Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

как става отлагането за у-ще и съобразяват ли се с мнението на родителите?

  • 18 674
  • 43
# 30
dorothy, да започнем с бял списък. Кажи в кое училище и е сина ти сега?
Ужасно е това, че комисията си гледа работата през пръсти Confused
Виж целия пост
# 31
Сега е в 41 училище при г-жа Божилова.
Виж целия пост
# 32
Моля за съвет!
Моята дъщеря е на 6 години. Тази есен би трябвало да бъде в предучилищна. Тя е със симптоми на атипичен аутизъм, изоставане в речта и подобни характерни за аутистичния спектър.
Нямаме още епикриза - просто не съм бързала, защото до сега не ми е трябвала, но сме ходили на преглед в „Св. Никола”.
От всички прочетени по-горе постове горе-долу се ориентирах  как и в какви срокове става отлагането от първи клас, но при нас има друг проблем - моята дъщеря не ходи на детска градина / не можа да се адаптира, пък и никой не положи усилия, но това е много дълга и гадна тема /
Въпросът ми е:
Задължителна ли е предучилищната детска градина?
Трябва ли да я отложа и по какъв начин?
Какви медицински документи ще трябва да представя на въпросните комисии?

Твърдо съм решила да отложа Снежи с 1 година от училище, защото виждам, че има прогрес като работим с нея и се надявам, че живот и здраве след 2 години тя ще може да комуникира  дотолкова, че да започне в първи клас.
Това е мое мнение, но както казвате всички вие майки на деца с проблеми - ние родителите най-добре познаваме децата си, държим те да се чувстват добре в среда сред връстниците си, да не бъдат отритнати, осмивани, пренебрегвани и т.н.
След неуспешният ни опит да започнем детска градина на 3 години и след като установих, че т.нар. "специалисти" в тях дори не са чували за аутизъм и аутистичен спектър и четейки във форума за отношението на някои учители към децата с проблеми много се притеснявам как моята дъщеря ще започне училище.

Накратко за нейните предпочитания и умения:
- изключителен интерес към музиката - по цял ден слуша и пее
- знае азбуката - вече се опитва да срича и чете, при условие че ние не сме я учили да чете, но много пишем – всичко което я заинтригува / градове, държави, имена и т.н./ и тя със силната си памет е запомнила буквите.
- след упорита работа започна да казва доста букви, които преди не можеше и думите й станаха по-разбираеми
- иска да бъде сред деца – но няма словесен контакт с тях, притеснява се когато я питат нещо, не отговаря на въпроси
- слаба собствена реч – заучени, кратки изречения свързани с ежедневието
- много е подвижна -трудно се спира на едно място
- може да се концентрира за доста време, стига това което правим да я интригува

Извинете ме – стана доста дълго.
От дълго време чета във форума, рядко пиша, намирам отговори на много въпроси, които ме вълнуват, знам че не съм сама и понякога само това ми стига.
Благодаря предварително.
Виж целия пост
# 33
Въпросът ми е:
Задължителна ли е предучилищната детска градина?
Трябва ли да я отложа и по какъв начин?
Какви медицински документи ще трябва да представя на въпросните комисии?
По принцип подготвителната група е задължителна, но тя може да е както в детска градина, така и в училище /в училище е половин ден, в градина е цял ден/.
Отлагане преди предучилищна група не се прави, отлага се преди постъпване в 1 клас, така че евентуално другата година ще минете през тази процедура. Хубаво е да е поне в група в училище, за да свикне с децата, дори и 1 час на ден да е там. Също така ако решиш да я запишеш там, е добре да има ресурсен учител, който да й помага. За отпускането му пак се минава през комисия.
Виж целия пост
# 34
Тамън пишех отговора и Зара отговорила. - същото.
Виж целия пост
# 35
Зара, благодаря много за отговора.
Както писах за сега съм решила да я отложа 1 година. При това условие тази година – септември 2007, ако реша да я запиша предучилищна / на половин ден / къде и какви документи трябва да подам, включително и за ресурсен учител?
И какво ще стане следващата година, когато тя навърши 7 години – при явяване на комисия за отлагане, ако я отложат – пак ли ще бъде в предучилищна?

Може ли да има вариант следващата година да минем комисия за отлагане и като я отложат да бъде в предучилищна / като тази 2007 г. не я запиша /?

И още един въпрос – имам ли възможност за предучилищна и 1-ви клас да избирам училище или въпросната комисия ще посочи конкретно училище? Доколкото зная в нашият град не във всички училища има ресурсни учители.

Извинявам се, ако въпросите ми са объркани, но изобщо не съм наясно с образователната система при проблем като нашия.

Виж целия пост
# 36
Въпросите са си съвсем в реда на нещата.
Ако другата година я представиш за отлагане, ще повтори предучилищната група. Училището имаш право да си избереш, но комисията може да ти препоръча конкретно училище ако там има създадени по-добри условия за обучение от ресурсен учител и други специалисти, но последната дума е на родителите. Не пречи преди да минете на комисия да си подадеш молба за подготвителна група- до директора на училището или детската градина.
Документи за комисията:
-протокол от специализирана ЛКК или РЕЛК - във вашия случай се взема талон от личния лекар за детски писихиатър, а като отидете при него на преглед, му казвате че ви трубва протокол за явяване пред комисия-той знае какво да прави
-молба от твое име детето да се яви на комисия; за целта отиваш или до Инспектората по образованието или до Ресурсния център във вашия град, за да те насочат кога и къде точно се подава молбата и кога ще заседава комисията.
Виж целия пост
# 37
Ако детето е родено декември месец и родителя иска да го отложи как се процедира, пак ли се взима талон за здравна комисия? Това отлагане, за да може 2 пъти да посещава предучилищна ли се прави? Има ли проблем, ако едно дете отиде на 7 навършени се запише в предучилищната група и после на 8 години в първи клас?

А за детската градина как стои въпроса - ако детето е родено в края на годината и искаме да е в групата с по-малки деца? Това само от детската градина ли зависи?
Виж целия пост
# 38
Тиганю, аз съм питала преди (задавала съм такъв въпрос) и ми отговориха, че предварително също става, да се заяви, че детето няма да тръгва на предучилищна, а ще тръгва със следващия набор. Но ако вече изкара предучилищнвата група в такъв случай пак става с протокол.
Виж целия пост
# 39
Ние също сме тръгмали с една година по късно на училище.Имахме проблем с говора(дислалия) и изоставане в развитието(ходихме припсихолог за нервно психологичен тест)с който се определя % памет,интелект и някой други  в зависимост от детето и възраста.
И тъй като е родена в края на ноември и е по дребна на ръст и документите от психиатър ,психолог и логопед отложихме 1 клас.
 така беше при нас преди 10г, Не виждам нещо да се е променило,даже е станало по-сложно.
Виж целия пост
# 40
Със сигурност е станало по-сложно и ти налагат мнение. Знам ли и аз вече кое е по-добро за Гери #Crazy
Виж целия пост
# 41
Здравей Зара,може ли да те питам дали имам право на отлагане от първи клас за 2 години?Случаят при нас е следният:моята дъщеря е  с епилепсия,няма проблеми от години,въпреки това в детската градина,която посещаваме до момента тя ходи само за 1 час на ден от 11-12ч.,като дори не се храни в градината.Сега ще я преместя в друга градина,която работи по европейска програма за включващо обучение,приета е,само трябва да се разберат в коя група да я приемат,в 5 или 6 годишните,понеже на практика ние не сме посещавали пълноценно градина,въпреки че с нея работи ресурсен учител и психолог.Ако я приемат в групата на 5 годишните,дали имам право и догодина да я отложа от първи клас? Wink
Виж целия пост
# 42
Здравейте,
нашето детенце е родено в края на годината. Бихме искали да тръгне със следващия набор в първи клас. Би било по-добре да повтори трета група на градината.
Възможно ли това? Ако да, каква е процедурата?
Ще бъда много благодарна, ако някой сподели знание и опит.
Благодаря предварително
Виж целия пост
# 43
Свържете се с директорката на детската градина и споделете за това.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия