Грис?

  • 8 761
  • 43
# 15
Грис правя така:
1 л. прясно мляко
10 с.л. захар
5 с.л. с лек връх грис.
  Слагам да заври млякото със захарта, след това прибавям грисчето. Бърка се често. След около 15-тина мин. като набъбне и се е сварил  го махам от огъня и добавям бучка масло. Разсипвам по купички.
Виж целия пост
# 16
А някой правил ли е "фалшив" хайвер от грис? Знам, че се сварява грис и след като изстине, се смесва с олио, лимонов сок и настърган лук. Аз съм се опитвала 2-3 пъти да го направя по различни пропорции и не се получава - изчаквам гриса да изстине, но след като му добавя другите неща и го разбъркам, става много рядък - като че ли се пресича от нещо и се разрежда. Има ли някаква тънкост?

Първо от олиото трябва да направиш майонеза. Аз го правя с готова майонеза.
Ето виж тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162360.msg3204414#msg3204414
Тук има снимчица http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=189431.0
Виж целия пост
# 17
майка ми прави карамелизиран грис, също и грис халва, правила е и хапки с половината карамелизиран, половината халва, или по-гъсто грис с мляко! в интерес на истината има много неща, които могат да се направят - и все вкусни!

Виж целия пост
# 18
Как се карамелизира и как се прави грис-халва?
Виж целия пост
# 19
Как се карамелизира и как се прави грис-халва?

И аз това се опитвам да разбера от няколко дни, но никой не ми отговаря  Sad
Виж целия пост
# 20
Грис халва
Виж целия пост
# 21
да, и аз знам, че се пържи! майка ми не поръсва с канела обаче  Rolling Eyes

става малко тежичко за десерт, но е вкусно - спор няма!
Виж целия пост
# 22
А каква марка грис купувате , аз скоро взех един на -Крина , но имаше ужасен дъх на гранясало - и изхвърлих цяла тава грис-халва!
Виж целия пост
# 23
А каква марка грис купувате , аз скоро взех един на -Крина , но имаше ужасен дъх на гранясало - и изхвърлих цяла тава грис-халва!

Не мога да ти помогна с марка, защото не живея в Бг, но за да ти мирише на гранясало мазнината трябва да ти е била стара Thinking.

schneee, че той всеки десерт си е тежък Wink. Може да се изпържи и в олио или зехтин, да се прибавят стафиди или ядки.

Аз обичам много и правя често.
Виж целия пост
# 24
Аз пък не пържа, само запичам леко на сух тиган. Понякога за разнообразие добавям сушени плодове, ядки или пък в половината смес слагам какао. Моя позната пък слага есенция шоколад. Майка ми добавя 2-3 карамфилчета (и в баклавата също, става божествена).
Варианти много. Чудя се на хора, които са буквално отвратени от гриса изобщо.
Все си мисля, че просто след детската градина не са пробвали да си забъркат един вкусен грис  Peace Joy
Виж целия пост
# 25
Все си мисля, че просто след детската градина не са пробвали да си забъркат един вкусен грис  Peace Joy

На същото мнение съм Laughing.
Виж целия пост
# 26
А каква марка грис купувате , аз скоро взех един на -Крина , но имаше ужасен дъх на гранясало - и изхвърлих цяла тава грис-халва!

Не мога да ти помогна с марка, защото не живея в Бг, но за да ти мирише на гранясало мазнината трябва да ти е била стара Thinking.

schneee, че той всеки десерт си е тежък Wink. Може да се изпържи и в олио или зехтин, да се прибавят стафиди или ядки.

Аз обичам много и правя често.
Маслото беше добре , самия пакет грис миришеше още като го отворих - все си мислех че като направя халвата ще се оправи .....но уви
Виж целия пост
# 27
Тeopr, мерси за линковете   bouquet
Виж целия пост
# 28
Просто грста е била стара  провери ли срока на годност ?
Виж целия пост
# 29
А някой правил ли е "фалшив" хайвер от грис? Знам, че се сварява грис и след като изстине, се смесва с олио, лимонов сок и настърган лук. Аз съм се опитвала 2-3 пъти да го направя по различни пропорции и не се получава - изчаквам гриса да изстине, но след като му добавя другите неща и го разбъркам, става много рядък - като че ли се пресича от нещо и се разрежда. Има ли някаква тънкост?

Първо от олиото трябва да направиш майонеза. Аз го правя с готова майонеза.
Ето виж тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162360.msg3204414#msg3204414
Тук има снимчица http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=189431.0
За фалшивия хайвер гриса в какво се сварява - в мляко или вода?  newsm78
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия