Еклери

  • 19 703
  • 14
Здравейте момичета,
някой има ли рецепта за еклери?
Благодаря ви предварително Simple Smile
Виж целия пост
# 1
Привет аз  ги правя така:

ЕКЛЕРИ

7 яйца
125г масло
250г брашно
500мл вода

Слагаш водата да заври и в нея слагаш маслото да се разтопи.След това изсипваш брашното и бъркаш на огъня докато стане гладко(брашното се изсипва всичкото от раз). Махаш от огъня оставяш малко да се охлади през това време разбиваш яицата.Яицата се прибавят малко по малко, напримрр сипваш с лъжичка и разбъркваш докато попие,, след това пак и докато свършат яйцата.
Пека ги в ненамазнене тава като слагам с лъжичка по малко от сместа на разстояние и ако се получи връхче го заглаждам с мокър пръст за да не стърчи и не изгаря, пека в силна фурна и когато са готови оставям вратичката отворена за малко и после ги вадя, за да не спаднат.
Пълня ги със сметана (разбивам от течната и със спринцовка), можеш да ги намажеш отгоре и със шоколад.
Виж целия пост
# 2
"Моята" е подобна, но вместо кр.масло се слага мас и по-малко яйца.
ЕКЛЕРИ

Продукти:
1/2л вода
200гр брашно
100гр мас
6бр. яйца
--------------------------
1с.л растително масло
1с.л брашно (тия за подмазване на тавата)

Приготвяне на тестото

 Arrow Водата се поставя в подходящ съд и се кипва
 Arrow Прибавя се маста и щипка сол
 Arrow Прибавя се и брашното и хубаво се разбърква
 Arrow Ври, докато сместа започне да се отделя от съда
 Arrow Отнема се от огъня и се добавят яйцата едно по едно, като се бърка непрекъснато......

.. Arrow Полученото тесто се оставя да престои 1 час
 Arrow Тестото се изсипва в продълговата форма на порции с лъжица в предварително намазана с растително масло и поръсена с брашно тава
 Arrow Пече се първо в силна фурна, а после след като еклерите се надигнат - в слаба
 Arrow Пекат се до изсъхването на еклерите (около половин час)
 Arrow Изпечените еклери се пълнят с крем с помощта на шприц......

ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА:
2ч.ч прясно мляко
3бр яйца
1с.л брашно
1ч.л желатин
1ч.ч сметана
4с.л. кристална захар
2с.л пудра захар
1бр ванилия
2ч.л ром

Приготвяна не крема:
 Arrow Млякото се загрява до кипване и се аротизира с ванилията
 Arrow Желатина се накисва в 1с.л студена вода
 Arrow Жълтъците и кристалната захар се разбиват на пяна и към тях се прибавят постепенно брашното(чрез ръсене) и горещото мляко(на тънка струйка)
 ....

..Arrow Загряват се до завиране при непрекъснато разбъркване
 Arrow Прибавя се желатинът и се разбива до пълното му разтваряне
 Arrow Към леко охладената смес се прибавят пудрата захар и ромът
Виж целия пост
# 3
И един т.нар БАВАРСКИ СЛАДКИШ, който е нещо като огромен еклер Rolling Eyes  Laughing (честно да си призная първият път като го правих беше голям провал, но се усъвършенствах Wink  Blush  Grinning )
ПРОДУКТИ за ТЕСТОТО:
125гр кр.масло
250гр брашно
250мл вода
5бр яйца
2гр сол
5гр пудра захар.....

ПРОДУКТИ за КРЕМА:
750мл пр.мляко
100гр брашно
180гр захар
4бр яйца
1бр ванилия

Начин на приготвяне:
Тестото
 Arrow Водата се загрява до кипване заедно със солта и захарта
......

Arrow Пуска се маслото и се изчаква дасе стопи
 Arrow Изспива се брашното при непрекъснато разбъркване
 Arrow Съдът се оттегля на тих огън и сместа се разбърква на една и съща страна, докато се превърна в еднородна тестена топка.Тестото се охлажда при непрекъснато разбъркване да температура на ръката......

Arrow Полученото гладко тесто се изспива в кексова форма (тия дето по средата имат дупка) и се пече 25 минути отначало в силна, а след това в умерена фурна (по време на печенето вратата на фурната не бива да се отваря, защото тестото ще спадне)
 Arrow Тестото се изважда от формата и се разрязва на две половини. Двете половини се пълнят с крем и се слепват. Поръсва се с пудра захар.

КРЕМА
 Arrow Млякото, брашното и желатинът се разбиват добре и се прецеждат през цедка
 Arrow Сваряват се с половината захар, като непрекъснато се бъркат, докато се сгъстят
 Arrow Белтъците  с останалата захар се разбиват на сняг
 Arrow Жълтият крем се охлажда и се смесва с белия. Сместа се разбърква
Виж целия пост
# 4
Благодаря ви момичета страхотни сте,ще се пробвам да видим какво ще стане Rolling Eyes
Виж целия пост
# 5
А някой знае, ли, как се прави глазурата на купешките еклери?
Виж целия пост
# 6
Никой, ли не знае как се прави тази пуста глазура на купешките еклери???
Виж целия пост
# 7
И АЗ ИСКАМ ДА ПИТАМ:

А някой знае, ли, как се прави глазурата на купешките еклери?
Виж целия пост
# 8
Само да допълня един трик при печенето, че преди да го разбера непрекъснато ми се сплескваха като ги извадя от фурната. Значи при печенето слагам една малка лъжичка да държи фурната леко открехната. А за глазурата аз взимам от готовите шоколадови глазури, загрявам на микровълновата и заливам.
Виж целия пост
# 9
Ами за глазурата аз поне не знам, правя само солени еклери, но предполагам че е стандартната....натурален шоколад, карамелизирана захар, сметана и може и малко масло и всичкото това на водна баня Grinning
Виж целия пост
# 10
За глазура може да се ползват и бонбони"Лакта" - разтопяват се с масло на водна баня и като стане на крем се мажат еклерите.
Виж целия пост
# 11
Значи да поясня, когато пецхете еклерите, което не трябва да става на температура повече от 220 градуса, докато еклерите се надигнат (увеличат обема си) фурната не трябва да се отваря в никакъв случай !!!
Колкото до гладурата, разтапяте фин млечен шоколад на водна баня и след като го разтопите му слагате около 2 лажички олио и разбърквате и ги заливате, получава се супер.
Вътре може да ги пълните с яйчно млечен крем (стават най-вкусни).
Виж целия пост
# 12
Ох, не не, немога да ги докарам и това е.  Tired

Ще си помисля пак къде може да греша и ще ви питам допълнително.

Много искам да се науча.
Виж целия пост
# 13
Давам ти една изпитана рецепта, която съм правила безброй пъти.

200гр. вода и 100гр. олио завират на котлона. Прибавят се наведнъж 10 с.л. брашно. Маха се тенджерата от котлона и се бърка докато сместа се отдели от стените на съда. Като се охлади се прибавят 1 по 1, 5 яйца. Хубаво се бърка докато се получи еднородна смес. В тавичка покрита с хартия се оформят малки кръгчета с помощта на лъжица. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса докато се зачервят. И пак казвам - за да не ти спаднат при изваждането, вратичката на фурната стои леко открехната по време на печенето с помощта на малка лъжичка.
Няма начин да не се получат. Аз после ги пълня с ванилов пудинг на д-р Йоткер смесен с разбита течна сметана. Подреждам ги в голямо плато и ги заливам с шоколадов мус на д-р Йоткер. Така стават профетероли мечта.
Виж целия пост
# 14
Благодаря ти, ще опитам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия