Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Ендометриоза! И сега какво..?

  • 40 394
  • 261
Здравейте,

правиха ми лапароскопия миналата седмица и диагнозата е ендометриозно огнище на задната страна на матката. Лекарят който ми прави операцията каза че е изчистил това което е видял и сега според него има 2 варианта:

1. Хормонално лечение за 2-3 месеца
2. Бързо забременяване което ще спре развитието на ендометриозните клетки

Моля, ако някой е бил диагностицирал с ендометриоза и знае по-вече да сподели. Особено такива които са се преборили с тази болест. Успях да прочета доста статии на тази тема, и това което разбрах е че мненията са противоречиви - няма 100% връзка между ендометриоза и стерилитет.

Но това със бързото забременяване не ми стана ясно - как ако е невъзможно забременяване при наличие на ендометриоза.

Благодаря на всички и успешна седмица Simple Smile
Виж целия пост
# 1
Преполага се, че лекарят е изчистил добре огнищата, ако има някъде нещо то то е минимално и затова забременяването би трябвало да стане бързо. Аз на твое място бих опитала. Щом лекарят е преценил да ти предложи два варианта, заначи може да си избираш.
Виж целия пост
# 2
И моят съвет е да пробваш със забременяване. Както е казала Лали, а и то самата лекаря е изчистил огнищата и сега може и да забременееш.
Ако тръгне да се разпространява отново, тогава ще се наложи или нова лапатроскопия или най-вероятно хормонално лечение. А ендометриозата в по-тежките стадии води до стерилитете.

Стискам палци да успееш!
Виж целия пост
# 3
Благодаря Верити и Лали.

И аз това искам - да забременея Simple Smile дано да се получи - четох обаче някъде че ако се забременее с ендометриоза, то има голям риск от аборт заради взаимодействието на клетките вътре и отвън матката. Мислим да направим инсеминация следващия цикъл.
Виж целия пост
# 4
Здравейте и от мен!
Аз правих лапаро миналия септември. Откриха ми еднометриоза лека до средна степен /така се изрази д-р Александров/, но не ми препоръча лечение. Каза да опитам 6 мес. - 1 год. да забременея естествено, а след това, ако не стане - инвитро Shocked
Казано честно не ми е ясно  и до ден днешен как инвитрото ще преодолее ендометриозата?!? Ако някой има отговор нека сподели.
Иначе миналия месец правих инсе - естествено неуспешно. И сега друга докторка ми припоръчва 3 мес. Золадекс. Как мислите вие?
Виж целия пост
# 5
Нивея и Джия,преди година ме оперираха от ендометриозна киста и останах с един яйчник и една тръба.Диагнозата беше ІV степен ендометриоза.Трябваше да я лекувам 6м. със золадекс,но това е скъпо лечение и реших да вложа парите в инвитро.Така,че при мен ендометриозата не е лекувана хормонално,ако не броим 3-те месеца след операцията на противозачатъчни,които не ми действаха и ги спрях.Последваха 2м. опити за спонтанно забременяване,инсеминация и инвитро-неуспешни,а после имунологични изследвания и спонтанно забременяване 9м. след операцията.Ендометриозата е заболяване при което клетки от ендометриума се разпространяват извън него и при всеки цикъл реагират така както и лигавицата в матката.При бременност цикъла спира,а точно такъв е и ефекта от лечението със золадекс или диферилин.Затова лекарят правилно е казал,че бързото забременяване е най-добрия вариант за борба с ендометриозата.Ако клетки от ендометриума запушат тръбите или поразят яйчниците не може да стане спонтанно забременяване,но след като са ви изчистили при лапароскопията в момента вероятно сте добре.Лошото е че ендометриозата може да рецидивира,но не е задължително.Лекарят ви предлага да опитате бързо забременяване,за да се използва този момент след лапароскопията,когато със сигурност огнищата са изчистени.Колкото повече време минава,толкова повече се повишава риска ендометриозата да се върне.А бременността е в пъти по-добро лечение в сравнение със спирането на цикъла по изкуствен начин с хормони.Пък и нали всички това искаме-дете.От сърце желая и на двете ви успех!
Виж целия пост
# 6
Благодаря ти Dji_djo.

При мен тръбите са ок - така че вероятно ако е изчистено огнището добре или няма друго, което лекаря не е видял - шансовете за забременяване са добри.

Четой обаче че такива ендометриозни клетки може да има в белите дробове и даже в мозъка. А те пък как биха се открили и излекували..?

Въобще много неясни има по тази болест...
Виж целия пост
# 7
И аз исках да питам това-  повече информация.
Също така какво означава 4та степен - какви степени има, какво означават и при коя как се подхожда.
Виж целия пост
# 8
Четвърта степен е най-тежката. Но както виждаш, или по-скоро след като прочетеш написаното от Джи-джо, надежда и тогава има. Аз съм с 1-2 степен. Изгорени са ендометриозните огнища. 1 мес. ми биха Диферелин. Чакам 6 мес. оттогава...засега - безрезултатно.
Виж целия пост
# 9
Доколкото съм успяла да прочета - натрупват се клетки, но по какво класифицират степените?
Какво означава 1ва степен, какво 1-2ра и какво 4та?
Виж целия пост
# 10
Ендометриозно огнище и киста едно и също нещо ли са?

Моя лекат каза че аз имам ендометриозно огнище на задната част на матката...това не е киста нали?
Виж целия пост
# 11
Доколкото съм успяла да прочета - натрупват се клетки, но по какво класифицират степените?
Какво означава 1ва степен, какво 1-2ра и какво 4та?
По една система с някакви точки само дето не й знам името. Зависи от размера на кистата, на протокола ми пише - ципести и плътни - за яйчниците, май, и някакви точки са написани. Аз съм с 28 т. и съм трета степен. Първа са от 0 до 5 т.,втора - 6 - 15 т., трета от 16 до 40 т. и четвърта - над 40 точки. Пише проникване на яйчниците - повърхностно и дълбоко и някакви др. неща. При мен е дълбоко.
Ендометриозно огнище и киста едно и също нещо ли са?

Моя лекат каза че аз имам ендометриозно огнище на задната част на матката...това не е киста нали?
На мен един лекар ми каза, че за киста се говорело, когато образуванието е над 3 см.
Виж целия пост
# 12
Благодаря ти Киа.

Ами аз нямам протокол от операцията. Това което знам е от устните обяснения на лекаря. Ще взема да се обадя да ми го пратят някак. Всички ли които са правили лапароскопия са им дали протоколи от операциите?
Виж целия пост
# 13
След лапароскопия е задължително да ти дадат Протокол.
На мен ми правиха Лапароскопията в Шейново в началото на месец Март. При изписването ми дадоха Протокол от операцията, а до две седмици след операцията излиза Хистологичния анализ (именно при него се установява със сигурност какво са открили по време на операцията). Хистология се прави ако се вземат проби. Чак тогава е готова и епикризата от операцията.
Чакането е малко изнервящо, но на мен лекарят ми каза, че едва след хистологията ще ми каже със сигурност има ли ендометриоза или не...съответно ще си говорим за лечение.
Така че моят съвет е да си вземеш и протокол и епикриза.
Поне в Шейново това са двата документа, които ти дават.

Успех на всички
Виж целия пост
# 14
Чакането е малко изнервящо, но на мен лекарят ми каза, че едва след хистологията ще ми каже със сигурност има ли ендометриоза или не...съответно ще си говорим за лечение.
И аз така чаках, но при мен се забави повече от 2 седмици, заради празниците - Коледа и НГ. За съжаление на мен лечението с Диферелин не ми се размина. Стискам ти палци да не е ендометриоза поне при теб.  Praynig
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия