С блендер на село :)

  • 921
  • 10
Здравейте, дами!
Закупих си малък блендер, а скоро заминавам на село при моето бабе и бих искала да събера простички идеи (без засукани съставки) за смутита, студени супи..., които мога да си направя със сезонните плодове и зеленчуци, които има там и да поглезя себе си и баба.
Виж целия пост
# 1
Таратор с авокадо (можеш да си вземеш 2-3бр. с теб). Трябват ти една краставица, 1 кофичка кисело мляко, 1-2 скилидки чесън, копър, лъжичка сол и едно авокадо. Една кофичка вода, можеш да добавяш още, ако ти е гъсто.
Слагаш всичко в блендера, и готово Simple Smile
Виж целия пост
# 2
Благодаря! Ще опитам. Зачудих се, дали и таратор с моркови не може да стане по подобен начин.
Виж целия пост
# 3
Не съм пробвала досега. Опитай, но може би първо пусни само морковите с малко водичка, понеже те са по-твърди и им трябва повече време да станат на смути. После добави и другите продукти.
Виж целия пост
# 4
С блендер и горещи супи можеш да правиш, тахън от леко препечен сусам, сорбети от замразени плодове, макар че трябва и миксер за да влезе въздух.

А какъв е блендера - настолен или ръчен и какви приставки има?

Още - сосове и пюрета от патладжан, нахут.

Сещам се за андалуските студени супи:

1. Гаспачо - Gaspacho. Има много рецепти в интернет. Вода, оцет, хляб, студено пресован зехтин, чесън, лук и домати, но може краставици, чушки и каквото се сетиш. В северна Испания слагат кимион и червен пипер.


2. Салморехо, още наричана ардория. Salmorejo, ardoria. Домат, хляб, студено пресован зехтин и чесън.

3. Ахобланко - ajoblanco. Хляб, бадеми, много чесън, вода, зехтин. Оцетът не е задължителен, но може да се сложи. Поднася се с пъпеш или грозде.

Има друг вариант с жълтък и без бадеми, в който може да се добави краставица или домат.   

4. Студен борш от червено цвекло, закваска сметана или кисело мляко и в опция и други съставки като лук. Много и върви червен лук.

5. Вишисоаз - Vichyssoise - пюрирани сварени картофи, задушен праз и други.

Спаначено пюре от лук, чесън, спанак, масло, листа кориандър, чер пипер, сол. Първо се задушават.
Виж целия пост
# 5
Nevena Virolan, благодаря много! Ще погледна в интернет за рецепти за тези ястия.
Ръчен е и е портативен. Няма допълнителни приставки. Предимно за смутита е подходящ според мен.
Виж целия пост
# 6
Моля 💐. Провери в упътването дали може да мели ядки, лед и замразени плодове, но по-вероятно не! Kenwood и Bamix имат модели с ножове за лед, а останалите май не. Ядките ги смели в кафемелачка или ги счукай в хаван за да не го повредиш! Добавяш ги на прах само да ги забърка с останалото. Сухар също май не мели.

Останалото (без ядките, замразените плодове и лед) съм го правила с ръчен пасатор и става, даже и с не марков и немощен.

Винаги си купувам комплект с чопър (кълцаща приставка) и балон поне, та да мога да правя повече неща с него като съм на път, на море, в хотел.

Важно - целина, праз и подобни, които имат дълги влакна, трябва да се режат не по дължина, а така, че влакното да се нареже на максимален брой парчета за да се смели добре.

И друго - този вид уреди не бива да работят над минута или две. Пише си в книжката колко е максималното време. Ако не стане за толкова, спираш, чакаш 5 минутки и пак.

Също не се натиска непрекъснато бутона в началото. Натискаш и пускаш и така 5-6 пъти докато всичко се раздроби и тогава му даваш 5, 10 или 15 секунди непрекъснато блендиране.

Всичко трябва да е на възможно най-малки и равномерни кубчета, около 0.5 на 0.5 см ако става дума за твърди и сурови неща.
Виж целия пост
# 7
Благодаря много за тези страхотни съвети!
Може би, въпроса ми е глупав, но може ли и сирене и масло да се добавят?
Всъщност е автоматичен, обърках се. Сам спира след 45 сек. В сайта на марката пише, че може да смила всякакви храни и да прави смутита и пюрета. В упътването нищо не пише относно това, какво може или не може.
Всъщност това е блендера. Не знам дали марката е добра. Беше малко емоционална покупка.
Виж целия пост
# 8
Сирене и масло може, разбира се. Те са меки. Само сиренето трябва да го нарежеш на много, много малки парченца ако е твърдо. Може. Всеки бледнер разбива масло и меко сирене.

Погледнах в амазон и чета хора да пишат, че троши и лед. Само няма да слагаш леда без течност. Винаги трябва да има и течност. Всъщност може и да може, но трябва да се види в книжката.

Да смила храни е леко разтегливо понятие. На испански има различни глаголи за смилане на твърди и меки храни. Може да са го превели с каквато дума намират. Има мелене, стриване, раздробяване. Мелничка, която е за треви като магданоз и копър ще накълца морков, но няма да го направи на пихтия и пюре, а след ще счупи ножа ако е S.  Ще смели меки ядки като орехи, но не и препечени от кафе. Също блендиране и пюриране са различен вид мелене.  

Твоето е машинка за смути.

Изчети инструкциите 2 пъти! Виж как се разглобява и мие! Важно е да е чист и да няма остатъци от храна между ножовете и гумата. Всичко трябва да изсъхне добре преди да го сглобиш отново.

Успех и вкусотии желая.
Виж целия пост
# 9
Благодаря, отново!
До колкото разбрах от инструкцията, може да мели и замразени плодове.
Но освен смутита, може да прави и бебешки пюренца, стига да не се сипват горещи нещата в него.
А днес доста ми помогна да направя крем-супа от домати на село. Няколко пъти го пусках, но като за супа за двама човека си свърши добра работа.
Пробвах и вариант на таратор, както и разни комбинации, които ми хрумнаха на момента. Ще пробвам и варианти на Гаспачо и Салморехо, защото за тях със сигурност имаме продукти.
Виж целия пост
# 10
Можеш да правиш крем-супи и от картофи, изобщо всичко, което е подходящо за крем-супа.
Таратор със или без авокадо го направи? В блендер никога не съм правила без, и се чудя как е, ако си го приготвила така?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия