Вместо да сервирате обичайните напитки на гостите си, можете да потърсите по-креативни рецепти, за да ги изненадате с нови и необичайни миксове.
Ето няколко предложения от нас:
Какво е Нова година без шампанско? Този път изненадайте приятелите си с един изискан коктейл от шампанско.
Съставки:
• 1 бучка захар
• 2 капки битер
• 2 ч.л. бренди
• охладено шампанско
• портокалови спирали за декориране
Поставете бучката захар на дъното на флейта за шампанско. Напръскайте битера върху кубчето захар и оставете да попие за няколко секунди. Добавете брендито и долейте с шампанско. Завъртете портокаловата кора върху горната част на чашата, за да се освободи част от маслата, след което я пуснете вътре и сервирайте.
Съставки:
• 30 мл водка
• 30 мл бадемов ликьор „Амарето“
• 30 мл сметана с висока масленост
• щипка смляно индийско орехче
• лед на кубчета
Охладете предварително чашата, преди да налеете коктейла. Сипете в шейкър водката, ликьора и сметаната. Добавете кубчета лед и разклатете добре. Изсипете готовата смес в студената чаша и поръсете отгоре със смляно индийско орехче.
Можете да приготвите и веган вариант на напитката: заменете сметаната с кокосово, бадемово или овесено мляко или растителна сметана.
Сгряващата напитка е задължителен атрибут на зимните празници. Традиционният новогодишен алкохол като уискито също може да се превърне в пикантен деликатес. За да направите това, ще ви трябват:
Съставки:
• 50 мл отлежало уиски
• 20 мл ябълков сайдер
• 10 мл пресен лимонов сок
• 5 мл кленов сироп;
• кубчета лед
Напълнете догоре висока чаша с кубчета лед. Изсипете уискито, кленовия сироп и изстискайте лимоновия сок. Добавете сайдер и разбъркайте бавно с коктейлна лъжица.
Съставки:
• сок от 6 мандарини
• плюс още 2 за сервиране
• 100 мл водка
• 100 мл ликьор „Коантро“
• 1 бутилка добре охладено просеко
Поставете няколко чаши за мартини или шампанско във фризера. Смесете сока от мандарините, водката и ликьора в кана, след което охладете сместа най-малко 1 час. Обелете и разделете на резенчета 2 мандарини за украсата.
За да сервирате, поставете резен мандарина във всяка чаша. Напълнете почти до половината с охладената смес от каната, след това отворете бутилката просеко и допълнете чашите.
Съставки:
• лед
• 300 мл бял ром
• 150 мл тъмен ром
• 3 с.л. гренадин (сироп от нар)
• сок от 4 лайма
• 10 сушени или пресни резена портокал
• 1 литър джинджифилова бира
Напълнете голяма кана с лед, след това добавете белия и тъмния ром, гренадина, сока от лайм и резенчетата портокал. Разбъркайте добре.
Допълнете с джинджифилова бира, разбъркайте внимателно и сервирайте в чаши, пълни с лед.
Съставки:
• 100 г светла захар мусковадо
• 1 бр. звездовиден анасон
• 1 пръчка канела
• 4 зрънца карамфил
• 150 мл вода
• 1 лимон
• 2 мандарини
• 150 мл ликьор „Коантро“
• 750 мл светлочервено вино, напр. божоле
• портокалова кора на спирали и звездовиден анасон за декориране
Сложете захарта в тиган с анасона, канелата, карамфила и водата. Оставете бавно да заври, като разбърквате, за да се разтвори захарта.
Оставете да къкри 2 минути, след това изсипете в голяма кана и оставете да изстине. Добавете лимона и мандарините, нарязани на тънки резени, заедно с ликьора и виното. Разбъркайте добре, след това захлупете и охладете за поне 2 часа (или цяла нощ, ако можете).
Сервирайте в чаши с лед, украсете със спирали от портокалова кора и звездовиден анасон. Ако искате да сервирате традиционното топло греяно вино, няма нужда да охлаждате – просто го затоплете, без да завира, и сервирайте в термоустойчиви чаши.
Съставки:
• 2 бутилки бяло вино
• 500 мл светъл сайдер
• 150 мл сироп от бъз
• кората от 2 лимона (нарязани на ленти с помощта на белачка за зеленчуци)
• 2 пръчици канела
• 1 шушулка ванилия
• 4 – 5 с. л. пудра захар
Сложете всички съставки в подходящ съд и ги загрейте, но не оставяйте течността да заври. Налейте в чашите и сервирайте.

Съставки:
• 25 мл трипъл сек
• 50 мл сок от червени боровинки
• 75 мл шампанско или просеко
• 1 пресен дафинов лист
Сложете трипъл сека, сока от червени боровинки, шампанското и чаша за мартини в хладилника, докато се охладят.
Изсипете трипъл сек и сок от червени боровинки в охладената чаша, след това бавно долейте шампанското и украсете с дафиновия лист.
За чашата:
• 1 с.л. захар
• 1 ч.ч. сол
• 1 резенче лайм
За напитката:
• 100 мл кокосова сметана
• 100 мл текила
• 50 мл „Коантро“ (или друг портокалов ликьор)
• 75 мл пресен сок от лайм, плюс 2 колелца лайм за украса
• 2 череши мараскино за украса
Сипете захарта и солта в малка чиния и внимателно разбъркайте, за да се смесят. Прокарайте резенче лайм около ръбовете на 2 чаши, след което ги потопете в сместа.
Напълнете шейкъра с лед. Добавете кокосовата сметана, текилата, портокаловия ликьор и сока от лайм. Разклатете сместа 10 до 20 секунди, за да се охлади напълно.
Прецедете коктейла в двете чаши, като внимавате да не намокрите ръбовете. Украсете с кръгче лайм и череша мараскино.
Не всички хора употребяват алкохолни напитки. Във всяка компания ще се намерят такива, които не ги харесват или просто в момента не бива да употребяват алкохол по някаква причина. Но те също искат да се наслаждават на вкусни напитки в красиви чаши, които изглеждат добре на снимките, за разлика от скучните безалкохолни. Ето няколко рецепти, подходящи за тях:
Невероятно ароматна и сладка напитка с леко кисела нотка.
Съставки:
• 300 мл нискомаслено краве или соево мляко
• 90 г натурален черен шоколад
• 1 портокал
• 1 ч.л. тръстикова захар
• бита сметана за украса
Натрошете на ситно шоколада. Загрейте млякото на котлона, добавете шоколадовите парченца и бъркайте, докато се разтопят. Почистете портокаловите резенчета от ципите, оставете само пулпата. Добавете я към млякото и бъркайте, докато стигне точката на кипене. Снемете от огъня. Прецедете и налейте в чашите. Украсете със сметаната и корите от портокала.
Прилича на шампанско, бълбука като шампанско, а като бонус – има приятен цитрусов вкус.
Съставки:
• 120 г пулпа от мандарина
• 140 мл сода
• 10 мл захарен сироп
• лед
• листа мента
Обелете мандарината, отстранете ципите и семките, така че да остане само пулпата. Намачкайте я с обикновена вилица, докато пусне сок. Добавете сиропа и содата и разбъркайте. Поставете парчета лед в чашата и налейте от коктейла. Украсете напитката с листенца мента.

Съставки:
• 2 чаши замразени червени боровинки
• 1,5 л вода
• 1 портокал
• 100 г захар
• джинджифил, канела, карамфил на вкус
Поставете боровинките в купа и ги залейте с чаша вряла вода. Намачкайте ги и прецедете през цедка или тензух. Смесете сока с останалата вода, добавете захарта, подправките и няколко резенчета портокал. Сложете течността на среден огън. Преди да заври, я отстранете от котлона. Оставете да престои под капак за 10 – 15 минути. Налейте в чаши и гарнирайте с резенчета пресен портокал и червени боровинки.
