Тибетска гъба

  • 133 412
  • 732
# 420
Здравейте момичета!
Моята гъба започна да пуска слуз,като я бъркам с лъжицата си вижда и като я стисна с пръсти става лепкаво и трудно се измива.Притеснявам се да не е болна.Какво да правя?Дайте съвет.
Виж целия пост
# 421
Здравейте момичета!
Моята гъба започна да пуска слуз,като я бъркам с лъжицата си вижда и като я стисна с пръсти става лепкаво и трудно се измива.Притеснявам се да не е болна.Какво да правя?Дайте съвет.

В руските форуми пишат, че в такъв случай замразяват гъбата в камера за 10-ина дена. След това била като нова. И още един начин - промиват я добре с топла вода и сода, не помня пропорциите, но може да се намерят, и е възможно да се излекува. Ако не стане, трябва да се изхвърли. Също така сушат гъбата. Нищо от това не съм правила, просто съм го чела. Peace
Виж целия пост
# 422
Ох, аз пак имам проблем с моята гъба. Спрях за около 2-3 седмици да правя кефир и я бях сложила в буркан(без капачка) с вода в хладилника. От време на време я измивах. И сега, когато реших да правя наново, не става. На вид й няма нищо, но не се получава. Гъбата преди ми стоеше на дъното, а сега изплува нагоре и става като извара, а отдолу вода. Пробвах се да разбърквам, но това е. Не става. Много ме е яд. Поне да знаех причината.
Виж целия пост
# 423
Ох, аз пак имам проблем с моята гъба. Спрях за около 2-3 седмици да правя кефир и я бях сложила в буркан(без капачка) с вода в хладилника. От време на време я измивах. И сега, когато реших да правя наново, не става. На вид й няма нищо, но не се получава. Гъбата преди ми стоеше на дъното, а сега изплува нагоре и става като извара, а отдолу вода. Пробвах се да разбърквам, но това е. Не става. Много ме е яд. Поне да знаех причината.
Подръж гъбата 2-3 дена в хладилника с мляко.....Нека се подкваси там само....Когато стане-тогава......После изхвърли млякото,измий гъбата и действай както досега......И на мен ми се е случвало след почивка да не иска да "захапе" с подквасването,но някакси се подхранва след като седи в млякото и после пак се подквасва нормално..... Hug Hug Hug


За лигавата гъба......Остави гъбата да почива! Аз моята никога не съм я мила със сода,както казва Лбрексчето......Просто я оставям да почива в хладилника в буркан с вода.
Виж целия пост
# 424
TheNMaster, благодаря! Ще пробвам и ще пиша след това какво е станало.
Виж целия пост
# 425
Ако някой се нуждае ,мога да пратя с Еконт,само дайте данни на лични
Виж целия пост
# 426
И моята гъба бързичко порасна, и имам да дам ако някой иска  Simple Smile
Виж целия пост
# 427
Аз пък се чудя как се разбира, че една гъба вече е развалена, че вече не става и е по-добре да не се кваси мляко с нея?
Виж целия пост
# 428
Аз пък се чудя как се разбира, че една гъба вече е развалена, че вече не става и е по-добре да не се кваси мляко с нея?
Когато гъбата не е гледана добре тя умира.....Вида се променя става сив,започва да мирише лошо и се разлага....

Докато гъбата е бяла на цвят и е като разварен карфиол - е жива и здрава!  Grinning
Виж целия пост
# 429
Ох, аз пак имам проблем с моята гъба. Спрях за около 2-3 седмици да правя кефир и я бях сложила в буркан(без капачка) с вода в хладилника. От време на време я измивах. И сега, когато реших да правя наново, не става. На вид й няма нищо, но не се получава. Гъбата преди ми стоеше на дъното, а сега изплува нагоре и става като извара, а отдолу вода. Пробвах се да разбърквам, но това е. Не става. Много ме е яд. Поне да знаех причината.
Подръж гъбата 2-3 дена в хладилника с мляко.....Нека се подкваси там само....Когато стане-тогава......После изхвърли млякото,измий гъбата и действай както досега......И на мен ми се е случвало след почивка да не иска да "захапе" с подквасването,но някакси се подхранва след като седи в млякото и после пак се подквасва нормално..... Hug Hug Hug




TheNMaster, и това не стана. Млякото стоя сигурно 10 дни и нищо, развали се, но не стана кефир. Една жена ми каза, че трябвало млякото да е колкото гъбата, въпреки знам, че не е така пробвах, но пак нищо Sad. А гъбата изглежда жива, нищо й няма.
Виж целия пост
# 430
Аз пък се чудя как се разбира, че една гъба вече е развалена, че вече не става и е по-добре да не се кваси мляко с нея?
Когато гъбата не е гледана добре тя умира.....Вида се променя става сив,започва да мирише лошо и се разлага....

Докато гъбата е бяла на цвят и е като разварен карфиол - е жива и здрава!  Grinning

Благодаря. Моята гъбка очевидно си е жива и здрава, въпреки че е в хладилника от пролетта. Слава Богу, ще си я ползвам отново!
Виж целия пост
# 431
Ох, аз пак имам проблем с моята гъба. Спрях за около 2-3 седмици да правя кефир и я бях сложила в буркан(без капачка) с вода в хладилника. От време на време я измивах. И сега, когато реших да правя наново, не става. На вид й няма нищо, но не се получава. Гъбата преди ми стоеше на дъното, а сега изплува нагоре и става като извара, а отдолу вода. Пробвах се да разбърквам, но това е. Не става. Много ме е яд. Поне да знаех причината.
Подръж гъбата 2-3 дена в хладилника с мляко.....Нека се подкваси там само....Когато стане-тогава......После изхвърли млякото,измий гъбата и действай както досега......И на мен ми се е случвало след почивка да не иска да "захапе" с подквасването,но някакси се подхранва след като седи в млякото и после пак се подквасва нормално..... Hug Hug Hug




TheNMaster, и това не стана. Млякото стоя сигурно 10 дни и нищо, развали се, но не стана кефир. Една жена ми каза, че трябвало млякото да е колкото гъбата, въпреки знам, че не е така пробвах, но пак нищо Sad. А гъбата изглежда жива, нищо й няма.
newsm78 newsm78 newsm78

бРЯХ,ГОЛЯМА ЧУДЕНКА Rolling Eyes.....Опитай да подквасиш пак...Няма как да не стане,защото гъбата се храни с млякото и така го подквасва.... Hug
Виж целия пост
# 432
Сега пак сложих, пипнах гъбата, една такава жилава стои, никак не ми прилича нещо да не й е наред.

Редактирам се: вчера се разрових из сайтовете тук и се оказа, че наистина на гъбата й трябва време да се съвземе след почивка. Което означава, че трябва да я слагам в мляко и да хвърлям докато пак започне да прави кефир.

Днес гъбата ми е малко по-добре, не е изцяло вода и отгоре твърдо, а леко започнала на дъното да прави кефир. Ще пиша след няколко дни, когато всичко е наред.
Виж целия пост
# 433
аз искам да попитам защо точно гъбата не трябва да се пипа с метална лъжица? в момента имам кефирени зъра, а не цяла гъба. и прецеждам през пластмасова цедка. един ден съм оставила цедката в мивката /която е метална и зрънцата са се опирали в нея през цедката/ и забелязах, че са останали дребнички зрънца в нея. сложих ги в отделно бурканче с мляко. правят кефир, но се чудя да не би да са се повредили нещо от допира с метала и да няма същите свойства кефира. искам да ги дам на жена със сериозен здравословен проблем и се чудя тези ли да дам или да чакам моите да порастнат достатъчно, за да отделя от тях  newsm78
Виж целия пост
# 434
щОМ гъбата е бяла и подквасва - нищо й няма...
По принцип не се лага в метална цедка или да се бърка с метална лъжица за да не се окислява...

Давай на който искаш кефир или гъба,но не очаквайте чудеса...Това е просто начин да се подкваси прясно мляко.....Вярно,полезно е,защото е подквасено по естествен начин и вкарва в организма полезни бактерии.....Но кефира не е лекарство или панацея.....
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия