. И ние внимавахме с топло и студено. На колко години беше детето като я махахте и колко време след това рецидивира? Sad


Здравейте ! На моето дете на 8 години, преди 10 дни и премахнаха третата сливица. Всичко беше наред, но днес, при почистване на носа, от който след самата операция има все още секрети и отхрачваща кашлица има и кървене, което не тече, но при почесване на ноздрата има ярко червена кръв по клечката за уши, с която внимателно почиствам нослето. Детето ми е със слаби капиляри и много чести кръвотечения, заради които отлагахме операцията. Но просто стана вече нетърпимо за детето. Две гнойни ангини, постоянен секрет от носа, къртеща кашлица и не минаваше от нищо. Колко антибиотик е изпила и противоалергични лекарства и нищо на лице. Неспокоен сън, въздух не можеше да си поеме като заспи. След направен скенер се установи огромна носна сливица. И така постъпихме в болница 7 дни и слагаха венозно антибиотик преди операцията, за да може малко от малко да я успокоят секретиращата сливица. Операцията мина преди 11 дни, но тази кръв ме притесни. Тя по принцип е със слаби капиляри и е текло много кръв, но този път не и отпред къде и е текло преди, а по отзад. Образуват се като корички от самите секрети и я дразнят, не знам дали не е и бъркала да го чопли нослето и да го е разранила. Имал ли някой от вас подобен проблем. Иначе от една година всяка вечер мажа носа и с овлажняващ мехлем, сменям Низита, Ринопантениа , Пост непрол след обгаряне на капилярите със сребро. Зарази кървене от носа. Също така да допълня, че говорих с лекуващия ни доктор, който препоръча да промивам нослето със солен разтвор и да и дам вит Ц
Виж целия пост
# 9
Според мен е разранила нослето. И моето дете е точно на 10-ти ден от операцията (на 12.06 беше) и си чопли ама буквално нон стоп носа. Все вади някакви корички. Чухте ли се с опериращия доктор?
Виж целия пост
# 10
Според мен е разранила нослето. И моето дете е точно на 10-ти ден от операцията (на 12.06 беше) и си чопли ама буквално нон стоп носа. Все вади някакви корички. Чухте ли се с опериращия доктор?
Според мен е разранила нослето. И моето дете е точно на 10-ти ден от операцията (на 12.06 беше) и си чопли ама буквално нон стоп носа. Все вади някакви корички. Чухте ли се с опериращия доктор?

Да, чухме се. Каза да слагам разтвор в носа и да пие витамин Ц. Сега киха от време на време и то направо като засрупени секрети излизат и е намазах с Ринопантения, че пак имаше при забърсване ярка кръв. Не дай си Боже нещо по- сериозно да ходим в клиниката. Тази кръв ни съсипа вече толкова години, но в момента е по-притеснително, заради операцията.
Виж целия пост
# 11
Мисля, че е нормално да има кръв в нослето. При моята имаше , а няма слаби капиляри. Веднага след операцията и тръгна постоянно течащ сопол, не трябвало да се издухва , а само забърсва ( така две седмици беше мъка !) Като започна и да ѝ мирише от устата на УЖАС и съвсем се бях шокирала, но и това било нормално 🤢
Виж целия пост
# 12
Помня че и моя имаше неприятен дъх, на него също му течеше нослето и не трябваше да се духа.. На него не му е текло кръв имаше малко корички само.
При вашите деца след махането на третата сливица , имат ли някой път задна хрема?
Виж целия пост
# 13
Моето дете няма хрема май. Но има корички. Даже хремата спря, като извадихме сливицата. Че имаше по време на операцията… то неглвия зелен сопол не спираше. Иначе на нас на контролния преглед на 7 ден, докторката ми позволи вече да му промивам носа и да го издухва, че тия корички много го дразнят.
Виж целия пост
# 14
Вече и аз не знам за какво става въпрос, направо не свят да ми се вие ми изпадам в паника. Днес е 11 ден от операцията и дали от соления разтвор още повече започна да и тече носът или е настина, не мога да си обясня. Иначе сме минали през какво ли не заради този нос, няколко риноскопии, заради капилярите, какво ли не изпи детето. Избива от някои антибиотици и най- вече уж се уточни от кръвните изследвания, че се провокира от алергия. Но какво ли не противоалергично е пила в последните месеци нищо не помогна. Единият алерголог каза да отиде Октомври месец да я тества, другият каза месец след операцията да отидем на преглед. Тъй като като бяхме в болницата ни изпратиха и на пулмолог и там я тестваха за алергии и светна цялата ръка от какво ли не, от котешки косми, кучешки, полени, акари и домашен прах. А смея да твърдя, че тя тръгна на ясли от 1 г.и 8м. Нямах никакъв проблем, какво се случи към 5 годинка към 6та, след поредната ваксинация (не съм против ваксини), просто търся някаква логика. Та вече на 8 и махнаха третата сливица. Ние не знаехме какво е температура, кашлица, но се запознахме жестоко с тези симптоми. Най- вече проблемът с кръвотечението от носа по всяко едно време, най- вече като спи. Вечерите са ми кошмар.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия