Важно - машина за хляб - 4 част !

  • 45 727
  • 354
# 255
Mamica, поздравления! Хлебоправенето е мания. Laughing Освен домашно приготвени тестени неща, вече други не признавам. Аз също харесвам хляба с пукната коричка, даже и козунаците така ги предпочитам. Heart Eyes
(козуначе eat )

Зори, и аз съм на опашката за франзелките.  bouquet
Виж целия пост
# 256
Франзелите пристигат  Laughing .

Първо искам да уточня, че ще пусна буквално преведената рецапта, а после ще направя няколко коментара по нея :

2 чаши топла вода
4 чаши брашно*
1 с.л. захар
2 ч.л. суха мая*
2 ч.л. сол
1 с.л. масло

Тестото се омесва и втасва. Втасалото тесто се разделя на 4 топки*. От всяка топка правим питка:


С пръсти пришипваме двата противоположни края на питката, ето така :



за да се получи ето това: 



Полученото "саламче" се сплесква с длани отново на питка и операцията се повтаря още веднъж. Слад това растягаме "саламчето" до желаната дължина (като ръба от слепването остава отдолу):



 и редим в тава, покрита с хратия за печене:



Франзелките втасват, мажат се с разбит с малко вода жълтък и се пекат в предварително загрята на 180 гр. фурна. След изваждане се ръсят със студена вода и се покриват с кърпа за няколко минутки.

* Моите забележки :
Авторката не е отбелязала грамажа на чашите, с които е отмервала и има лека неточност в чашите на брашното (по-малко е от необходимото за 2 чаши вода).
Аз отмервах с чашка с вместимост 250 мл. 2 чаши х 250 лв. са 500 мл. топла вода = значи брашното е около 1 кг. От това количество ми излязоха 6 франзелки, като втасалото тесто разделих не на 4 , а на 6 топки. Така франзелките станаха по-тънички (инаще ще заприличат на хлебчета  Laughing).
Маята, която ползвах е сухата на Юва от 11 гр., количеството е 2 ч.л. и не съм го променяла, въпреки че се наложи да добавям още около чаша брашно.
Това е, ако някой се сети да пита още нещо, тук съм  Wink. Днес ще превръщам франзелките в парти сандвичи и хапки  Simple Smile.
Виж целия пост
# 257
Зори ,благодарско!  newsm51
И честит рожден ден на патерици!
Виж целия пост
# 258
Зори, много благодаря за рецептата и подробните обяснения. Утре се захващам.
Колко е твърдо тестото - колкото хляба, месен в машината ли? Нали ги месиш машината?
Мога ли да пусна програмата за месене+втасване - при мене е 1,5 часа?
Доколкото видях на снимката, дължината на франзелите е колкото държината на тавата? Тавата на фурната ли е?
Много ли се надуват - да оставям ли място между тях?
Доста въпроси станаха, дано не съм досадила.
Благодаря ти!!!   bouquet
Виж целия пост
# 259
днес направих бейгъли.

малко е изграчка, но си заслужава.

ако някой иска рецепта и технолгия, да свирка Laughing




Виж целия пост
# 260
asyalein, страхотни са! Heart Eyes Онзи ден гледах Ути как ги правеше, наистина ми се стори голяма врътня, но ще се опитам някой път да ги направя. Много добре изглеждат, направо ми се дощя да се протегна и да си взема едничко.  Laughing
Виж целия пост
# 261
asyalein, свиркам за рецептата и технологията за бейгълите. Предполагам, че ги месиш в машината?
Давай, че ме е налегнала музата.
Пък ако има и нещо линк "стъпка по стъпка", още по-добре.
Благодаря предварително!    bouquet
Виж целия пост
# 262
Детелина, в машината месих и втасвах тестото. Моята е ФИФ и е до 1250 гр. хляб, имай го предвид, ако твоята е за по-малък хляб за намалиш продуктите. И при мен програмата месене+втасване е час и половина.
Тестото трябва да е нормално твърдо, да не лепне.
Тавата е от фурната, дължината на франзелите са по нейна мярка Simple Smile. Остави място между тях, защото моите се лепнаха една за друга .
Виж целия пост
# 263
Зори, благодаря!
Днес ще ги врътна, пък да видим какво ще стане. Моята машина е за 500 гр. брашно, та ще направя половин доза.
После ще докладвам.
Виж целия пост
# 264
хехехе, радвам се, че са ви харесали. и аз не очаквах да станат толкова хубавки.
много са вкусни. Flutter

да уточня има една основна рецепта, който я иска ще я напиша и нея, някой може да си я има и в рецептите от машината.

аз правих друга рецепта, взех я от любимия ми форум....

Bagel Бейгъл

330 мл. топло прясно мляко
50 г разтопено масло
1,25 п. суха или 1 кубче мая
1 ч.л. захар
660гр. брашно
1.5 ч.л. сол
2 яйца
2 с.л. захар за водата
1 белтък за намазване

Маята се слага заедно със захарта и солта в топлото мляко, разбърква се и се оставя на топло. От брашното се прави кладенче, слагат се разбитите яйца и разтопеното масло (да е охладено). Добавя се млякото и се меси до меко тесто.
Оставя се да втаса.
В теджера се сипва вода и се добавят 2 с.л. захар. Водата трябва да е пред кипене, но да не ври!
От тестото се оформят 24 топчета, на всяко по средата се пробива дупка. Оставят се да починат около 10 минути. Потапят се във водата (водата е на слаб огън, не трябва да ври). Стоят по 30 сек. от всяка страна.
Вадят се е решетъчна лъжица, за да се изцедят и се нареждат в тава (да се остави място, защото продължяват да втасват!)
Намазват се с разбитият белтък и се посипват по желание с мак, сусам или подправки.
Печат се 15 – 20 минути на 220 градуса.


Месих в машината. сложих млякото с маята, после разбитите яйца и тогава брашното.
ползвах мая на кубче.
моето брашно е тип 405, та е възможно на вас да ви трябва повече или по-малко.

като оформях топчетата правих дупката с дръжката на дървената лъжица, после пъхах пръст и въртях в кръг да се разшири.
правете дупките по-големи, че моите половината се затвориха при втасването Joy

от тази доза ми излезаха 24 броя, 2 тави по 12.
докато правих първата тава, тестото беше в хладилника.
като сложих да се печат, извадих 2рата доза и почнах да правя, защото им трябва малко повече време преди варенето да втасат.

това е.
добър апетит Peace

П.П. изглеждат като кифлички, но не са.

идея за сервиране:           

Виж целия пост
# 265
Ох,бейгъли,франзели,чудесиии - няма милост.... newsm45

Ама и аз ще направя... по натам...

Засега - поздравления момичета! Hug
Виж целия пост
# 266
Ох,бейгъли,франзели,чудесиии - няма милост.... newsm45

Ама и аз ще направя... по натам...

Засега - поздравления момичета! Hug

Пина, погледни от другата страна: бейгълът и франзелата не са толкова калорични като твоята баклава Wink

аз какво да кажа, че ми се яде баклава и никой покрай мен не може да яде толкова сладко? Rolling Eyes
само за мен ли да си я правя? а турците продават миниатюрни парченца - не ги е срам!
Виж целия пост
# 267
Ето го моя хляб.
Както вече казах- рецепта няма. всичко на око. Правя го на бързата програма.
Сипвам течните продукти и брашното на око, докато почне да го меси добре. Докато меси капака е отворен, докато нагодя брашното
Иначе аз го правя така:
1ч. кисело мляко
1 яйце
1/2- или 1/4 ч. вода
2ч.л. захар
1ч.л. сол
5-6л. олио
1ч.л. мая ( суха). Аз с друга не мкога да меся.
и брашно на око.

Ето снимка:

http://picasaweb.google.com/eleonoraa/Testa/photo#5109249460015411298
Виж целия пост
# 268
Мамица,не ти се вижда снимката...
Виж целия пост
# 269
Мамица,не ти се вижда снимката...
Вижда се.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия