АРМЕНСКИ СПЕЦИАЛИТЕТИ ???

  • 30 109
  • 28
 newsm74 Многократно съм била възхитена от арменски специалитети   cook- било като основни ястия, предястия или пък десерти!
Ако има мами-арменки, или пък други, любителки на арменската кухня, моля публикувайте изпитани рецепти  smile3523!!!
Ех, ако има и снимков материал... Embarassed  smile3509 Embarassed

 txtloves  БЛАГОДАРЯ!!! newsm51
Виж целия пост
# 1
Побутвам темата.
Помням, 4е са ме 4ерпили с една невероятна вкусотия, наре4ена Арменска грис - халва. Някой има ли идея как се приготвя?!
Виж целия пост
# 2
Аз пък се отчаях  smile3511 - никой нищо не пуска  ooooh!...
Явно мамите-арменки ревниво си крият smile3520 не само мъжете luvbed, ами  и рецептите  search... /майтап, бе, Уили  smile3533!!!/
Драснете поне една рецепта, моля Ви Praynig Praynig Praynig!!!
Виж целия пост
# 3
Не съм арменка, обаче често правя една тяхна сладост - сиропирана баница с грис - Галактобурико - прочетох рецептата преди години във в-к "Всичко за жената".
Ще следя за още рецепти тук, защото съм чела, че са големи кулинари...
Виж целия пост
# 4
Намерих тази тема за арменски понички. Много апетитно изглеждат!
Виж целия пост
# 5
Не съм арменка, обаче често правя една тяхна сладост - сиропирана баница с грис - Галактобурико - прочетох рецептата преди години във в-к "Всичко за жената".
Ще следя за още рецепти тук, защото съм чела, че са големи кулинари...

Ами, напиши рецептата де... smile3503


По-надолу в темата прочетох, че не били арменски   newsm45
Виж целия пост
# 6

Ами, напиши рецептата де... smile3503


Ето я:
1 пакет кори за баница
масло за намазване на корите

за сиропа:
1 кг. захар
900 мл. вода
1 с.л. коняк /обаче на мен така ми е много сладко и правя 1л. вода с 500-600 гр. захар/

за гриса:
1 л. пр. мляко
300 гр. захар
150 гр. грис
1/2 настъргана портокалова кора
3 яйца
100 гр. масло

Млякото със захарта завира + грис. Вари се 10 мин. Прибавят се разбитите яйца. Сваля се от огъня, добавя се маслото и портокаловата кора. Оставя се да изстине.

Една кора се намазва с масло, слага се от гриса /аз слагам в единия край/ и се завива на руло.
Поставя се в намазнена тава. Нарязва се на парчета и се пече до златисто в предварително загрята фурна. С горещия сироп заливаме изстиналата баница.


Да ви е сладко!
Виж целия пост
# 7
В този форум има рецепта за арменски понички. На руски е. Ако някой не я преведе, утре вечер /дано се прибера навреме!/ ще го направя.
Виж целия пост
# 8
Запазила съм страницата от вестника - има още една рецепта, но не съм я правила:

Курабийки с бадеми

200 гр. размекнато масло
80 гр. пудра захар
400 гр. брашно
10 гр. сода за хляб
5 мл. ром
1 пакетче ванилия
50 гр. леко препечени и смлени бадеми


С миксер се разбиват маслото и пудрата захар, прибавят се брашното, содата, рома, ванилията и бадемите. Омесва се ронливо тесто. Оформят се топчета. Пекат се при 200 градуса и веднага след изваждането се ръсят с пудра захар.

Някой ден ще ги пробвам.
Виж целия пост
# 9
Помня на арменски ресторант ,че ми харесаха много сърмите със стафиди . Wink

От някъде бях намерила рецептата,ето я  Wink

Сърми със стафиди и канела

Продукти:
лозови листа, 300 гр. ориз, 100 гр. стафиди, 1 глава лук, 1 с.л мед, 1 пръчка канела, зехтин, сол.

Начин на приготвяне:
Нарязания на ситно лук се задушава,като стане стъклен се добавят  ориза и канелата и се задушават още малко.Прибавят се и стафидите и след като се дръпне от котлона се добавя  и меда. С така приготвената плънка се увиват малки сърмички. Нареждет се в тава, заливат се с вода и се пекат на 180 градуса във фурната докато оризът стане готов. Peace

Виж целия пост
# 10
Не съм арменка, обаче често правя една тяхна сладост - сиропирана баница с грис - Галактобурико - прочетох рецептата преди години във в-к "Всичко за жената".
Ще следя за още рецепти тук, защото съм чела, че са големи кулинари...
Доколкото знам, това е гръцка сиропирана баница. Много е вкусна, аз съм й голям фен. Но тук я предлагат в гръцкия ресторант. Дали арменците правят същото нещо или е някакво объркване - не зная.
Виж целия пост
# 11
Арменската кухня е микс с гръцки, турски и ливански ястия. Имат зелеви и лозови сарми, мусака, пастърма, баба гануш, табули, патладжан долма, булгур пилаф, спанакопита, агнешко със зелен фасул  Hug, бексимет (гризини), имат много видове хляб и теста за сладки, сиропирани сладкиши, много готвят с кисело мляко. Аз съм само 1/8  Laughing, не съм правила много неща, само съм ги яла. Имам рецепти само една пита с яйца и сирене и едни миди с червени боровинки, тях ще ги напиша.

300 гр пресни или замразени миди
1 чаша зехтин
4 големи глави лук
1/2 чаша ориз
1 ч. вода
сол и пипер на вкус
1 лъж, кетчуп
1 ч. бяло вино
1/2 ч. орехи, бадеми или лешници наситно
1/2 ч сушени боровинки
Лукът наситно се задушава в зехтина, добавят се ориза, сол, пипер и кетчуп и се вари 10 мин. Прибавят се мидите, орхите и боровинките и се вари още 15 мин. Сервира се върху листа маруля гарнирано с парчета лимон  Grinning.
Виж целия пост
# 12
Не съм арменка, обаче често правя една тяхна сладост - сиропирана баница с грис - Галактобурико - прочетох рецептата преди години във в-к "Всичко за жената".
Ще следя за още рецепти тук, защото съм чела, че са големи кулинари...
Доколкото знам, това е гръцка сиропирана баница. Много е вкусна, аз съм й голям фен. Но тук я предлагат в гръцкия ресторант. Дали арменците правят същото нещо или е някакво объркване - не зная.
Да, да, галактобурикото е гръцко. 100% съм сигурна. То и името му е такова. Simple Smile Ето тук съм дала рецепта за нея:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=156564.msg3030365#msg3030365
Виж целия пост
# 13
Да, да, галактобурикото е гръцко. 100% съм сигурна. То и името му е такова. Simple Smile Ето тук съм дала рецепта за нея:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=156564.msg3030365#msg3030365
Ами аз казах вече, че така беше публикувана рецептата във вестника, не споря...
Виж целия пост
# 14
И аз не споря, само доуточнявам. Simple Smile Най- малко пък ти си виновна.
Виж целия пост
# 15
  bouquet
Виж целия пост
# 16
Пуснах една търсачка, според Уикипедия, галактобуреко (γαλακτομπούρεκο) е гръцки и турски специалитет (турското наименование е Sütlü Börek). Не пише да е типичен за арменската кухня. Според мен тия във вестника са се объркали. За това объркване имах предвид по-горе, не на Мариета, естествено.

Което не ме изненадва никак, имайки предвид, че заради малките си бюджети, повечето издания "крадат" безразборно и без да гледат както рецепти, така и снимки на ястия от интернет и при това крадене правят доста грешки. Последния пример бяха едни рецепти и снимки на Мариана Г, взети от форума на "Гответе с мен" и публикувани в едно доста известно женско списание.

статията в Уикипедия - http://en.wikipedia.org/wiki/Galaktoboureko
Виж целия пост
# 17
Голям почитател съм на арменската кухня..........имам много добра приятелка, арменка, и не съм срещала такова гостоприемство като при арменците PeaceЛюбимото ми място за арменски гозби са ресторантите Егур Егур. Обожавам постно мантъ - това са макарони в кисело мляко, заляти с разтопено масълце.............ако имате възможност да ги пробвате, не пропускайте тази вкусотия. Ще си оближете пръстите! newsm10
Виж целия пост
# 18
Тази седмица Ути готви арменски ястия. По-миналата вечер му гостуваха Вили и Хилда Казасян и готвиха мантъ, а миналата вечер Астор предложи рецепта за арменска мусака с патладжани. Интересни и лесни за приготвяне ми се сториха.
Виж целия пост
# 19
Ами пуснете рецептите де - за мантъ и мусаката Praynig.
Виж целия пост
# 20
Мантъ:

 Смесва се изцедено и обикновено кисело мляко, добавя се сол и няколко скилидки пресован чесън. Сваряват се макарони (тип мидички), изцеждат се много добре и още горещи се добавят към млечната смес. Всичко се поръсва със сушен гьозум (без да се разбърква).  Сгорещява се масло и към него се прибавя червен пипер, когато е добре сгорещено се изсипва с лъжица върху ястието.

Арменска мусака:

 2-3 патладжана се обелват на няколко места и се нарязват напречно на 3-4 дебели резен и се изпържват. Запържва се кайма със ситно нарязан лук и червен пипер. В тавичка се нареждат изпържените патладжани, отгоре се изсипва каймата. Всичко се покрива плътно с нарязани кръгчета домати, полива се с малко зехтин и се запича за кратко. Преди поднасяне се поръсва със ситно нарязан магданоз.

 П.П. И за двете рецепти няма точен грамаж на продуктите, всичко зависи от домакинята.  Simple Smile

Хилда Казасян каза, че освен много вкусна арменската кухня била много нездравословна  Rolling Eyes 
Виж целия пост
# 21
Мантъ:

 Смесва се изцедено и обикновено кисело мляко, добавя се сол и няколко скилидки пресован чесън. Сваряват се макарони (тип мидички), изцеждат се много добре и още горещи се добавят към млечната смес. Всичко се поръсва със сушен гьозум (без да се разбърква).  Сгорещява се масло и към него се прибавя червен пипер, когато е добре сгорещено се изсипва с лъжица върху ястието.

Арменска мусака:

 2-3 патладжана се обелват на няколко места и се нарязват напречно на 3-4 дебели резен и се изпържват. Запържва се кайма със ситно нарязан лук и червен пипер. В тавичка се нареждат изпържените патладжани, отгоре се изсипва каймата. Всичко се покрива плътно с нарязани кръгчета домати, полива се с малко зехтин и се запича за кратко. Преди поднасяне се поръсва със ситно нарязан магданоз.

 П.П. И за двете рецепти няма точен грамаж на продуктите, всичко зависи от домакинята.  Simple Smile

Хилда Казасян каза, че освен много вкусна арменската кухня била много нездравословна  Rolling Eyes 
Мантъ ми прилича на яйца по панагюрски , вместо мидички -яйца поне аз така ги правя , а мусаката с патладжани е невероятно вкусна ,правя я отдавна но никога не съм знаела ,че е арменска рецепта!!!
А днес при Ути - Хайгашот Агасян и съпругата му правиха арменската грис халва - изглеждаше много вкусна и и се носи славата , ако някой е записал рецептата да дава насам  Praynig  !!!!
Виж целия пост
# 22
И аз се интересувам от рецептата за грис халвата.
Гледах го но не си спомням колко беше количеството на водата и захарта.
Виж целия пост
# 23
  Hug Hug HugБлагодаря Ви за рецептите!   bouquet
Скоро смятам да приготвя мусаката  на Астор и ще докладвам. Не е дадена заливка, явно не се слага!
А мантъ правя отдавна - Хилда Казасян беше дала рецептата в кулинарно предаване, още преди да има ресторант. Много ми харесва. Есил Дюран пък направи същата рецепта като турско ястие сатърсаклъ/чесновка/- разликата е, че вместо макарони, се слага домашна юфка
newsm78 newsm78 newsm78Никой ли не е записал прословутата грис-халва  Cry Cry Cry?
Виж целия пост
# 24
Преди време бях пуснала тази рецепта Simple Smile


Арменски лозови сърмички:

-лозови листа
- 1ч.ч. ориз
- 2ч.ч. лук
- чубрица
- гюзум/джоджен
- копър
- сол
- червен пипер
- черен пипер
- малко лимонтозу (може и лимон)
- канела

Запържва се ориза, лука, добавят се подправките и се завиват сърмите.
Виж целия пост
# 25
Хайде - направих арменската мусака  Peace
Благодаря на Jenny_71   за рецептата Hug Hug  bouquet!!!
Ето първият ми опит /в разрез/  Rolling Eyes
                    Р.S. Надявам се Астор да не влиза тук Wink Wink

Виж целия пост
# 26
Мантъ:

 Смесва се изцедено и обикновено кисело мляко, добавя се сол и няколко скилидки пресован чесън. Сваряват се макарони (тип мидички), изцеждат се много добре и още горещи се добавят към млечната смес. Всичко се поръсва със сушен гьозум (без да се разбърква).  Сгорещява се масло и към него се прибавя червен пипер, когато е добре сгорещено се изсипва с лъжица върху ястието.

Арменска мусака:

 2-3 патладжана се обелват на няколко места и се нарязват напречно на 3-4 дебели резен и се изпържват. Запържва се кайма със ситно нарязан лук и червен пипер. В тавичка се нареждат изпържените патладжани, отгоре се изсипва каймата. Всичко се покрива плътно с нарязани кръгчета домати, полива се с малко зехтин и се запича за кратко. Преди поднасяне се поръсва със ситно нарязан магданоз.

 П.П. И за двете рецепти няма точен грамаж на продуктите, всичко зависи от домакинята.  Simple Smile

Хилда Казасян каза, че освен много вкусна арменската кухня била много нездравословна  Rolling Eyes 


Чудесна рецепта отдавна я търсех  Peace
Виж целия пост
# 27
побут
Виж целия пост
# 28
Здравейте ето от мен рецепта за:
         АРМЕНСКА ГРИС ХАЛВА
500гр.грис
500гр.захар
125гр.краве масло
50мл.розова вода
бадеми за гарниране
канела
    Грисът се препича на сухо в алуминиева тенджера до розово_бежов цвя.Внимавайте да не загори.Когато е готов се маха от котлона.Сварява се сироп от четири чаени чаши вода+500гр.захар+125гр. краве масло.Слага се отново грисът върху намален котлон и внимателно се налива топлият сироп.По веме на на наливането трябва да се бърка.
Така сместа ври като непрекъснато се бърка докато започне да става на "трохи".Когато се поеме целият сироп се маха от печката.Оставя се да истине и пак се разбърква .Напръсква се с розова вода .При поднасянето се поръсва с канела и се гарнира с бадемови ядки.
  bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия