Кога трябва да се спре дадено лекарство

  • 946
  • 17
Информация за какви лекарства да се вземат, кога да се вземат, как да се вземат има сякаш безкрайна. Но понеже всяко нещо има начало и край, кога да се спре дадено лекарство? Пробвайте да потърсите, едва ли ще намерите нещо писано.

Темата касае само свободните лекарства, за които не е задължително лекарско мнение. Какви са златните правила, има ли такива или всеки по интуиция решава? Ето ситуации: Има детето висока температура, взема една доза, температурата се нормализира, да взема ли втора доза, да довърши ли дозите за дадения ден, да спре ли веднага след първата? Или пък го боли глава и гърло но след две дози спира, нужни ли са още, колко? Разбирате идеята на въпроса.
Виж целия пост
# 1
Честно казано, аз не разбирам идеята. Лекарства без сериозна причина и без консултация с лекар, особено на дете, не давам.
Виж целия пост
# 2
Млада майка ли сте?
Прочетете малко във форума на майките, купете си някои книги тип "домашен лекар", от полза ще ви е да научите как се овладяват различни симптоми още в началото (като температура, болки в гърлото, хрема и т. н.), вместо да давате веднага лекарства.
За Т се дава, когато е над 38°, под 38 ° - не, дори пречи на борбата на организма да се справи сам.
Виж целия пост
# 3
Температуропонижаващите се използват за симптоматично лечение. Даваш такова лекарство, когато детето има температура по-висока от 38 градуса. Не даваш, когато няма температура или е просто фебрилна.
 Ако температурата продължава, педиатрите съветват да се редуват лекарствата - такива с парацетамол и такива с ибупрофен, за да не се пренасища организма. Кое има да се спира?
 Това не са лекарства, които се дават по схема. Това не е антибиотик.

Същото е с аналгетиците. Дават се при симптом.
С лекарствата за гърлобол също.
При витамините начина на приема е записан в листовката.
Не даваш повторно лекарство, към което детето ти е проявило алергична реакция.
Мой близък получи алергия от аналгин. Тоест не даваш нищо с метамизол натрий. Примерно.
За конкретни и точни съвети за лекарство, което не е по предписание, може да попитате вашия фармацевт.По-добре, отколкто случайни хора във форум.
Виж целия пост
# 4
Мерси за отговорите. Смея да твърде че и на коментиращите до момента не им е ясен отговора. Пишете основно офф топик. Втория и третият отговор измежду оф топика може да се разтълкува и всъщност нещо по темата. Те смятат че даденото лекарство се спира на момента в който симптомите паднат под зададена граница за приемането им(например температурата да е 37.9 и надолу градуса). Има логика в това но бих бил благодарен на още мнения по въпроса.
Виж целия пост
# 5
"Преди употреба прочетете листовката!"

Сигурна съм, че в листовката си пише ясно. И понеже споменавате антипиретици, отворих листовката на Панадол бебе. Ами, ясно е написано да се дава само при необходимост, на какъв най- малък часови интервал може да се повтори дозата и каква е максималната дневна (24-часова) доза според кг на бебето.
Виж целия пост
# 6
На такъв въпрос - такива отговори.
Щом не ви е ясно кога да спрете температуропонижаващото - звъните на ОПЛ и питате.
Виж целия пост
# 7
От вторият пост се разбира, че пише мъж. Млад татко?
Кажете сега, спорете с жена ви за лекарствата?..
И вие сте да се дава и дава.. Затова искате да чуете още мнения, после да й натриете носа ли?
Виж целия пост
# 8
Добре, ще дам разяснения на въпросите ви които са по темата поне. Уж се постарах да е ясен и конкретен въпроса още с първия пост.

"Преди употреба прочетете листовката!"

Сигурна съм, че в листовката си пише ясно. И понеже споменавате антипиретици, отворих листовката на Панадол бебе. Ами, ясно е написано да се дава само при необходимост, на какъв най- малък часови интервал може да се повтори дозата и каква е максималната дневна (24-часова) доза според кг на бебето.

-В листовките не пише, пратете ми снимка на листовка в която пише кога най-рано е препоръчително да се спре приема на даденото лекарство.

-Къде съм споменал антиперетици? Въпроса е общ без конкретно лекарство в предвид.

На такъв въпрос - такива отговори.
Щом не ви е ясно кога да спрете температуропонижаващото - звъните на ОПЛ и питате.

Права сте, бих могъл да звънна на професионалист но такъв тип отговор важи за почти всичко което се коментира във форума и все пак хората продължават да пишат тук, затова реших да пиша и аз.
Виж целия пост
# 9
-Къде съм споменал антиперетици?

В първоначалния пост, тук:
Ето ситуации: Има детето висока температура, взема една доза, температурата се нормализира, да взема ли втора доза, да довърши ли дозите за дадения ден, да спре ли веднага след първата?

Няма как да се отговори принципно кога се спира лекарство, защото зависи от конретното лекарство.
Предполагам, че сте притеснен за малко дете, но ако очаквате конкретен отговор, задайте конкретен въпрос. И най-добре с личен лекар на детето да обсъдите варианти или да се посъветвате с фармацевт от близката аптека.

В конкретната горна ситуация, щом температурата е свалена от една доза (приемам, че става въпрос за доза парацетамол) и е нормална, дори и да са минали съответните часове, след които може да се даде нова доза, аз не бих дала, защото реално няма необходимост от следваща доза. Необходимост от нова доза би било отново повишена Т. Посочените дневни, по-точно 24-часови дози, са максималните дози, които могат да бъдат дадени за 24 часа, т.е. не трябва да даваме повече от тях, но може да дадем по-малко, щом виждаме, че е достатъчно. Дори и когато температурата започне отново да се покачва и да са минали достатъчно часове, за да мога да повторя дозата, предпочитам да изчакам и само да следя температурата и състоянието на детето и чак над определена стойност, бих дала пак. Това е моя опит за моето дете.
За бебе, особено за малко бебе, което за първи път вдига Т и родителите му още не знаят как реагира организма му, единствения съвет, с който бих се ангажирала е майката да си слуша инстикта.
Виж целия пост
# 10
Лекарства за понижаване на температурата се дават най-малко през 4 часа до понижаване на температурата. Като температурата падне под 38 градуса повече лекарства не се дават.
За сиропите за кашлица въпреки, че се продават без рецепта, те трябва да са назначени от лекар особено ако са за деца. Лекаря решава за съответната кашлица кога и колко, както и за колко време.
Витамините се пият в препоръчаната на листовката дневна доза.
Болкоуспокояващи се вземат до утихване на болките, като на листовката е указано колко от това лекарство през колко часа можете да пиете и за максимум колко дни.
Капките за нос в повечето случаи са максимум за 7 дни, като и на тяхната листовка пише, ако симптомите не отшумят за тези дни, да се консултирате с вашият лекар.
На деца не се дава аспирин и нищо което го съдържа, защото може да има необратими последици.
Аналгин на деца се дава само когато нищо друго не може да понижи много висока температура над 40,5 градуса например, обикновено това става само след консултация с ЛЛ, в спешното или в детското отделение на някоя болница.
Лекарства от някои групи като психотропни, имуностимулатори, имуномодулатори, кортикостероиди, хепарин и други се дават по схема и по лекарско предписание. При тях има постепенно въвеждане, натрупваща фаза и поетапно спиране.
Антибиотиците се пият по лекарско предписание, като приема им продължава за дните и дозите изписани от лекаря при стриктно спазване на часовете. Дори симптомите да отшумят за три дни, лечението с антибиотик продължава до достигане на дозировката изписана от лекаря.
Пробиотици се пият едновременно с лечението с антибиотик, като те се приемат в различни часове. Вземането на пробиотици продължава и след приключване на приема на антибиотиците.
Виж целия пост
# 11
На листовката на лекарствата, които вкъщи сме ползвали пише (цитирам по памет) - ако симптомите не отшумяват след (обикновено 7 дена), консултирайте се с личен лекар. Иначе колко продължително се дава едно лекарство - най добре пиатйте ЛЛ.
Виж целия пост
# 12
Последните няколко мнения бяха много полезни и придобих представа. След спадане на симптомите под дадена граница се предпочита спиране на медикамент в общия случай. А за въпроса се сетих след конкретна ситуация но не беше свързан с нея, не съм чакал форум за да лекувам дете. А аргументите за да се стигне до въпроса бяха, че от една страна всеки знае, че винаги по-малко лекарства е по-добре защото е по-малък шанса от нежелани ефекти. Но от друга, ако се спрат твърде рано може състоянието да продължи значително повече.
Виж целия пост
# 13
Ако е нужно да се проведе определен курс, т.е. да не се спира твърде рано и по усмотрение, това нещо е предписано и описано как и колко да се взема. Евентуално при някои започването и спирането са и по схема.
Ако са неща за симптоматично третиране - взема се ако и докато има симптома, ако или след като вече го няма не се взема. Понеже част от тези вторите се продават и без рецепта, се гледа в листовката какво пише, обикновено има максимална честота на прием (и/или максимално приета доза на ден) и максимално колко време да се взема нещото и да се търси лекар ако не е отпаднала нуждата от него за това време. Такива са температуропонижаващи, обезболяващи, разните смучещи таблетки за гърло, повечето капки за нос, мазила примерно при изгаряне или ухапване и от сорта.
Много е общ въпросът, а лекарства и състояния - най-различни. Не мисля че има как да се даде по-конкретен отговор от нещата дето вече се написаха.
Виж целия пост
# 14
Идеята на парацетамол/ибупрофен е не само да понижат високата температура, но да подействат и противовъзпалително.
При моето дете действах/действам така - редувам през 4 часа парацетамол/ибупрофен и наблюдавам. Ако се чувства бодър, има апетит на следващия ден давам сутрин/обед/вечер, редувайки.
Отделно много вода, супа и приятен за тялото душ.
Ако температурата е много висока или се задържи 3 пълни дни - лекар.
Ако детето е добре, 3 дни лечение е ок, след 5-ти ден и клиника, лекарят може да предпише и Аб.
При малко дете - наблюдавам постоянно и при най-малко съмнение и проява на други симптоми - водя при педиатър.
Всеки организъм е различен, моят син е склонен към много високи температури, ако не дам веднага температуро-понижаващо и не давам по схема.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия