Натриев Глутамат, Маргарин, Подсладители и други вредни съставки в храните - 3

  • 29 674
  • 336
# 165
намерих оригинала за Модифицираното нишесте:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3294

а ето и още:
цък
цък от което разбрах че има физически и ензимно модифицирани нишестета
още- нишестето, модифицирано чрез киселинно или алкално третиране, избеленото нишесте, физически модифицираното нишесте и нишестето, третирано с амилолитични ензими;
Виж целия пост
# 166
С голямо прискърбие ви съобщавам, че е напълно възможно в кр. масло Роса и Сердика да се съдържат някакви мазнини от типа на маргарина, които се добавят от фирмата....която го опакова ли...знам ли...Мандрата само предавала субпродукта, който се отделя по бъркалките...сиреч по традиционния начин.
На мен мъжо ще ми купува заготовката. Не знам за вас. Tired
Виж целия пост
# 167

На мен мъжо ще ми купува заготовката. Не знам за вас. Tired

Аааа, мимиту,ти за родата сети ли се?Я да ме включиш в бройката! Mr. Green
Виж целия пост
# 168
уф, аз избързах да се похваля....не се знаело...ще ви уведомя...
Виж целия пост
# 169

На мен мъжо ще ми купува заготовката. Не знам за вас. Tired

Аааа, мимиту,ти за родата сети ли се?Я да ме включиш в бройката! Mr. Green

Ммм, то и аз наточих лиги, ама..... Blush Confused

Да не е спам. Някой писа ли за формалдехида в детските дрешки?
Не е много по темата, но нямаме подходяща...
Виж целия пост
# 170
Европейските изисквания към състава на храните, които влязоха в сила и у нас, са силно либерални. Затоплянето на времето, изваждането на грилове, скари и кулинарни витрини на улицата, основателно буди страхове, свързани с хигиената.

Единственото задължително условие е върху етикета на готовите храни да бъдат описани основните хранителни вещества – белтъци, въглехидрати, мазнини като добавките с техните европейски номера и съдържанието на сол. Дали това отговоря на истината, не е ясно. И никой не проверява.

"Преди контролирахме всички храни в търговската мрежа, сега тези от животински произход се проверяват от ветеринарите, но те не смогват. Отговорност за качеството и за безопасността на готовите храни носят самите производители. Разчита се на тяхното съзнание", обяснява доц. Росица Еникова, шеф на лаборатория "Микробиология на храните" в Националния център по опазване на общественото здраве.

Най-честата е злоупотреба е със солта. Освен за вкус, тя се слага и за да подобри външния вид на колбаса. И без специална проверка, само с дегустация, може да се установи, че саламите ни са прекомерно солени.

"Освен явния натрий, който се чувства на вкус, има и много "скрит" натрий от влаганите други добавки за вкус, по-добър вид и плътност. Натриевият полифосфат, например, задържа вода и подобрява консистенцията на саламите, но той е причина и за задържане на вода и в тъканите на тялото", обяснява доц. Еникова.

За да се приеме даден продукт в търговската мрежа, той трябва да има дълъг скок на съхранение. Затова производителите добавят консерванти. Консерванти има дори във ваккумно опакованите местни храни. Месото в тях се обработва със солева смес и консерванти - като натриев ацетат. Консерванти има и в готовите салати.

Според старите нормативни документи руската салата можеше да се съхранява до 12 часа, сега срокът е 12 дни, защото в нея има много консерванти.

"Ние постоянно консумираме консерванти и то в големи количества. Това не е здравословно и е добре, ако можем да си ги спестим. Консервантите са разрешени, но като лекар, аз не ги препоръчвам. Най-малки са рисковете в замразените храни. Затова по-добре да ядем замразени храни отколкото охладени", съветва доц. Еникова.
Виж целия пост
# 171
Благодаря за нишестето, поизясни ми се.
Искам да ви попитам сега какво мислите за ето тези продукти: http://www.bio-milk.com/
Свекърва ми е купила за дъщеря ми ето това - http://www.bio-milk.com/index.php?page=young&lang=bg, но аз още не съм й давала.

Пише - Обогатен е с живи клетки на Lactobacillus Bulgaricus, овесено и оризово брашно, какао и е подсладен с фруктоза. В 100 g сух продукт се съдържат над 1 милиард активни живи и латентни клетки на Lactobacillus Bulgaricus, произвеждащи биологично активни вещества.
Не съдържа консерванти и генноманипулирани микроорганизми.
Виж целия пост
# 172
Tова био милк не бих го пробвал даже...
Виж целия пост
# 173
Christian, моля да се обосновеш! Нали затова е тази тема да си обясняваме нещата, а не просто това става, това не.. защо!? Извинявай за невежеството ми.
Виж целия пост
# 174
С голямо прискърбие ви съобщавам, че е напълно възможно в кр. масло Роса и Сердика да се съдържат някакви мазнини от типа на маргарина.............
Защо така, и те ли....... Cry
Виж целия пост
# 175
С голямо прискърбие ви съобщавам, че е напълно възможно в кр. масло Роса и Сердика да се съдържат някакви мазнини от типа на маргарина.............
Защо така, и те ли....... Cry

Не те, ами тези, които опаковат продукта.Питам, не трябва ли фирмата производител да съди другата за уронване престижа поради влошаване качествата на крайния продукт?
Виж целия пост
# 176
Забавих отговора,иzвини ме...
Лактобацилус Булг....вече няма жив.Трепат ги Grinning
Има смьртни случаи от живи бактерии в млякото и от 2004 година е приета международна спогодба zа "zамайването" на теzи бацили...
Затова и днес от йогурт не можеШ да си направиШ друг йогурт с прясно мляко...zаЩото бацилите не действат.Трябва ти zакваска.

За какво ми е овесено и ориzово браШно... newsm78
Виж целия пост
# 177
Уж всички така твърдят, а аз колкото пъти посегна да си заквася мляко все се получава и то с к'во да е от магазина. Данон не съм ползвала, но с другите става Peace Да не би да има, но в по- малко количество newsm78
Виж целия пост
# 178
Уж всички така твърдят, а аз колкото пъти посегна да си заквася мляко все се получава и то с к'во да е от магазина. Данон не съм ползвала, но с другите става Peace Да не би да има, но в по- малко количество newsm78

И аз, и аз!Когато мама имаше крава и си заквасвах домашно мляко,не се притеснявах, че моята закваска е свършила,ами тичах до магазина...и то до неотдавна.
Виж целия пост
# 179
Мимиту,
Това много ме zарадва
Цитат
аз колкото пъти посегна да си заквася мляко все се получава и то с к'во да е от магазина
Кажи ми няколко марки,моля те. Peace
Данон се прави от сухо мляко.И не само то.Пробвал сьм,не става.
А някой Ще напиШе ли как точно се zаквасва Embarassed
И кьде се продава zакваска zа йогурт?

Много мерси на всички zа отговорите.  bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия