За какво използвате оцет Балсамико?

  • 17 912
  • 42
Купих си онзи ден Балсамико, за да мога да сготвя пилешките бутчета на Butterfly и сега незнам за какво още мога да го използвам. Ние в къщи не употребяваме оцет...мъжат ми яде салатите само с лимонов сок...
От предишните предавания на Ути си спомням че той доста често го използваше при приготвяне на разни ястия и много го хвалеше.
Ще можете ли да ми дадете някои предложения, за да не си остане така в хладилника до изтичането на срока му. newsm78 
 
 
Виж целия пост
# 1
Ами аз си го слагам в салатата,НОнашият тати е готвач и от него знам,че се слага на месата,особенно на телешкото
Виж целия пост
# 2
Само за салати. Месата по принцип не ги киснем в оцет.
Виж целия пост
# 3
И аз го ползвам за салата. А и ще използвам да попитам кой е по-хубав? Белия или червения. Аз се чудих  какъв да взема и накрая хванах белия.
Виж целия пост
# 4
Аз червения повече харесвам.
Виж целия пост
# 5
На светлите салати (напр.зеле и моркови, ряпа ...)  - слагам от белия балсамов оцет.

Веднъж сложих от тъмния... и все едно зелето беше мръсно.
Вкуса си е пак супер, ама вида нещо не беше никак апетитен.

За това, тъмния го използвам предимно за печените чушки, салата с маруля... Сигурно и на други салати, ама сега не се сещам друго.

Фен съм на балсамовия оцет. В къщи имам и ползвам и 2та вида.
Виж целия пост
# 6
Аз само такъв ползвам - червен. Grinning За всички салати, които се подправят с оцет. Много съм доволна!
Виж целия пост
# 7
Много приятно става като се напръскат печени на тиган скара зеленчуци /по избор/.
Виж целия пост
# 8
Освен за всичко изброено до тук в Италия заливат и пармиджаното , ягоди , круши ..Но с балсамикото което  е доста отлежало , и не е фабрично  .То и е доста скъпо за разлика от това което го продават по нашите магазини.
Виж целия пост
# 9
какъв е този бял балсамик? няма такова нещо - покажете картинка, че ме заинтригувахте  Shocked
аз балсамико признавам само в района на Модена
другото си е обикновен оцет с оцветители - нема смисъл  Thinking
Виж целия пост
# 10
И аз друг освен Моденския не признавам , дори и Моденския който се продава масово по магазините не е толкова качествен от този който хората от тази област си произвеждат сами.Този кото се продава масово по хипермаркетите в Бг като го разклатиш и видиш колко е рядък може да си направиш изводите за кво балсамико става на въпрос.
Аз в България съм виждала и оцет балсамико в бутилки като нашенския винен оцет , по цвят също прилича на нашия винен оцет.Италианците ако го видат надписа Оцет Балсамико на обикновения винен оцет за главата ще се хванат.То българите сме спецове по побългаряването ...
Виж целия пост
# 11
Aceto Balsamico di Modena - един от най-древните продукти от средиземноморската кухня. Произвежда се в областта Модена, Италия от варен гроздов сок, размесен с фини вина, които се оставят да отлежат в малки бъчви. Има два основни вида оригинален оцет от Модена:
Капсула Бианка - отлежал най-малко 12 г.
Капсула Оро - оцет, отлежавал над 25 г.

Тези видове оцет са изключително скъпи. В магазините се предлагат бутлики с много по-ниска цена. Те се приготвят от варен гроздов сок, размесен с винен оцет и есенции. В България "Винпром" - Русе произвежда такъв оцет, който е с добри вкусови качества и на достъпна цена.
Салата за 4 порции се овкусява с 1-2 с.л.
Балсамовият оцет е със сладникав, леко кисле вкус и е подходящ за всякакви салати, супи, ястия и дори десерти. В Италия е много популярен десерт с ягоди и балсамов оцет.

Дано съм била полезна!  Hug
Виж целия пост
# 12
Aceto Balsamico di Modena - един от най-древните продукти от средиземноморската кухня. Произвежда се в областта Модена, Италия от варен гроздов сок, размесен с фини вина, които се оставят да отлежат в малки бъчви. Има два основни вида оригинален оцет от Модена:
Капсула Бианка - отлежал най-малко 12 г.
Капсула Оро - оцет, отлежавал над 25 г.

Тези видове оцет са изключително скъпи. В магазините се предлагат бутлики с много по-ниска цена. Те се приготвят от варен гроздов сок, размесен с винен оцет и есенции. В България "Винпром" - Русе произвежда такъв оцет, който е с добри вкусови качества и на достъпна цена.Салата за 4 порции се овкусява с 1-2 с.л.
Балсамовият оцет е със сладникав, леко кисле вкус и е подходящ за всякакви салати, супи, ястия и дори десерти. В Италия е много популярен десерт с ягоди и балсамов оцет.

Дано съм била полезна!  Hug

 doh Angry newsm34
Виж целия пост
# 13
Страшно съм ви благодарна за отговорите. Иска ми се да го пробвам на ястия и определено ще го направя в най-скоро време, въпреки че в момента изобщо незнам какво да сготвя, но ще измисля. Hug
Виж целия пост
# 14
gioia, просто дадох алтернатива за тези, които не могат да си позволят, а и да намерят оригиналния балсамов оцет. Този българският е по препоръка на Иван Звездев.
Не виждам кое те притеснява!?
Виж целия пост
# 15
Само за салати, страшно е вкусен.  Crazy
Виж целия пост
# 16
Предимно в салати, рядко в маринати.
Виж целия пост
# 17
Аз го ползвам за всякакви салати, щото по принцип не обичам кисело, а балсамикото има много по-мек вкус и е ароматен Peace Слагам го и в различни маринати, точно заради аромата, стават супер Party
Виж целия пост
# 18
Само за салати!
Виж целия пост
# 19
gioia, просто дадох алтернатива за тези, които не могат да си позволят, а и да намерят оригиналния балсамов оцет. Този българският е по препоръка на Иван Звездев.
Не виждам кое те притеснява!?

Просто ми стана странно, че Винпром Русе може ей така да си реши да произвежда менте на aceto balsamico, наречено "алтернатива". Честно казано предпочитам да ползвам обикновен оцет или лимон пред боклуци с неизвестно съдържание.
Нищо лично към теб, естествено.
Виж целия пост
# 20
Аз имам на "Oilitalia" Aceto balsamico di Modena купен от Била. Дали е истински?
Виж целия пост
# 21
Не съм си купувала от БГ такъв оцет,но в Италия често го ползвам...например за салати от най-различен вид или пък гарнирам плодове с него,понеже вкуса му е доста сладък Peace
Виж целия пост
# 22
На агнешко месо и на салати
Виж целия пост
# 23
какъв е този бял балсамик? няма такова нещо - покажете картинка, че ме заинтригувахте  Shocked
аз балсамико признавам само в района на Модена
другото си е обикновен оцет с оцветители - нема смисъл  Thinking

Ето снимка

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=114149

Снимала съм и белия и тъмния оцет Балсамико.
На етикета пише че е прозведен в Модена, Италия.
Смятам че не става въпрос за менте, все пак.
Определено вкуса на белия няма нищо общо с оцветен обикновен оцет.
Пробвай го. Мисля че ще ти хареса.
Както писах по-горе, аз ги харесвам и двата вида, и ги ползвам за различни видове салати.
Виж целия пост
# 24
значи, до колкото успях да видя на едното пише aceto balsamico di modena- без думичката tradizionale, няма особена стойност и само така написано не означава, че е произведено в Модена
на другото пише condimento balsamico, т.е. балсамова подправка или дресинг (както сега му викате), нямам идея какво означава и какво съдържа.
 
благодаря все пак за снимките
Виж целия пост
# 25
Аз намерих това:

Цитат
Много пикантен сос се получава,ако го редуцираш с малко мед.Т.е.,кипваш в съд част от оцета с 1-2 лъжички мед и когато течността изври на половина,охлаждаш и го прибираш в бурканче.Получава се гъст,пикантен сос,който допълнително можеш да овкусяваш счесън или подправки преди сервиране.Подходящ е за печени меса.


от тук
Виж целия пост
# 26
чесън и мед  Sick

разбира се всеки с вкуса си, но не разбирам тази нова мания на всичко да се пляка мед. На две гостита останах гладна- пилешки крилца мариновани с мед....печени картофи на фурна отново с мед...  Sick
Виж целия пост
# 27
Освен за марината,го използвам и като пържа свинско в тигана.Слагам много малко от него в комбинация със соев сос.Става крехко и сочно.
Виж целия пост
# 28
Пържни картофки, зеленчуци на скара, салати. Но ползвам един който е тъмен на цвят и много гъст и леко сладни, не знам как се казва.
Виж целия пост
# 29
И аз сефте чувам за бял балсамов оцет newsm78.
Както и да е, аз си го ползвам само за салати, много го уважавам и на печени на скара зеленчуци, както някой беше казал по-горе. Иначе тук след концентрация (става много гъст) го ползват за плодова салата и дори сладолед.
Виж целия пост
# 30
Тук съм виждала бял балсамов оцет,но не съм купувала.Купувам  от тъмния. Simple Smile

Ето го белия.

Виж целия пост
# 31
Освен в салати, слагам Балсамико- червен в таратора, който става малко по-тъмен и не толкова кисел. За мариноване на меса предпочитам лимона и зехтина, плюс подправки по вкус на домакинята.
Виж целия пост
# 32
Освен в салати, слагам Балсамико- червен в таратора, който става малко по-тъмен и не толкова кисел.
E това вече ме потресе ... ужас таратор +оцет балсамико !!!! ooooh! Shocked Shocked Shocked Sick Naughty Stop
Виж целия пост
# 33
На всички салати, червеният е страхотен.
Виж целия пост
# 34
Само за салати.
Виж целия пост
# 35
Не си купувам. Ползвам в много малки количества по заведения.
Сладникавия вкус, някак си не ми се връзва например със зелена салата.
Виж целия пост
# 36
Оцетът "Ди Модена" казват, че е най-добър. Отскоро ползвам, запалих се покрай салата от домати, която опитах в Италия: само нарязани доматки, сол, зехтин и няколко капки балсамов оцет.
Виж целия пост
# 37
Аз го ползвам само за салати, но определено ще пробвам и другите приложения Mr. Green
Виж целия пост
# 38
Салати, задушени зеленчуци, месо Peace
Виж целия пост
# 39
Ползвам го за салати.- винаги.За пръв път и аз чувам за бял Балсамико??!!!! Ще го пробвам, както ще пробвам и останалите му предназначения, които сте дали по-горе Simple Smile
Виж целия пост
# 40
Въпрос на вкус е. За мен белият балсамико е безвкусен, но пък моите кумове нр понасят червения и ползват само белият.
Виж целия пост
# 41
Аз имам на "Oilitalia" Aceto balsamico di Modena купен от Била. Дали е истински?

И аз си купих такъв ис мятам, че е далеч от истинския. Мнооого редичък ми се струва, прилича ми на обикновен винен оцет на вкус.
Виж целия пост
# 42
Аз имам на "Oilitalia" Aceto balsamico di Modena купен от Била. Дали е истински?

И аз си купих такъв ис мятам, че е далеч от истинския. Мнооого редичък ми се струва, прилича ми на обикновен винен оцет на вкус.

Даа...
аз например не си го представям точно този в/у ягоди, както го прилагат в средиземноморието. Та те ще станат кисели  Sick
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия