Наистина е много лек и вкусен, стига да обичате праскови, но може да го пробвате и с друг плод.
Ефектен сладкиш с праскови
за 6 порции-чашки за крем-карамел
Плодовете от един компот от праскови от 1кг., 1 компот асорти с плодове, 1 к.млеко, 4 желатина, 8 с.л.пудра захар, 1 руло от праскови "7 days".
Пасираме прасковите /ако не са обелени ги обелваме/, разделяме сместа на две. В едната половина прибавяме 3 с.л.пудра захар и 2 желатина разтворени на водна баня. Разпределяме сместа по равно в чашките и я оставяме за около 40-60 мин. в хладилника да стегне.
Нарязваме плодовете от асортито на дребни кубчета и ги разпределяме върху вече стегналият оранжов слой.
Към остатъка от прасковеното пюре добавяме 5 с.л.п.захар и 1 непълна кофичка к.млеко и разбъркваме добре, докато стане еднородна сместа. Разтваряме 2 желатина на водна баня и го добавяме към сместа при непрекъснато бъркане. Изсипваме сместа върху плодовете.
Нарязваме рулото на 12 равни колелца и ги подреждаме по две върху чашките. Оставяме в хладилника да стегне за около 1час. За да се отлепи крема от чашките, ги потапяме за няколко секунди в гореща вода.
Оригиналната рецепта+снимката
Баваро от праскови
праскови - 400 г.
захар - 4 с.л.
сок лимонов - 1 с.л.
желатин - 1 с.л.
к.млеко - 1/2 чаша
асорти от плодове - 100 г.
Количество порций: 4
Время приготовления: 35 мин. + охлаждение
Прасковите се смилат, добавя се лимоновия сок, 2с.л. захар и се размесват.
Желатина се разтапя на водна баня. Половината прасковено пюре се смесва с половината желатин и се разпределя на тънък слой на дъното на формата. Охлажда се за 20 мин.
Асортито се нарязва на кубченца и се нарежда върху по-горната смес. К.млеко се разбива с останалата захар, добавят се половината прасковено пюре и останалия желатин.
Излива се върху останалата смес. Охлажда се за час, след което пускаме формата за няколко сек. в гореща вода и изваждаме крема, след което го нарязваме на порции.