За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 23 459
  • 765
Добре дошли в новата тема Simple Smile
А телешкото на Мики може да ни я украси Simple Smile
Старата тема, ако някой е забравил питане там.
Весело посрещане на новата година!

https://m.bg-mamma.com/?topic=1710891.765
Виж целия пост
# 1
Правя торта медовик със собствени блатове, имам 3 за украса. Кога трябвя да я поръся с трохите - още при сглобяването или след една нощ в хладилник?
Виж целия пост
# 2
Скрит текст:
Правя торта медовик със собствени блатове, имам 3 за украса. Кога трябвя да я поръся с трохите - още при сглобяването или след една нощ в хладилник?

Остави на хладно за 1-2 часа да стегне леко крема. Когато поръсваш с трохи, ако е мек крема се получават вдлъбнатини в него при натиск. След това да престои 24 часа в хладилник да попият добре блатовете крема.
Виж целия пост
# 3
Показвам баницата, която сглобих сутринта, а изпекох преди малко. Всичко е точно, благодаря за напътствията ви.
Виж целия пост
# 4
Правих домашна майонеза, но не стана. Sad
Може ли да я оправя някак си?
Виж целия пост
# 5
Опитай да захванеш в друг съд едно яйце с малко сол, четвърт лъжичка лимонтузу и олио. Като се сгъсти, добави и пресечената.
Виж целия пост
# 6
Дайте изпитани идеи за по-диетични майонези. У дома доста се ползват, но това си е много олио. Със зехтин се променя вкуса и не се харесва. Със помас по някаква причина не се получава майонезата.

Аз правя майонеза с вода от нахут. Не винаги се получава.

Пробвала съм и майонеза от варени яйца /пътпъдъчи/, но има малко тежък вкус.

Приемам идеи за сосове, които може да се ползват със паста и спагети или да се мажат на филийка.
Виж целия пост
# 7
Дай малко подробности какво имаш предвид под диетично да е, това за различните хора може много различни неща да значи.
С авокадово олио има доста рецепти, ако те устройва и ако целта е просто да не е слънчогледово олио. Със зехтин и аз нямам успешен опит и съм си забранила да хабя зехтина Grinning
Виж целия пост
# 8
Да, ето че и при теб не се получава със зехтин майонезата. Нямам представа защо става така - въобще не се захваща.

Търся варианти да не е с толкова олио /мазнина/.
Майонезата с варени яйца, вода, орехи и малко олио е приемлив вариант, но пътпъдъчите яйца имат тежък мирис /алергична съм към кокоши/. Но на този принцип търся варианти за сосове.
Виж целия пост
# 9
Е те всичките майонези са си емулсия от олио и още нещо. Купешките са с по-голям процент вода за сметка на съответните емулгатори, то иначе няма да държи консистенция.
Най-елементарното е да се олекоти с кисело мляко, там евентуално овкусена с чесън, билки, горчица или друго. Но имам спомен че съм те мяркала из други теми да коментираш непоносимости май, та не знам и млечни доколко са ти опция.
Хумус евентуално, щом говорим за мазане а не за топене или дресинг.
За паста не мога да помогна че аз пък пастата избягвам Grinning
Но дай си всичките изисквания най-добре, сигурна съм че все някой нещо ще предложи.
Виж целия пост
# 10
Олиото в домашната майонеза заменям с шарлан. Но се усеща вкуса му, ако не обичате, може да не ви хареса. С шарлан се получава/захваща добре.
Виж целия пост
# 11
Дорис, а с прясно мляко и олио, съотношение 1 към 2 , сол, лим.сок и др. по желание ( горчица, чесън...) опитвала ли си?
 Тук със соево мляко
https://recepti.ezine.bg/r-176647-%D0%92%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%BD … D0%B2%D0%BA%D0%B8
а тук обяснения за зехтинова
https://gotvach.bg/tips/a-3635-%D0%9C%D0%BE%D0%B6%D0%B5_%D0%BB%D … D1%82%D0%B8%D0%BD
а тази е с ядки

https://recepti.gotvach.bg/r-34537-%D0%92%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%B … D0%B5%D0%B7%D0%B0

с ленено брашно
https://recepti.gotvach.bg/r-22609-%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%B … D1%88%D0%BD%D0%BE
оризова
https://recepti.gotvach.bg/r-279066-%D0%92%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0% … D0%B5%D0%B7%D0%B0
Виж целия пост
# 12
Наскоро четох за млечна майонеза, но не мога да дам линк. Потърсете , даже си мислех да пробвам , защото не употребявам майонеза заради многото мазнина.
Виж целия пост
# 13
Млечната майноза е пр. мляко (на стайна Т) и олио 1:3, сол и лим. сок - в пастора, задържа се на дъното за малко и после бавно се изтегля нагоре.
Виж целия пост
# 14
1 към 2 я знам аз млечната, явно става и с различно съотношение. Примерно 200мл мляко, 400 олио, по половин чаена лъжица сол и лимонтузу - това като база пък вече допълнително който иска горчица, чесън или друго за овкусяване.
От тук от форума ми е тая рецепта, преди толкова години че не е за казване, та не помня от кого е публикувана Grinning Много сполучлива наистина, с прясното мляко е по-лека (поне на вкус) и освен това по-малко ме е страх да ми се задържи няколко дни отколкото със сурово яйце.
Спряла съм да правя домашна само защото от години избягвам слънчогледовото олио и за човек който е отвикнал от него, то далеч не е неутрално а си ми мирише. И понеже не ми се занимава да купя някакво различно само за майонезата, толкова правя и нея. Но има какво, има по-неутрални ако е въпросът само до вкус.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия