Oбърнете внимание на това!

  • 26 175
  • 98
# 45
Май изобщо няма безвреден подсладител. Колкото и да е оплювана обикновената захар, май тя е най-безвредна  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 46
Цитат на: wilma
Добре,за аспартама разбрахме,че е вреден,но каква е алтернативата  на захарта тогава?Кой заместител не е вреден?Какво е захарин натрий?(срещнах го като подсладител,вреден ли е?)


В един от линковете по-горе в темата прочетох, че фруктозата, сорбитола и ксилитола са естествени заместители на захарта, но и те си имат плюсове и минуси. Медът и кафявата захар имат и хранителна стойност, освен калории. Според мен и обикновената захар е по-добра от изкуствените подсладители.
Виж целия пост
# 47
Цитат на: wilma
Добре,за аспартама разбрахме,че е вреден,но каква е алтернативата  на захарта тогава?Кой заместител не е вреден?Какво е захарин натрий?(срещнах го като подсладител,вреден ли е?)


Фруктоза и мед.
Виж целия пост
# 48
Да, но и фруктозата и меда не могат да се използват от диабетици, защото вдигат много кръвната захар. Баща ми е диабетик и редовно употребява тези "убиващи" подсладители. Кое, в такъв случай е безвредно за него?
Виж целия пост
# 49
Не искам да се заяждам обаче статията за аспартама не ви ли прилича на оная приказка за краставицата дето всички яли краставици преди 80 години или са мъртви или са стари и сбръчкани.
Освен общи приказки не видях никакво ясно доказателство за вредата от аспартама.
Честно казано противниците на аспартама ми приличат на борците против абортите. Размахват плакати с общи приказки и се опитват да плашат хората.
Съзнавам че звуча доста крайно но ми писна да ми разправят
за вредата от това и онова. Направете си един списък на нещата които ядете, пиете, дишате и обличате през деня и после потърсете в някоя търсачка да видите колко вредни неща сте изяли, изпили, вдишали или поели през кожата.
Виж целия пост
# 50
Всеки има право на избор. Grinning
Виж целия пост
# 51
Цитат на: aja
Всеки има право на избор. Grinning


Права си, аз лично не мога да се правя , че не знам нещо, след като го знам.
Виж целия пост
# 52
Цитат на: Laura

Уважаема Ая,
Аз не съм специалист по аспартама и не съм твърдяла, че съм.  Апелирах момичетата да се вслушват в съветите на СПЕЦИАЛИСТИ, а не на непроверена информация.
Да, ти ми цитира държавен вестник, сега очаквам да ми разтълкуваш информацията - да се отбелязва задължително, че аспартам е източник на фенилаланин - какво значи това и каква е връзката между фенилаланина и всички страхотии, които ни описа в по-горните постинги.
За да завърша, имам достатъчно висока медицинска култура, за да мога да отсея достоверната информация от опитите за манипулация на хората; освен това източниците на информация, които ползвам далеч не се изчерпват с никому неизвестни списания по религиозни проблеми!  Imp  Imp  Imp  Imp


Мила Лаура,

На какво се дължи тая неприкрита агресия? На мен а и на останалите четящи предполагам тая дискусия вобще не е безразлична. Важно е да ЗНАЕШ!. Това е единственото което отличава животните от хората - жаждата за знания.

Но по същество, мен ме интересуват някои факти:

1. Каква е твоята медицинска квалификация?
2. Оспорваш ли следните факти:
- Цикламата е забранен за използване в САЩ още през 1969г. Заключението на сенатската комисия и независимите медицински експерти е че Цикламата причинява рак.
- Захарина е в категорията опасни хранителни добавки и според законодателството на САЩ и ЕС е задължително да се упоменава съдържанието на захарин в хранителните продукти чрез надпис подобен на надписите на тютюневите изделия (въведени отскоро и у нас), предупреждаващ за опасност свързана с консумацията на продукта.
- Аспартама съдържа метанол.
- Аспартама е нестабилен при температури над 25 градуса по Целзий.
- При разграждане на аспартама (например при консумация от човек с телесна температура над 25 градуса) свободния метанол се свързва със свободни радикали и резултира във Формалдехид.
- Формалдехида (познат като балсамираща течност, но с множество други индустриални приложения) е безпорен канцероген и е АБСОЛЮТНО забранен за консумация и категоризиран като химическа ОТРОВА. Продължително излагане на формалдехид, дори без консумация води до трайни и сериозни увреждания. http://www.osha.gov/SLTC/formaldehyde/ Този линк е на Американското министерство на труда и здравето (не точно никому неизвестен нито пък подозрително религиозен източник).

Моля те не говори за манипулации и не давай констатации и определения без да цитираш проверени факти и източници. Ще съм супер щастлив ако можеш да ме обориш аргументирано и докажеш че аспартама е безвреден, но честно казано съм песимист.

С една дума въпреки хората, които предпочитат да държат главата си в пясъка, Аспартама е КРАЙНО вреден  Sad .
Виж целия пост
# 53
И още нещо защото не вярвам в празното говорене, ето няколко предложения за избягване на изкуствените подсладители като Аспартам:

1. Фреш от сладки плодове - най-добрата гаранция че фруктозата (плодовата захар) е истинска.
2. Мед
3. Оризов сироп - има го на някои места като например магазините на Елемаг
4. Мляна сърцевина от захарна тръстика - има я в Хит.
5. Стевия - това е едно Южно Американско растение (корени) което е 300 пъти по сладко от захарта. За жалост незнам от къде може да се намери в България иначе за живеещите на запад - продава се в повечето магазини за Натурални храни http://www.holisticmed.com/books/bk_food.html#stevia

Това е. Диабетиците трябва на всяка цена да се консултират с диетолог.
Виж целия пост
# 54
Цитат на: DaWolf
Мила Лаура,
На какво се дължи тая неприкрита агресия? На мен а и на останалите четящи предполагам тая дискусия въобще не е безразлична. Важно е да ЗНАЕШ!...
С една дума въпреки хората, които предпочитат да държат главата си в пясъка, Аспартама е КРАЙНО вреден  Sad .



Никъде не съм твърдяла, че аспартама е безвреден! Казах, че изнесената информация е недостоверна, защото се базира само на ЕДНА публикация, която е цитирана и цитирана отново в превод на български. В базата данни от публикувани медицински списания НЯМА данни за вредни ефекти на аспартама (обаче на тях никой не иска да вярва, защото те са част от голямата "конспирация срещу здравето"; а аз се доверявам само на факти!).
По повод моите квалификации - завършила съм медицина, имам докторат по медицина и 4 години след това като пост-док - следдипломното ми образование не е от България (не че има значение). С години съм се занимавала  с научна работа и имам много публикации. В продължение на последните 10 години работата ми е била да  чета и преценявам достоверността на информация, публикувана в медицински и немедицински издания и смятам, е имам резонно право да изказвам мнение по въпроси, които малко или много са в моята квалификация. А да, да не пропусна, че част от дисертацията ми бе посветена на последиците на повишеното ниво на фенилаланина върху активността на адренергичната и допаминергичната невротрансмисия в мозъка.
Последно - не съм агресивна по природа; това, че някой възприема способността ми да се защитавам с факти за агресивност си остава за негова сметка!
С уважение, Dr. L-T; MD, PhD Imp
Виж целия пост
# 55
Щастлива съм че има хора като Лаура, които са здравомислещи, знаещи и с желание да внесат малко здрав разум в такива крайни в твърденията теми.
Мили НЕагресивни здравословно живеещи люде, изключително съм озадачена от къде се сдобивате с храната която консумирате???
сигурно сте наясно ,че в съвременото ни общество е невъзможно да се намери напълно здравословна храна.В абсолютно всяко производство се употребяват вредни за човека вещества.За какъв ФРЕШ от плодове можем да говорим след като за да расте и узрее един плод се влагат няколко вида препарати, за да стигне едно пиле до магазина е хранено с анаболни супер обработени храни.
Не желая да задълбавам в темата за здравословно хранене защото знам познавам хора като вас и знам че за всичко имате отговор и лесно се впрягате и докачате.
И тъй като целия ни свят е такъв и храната ни е вредна не виждам друго решение освен да спрем да се храним, да пием и да дишаме защото всичко дори и кислорода е не само вреден но и убиващ живите същества , тово със сигурност е доказано от учените!
И още нещо ако някой ми покаже болен от диабет човек(пенсионер) финансово да си позволи корени и заместващи плодове и съставки нека ми се обади!
Виж целия пост
# 56
Аз пък не вярвам на статии, днес тази, утре някой ще пусне колко е полезен.
Съжалявам за баба ти, но моя дядо почина през 1985 г. с рак навсякъде, а цял живот е живял на село, ял е само произведена от него продукция, не е пиел и пушел. Е, на всеки му е писано до къде да го докара Neutral Face
Виж целия пост
# 57
Ами аз знаех от алерголога на дъщеря ми, че нутра суит-а е отрова и че не трябва да се консумира, обаче не знаех защо. Сега ми става ясно. Обаче не ми е ясно какво ще стане стези хора, които  не са на ясно Confused:
Дано се намери начин да се спре това чудо от производство, иначе не знам...
Между другото въпросното вещество го слагат в бозата. Аз по този повод питах лекаря. Каза, че рядко се намира боза без него. До сега съм попадала само на такава с "подсладители". Така че, четете съдържанието Shocked
Виж целия пост
# 58
Абе не знам какво забраняват да се произвежда тук, но е факт че току що погледнах Кока-кола Ванилия лайт, която е в хладилника и пише че съдържа Аспартам.
А в другата Класик отсъства.
Виж целия пост
# 59
Нямам доверие на КОНТРОЛА на държавата върху продуктите от местно производство или внос.Има много трески за дялане по закончетат ни,по контрола,по корупцията,които позволяват пазаря да е залят от вредни стоки.Мисля,че е важно да сме информирани,а въпрос на избор е кой какво ще предприеме или не,с какво ще се храни и как!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия