Приготвяне на голямо цяло парче телешко (1кг) със сос от синьо сирене
Цялото парче месо се запържва от всички страни в масло на силен огън - в дълбока тенджера
Добавя се 1л вода, даф. лист, черен и бял пипер, бахар, 2сл оцет, 2 гл лук, 2 моркова, няколко резена глава целина и мащерка, както и 5-6 филета аншоа (аз ги пропуснах - беше ме страх как ще повлияят на вкуса)
- да ври под капак на бавен огън поне 2ч, като е добре месото от време на време да се полива със соса или да се обръща при възможност.
Ако има термометър - да се проверява вътрешната температура на местото - вади се при 75градуса, увива се във ал. фолио и се оставя поне 15мин увито преди рязане.
Сос: прецежда се полученият бульон, добавя се синьо сирене (аз използвах горгонзола ) и се оставя за заври
100 мл течна сметана се добавят към соса - готов е след като поври към 5 мин.
!! Сосът става доста солен заради горгонзолата - не слагайте допълнително сол при варенето на месото!!!
Месото се реже на тънки филии, подреждат се в тава и се заливат с малко сос - добре е да престоят няколко минути за да поемат от соса, иначе парчетата са сухи
месото е за 4 порции, но сосат става доста, поне за 10 порции (около 1л) и го използвам и за други печени меса
ВМ-НВХ
Протеинова торта
блат
6 белтъка се разбиват на сняг и се смесват с 200гр смлени бадеми
пече се на хартия във фурна на 175град, 15 мин
след изстиване се слага в тортена форма като хартията се маха внимателно и се залива с крема:
6 жълтъка
500 мл прясно мляко с разтворено в него 3 суп. л. царевично нишесте
половин пръчка ванилия (разтваря се с нож, вътрешността се остъргва и всичко се слага в тенжерката)
кремът се бърка на бавен огън до сгъстяване
когато е готов се маха пръчката ванилия
докато е леко топъл кремът, се залива блата
като изстине малко се поръсва с какао
наситеният вкус на какаото и ванилията заместват липсата на захар