Питка - слънце
Пресява се брашно – около и малко над 2 кг.
Прави се кладенче. Слага се в него 1 с.л. сол и 3 с.л. захар. Счукват се 2 яйца. Слага се половината и малко повече от следната мазнина – 1 пакетче краве масло 125гр. разтопено с по-малко от ½ ч.ч. олио – и 1 ч.ч. прясно мляко и предварително разтворента в 1ч.ч. прясно мляко 1 кубче мая. Всички продукти е желателно да са с еднаква, стайна температура. Омесва се меко тесто. Оставя се малко да престои – около 15 мин. Разделя се на 3 топки. Също се оставят малко да починат – около 5 мин. От всяка топка се правят 3 по-малки. Всяка топка се дърпа на кора като ръцете са омазнени с мазнина. Между корите се слага по малко сирене, което е разбъркано с яйце – за цялата питка около 300-400 гр. с 2-3 яйца. Така всяка топка се прави на една голяма кора, съставена от 3 листа. Усуква се и се реже и се подрежда в намазана с маргарин тава. Така се прави и с останалите 2 топки. Втасва около час. Намазва се с 1 жълтък и много малко прясно мляко – около 1-2 супени лъжици и се настъргва с малко кашкавал. Слага се в предварително загрята фурна и се пече. Поне 40 мин. – според фурната – на 200 градуса някъде.
Забележка : Питката може да се оформи и като слънце след като се раздели на 3 топки, и се заделя едно много малко топче за слънце в средата.
Добър апетит!