Мурсалски чай

  • 190 720
  • 226
# 75
Помните ли, преди време писах колко беше вкусен меда от мурсалски чай? Поне с такова име го продаваха, а иначе не знам как точно карат пчелите да събират прашец само от една билка. Е, сложих едно стръкче в буркан с мед и го забравих. Месец по-късно, меда има невероятен аромат.
Мен продавачката ми обясняваше, че специално ги затварят на място само с един вид набрани билки; така правят и ментовия мед...
Ще пробвам и аз да сложа ментово стръкче, че много ми бе харесал този мед; Защо не си взех повечко  ooooh! Tired следващия път поне 5 буркана  Mr. Green Heart Eyes
Виж целия пост
# 76
A, таман заради меда отворих пак тази тема. Бяхме на Пампорово, и по пътя една женица продаваше "мурсалски мед". И някак от дума ан дума, каза, че нейното не е пчелен мед, ами като боровия мед - получава се при варене със захар, и лекува бронхити. Според нея продавачите на мурсалски мед са измамници.... Абе не знам - не си купих от нея, а още един буркан от другите, които твърдят, че е пчелен мед. Поне е от високо, по-чист е въздуха там, и все пак е пчелен мед. А сттръкчето чай вече и сама знам, че мога да сложа Simple Smile
Виж целия пост
# 77
Здравейте, Мурсалки и Мурсалци !

Много хубава тема - радвам се, че сте я подхванали!

Мурсалският чай (Алиботушки, Шарпланински чай, Родопски чай, Пирински чай - Sideritis scardica) е от семейство Устноцветни (мащерка, градински чай, мента, маточина...).  Описан е за пръв път от един немски ботаник на Шар планина (Scardus), затова се нарича S. scardica.

Официалното име на растението на български е Пирински чай. Той е балкански ендемит. В България е разпространен в Среден и Южен Пирин, Мурсалския дял на Родопите и планината Славянка (Алиботуш) на надморска височина от 1400 до 2200 метра. Включен е в Червената книга на България. Благодарение на културните насаждения на билката през последните години, може да се намери в търговската мрежа.

Наричат го Българската виагра, защото подсилва либидото, въпреки че Виаграта не подсилва либидото, ама нейсе - иди обяснявай какво значи либидо и какво еректила дисфункция Simple Smile

Има изразено пикочогонно действие, противовъзпалително и отхрачващо действие. Препоръчва се при всички видове кашлица, бронхит, бронхиална астма и други. Може би това е най-добрата наша билка при кашлица. В Института по ботаника при БАН проучват свойствата му и установяват благотворното му влияние на чернодробни и редица други заболявания, както и това, че забавя стареенето. Тоест, антиоксидант е.

Намира се по аптеките, като най-добър пакетаж предлага фирма "Тоника", поне засега това са ми впечатленията. Дрогата вътре е много добре изсушена и има добър фармацевтичен вид.

Чаят се прави най-добре по следния начин:

За 1 литър чай се ползват 3 класчета. Слагат се в порцеланов съд с похлупак и се заливат с 250 мл вряла вода. Оставя се да изстине почти до стайна температура (30 минути). Така приготвената запарка се разлива по порцелановите чаши и се разрежда с гореща вода (спомнете си руските самовари с вряла вода и как запарката стои в малко порцеланово чайниче на комина на самовара). Не се подслажда. Може да се пие и разреден със студена вода - като тонизираща напитка или дори с газирана вода.

Принципно, няма проблем да се смесва с други чайове, но не се препоръчва, понеже веществата често взаимно се унишожават - никой не прави такива специфични изследвания.

Да ви е сладко!

Поздрави,

маг.фарм. Антон Вълев
Виж целия пост
# 78
Бяхме в с Баните и купихме на връщане Мурсалски чай и мед ...започваме да пиеме  Peace
Виж целия пост
# 79
Запалих се по тоя чай. Жалко, че научих за него едва сега иначе една приятелка беше на почивка в Девин и можех да помоля да ми вземе. Нещо не им вярвам в тия билкови аптеки Thinking А курсът ми по Фармакогнозия беше кратък, нямам необходимите познания...Ще плануваме следващата екскурзия в Родопите и непременно ще си взема от там!
Виж целия пост
# 80
Нещо не им вярвам в тия билкови аптеки Thinking А курсът ми по Фармакогнозия беше кратък, нямам необходимите познания...

Здравейте пак!

Винаги ми е било чудно как така вярвате на лекарите, дето не им е това работата, а на фармацевтите, дето само това ни е работата, не вярвате... В същото време, слушате в прехлас приказките на разни баби по пазарчетата и пробвате всичко, което ви дойде на ум? Simple Smile

На въпроса за Пиринския чай:
Съдържание: етерично масло, горчиви вещества, танини. Изолирани са три вещества, обозначени като А, В и С. При хидролизата на вещество А се получава глюкоза и хлорогенова киселина. Това беше по фитохимия Simple Smile

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев
Виж целия пост
# 81
Аз купих една кутия такъв чай на фирма "Тоника".На кутията пише,че е подходящ за деца,но не пише възрастово ограничение.Някой знае ли нещо повече?Предварително благодаря!  bouquet
Виж целия пост
# 82
Аз купих една кутия такъв чай на фирма "Тоника".На кутията пише,че е подходящ за деца,но не пише възрастово ограничение.Някой знае ли нещо повече?Предварително благодаря!  bouquet

Няма долна възрастова граница при мурсалския чай, понеже не съдържа опасни за организма на децата вещества.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

Виж целия пост
# 83
Бяхме в с Баните и купихме на връщане Мурсалски чай и мед ...започваме да пиеме  Peace
От къде точно,от Баните или по пътя някъде?  bouquet
Виж целия пост
# 84
А защо трябва да се запарва в порцеланов съд?Има ли някакво значение?И защо да не се подслажда? newsm78
Виж целия пост
# 85
Бяхме в с Баните и купихме на връщане Мурсалски чай и мед ...започваме да пиеме  Peace
От къде точно,от Баните или по пътя някъде?  bouquet
По пътя  Peace
Виж целия пост
# 86
А защо трябва да се запарва в порцеланов съд?Има ли някакво значение?И защо да не се подслажда? newsm78

Здравейте!

Запарката (инфузум)  се прави в порцеланов или стъклен съд, понеже тези материали са химически инертни. При употреба за метални съдове биологочно-активните вещества реагират с металите и се променят. Най-общо казано, биологичната им активност се променя. Между стъклото и порцелана, предпочита се порцелана, понеже има по-добри топло-изолационни свойства и запазва по-дълго време топлината при запарките. Така се постига по-добра мацерация на билката (процес на навлизане на водата/ разтворителя в клетките на растението и извличане на биологочно-активните вещества).

Подслаждането само по себе си не е особено вредно. Добавянето на захар обаче трябва да става след като сте получили запарката - след прецеждане. Ако сложите захар заедно с билката, вискозитетът на разтвора ще се  повиши (гъстотата) и може да се спре извличането на биологично-активни вещества. Освен това, има риск някои вещества да реагират със захарта. Посдлаждането с мед, от своя страна, следва да става при охладен извлек, понеже над 53 градуса по Целзий полезните вещества в меда - фитохормони, белтъци, аминокиселини и други се пресичат, както се пресича белтъка на яйцето в гореща вода. Над 55 градуса от меда остава само инвертната захар - унищожава му се лечебната сила!

Чисто емоционално, добре е човек да пие билките и да усеща чистите им вкусове, защото ароматът и вкуса на една запарка са част от лечебността й. Има и ароматерапия в една запарка, не е само стомахът единствената врата, през която трябва да влезе лечебното вещество в огрганизма на пациента. Има билки, които стават отвратителни на вкус, ако ги подсладите - например, листата от коприва! Запарката от листа на коприва е по-добре да се овкуси със сол, отколкото със захар, ако изобщо се овкусява...

Има отделна наука кои части на растението се киснат в студена вода, кои се варят, кои мацерират, кои се запарват. Това зависи от веществата, които искаме да извлечем.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев
Виж целия пост
# 87
Благодаря за бързия отговор!!!  bouquet
Виж целия пост
# 88
P:S:Спирулина,сега разбрах,че твоя 4ай е фал6ив...Виаграта идва само от дивата форма. Grinning

Там е разковничето! Поздравявам те! Simple Smile
Култивираните билки са като парниковите зелечуци - визуално.. изглеждат много хубави.., но на вкус са като пластмаса..
Виж целия пост
# 89
Най-добре е да се използва самата билка. Ето пак такава тема за мурсалския чай-дали това което продават е менте, полезен форум - http://zadoma.com/forum/read.php?f=1&i=1669&t=1669
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия