Разбира се всеки има право да говори и да чете каквото си реши, но истината е , че отслабването като процес изисква всичко, което ще бъде предприето да е обмислено добре и да е поставено на научна основа. Не подходите ли така към проблема, я има резултат от диетата, я не, пък да не споменаваме прословутия ЙО-ЙО ЕФЕКТ, който е довел до отчаяние хора, посещавали дори програми за лечебно гладуване.
Идва ред на въпросът какво трябва да знае всеки, който е решил да отслабва. Първо трябва да знае трябва ли да сваля килограми, защото има наднормено тегло или просто му се иска да е по-слаб заради модата или някаква собствена приумица. Съвсем наскоро разговарях с момиче, което имаше ръст 165 см ,тегло – 47 кг , а твърдеше ,че е нужно да свали 3 кг, за да изглежда добре. В моите представи трябваше да се погрижи да добави тези 3 кг към теглото си, но момичето убедително ми посочваше имена на манекенки, които беше си издигнало до идеал. Като оставим настрани подобни случаи, е необходима правилна самооценка за личното тегло и цялостната фигура.
Всички твърдят, че сланината е много калорична, истината е, че това зависи от начина и на приготвяне - задушена, печена и варена сланината е много диетична храна и се препоръчват от диетолозите. Сланината съдържа предимно белтъчени и мазнини, а те са основният източник на енергия и след консумацията им се чувстваме сити и силни.
Правилата при тази диета са прости за всички дни закуските между основните хранения са:
10 часа: 1 малка ябълка или круша;
16 часа: 250 г мас или овнешка лой
Първи ден
Закуска: Плод по избор, кафе/чай, сирене, сухар.200гр ракия+агнешки бут
После минавате на вино.
Обяд: Сварете 250 г нарязани на кубчета сланина в 300 ml зеленчуков бульон. Пасирайте я и я подправете с 2 с.л. кисело мляко, 1 с.л. доматено пюре, черен пипер, сол и магданоз. Отгоре наръсете 40 г настърган кашкавал,поръсете с разтопена мас.Гарнирайтес кръгчета диня.
За вечеря: Настържете 150 г полусварена сланина. Прибавете 1 яйце, 2 с.л. кисело мляко и 2 с.л. пълно-зърнесто брашно. Подправете на вкус и оформете 4 тънки котлета. Запържете ги в тефлонов тиган без мазнина. Сложете ги едно върху друго, а между тях - резенче сирене. Гарнирайте с една кисела ябълка.
Може да поръсите с кокосови стърготини
Втори ден
Закуска: Плод по избор, кафе/чай, сирене, сухар.100 гр овнешка лой,5 бири
Обяд: Сварете в 200 ml зеленчуков бульон 200 г нарязани на кубчета сланина. Подправете си с 1 с.л. растителна сметана, сол и черен пипер. Гарнирайте с тях 1 варен пилешки (пуешки) кренвирш;
Десерт:Бекон със сини сливи
Вечеря: Задушете 100 г гъби. Разбийте 1 яйце с 2 с.л. вода. Прибавете гъбите и подправете на вкус. От получената смес изпържете омлет. Гарнирайте с 200гр. варени картофи.200 гр катък по френски
Трети ден
Закуска: Плод по избор, кафе/чай, сирене, сухар.100 гр мас.200 гр боза
Обяд: Направете си салата от 200 г сланина нарязана на лентички, 50 г кашкавал и 1 круша. Подправете я с 1 ч.л. зехтин, 2 с.л. лимонов сок и босилек.;Вечеря: Сварете в зеленчуков бульон 250 г сланина и я нарежете на кръгчета. Подправете я с черен пипер, балсамов оцет, сол и босилек. Гарнирайте с 45гр. мазно свинско .
Четвърти ден
Закуска: Плод по избор, кафе/чай, сирене, сухар.300 гр ракия+100 гр лой
Обяд: Сварете 200 г сланина в зеленчуков бульон. Пасирайте я и подправете с кориандър, сол, черен пипер и 1 с.л. сметана. Отгоре поръсете със ситно-нарязан лук и 50 г нарязано на кубчета пушено пилешко филе.;Вечеря: Направете си салата от 150 г варени сланина, връзка репички, 70 г кашкавал и накъсани листа маруля. Подправете я с 1 чаена лъжица зехтин, 1 чаена лъжица винен оцет1 -2 супени лъжици разтопена мас, сол, черен пипер и магданоз.Изпийте 200 гр разтопена лой(но да не пари)с 3 чаени лъжички мед.
Пети ден
Закуска: Плод по избор, кафе/чай, сирене, сухар.По желание нещо мазно(мляко или риба)че досега постихме.
Обяд: Към 200 г печена сланина прибавете 1 нарязана краставичка и 1 малка глава лук (нарязана на ивички). Подправете с черен пипер, сол, малко зехтин и копър. С получената салата подправете пилешки гърди, варени или изпечени на скара;
Вечеря: Върху листа кожа от сланина, наредете 150 г варени сланина, половин нарязано на резенчета авокадо и 75 г скариди (1 малка консерва). Подправете с лимонов сок, копър и сол.Поръсете с извара.Този път мас на корем.Колкото ви хареса!