Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Хранене на бебе вегетарианче

  • 8 925
  • 1
Хранене на бебе вегетарианче

Подходящо ли е вегетарианството за вашето бебе?
Определено е възможно да осигурите хранителна и разнообразна вегетарианска диета на вашето бебе. За да направите това, трябва да включите следните хранителни групи в ежедневното му меню:

●   зърнени храни
●   мляко и млечни продукти
●   ядки и семена
●   варива, бобови растения и соеви продукти

Ако детето ви не яде някоя от гореспоменатите храни по някаква причина (например ако се храни неспокойно, не харесва вкуса или гъстотата на храната, има алергия или непоносимост, или поради културни особености на семейството), тогава трябва да потърсите съвет от диетолог, вашият личен лекар ще ви помогне.

Кои хранителни съставки са важни за бебето-вегетарианче?
Хранителните вещества, които е особено важно да включите във вегетарианската диета на бебето си включват желязо, витамин В12 и протеини.

Желязото се съдържа в пълнозърнестите храни, обогатените с желязо бебешки зърнени каши, тъмнозелените зеленчуци (като броколи, спанак, зелен боб и грах), сушените плодове, ядките, яйцата, соята, соевите и бобови продукти.

Богати източници на витамин В12 са обогатените бебешки каши, екстракт на мая с ниско съдържание на сол, млякото и млечните продукти. Кърмата и адаптираното мляко също са добри източници на витамин B12 и вашето дете трябва да продължи да приема кърма или формула (или и двете) най-малко до първия си рожден ден.

Богати източници на протеини sа яйцата, мляко и млечни продукти, ядките и бобовите култури, соята и соевите продукти. Хлябът, кашите, оризът и макаронените изделия също съдържат полезно количество протеини.

Кои храни на каква възраст да предложа?
Здравният департамент препоръчва да се постараете да кърмите изключително бебето си до навършване на 6 месеца, а след това постепенно да въведете твърдите храни, продължавайки да кърмите. Ако сте избрали да не кърмите, нямали сте такава възможност или комбинирате кърменето и храненето с адаптирано мляко, също се препоръчва да не захранвате преди шестия месец.

На практика някои родители започват да захранват около четвъртия месец. Не се препоръчва захранване по-рано от това, защото храносмилателната система на бебето не е достатъчно зряла, за да се справи с твърдите храни.

4-5 месец (ако сте започнали със захранването на 6 месеца,  това отговаря на 6-7 месец)
Започнете с една чаена лъжичка дневно. Бебешки ориз смесен с изцедена кърма или адаптирано мляко. Пюриран плод - ябълка, банан, круша, праскова. Пюриран зеленчук - картоф, сладки картофи, моркови, спанак, броколи.

5-6 месец (ако сте започнали със захранването на 6 месеца, това отговаря на 7-8 месец)
Постепенно увеличете твърдите храни на 3 пъти дневно. Продължете с вече предлаганите храни, като въведете намачкана леща и предлагате по-голямо разнообразие от плодове и зеленчуци, включително авокадо и тъмнозелени зеленчуци

6-8 месец (ако сте започнали със захранването на 6 месеца, това отговаря на 8-10 месец)
През 6-я месец запасите от желязо на вашето бебе започват да се изчерпват, така че трябва да предлагате богати на желязо храни. Може да въведете вече пшеница, овес, тофу, намачкани бобови варива, яйца и млечни продукти, мляко, кисело мляко, меко сирене (fromage frais)

8-12 месец (ако сте започнали със захранването на 6 месеца, това отговаря на 10-14 месец)
Вече може да предлагате на вашето бебе храни за ядене с пръсти, като сурови моркови, сухари, хлебни пръчици, обелена краставица, сирене нарязано на кубчета. Може да се предлага от семейната храна - намачкана, стига тя да не съдържа сол.

Примерни дневни менюта

Захранване
Закуска- кърма или адаптирано мляко
междинна закуска - кърма или ад.мляко
обяд - 1-3 чаени лъжички бебешки ориз смесени с кърма или ад. мляко
следобедна закусва - кърма или ад. мляко
вечеря - кърма или ад. мляко
нощно хранене- кърма или ад. мляко

След 2 седмици
закуска - кърма или ад. мляко
междинна закуска- кърма или ад. мляко
обяд - 1-3 чаени лъжички бебешки ориз смесени с кърма или ад. мляко, и/или пюрирани зеленчуци или продове
следобедна закуска - кърма или ад. мляко
вечеря - кърма или ад. мляко
нощно хранене - кърма или ад. мляко

След 4-6 седмици
закуска -кърма или ад. мляко
междинна закуска - кърма или ад. мляко
обяд - 1-3 супени лъжици бебешки ориз смесен с кърма или ад. мляко, пюриран плод или зеленчук
следобедна закуска - кърма или ад. мляко
вечеря - 1-3 супени лъжици бебешки ориз смесен с кърма или ад. мляко, пюрирани плодове или зеленчуци
нощно хранене - кърма или ад. мляко
(Постепенно увеличете размера на порциите.)

8-12 месеца
закуска- овесена или пшенична каша
междинна закуска- кърма или ад. мляко
обяд - паста, броколи, сирене, плод
следобедна закуска - кърма или ад. мляко
вечеря - печен зрял фасул и намачкан картоф, меко сирене
нощно хранене - кърма или ад. мляко

Идеи за семейни ястия, които могат да се намачкват (от 8-10 месец) (ястията са типични за западната кухня)
Яхния от леща (Lentil hot pot)
Овчарски пай с кълцана соя (Soya mince shepherds pie)
Овчарски пай с леща (Lentil shepherds pie)
Макарони със сирене (Macaroni cheese)
Фасул със сирене (Butter beans with cheese)
Печени картофи със заливка от авокадо (Avocado dip on jacket potato)
Яхния от тиква и сладки картофи (Pumpkin & sweet potato stew in a pot)
Паста със сос от домати, чушки и спанак (Pasta in a tomato, pepper and spinach sauce)
(Помнете да не добавяте сол.)

Пудинги (от 8-10 месец)
Плодови компоти (Fruit compotes)
Пудинг от ориз и саго (Rice and sago puddings)
Ошав (Stewed dried fruit)
Крем карамел (Custard)
Кисело мляко с меко сирене (Yogurts and fromage frais)

Моето бебе е злоядо - как да бъда сигурна, че приема всички хранителни вещества, от които се нуждае?
За да сте сигурни, че бебето приема всичко, от което има нужда, трябва да му осигурите разнообразна диета и редовни хранения и закуски. В нея трябва да има и източник на мляко. Овесът, оризът и соевото мляко - дори обогатено с калций - не осигуряват енергията, протеините или необходимите хранителни вещества, които осигуряват кърмата, адаптираното мляко и кравето мляко.Ако имате нужда от съвет кое мляко е подходящо за вашето бебе, обърнете се към своя лекар или към диетолог. Те може да ви посъветват да продълйите да кърмите или да давате адаптирано мляко по-дълго, отколкото сте възнамерявали.

Ако бебето ви отказва дадена храна е добра идея да я предлагате през две-три седмици и може би бебето ще започне да я яде. Има смисъл също да се опитате да промените консистенцията (гъстотата) на дадена нежелана храна.

Витамините под формата на капки и сиропи са последно средство. Преди да ги дадете на детето си, задължително се консултирайте с лекар!

Как да подложа бебето си на веганска диета?
Веганската диета е по-ограничена от вегетарианската, понеже изключва също и  мляко, млечни продукти и яйца освен другите храни, изключващи се от вегетарианската диета. Някои вегани не консумират нищо от животински произход, включително cochineal (червено багрило за храни), мед и други животински производни.

Възможно е бебето ви да расте с такава диета, но трябва много внимателно да планирате храната му, за да сте сигурни, че храната му е питателна и разнообразна през цялото време.

Трябва специално да се погрижите да включите протеини, калций, витамин В12, витамин D в диетата на бебето си:

Протеини
Варивата, семената, ядките, соята и пълнозърнестите каши са добър източник на протеини във веганската диета.

Калций
Тофу, обогатено с калций соево мляко, сирена и кисело мляко, тъмно зелени зеленчуци, семена, ядки, обогатени с калций храни са добър източник на калций.

Витамин В12
Соеви продукти, обогатени зърнени каши, обогатени маргарини и вегански продукти (внимавайте за съдържанието на сол) са полезни източници на витамин В12.

Витамин D
Зеленчукови маргарини, някои соеви млека и соеви продукти, някои обогатени храни като зърнените каши за закуска ще осигурят витамин D за вашето бебе веганче. Действието на слънчевата светлина върху кожата образува витамин D по естествен начин в тялото и също е източник на този витамин. (Научете се как да предпазвате бебето от прекалено силно слънце!)

Помнете, че до една година хранителните нужди на детето ви ще бъдат посрещани от кърма и/или вегетарианско адаптирано мляко. Ако бебето ви е злоядо или има някаква друга причина да ограничавате храните в диетата му, храненето с кърма и/или вегетарианско адаптирано мляко може да продължи и след навършване на 1 година. Говорете с педиатър или диетолог, за да сте сигурни, че бебето ви се храни по най-добрия възможен начин.

Преведоха Натали, Павлина и Andrea$ от http://www.babycentre.co.uk
Виж целия пост
# 1
Моят син е второ поколение вегетарианец.
Бих искала да кажа само на майки, които харесват този начин на живот(защото вегетарианството е начин на живот),че опасност за здравето на детето няма - то може да си набави всичко необходимо за организма му от споменатите по горе храни.И не се плашете ако педиатъра ви каже, че може да има физически и психически проблеми в бъдеще - това са глупости и няма нищо вярно в тези твърдения.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия