Стъкло или пластмаса?

 Стъклените шишета поддържат по-дълго време топло съдържанието, изглеждат по-добре и не се замърсяват толкова лесно. Основно предимство на стъклото е неговата абсолютна неутралност - не поема миризми, а също е термоустойчиво. Най-големият му недостатък е, че е чупливо.
 Пластмасовото шише със сигурност няма да стане на парчета, освен това е по-леко, което е голямо предимство за децата, които могат сами да държат шишето.  И двата вида шишета се продават в удобна за хващане форма, при правилно  поддържане издържат дълго, така че сами преценете, кое е най-подходящото за вас.
Важно е да се знае, че продължителното хранене от шише може да предизвика кариес, затова стоматолозите препоръчват максимална продължителност на храненето 20мин.

Каучук или силикон?

 Каучукът е естествен материал, мек и еластичен. Той приема температурата на течността, от друга страна обаче абсорбира влага и след време се разширява, поради което е наложителна по-честа смяна.
 Силиконът е прозрачен, синтетичен материал без миризма, който обаче пропуска по-малко топлина. Смяната му е наложителна на два месеца. Синтетичният продукт лесно се прегризва, затова не е препоръчителен за деца, на които вече са пораснали зъби. Що се отнася до хигиената няма никакво значение от какъв материал е биберона.
 Бибероните за шише се произвеждат в три различни големини. С възрастта устната кухина на децата се разширява, така че е наложителна смяна с по-голям размер. Големината и броя на дупчиците регулира потока течност. Когато детето полага усилия да суче то започва да се изморява и трудно се засища. Ако пък съдържанието изтича прекалено бързо, детето се нахранва, без да е задоволило нуждата си да суче. Освен това така по-лесно навлиза въздух в стомаха на бебето и се появяват колики и хълцане. За да направите тест обърнете шишето с дъното нагоре и проверете как капе биберона.

Хигиена.

 Докато навърши шест месеца детето е желателна ежедневна стерилизация, след тази възраст имунната му система е вече добре развита и стерилизация може да се прави веднъж седмично. Съществуват три основни метода на стерилизация: чрез изваряване, посредством уред за стерилизация или чрез таблетки или течности за студена стерилизация. За всички методи е важно биберонът да се стерилизира по същия начин, както и шишето. Шишето трябва да бъде измито веднага след хранене, а храната да се приготвя непосредствено преди употреба.


По материали на сп. "Моето бебе и аз".
Виж целия пост