Зимните празници са идеалното време да опитате нови ястия и напитки, да експериментирате и да откриете нови вкусови комбинации. Тематичните празнични напитки ще ви помогнат да създадете подходящата атмосфера в празничната нощ.

Вместо да сервирате обичайните напитки на гостите си, можете да потърсите по-креативни рецепти, за да ги изненадате с нови и необичайни миксове.

Ето няколко предложения от нас:

Алкохолни коктейли:

Коктейл с шампанско

Какво е Нова година без шампанско? Този път изненадайте приятелите си с един изискан коктейл от шампанско.

Съставки:
    • 1 бучка захар
    • 2 капки битер
    • 2 ч.л. бренди
    • охладено шампанско
    • портокалови спирали за декориране

Поставете бучката захар на дъното на флейта за шампанско. Напръскайте битера върху кубчето захар и оставете да попие за няколко секунди. Добавете брендито и долейте с шампанско. Завъртете портокаловата кора върху горната част на чашата, за да се освободи част от маслата, след което я пуснете вътре и сервирайте.

„Новогодишна мечта“

Съставки:
    • 30 мл водка
    • 30 мл бадемов ликьор „Амарето“
    • 30 мл сметана с висока масленост
    • щипка смляно индийско орехче
    • лед на кубчета

Охладете предварително чашата, преди да налеете коктейла. Сипете в шейкър водката, ликьора и сметаната. Добавете кубчета лед и разклатете добре. Изсипете готовата смес в студената чаша и поръсете отгоре със смляно индийско орехче.

Можете да приготвите и веган вариант на напитката: заменете сметаната с кокосово, бадемово или овесено мляко или растителна сметана.

„Парти в чаша“

Сгряващата напитка е задължителен атрибут на зимните празници. Традиционният новогодишен алкохол като уискито също може да се превърне в пикантен деликатес. За да направите това, ще ви трябват:

Съставки:
    • 50 мл отлежало уиски
    • 20 мл ябълков сайдер
    • 10 мл пресен лимонов сок
    • 5 мл кленов сироп;
    • кубчета лед

Напълнете догоре висока чаша с кубчета лед. Изсипете уискито, кленовия сироп и изстискайте лимоновия сок. Добавете сайдер и разбъркайте бавно с коктейлна лъжица.

„Мандариново мартини“

Съставки:
    • сок от 6 мандарини
    • плюс още 2 за сервиране
    • 100 мл водка
    • 100 мл ликьор „Коантро“
    • 1 бутилка добре охладено просеко

Поставете няколко чаши за мартини или шампанско във фризера. Смесете сока от мандарините, водката и ликьора в кана, след което охладете сместа най-малко 1 час. Обелете и разделете на резенчета 2 мандарини за украсата.

За да сервирате, поставете резен мандарина във всяка чаша. Напълнете почти до половината с охладената смес от каната, след това отворете бутилката просеко и допълнете чашите.


Празничен пунш с ром и джинджифил

Съставки:
    • лед
    • 300 мл бял ром
    • 150 мл тъмен ром
    • 3 с.л. гренадин (сироп от нар)
    • сок от 4 лайма
    • 10 сушени или пресни резена портокал
    • 1 литър джинджифилова бира

Напълнете голяма кана с лед, след това добавете белия и тъмния ром, гренадина, сока от лайм и резенчетата портокал. Разбъркайте добре.

Допълнете с джинджифилова бира, разбъркайте внимателно и сервирайте в чаши, пълни с лед.

Коктейл с греяно вино

Съставки:
    • 100 г светла захар мусковадо
    • 1 бр. звездовиден анасон
    • 1 пръчка канела
    • 4 зрънца карамфил
    • 150 мл вода
    • 1 лимон
    • 2 мандарини
    • 150 мл ликьор „Коантро“
    • 750 мл светлочервено вино, напр. божоле
    • портокалова кора на спирали и звездовиден анасон за декориране

Сложете захарта в тиган с анасона, канелата, карамфила и водата. Оставете бавно да заври, като разбърквате, за да се разтвори захарта.

Оставете да къкри 2 минути, след това изсипете в голяма кана и оставете да изстине. Добавете лимона и мандарините, нарязани на тънки резени, заедно с ликьора и виното. Разбъркайте добре, след това захлупете и охладете за поне 2 часа (или цяла нощ, ако можете).

Сервирайте в чаши с лед, украсете със спирали от портокалова кора и звездовиден анасон. Ако искате да сервирате традиционното топло греяно вино, няма нужда да охлаждате – просто го затоплете, без да завира, и сервирайте в термоустойчиви чаши.

Бяло греяно вино

Съставки:
    • 2 бутилки бяло вино
    • 500 мл светъл сайдер
    • 150 мл сироп от бъз
    • кората от 2 лимона (нарязани на ленти с помощта на белачка за зеленчуци)
    • 2 пръчици канела
    • 1 шушулка ванилия
    • 4 – 5 с. л. пудра захар

Сложете всички съставки в подходящ съд и ги загрейте, но не оставяйте течността да заври. Налейте в чашите и сервирайте.


„Коледна звезда“

Съставки:
    • 25 мл трипъл сек
    • 50 мл сок от червени боровинки
    • 75 мл шампанско или просеко
    • 1 пресен дафинов лист

Сложете трипъл сека, сока от червени боровинки, шампанското и чаша за мартини в хладилника, докато се охладят.

Изсипете трипъл сек и сок от червени боровинки в охладената чаша, след това бавно долейте шампанското и украсете с дафиновия лист.

Коледна „Маргарита“

За чашата:
    • 1 с.л. захар
    • 1 ч.ч. сол
    • 1 резенче лайм

За напитката:
    • 100 мл кокосова сметана
    • 100 мл текила
    • 50 мл „Коантро“ (или друг портокалов ликьор)
    • 75 мл пресен сок от лайм, плюс 2 колелца лайм за украса
    • 2 череши мараскино за украса

Сипете захарта и солта в малка чиния и внимателно разбъркайте, за да се смесят. Прокарайте резенче лайм около ръбовете на 2 чаши, след което ги потопете в сместа.

Напълнете шейкъра с лед. Добавете кокосовата сметана, текилата, портокаловия ликьор и сока от лайм. Разклатете сместа 10 до 20 секунди, за да се охлади напълно.

Прецедете коктейла в двете чаши, като внимавате да не намокрите ръбовете. Украсете с кръгче лайм и череша мараскино.


Безалкохолни коктейли

Не всички хора употребяват алкохолни напитки. Във всяка компания ще се намерят такива, които не ги харесват или просто в момента не бива да употребяват алкохол по някаква причина. Но те също искат да се наслаждават на вкусни напитки в красиви чаши, които изглеждат добре на снимките, за разлика от скучните безалкохолни. Ето няколко рецепти, подходящи за тях:

Портокалов горещ шоколад

Невероятно ароматна и сладка напитка с леко кисела нотка.

Съставки:
    • 300 мл нискомаслено краве или соево мляко
    • 90 г натурален черен шоколад
    • 1 портокал
    • 1 ч.л. тръстикова захар
    • бита сметана за украса

Натрошете на ситно шоколада. Загрейте млякото на котлона, добавете шоколадовите парченца и бъркайте, докато се разтопят. Почистете портокаловите резенчета от ципите, оставете само пулпата. Добавете я към млякото и бъркайте, докато стигне точката на кипене. Снемете от огъня. Прецедете и налейте в чашите. Украсете със сметаната и корите от портокала.

Мандариново „шампанско“

Прилича на шампанско, бълбука като шампанско, а като бонус – има приятен цитрусов вкус.

Съставки:
    • 120 г пулпа от мандарина
    • 140 мл сода
    • 10 мл захарен сироп
    • лед
    • листа мента

Обелете мандарината, отстранете ципите и семките, така че да остане само пулпата. Намачкайте я с обикновена вилица, докато пусне сок. Добавете сиропа и содата и разбъркайте. Поставете парчета лед в чашата и налейте от коктейла. Украсете напитката с листенца мента.


Бери глинтвайн

Съставки:
    • 2 чаши замразени червени боровинки
    • 1,5 л вода
    • 1 портокал
    • 100 г захар
    • джинджифил, канела, карамфил на вкус

Поставете боровинките в купа и ги залейте с чаша вряла вода. Намачкайте ги и прецедете през цедка или тензух. Смесете сока с останалата вода, добавете захарта, подправките и няколко резенчета портокал. Сложете течността на среден огън. Преди да заври, я отстранете от котлона. Оставете да престои под капак за 10 – 15 минути. Налейте в чаши и гарнирайте с резенчета пресен портокал и червени боровинки.

BG-MAMMA ви пожелава много смях и добро настроение в новогодишната нощ!

Виж целия пост