Краят на шоколада?

  • 4 949
  • 149
# 30
70-80 % какао е добре, 99 % не бих и опитала.
Виж целия пост
# 31

Предполагам, че по начало харесвам всичко сладко и не държа толкова на какаото. Опитвала съм различни шарени шоколади - примерно от тези на Бенджамисимо (имат оранжеви, зелени, розови) и почти всичко ми харесва. Само спирулината ми се видя гадна...

Всички са направени от какаово масло, тоест, без какао не може да стане.

Надявам се, че няма да изчезне шоколада и ситуацията е временна Confused
Виж целия пост
# 32
#RAngelova, ох, цигарите ги спрях. Кафето още не го давам, въпреки, че съм с гастрит.
Скрит текст:
Но съм го намалила.
Не знам, какво да пия вместо кафе? А сетих се. Кафе Joy

Цигарите са по-голям бич. Недей. Не бива. И аз съм ги отказала от над 6 месеца.
Но имам моменти съм палвала за да се успокоя, че малко са ми в главата на моменти.
Ей, преди малко гледах Приятели и Гюнтер пали цигара с думите:
О, майко на мрака, още веднъж да засуча дим от зърното ти
Joy

Иначе купувам висок % шоколад. Над 85 %.
Затова явно линд вече като е на промо е по-скъп.
Не искам да спирам шоколада. Това е ужасяващо.

Харесвам и на Бенджамисимо, ако някъде има промо си взимам.

На по-голям % съм иначе, защото съм си все на режим и сладкото ми е кът. Млечните и сладкото са ми рядкост.
Виж целия пост
# 33
Мисли на известни, не толкова известни и анонимни автори за шоколада.

Скрит текст:
Каква полза има от кутиите за патрони? Аз вместо тях слагам шоколад вътре. - Бърнард Шоу.

Няма нищо по-добро от приятел, освен приятел, който носи шоколад. - Линда Грейсън

След 20 години брак, постепенно започвам да добивам представа какво наистина обичат жените ... Разговор и шоколад! - Мел Гибсън

Девет от десет човека обичат шоколад. Десетият лъже. - Джон Тулиус

Когато работата стигне до шоколад, безсмислено е да се съпротивляваш. - Регина Брет

Живот без шоколад е живот, в който нещо липсва. - Марша Колмън Мортън

Няма нищо по-романтично от шоколад. – Тед Алън

Всичко от което се нуждаете е любов. Но и малко шоколад не вреди. - Чарлз Шулц

След консумация на шоколад човек се чувства като Господ, готов e да покори враговете си, да поведе армии и да покори отсрещния пол. - Емили Лучети

На биохимично ниво любовта се равнява на тонове изяден шоколад. - Джон Милтън в "Адвокат на дявола"

Шоколадът е единствената ароматерапия, от която се нуждая. - Жасмин Хейлър

Ще вземеш малко шоколад, малко бонбони, ще добавиш също такава порция курабии и всичко това ще счукаш и хубавичко ще го размесиш. Щом приготвиш лекарството, аз ще го взема. Това много помага против температура. -  от "Карлсон, който живее на покрива"

Съставете си списък с нещата които трябва да направите днес. Най-отгоре поставете “Яж шоколад!" - Джина Хайес

Всеки здравомислещ човек обича шоколад. - Боб Грийн

Това, което виждаш пред себе си, приятелю, е резултат от живот изпълнен с шоколад. - Катрин Хепбърн

Никога преди природата не е концентрирала такова богатство от ценни хранителни вещества в такова малко пространство, както когато го е сторила с какаовото зърно. - Александър фон Хумболт

Съществуват четири основни групи храни: млечен шоколад, натурален шоколад, бял шоколад и шоколадови трюфели.

Шоколадът е естественият начин да се очовечи понеделника.

Ако в Рая няма шоколад, не искам да ходя там.

Жените изпадат в различни настроения. Шоколадът е подходящ за всяко едно от тях.

Любов - това е когато дадеш и последното си парченце шоколад и изобщо не съжаляваш за това.

Когато няма подходящи думи, шоколадът казва всичко.

Терапевтът ми каза, че за да изпитвам вътрешно удовлетворение трябва да довършвам всичко, което започна. До тук изядох шоколад и кутия бонбони. Вече се чувствам по-добре.

Какво е силна воля? Да разчупиш шоколад на парчета и да изядеш само едно от тях.

Ако отговорът е "шоколад", въпросът няма значение.

И горчивият шоколад става сладък, когато ти го подари любимият човек.

Шоколадът не е слабост, а потвърждение за изискан вкус.

Балансирана диета: по равно бял и черен шоколад.

Няма на света по-искрена любов от любовта към шоколада.

Любовта е все едно преглъщаш чаша горещ шоколад, преди да е изстинал. Първоначално те изненадва, но ти държи топло за дълго време.

Спасете Земята! Тя е единствената планета с шоколад.
Виж целия пост
# 34
Шоколадът от/под 5 лв не е шоколад.
А какво е? И защо да не е. А над 5лв. кое гарантира че е.

За съжаление нищо не гарантира, че и 20 лв да стане шоколадът ще е от какао.
Известно е, че най-скъпите неща, често са най-некачествени, защото покупката им е свързана с много разходи от потребителите и затова заместват с каквото им падне.
Виж целия пост
# 35
Не е само какаото. В евтините продукти се влагат и други евтини съставки - маргарин, подсладители, овкусители.
И за скъпите няма гаранция, но често ги проверяват по-внимателно.
Виж целия пост
# 36
Аз не съм фен на шоколада, на сладкото като цяло✌️, не знам на каква цена вървят по принцип шоколадовите изделия и ако ми се наложи да купя кутия шок. бонбони, вероято нямаше да разбера за скока в цените. Сега от темата разбирам.

За "заместител на шоколад" мога да дам рецепта за най-вкусния домашен течен шоколад, който съм си правила. Вече за шоколад на блокче не мога да дам алтернативи. Аз съм си правила домашна "нутела", като за основа слагах авокадо и фурми. Блендирам ги, добавям х 1 с.л. кокосово масло, 2 с.л. какао на прах + още една съставка, която в момента не се сещам. Може и тахан да е било. В интернет ще има доста вариации на тази рецепта с нужните съставки и пропорции. Много е вкусно и наподобява истински шоколад. Единственият недостатък е да не се изкуши и излъже някой да го изяде наведнъж като мен. Излиза много по-евтино (и здравословно) от купешките. Съставките имат своята цена, но се ползват малки, определени количества все пак. За авокадото - може би зависи от много фактори, купувала съм и за 4 лв, и за лев на брой.
Виж целия пост
# 37
Да, аз също съм правила течен шоколад от авокадо, но пак има какао, нали това е проблемът. Трябва да проверя как са се раздвижили цените при какаото на прах, не съм обръщала внимание. Благодаря за напомнянето, бях забравила за авокадовата вкусотия Hug
Виж целия пост
# 38
Какаото на прах тепърва ще се вдига,защото се обърна тенденцията от шоколад към кувертюри - т.е. с растителни мазнини и какао на прах.
Подсладители и овкусители обокновено в шоколадите не се ползва, в кувертюрите - рядко, не се получава добре вкуса - ацесулфамите, цикламатите и от сорта са обикновено за напитки. Сукралозата се ползва ограничено, тя не в точно изкуствен подсладител.
Останалите стевии, еритроъоли са скъпо удоволствие.
Маргарин в шоколадът не се ползва (съдържа вода, а за шоколада водата е противопоказна). Палма е, може и шии, но по регламент е до 5% и масово ползват твърда растителна мазнина, за да подобрят съхранението - т.е. да не се топи лесно на висока т-ра.
Не е само времето за реколтата - субсидиите не стигат до фермерите, като се разболеят дърветата нямат пари за препарати, а има много заразни болести, които нулират цели плантации. Дърветата са стари, а за да се обновят трябва да се сеят нови, които ще продават след 3-4-5г, за което също са нужни средства. А и няма много свободна земя за паралелно отглеждане на млади дървета, защото има директиви да не се изсичат гори за нови селскостопански култури... Та нещата се събират просто вкупом напоследък.
Има много фалшиви какаота, миксове от люспи, рожков, ръж... Обикновено с произход Индонезия/Малайзия/Китай, но пък много добре се пласират на някои нискобюджетни пазари (Балканите например) - та много вафли и бисквити са с някакви подобия на какао .. за шоколад няма и да споменавам.
Няма да изчезне шоколадът, но няколко години ще е драма. Докато не си харесат някоя друга стока и борсите, и политиците...
Виж целия пост
# 39
Благодаря ти, че се включи, ти доста отдавна предупреди, че предстои драма. Дано бързо да си харесат друга стока тези, от които зависи Grinning
Виж целия пост
# 40
Да ви скоча и на шоколада отгоре. Joy
Днес четейки ви за тоя пуст шоколад, като отидох на магазина първото което направих е да се втурна към стелажите с шоколади и забърсах един черен. Аз си падам по млечния, по белия, с ядки, с пълнежи, по черния най малко си падам, ама съм на диета и си викам ай поне да е по малкото зло, пък и нали полезен туй онуй и даже хапнах две парченца Blush.
Ще му се не види и изкушаващата тема. Joy Wink Sunglasses
Виж целия пост
# 41
Понякога, през зимата заменям вечерята с 2 квадратчета черен шоколад и чаша хубаво червно вино. Удоволствие за сетивата.
Виж целия пост
# 42
Да ви скоча и на шоколада отгоре. Joy
Днес четейки ви за тоя пуст шоколад, като отидох на магазина първото което направих е да се втурна към стелажите с шоколади и забърсах един черен. Аз си падам по млечния, по белия, с ядки, с пълнежи, по черния най малко си падам, ама съм на диета и си викам ай поне да е по малкото зло, пък и нали полезен туй онуй и даже хапнах две парченца Blush.
Ще му се не види и изкушаващата тема. Joy Wink Sunglasses
Колко % черен взе?
Ако е от 60, то си е направо млечен.
Виж целия пост
# 43
Не, не, 80% пише на опаковката.
Имаше един вид с 85%, ама викам си много ще ми дойде Joy, та се спрях на 80%.
Виж целия пост
# 44
Колко % черен взе?
Ако е от 60, то си е направо млечен.
Няма как да е млечен, защото няма мляко Simple Smile По-скоро е сладък... Stuck Out Tongue Winking Eye
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия