Майсторки на брашното и тестените вкусотии.......

  • 17 055
  • 61
Обещаните кръстачки. Бях обещала на мамите от темата за машина за хляб въпросните кръстачки,които се правят по нашия край - Добруджански! Ще пусна и рецептата за добруджанската каварма.

Иска ми се да има тема,където да споделяме интересни рецепти за вкусотии от брашно - питки, сиренки, разни други...И ще помоля момичетата, пуснали подобни туми - да сложат линк и тук към съответната тема за да са на едно място и да не се лутаме много, когато ни се прииска да направим нещо с брашно......Сещам се за болярската питка, ще пусна една рецепта за едни сиренки,които станаха много вкусни(в момента не се сещам кой бе пуснал рецептата)....

Какво е вашето мнение?

Кръстачки мама Ванчи
Тесто:
1 кофичка (от кисело мляко) с хладка вода + 1ч.л. сода и 2-3 капки оцет
1с.л. сол


Брашното с кладенче
Слагане на содата в кофичката с вода
Замесва се
От тестото се оформят топки - майка направи 16
Всяка топка се точи
Разточва се хубаво на тънко и се слага сирене 1
Разточва се хубаво на тънко и се слага сирене 2
Оформят се на кръст
Оформление
С ръка се натиска леко кръстачката
Готова кръстачка
Пържат се в тиган от двете страни и ...добър апетит!
Виж целия пост
# 1
Мама Цоцоланка,идеята ти е супер,отдавна ми се искаше да има такава тема! PeaceАз също мога да се включа с някои рецепти по-натам,пък надявам се да са полезни!

Чудни кръстачки е направила майка ти,ама бая тънко ги точи,а аз с точилка толкова тънко не мога да точа,евентуално мога да се пробвам да дърпам,да мятам или каквото там стане... Simple Smile

Давай кавармата! Flutter
Виж целия пост
# 2
Идеята ти е страхотна. PeaceПо-късно и аз ще се включа с рецепти. Hug
Виж целия пост
# 3
Страхотни кръстачки, баба ми ги прави по същият начин, но не съм сигурна за оцета, дали слага. Иначе са същите и по рецепта и на външен вид... Peace
Виж целия пост
# 4
Моята баба ги правеше по същия начин,печеше ги на сач и им казваха карталаци.
На същото това тесто прибавяше захар и сирене,оформяше ги като пури-пържи в олио и отгоре с пудра захар.Ех,аромати, ех спомени !
Виж целия пост
# 5
Моята баба ги правеше по същия начин,печеше ги на сач и им казваха карталаци.
На същото това тесто прибавяше захар и сирене,оформяше ги като пури-пържи в олио и отгоре с пудра захар.Ех,аромати, ех спомени !

Би ли описала по-подробно...защото щом има захар и пудра захар...вече става друго нещо.....
Виж целия пост
# 6
Някои мои познати на това му викат плакети, други - пидета. Пак от Добруджата. Мерси за рецептата. Баща ми има спомен от един майстор-хлебар, който като били деца им правил и ги черпил. Показах му снимките ти- изпадна във възторг. Ще му ги приготвя , да си припомни детството. Само че, майсторът им ги е пякъл на пещ. Аз ще опитам на сача.
Виж целия пост
# 7


Права си Мамо Цоцоланкеточно друго нещо.Баба им казваше по най различен начин зависи от формата,пурички,сиренки,гевречета.
250 гр.брашно
2 яица
3 с.л.кисело мляко
3 с.л. захар
1 ч.л. сода и щ. сол.
Това го омесва,от него къса топчета и го прави на пура,може и да го съединиш и става геврече.Пържи в загрято олио и поръсва с п.захар.Баба бяха бедни и все готвеше манджи "от нищо нещо",но пък бяха много вкусни и тези неповторими ухания от миналото,този уют сега го няма за съжаление.
Виж целия пост
# 8
По нашият край им викаме гюзлеми,много са вкусни.Мамито/лека `и пръст на жената/ ни ги правеше редовно,като `и бяхме на гости.Голяма майсторка беше.
Ще следя темата и с каквото мога ще се включвам Hug
Виж целия пост
# 9
По нашият край им викаме гюзлеми,много са вкусни.Мамито/лека `и пръст на жената/ ни ги правеше редовно,като `и бяхме на гости.Голяма майсторка беше.
Ще следя темата и с каквото мога ще се включвам Hug
  И тук им казваме гюзлеми,майка ми ги прави страхотни Peace .
Виж целия пост
# 10
Присъединявам се да следя темата!
Мама Цоцоланке невероятно вкусно изглежда. Напълни ми се устата със слюнки, но много се съмнявам, че ще мога толкова тънко да ги точа! Sad
Напълно подкрепям темата!
Виж целия пост
# 11
Мама Ц Grinning, а колко брашно горе долу ?
Виж целия пост
# 12
Мама Ц Grinning, а колко брашно горе долу ?

Колкото поеме, идея си нямам.....Може би по-малко от 1кг.....
Виж целия пост
# 13
Мама Цоцоланка - сърбам лиги яко !!! Такова чудо по нашия край няма - я кажи , хрупкави ли са и след като изстинат стават ли за ядене или са жилави ?  Ох , меся , точа ама по-вкусно е друг да ти го направи . Годините напредват и други почти няма , така че се запасвам с престилката и почвам ! Благодаря ти ! Аз ще се включа с рецепта за дърпана баница от Врачанско - само да хвана мама , че дърпа по-хубаво от мен !
Виж целия пост
# 14
Моята баба ги правеше по същия начин,печеше ги на сач и им казваха карталаци.
И моята баба ги правеше на сач ,но по нашия край са гюзлюми . Grinningи се мажат като са готови с масло от двете страни .Няма такова изкушения за закуска.Препечени и хрупкави .
Виж целия пост
# 15
От Шумен съм там им викат гюзлеми и се пекат на сач, след това се пържат в МЛЯКО, не точно варят, а в тиган се слага малко мазнинка и се слага прясно мляко след това въпросните гюзлемета се потапят в млякото, много е вкусно   bouquet
Виж целия пост
# 16
Мамо Цоци,чудна ти е идеята за тази тема! Браво на майка ти!Как умело  е разточила корите...  bouquet
Свекърва ми ги прави тези банички...и по нашия край ги наричат гюзлеми.Аз не съм зе захващала ...Не мога да точа толкова тънко .Правила съм ги по една рецепта ,която не изисква фино точене...

От 200 мл.вода,1 яйце,супена лъжица оцет,супена лъжица олио,щипка сол и брашно се замесва тесто,което се разделя на 10 топки.Всяка една се разточва на питка.Намазани с олио се слепват всички питки една върху друга.След като престоят час се разточва една голяма кора.Върху нея се натрошава сирене и се навива на руло.Нарязва се рулото на парчета,като леко се свива за да не изпада сиренето.Леко се точи и се пържи.
Виж целия пост
# 17
Моята баба ги правеше по същия начин,печеше ги на сач и им казваха карталаци.
И моята баба така ги правеше, на керамичен сач, бяха божествени и им викаше роговачки  Thinking
Ще взема да пробвам, ама не ми се ще пържено  Tired ще мисля друг вариант, че с керамичен сач не разполагам  Blush
Виж целия пост
# 18
По нашият край им викаме гюзлеми,много са вкусни.
И по нашия край-Хасковски им викаме гюзлеми.Баба ги правеше много вкусни,като им слагаше и сиренце Peace
Виж целия пост
# 19
Такава вкусотия не съм яла,ама ще взема да пробвам. Rolling EyesБлагодаря за рецептата.
Виж целия пост
# 20
По моя край пък им казват 'дебели листа'  Laughing
Виж целия пост
# 21
Е, казвайте и други рецепти за тестени вкусотии......
Виж целия пост
# 22
Може ли някой да публикува рецепта за сполучливи мекици? Пробвах един мекици от една друга тема във форума - "улични мекици" или нещо такова, но станаха много мазни.
Ако имате и други предложения, ще се радвам да пробвам!
  bouquet  chef
Виж целия пост
# 23
Лурдес,не съм ги правила тези мекици,но рецептата е професионална.
1кг брашно
20гр мая
20гр сол
650мл вода
Замесва се меко тесто,втасва 1h.Оформят се мекиците и се пържат в силно сгорещена мазнина - 170градуса.Пържи се в обилно количество мазнина.
Мазни стават,ако температурата на мазнината е била ниска или тестото е било прекалено меко,прекалено ферментирало (превтасало).
Успех!
Виж целия пост
# 24
най-вкусните мекици стават с тестото с прясно и кисело мляко, мая и сода.
и аз не ям мазно, но тези стават супер.

мисля, че Габи ти е дала рецепта за това тесто в темата за уличните мекици.
успех  bouquet
Виж целия пост
# 25
Рецептата за кашкавалките на Порша
Виж целия пост
# 26
Темата е страхотна. Ще я следя. Сега се включвам с нещо, което много обичам - на баба тутманика :Точното време за приготвяне (заедно с втасването и печенето) е 2 часа (засичала съм)  .

Продукти:
за тестото:
около 600 гр пресято брашно
1/2 кубче прясна мая
200 - 250 гр кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол

Плънка:
250 - 300 гр бяло сирене
2 - 3 яйца

1/2 ч.ч.  топло масло (може и затоплено олио или смес от олио и кр. масло - аз предпочитам този вариант)

Приготвяне:
Тесто:
Маята се разтваря в 1 ч.ч. хладка вода. Брашното се замесва с маята, киселото мляко с разтворената в него сода и солта като за пита. Разделя се на 16 топчета, които се замесват поотделно и се оставят да втасат 10 - 15 мин. под кърпа.
След това може отново да се омесят. Всяко топче се топи в топлото масло и се раздърпва на тънка кора (около 2 мм или колкото успеете). Поръсва се с яйце и сирене и се навива като кифла като се усуква леко в краищата. Става дълго около 30см, зависи колко сте успели да разтеглите питката. Подреждат се в намазнена тава. Не е задължително една кифличка да заеме целия диаметър - докъдето стигне, следващата се поставя отдолу, но на противоположната страна. Дано си го представяте. Накрая се намазва с останалото яйце, ако е останало малко масло, се излива върху тутманика. Втасва още 30 мин. завит на топло.  Пече се в незагрята фурна на силно (220 градуса) първите 10 минути, допича се на 180 градуса (при печките със степени - първо на 4, после на 3) още около 20 минути - зависи от фурната. Дано не ви подведа за градусите, защото досега съм го правила все във фурна Раховец със степени. 
Виж целия пост
# 27
Препоръчвам:

НА ГАБИ КИФЛИЧКИТЕ С ЛОКУМ ИЛИ МАРМАЛАД!!!!!

СОДЕНА ПИТКА

Ще пусна и моите рецепти за едни питки със сода и кифлички от майка ми.....(като имам време)
Виж целия пост
# 28
Ух, че хубава темаааааа  Hug
Поздравления за което.
Сега не се сещам за нещо мое. Но определено ще следя темата  Wink
Виж целия пост
# 29
Кати, добре си си дошла!

Фалшив тутманик

3 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 с.л. сода за хляб(равна)
3 с.л. олио
брашно колкото за кекс - около 2 ч.ч.

Всичко се бърка с миксер и накрая се слага натрошено сирене(на вкус и според това,което имате в хладилника - напр. 150гр.). Сиренето накрая може и да се разбърка с лъжица. В назана тавичка се слага сместта и в предварително загрята умерена фурна  се пече!

Добър апетит!

То май само аз си пиша тук рецепти.....
Виж целия пост
# 30
Хайде и на мама питките със сода.......Те стават по принцип надути и децата слагат вътре сирене напр. или сладко.

Питки на мама

1-2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
1ч.л. сода за хляб
малко сол, захар и олио
брашно,колкото поеме

Според зависи от това колко сме гладни и увеличавам количеството на кисело мляко.....

Омесва се и се разточва. За улеснение може и на две топки да си разделите тестото, преди да разточите. Да не е много тънко, нормално дебело - може би 0.5.......реже се на ромбове и се пържат в сгорещено олио от двете страни(не се притеснявайте,че се надуват - колкото се опържат - толкова). Стават разкошни, никога не са се получавали мазни! Много ги обичам! винаги ми навяват за детството ми.....когато дядо ни правеше голяма тава питки и ние около масата се надпреварвахме да взимаме най-надутата...Сега това го правят децата ми!
Виж целия пост
# 31
поздравления за темата  bouquet  bouquet

нямам свои рецепти, Embarassedно с удоволствие ползвам вашите Wink Wink

Виж целия пост
# 32
Кой попита за мекици? Laughing
Ето рецепта за моите мекици.Гарантирам страхотен вкус.
1 кофичка кисело мляко+1чл сода бикарбонат
3 яйца
1/2 кубче мая,което се размива в малко топла вода+1чл захар
2 сл олио
1 сл сол
брашно около 1 кг
Маята се оставя да шупне.В кладенче от брашното се слагат всички продукти+маята и се замесва средно твърдо тесто.Оставя се да втаса(поне един път да увеличи обема си).От това тесто могат да се направят и пици,но мекиците са страхотни.Тестото може да престои в хладилник няколко дена.
Виж целия пост
# 33
И още една рецепта от мен,за солени кифлички.Много лесни и вкусни.
2 чч прясно мляко
1 чч олио
1 кубче мая
1 чл сол
500-700 гр брашно
Маята се размива в малко от топлото прясно мляко+щ. сол+1/2 чл захар и се оставя за 10 минути,след което с останалите продукти се замесва средно твърдо тесто,което може да се оформи на кифлички със сирене за пълнеж или на топченца със сирене,както ви се прави.Не се чакат да втасат,веднага се мажат с разбито яйце,могат да се поръсят със сусам или друго,и се пекат в предварително загрята умерена фурна.
Виж целия пост
# 34
вълшебно тесто
Виж целия пост
# 35
Кой попита за мекици? Laughing
Ето рецепта за моите мекици.Гарантирам страхотен вкус.
...

Рецептата ти за мекици ще бъде изпробвана в първия удобен момент! Grinning Мерси за рецептата  bouquet
Виж целия пост
# 36
Моя колежка ми даде рецепта за "Софиянки",а тук във форума я намерих като "Мързеливки".
И все пак ще я напиша,защото стават много бързо,лесно и най-важното много вкусни.

1ч.ч. кис.мляко
1ч.л. сода за хляб
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. сирене / аз слагам и кашкавал/
2 1/2 ч.ч. брашно

Всичко се разбърква в посочената последователност.Късат се топки,които се нареждат в намаслена тавичка и се пекат в предварително загрята фурна.
Да отбележа,че с тези продукти излизат 9 броя питчици.Мамо Цоцоланке,увеличи си продуктите т.к. сте по вече хора,защото с една доза само ще си оцапате зъбите Hug
Това е на шега разбира се,защото и аз вече ще правя двойна доза.

ето ги и тях

Виж целия пост
# 37
Прегледах основно темата и реших да добавя ето тази рецепта на Мама Цоцоланка(мисля че никъде не я видях тук):
Питка-баница "Слънце"

Темата я пусках аз преди време и лично изпробвах рецептата,да не ви казвам какво невероятно нещо се получи Grinning
Мама Цоцоланка,надявам се не се сърдиш,че публикувам тази твоя рецепта,но не се сдържах просто Embarassed Blush
Виж целия пост
# 38
Прегледах основно темата и реших да добавя ето тази рецепта на Мама Цоцоланка(мисля че никъде не я видях тук):
Питка-баница "Слънце"

Темата я пусках аз преди време и лично изпробвах рецептата,да не ви казвам какво невероятно нещо се получи Grinning
Мама Цоцоланка,надявам се не се сърдиш,че публикувам тази твоя рецепта,но не се сдържах просто Embarassed Blush

Не се сърдя...Просто имаш едно пиене от мен(или питка - избери си сама) ако се видим един ден и пътищата ни се пресичат......Но да си призная честно в последно време я правя малко по по различен начин - редуцирала съм продуктите и смятам,че резултата е по-добър!

Копирам от другата тема:

Дес, виж ТАЗИ ТЕМА, редуцирала съм малко продуктите и в последно време я правя по този начин. И смятам,че така е по-добре!
Виж целия пост
# 39
Оооо ще погледна непременно Peace Мерси много Hug Ще си чакам питката Mr. Green
Ама голямо съвпадение стана с тия теми Grinning
Виж целия пост
# 40
Искам да дам една моя любима рецепта,разкошна!Всъщност рецептата не съм я измислила аз,от училище е ,но никъде не съм я срещала в употреба,може би заради многото продукти.

Кашкавалки

1кг брашно
40гр мая
20гр сол
150гр кр.масло
20гр захар
200гр св.мас
3 яйца
200гр кашкавал

Замесва се тесто,като захарта е предвидена за маята.Кашкавала не се слага в тестото.Маята се подготвя с вода(обичайно)
Тестото втасва 1 час на хладно.Поради многото мазнини не се държи на топло(като се замисля да втасва в машината за хляб не е добра идея,там се поддържа висока температура)
Разточва се кора,нарязва се и се слага пълнеж от кашкавал - настърган и омесен с 1-то яйце(отделя се от предвидените в рецептата)Оформят се квадратни или триъгълни изделия.
Втасват още 1 час,пак на хладно - важно е да не се разтопи мазнината и да изтече от тестото.
Намазва се с яйце,поръсва се с малко настърган кашкавал (само за украса) и се пече в предварително загрята фурна на 240-250градуса (без вентилатор) за 10-15 минути.
Става нещо разкошно!!! eatПравила съм ги дестки пъти и всички в къщи + приятели и съседи са оставали очаровани.Жалко,че в момента не разполагам със снимка!

П.С. правила съм ги с пълнеж от сирене и кренвирш,но като че ли кашкавала най-си му подхожда!
Виж целия пост
# 41
Благодаря за рецептата, скоро правих кашкавалки по една друга рецепта от форума, но ще пробвам и по твоята.  Peace  bouquet
Виж целия пост
# 42
Тутманик
Необходими продукти:
4 яйца
300гр вода
1ч.л. сол
1ч.л. захар
1ч.л. оцет
1ч.л. олио
брашно колкото поеме
малко мая (около 1ч.л.)
за сместа: 1 яйце, краве масло, сирене
Приготвяне: Омесва се тесто което се оставя да втаса, после тестото се раздърпва, отгоре се маже със смес от 1 яйце, сирене с краве масло и се навива като руло. Реже се на малки парчета и прави се нареждат в тава, пак втасват, после се маже с яйце и се пече в предварително загрята фурна. Приятен апетит!
Виж целия пост
# 43
Искам да дам една моя любима рецепта,разкошна!Всъщност рецептата не съм я измислила аз,от училище е ,но никъде не съм я срещала в употреба,може би заради многото продукти.

Кашкавалки


Копнато! Веднага ти се нахвърлям, като ми се появиш с някоя рецепта.
Абе не беше ли обещала някаква плетеница  Whistling  Mr. Green
Виж целия пост
# 44
Обещах,обещах.... Embarassed
Тя е лесна за изпълнение,но е добре да покажа ефекта със снимка,че никой няма да се вдъхнови иначе!Ама пусти мързел.... Blush
Виж целия пост
# 45
 SlaDk0_i_SoLeNo , пропуснала си да пишеш "брашно" и какво е количеството му newsm78
Виж целия пост
# 46
SlaDk0_i_SoLeNo , пропуснала си да пишеш "брашно" и какво е количеството му newsm78
doh Ахам, Извинявам се за което. Значи ей преди малко допълних, че се слага брашно колкото поеме.
Виж целия пост
# 47
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=219829.new#new

Айде и аз да се разпиша. Макар и да има много варианти на това тесто, моето ми се вижда най-лесно  Laughing

Пина,
дишам ти във врата, да знаеш  Mr. Green
Виж целия пост
# 48
Моята баба ги правеше по същия начин......
Много са вкусни.  food002 eat
Виж целия пост
# 49
тази рецепта намерих за гюзлеме http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=kitchen&id=125

Баба ми го приготвя по друг начин . След като разточи кората, слага от плънката и навива на руло . Рулото го навива на спирала и после го расточва още веднъж.Полученото гюзлеме го пече на сач от двете страни и след това го намазва с масло.
 Другата подобна вкусотия която прави са едни банички , които забравих точно как ги нарича . От вода, оцет,олио ,брашно и щипка сол се замесва тесто.Разделя се на малки части ,като всяка след това се разточва на кора. Плънката е сирене и няколко капки разтопено масло. Оформят се на плик и леко се притискат с  пръсти. Пекат се както гюзлемето и се мажат също с масло.

това в оригинал са турски рецепти. Гюзлеме съм яла в Истанбул , ето снимков материал как се прави http://public.fotki.com/biro/favorites/img2490.html

ех, вкусотии  Simple Smile





Виж целия пост
# 50
Баница от многолистно тесто
Виж целия пост
# 51
Рецепта за … 72;ни

Кати с това ти отговарям за рецептата,която се питаше в темата за машина за хляб!Това е кроасан тесто или блундер тесто.Бутер тестото или многолистно е същото,но без мая.
Лично съм правила кроасани по тази рецепта и стават душички... Hug
Виж целия пост
# 52
Браво страхотна тема .ще я слядя с голям интерес.
Виж целия пост
# 53
Пина, тъкмо те питах в другата тема. Мерси   bouquet
Виж целия пост
# 54
Страхотна тема!!!
Виж целия пост
# 55
А ще може ли някой да даде рецепта за козуначена погача!
Виж целия пост
# 56
Pina-кажи рецептата за тази красота , обожавам баклавички
Виж целия пост
# 57
Мама Миче,съжалявам - балкавата не е мое произведение! EmbarassedМай трябва да добавя накъде надпис с това уточнение,ти си 3-та потребителка, дето ме пита за рецепта!

Аз вече се надъхах да се пробвам,но ще стане като мине диетата ми.Ще я докарам тая баклава и да знаете ще дам рецепта,но засега съм - пас! Tired
Виж целия пост
# 58
Пина,как издържаш на гледката незнам,а и си на диета миличка.
Виж целия пост
# 59
Мама Миче,съжалявам - балкавата не е мое произведение! EmbarassedМай трябва да добавя накъде надпис с това уточнение,ти си 3-та потребителка, дето ме пита за рецепта!

Аз вече се надъхах да се пробвам,но ще стане като мине диетата ми.Ще я докарам тая баклава и да знаете ще дам рецепта,но засега съм - пас! Tired

Пина - ти и диета...Да-да........Моля те, вземи се в ръце и си се върни във форма във форума........Я да ме научите на мързелива баклава, ако обичате........Пина, ти диетите остави на нас....Я кажи сега откъде да докараме такава баклава у нас.......

И за козуначени кифлички напр. една рецепта да ми намерите......ако може и ако обичате.....че  съм на вие с времето......
Виж целия пост
# 60
Мама Цоцоланка,то козуначени кифли можеш да направиш от всяко тесто за козунак,но аз все пак ще дам една рецепта за по-леко тесто,специално за козуначени кифли.

1кг брашно
40гр мая
12гр сол
180гр захар
180гр олио
3 яйца - в тестото -отделно за намазване
пълнеж - мармалад,конфитюр,шоколад или без пълнеж
Замесва се тесто,малко по-меко от обикновено тесто и втасва 1 час.Делим на късове и оформяме - навити с пълнеж или плетени.Нареждаме в тава,втасват още 45 мин.Намзваме с яйце,поръсваме захар.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса за 15-20 мин.
Виж целия пост
# 61
Pina-кажи рецептата за тази красота , обожавам баклавички

Мама Миче,пуснах тема с рецептата! Grinning И за всички други,които се поинтересуваха...

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=222244.msg4923581#msg4923581

Хайде на баклавата,та да видим... Crazy
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия