Основни правила
за здравословно хранене на деца от 3 до 7 години
Правило едно:
Осигуряване на здравословен хранителен прием чрез разнообразие на храни, за предпочитане растителни пред животински.
Определени са четири основни групи храни:
• Хляб и зърнени храни
• Плодове и зеленчуци
• Месо, риба, пиле и алтернативи (бобови и ядки)
• Мляко и млечни продукти
Правило две:
Осигуряване на хляб, зърнени храни, макаронени изделия, ориз или катофи няколко пъти на ден.
Препоръчва се консумация на посочените храни 4-6 порции дневно. За предпочитане са пълнозърнестите видове.
Правило три:
Осигуряване разнообразни зеленчуци и плодове през всички сезони, няколко пъти на ден (4-5 порции дневно), за предпочитане свежи и местно производство.
Правило четири:
Заместване на тлъстите меса и месни продукти с боб, бобови храни, леща, риба, пиле или постни меса.
Препоръчителният дневен прием на месо, риба, пиле и алтернативи – две порции.
Правило пет:
Използване на нискомаслено мляко и млечни продукти (2-3 порции дневно), които са и с ниско съдържание на сол.
Правило шест:
Контролиране приема на мазнини, заместване повечето твърди мазнини с растителни масла или меки маргарини.
Контролиране приема на трансмастни киселини.
Правило седем:
Избиране на храни с ниско съдържание на захар, ограничаване на рафинираната захар и честата консумация на напитки и сладкиши, приготвени със захар.
Правило осем:
Избиране храни с ниско съдържание на сол.
Ограничаване общия прием на сол за деня (от 1г. до 3г. – 2 гр.; от 3г. до 7г. – 3 гр.)
Използване на йодирана сол.
Правило девет:
Приготвяне на храната по безопасен начин, използване на щадящи кулинарни технологии.
Правило десет:
Обучаване и включване на децата в процеса на пазаруване и готвене.
Правило единадесет:
Обясняване на децата още в ранна възраст за ползите от кърменето в сравнение с храненето с адаптирани млека.
Правило дванадесет:
Подържане на нормален растеж и телесно тегло чрез ежедневна умерена физическа активност.
ЗАЩО е необходимо здравословното хранене
От храната, храненето и хранителния режим зависят растежа, развитието и здравето на децата.
Изграденото в ранно детство хранително поведение задължително повлиява хранителното поведение и здравето в по-късна възраст.
Лошите хранителни практики са една от основните причини за недохранване или прехранване на децата.
КАК въвеждат нови храни:
Децата от 3-7 години са много любопитни и имитират хранителното поведение на възрастните. За това е необходимо:
• Даването на личен пример
• Предлагането на новата храна в атрактивен вид, форма и консистенция
• Предлагането на малки количества заедно с вече познатата храна, без да се настоява непременно да бъде консумирана.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ за разнообразяване на менюто на децата:
• Сервиране на новата храна, когато детето е в обкръжение на свои приятелчета, за да се повлияе положително от техния пример
• Запознавайте децата с различни храни по-отблизо, като участват в процеса на сервиране и подреждане на масата
• Не насилвайте детето, имайте по-голямо търпение, когато въвеждате нови храни и нови хранителни навици
И запомнете:
• Децата на възраст от 3 до 7 години са в период на изграждане своята култура на хранене, затова е особено важно създаването у тях на здравословен модел на хранене.
• Бъдете добри родители и ги учете на добри хранителни навици!
Издава: РИОКОЗ – ПЛОВДИВ
Дирекция „Опазване на общественото здраве”