Телешки месо – изчистено от тлъстинки и жили, нарязано на пържолки с дебелина около сантиметър – се запържва забързо в масло, само да си сменят цвета.
Пържолките и гъби се нареждат в гювеч. Посоляват се. По желание се слага черен пипер. Добавят се две-три скилидки чесън, нарязани на колеца.
В маслото, в което сме врътнали месото, се запържва брашно – 2-3 с-л , което се разрежда с вода до получаване на рядка кашица при непрекъснато разбъркване.. Посолява се. Сосчето - при пържолките, докато ги стигне, но да не ги покрива изцяло. Слага се и малко бяло вино – 50гр.
Оп във фурната. Пече се първо на силна фурна, докато заври, след което се намалява на 150 - 180 градуса и се пече около 2 – 2 ½ часа. Месото трябва да започне да се разделя, като се бодне с вилицата и да не стои твърдо.
Това става изведнъж, тъкмо когато вече отчаяно сте си казали, че никога няма да омекне
Приготвяте карофено пюре. Рецептата ми е:
800гр картофи
400гр. прясно мляко
400гр. вода.
Водата и млякото завират и към тях се прибавят обелените и нарязани картофи. Като уврат, се пасират до получаването на гладко пюренце. Прибавяме 2ч.л. сол, ¼ ч.л. индийско орехче и 50грама масло. Пюрето поддържаме топло на водна баня.
В чиния се слагат 2-3 лъжици пюре за плато и отгоре се сипва от телешкото.
Пюрето може да се гарнира и не като плато,а отстрани. Тогава е добре да се приготви и топла гарнитура от броколи и бебе-морковчета. Играта с цветовете и с вкусовете е невероятна.
Това се превърна в любимото ястие на цялото семейство.
Добър апетит
Не съм пробвала с друго месо, но защо да не стане и със свинско и пилешки гърди