Въпрос за лука?

  • 1 975
  • 32
От известно време се чудя дали да песна тема или не, но ето че се реших и пуснах. Та въпросът ми е как режете лука без да ви люти на очите, и дали въобще може да не люти. Някъде бях чела че лука се мокрел като се режел, пробвала съм няколко пъти-, но без резултат. В последно време ми се случва често да употребявам лук, но то не се издържа. Бихте ли споделили как е при вас?
Предварително благодаря на всички мами дали съвети.
Виж целия пост
# 1
Накисни ги за малко във вода!
Виж целия пост
# 2
Ще споделя нещо, не се бъзикам. Задържаш в устата си една голяма глътка вода, докато режеш лука. Действа, но го правя ако имам да режа доста лук, а това се случва рядко.
Виж целия пост
# 3
Ще споделя нещо, не се бъзикам. Задържаш в устата си една голяма глътка вода, докато режеш лука. Действа, но го правя ако имам да режа доста лук, а това се случва рядко.
Хм....интересно ще пробвам може пък да действа...
Виж целия пост
# 4
Много лесно е  Wink Обелваш главата и я слагаш цялата или в камерата на хладилника или във фризера за 2-3 мин. Никога не люти по този начин.След това си режеш спокойно. Опитай! Дано да съм била полезна.
Виж целия пост
# 5
Ако е повече от 1 глава лук, пускам на кухненския робот. Peace
Виж целия пост
# 6
Режа го в блендера Wink.
Виж целия пост
# 7
Много лесно е  Wink Обелваш главата и я слагаш цялата или в камерата на хладилника или във фризера за 2-3 мин. Никога не люти по този начин.След това си режеш спокойно. Опитай! Дано да съм била полезна.
А не се ли умирисва фризера на лук?
Една пролет за да не изхвърля стария лук го нарязах и прибрах във фризера ,като мислих да си вадя по малко за готвене.
Фризерът така се умириса ,че се наложи да вадя всичко и да го  мия с препарат и въпреки това някои неща и след това воняха на лук
Виж целия пост
# 8
Много лесно е  Wink Обелваш главата и я слагаш цялата или в камерата на хладилника или във фризера за 2-3 мин. Никога не люти по този начин.След това си режеш спокойно. Опитай! Дано да съм била полезна.

Този начин го практикувам от дълго време  Peace

[А не се ли умирисва фризера на лук?

Не.  Поне аз не съм забелязала да се умирисва на лук.
Виж целия пост
# 9
Четох някъде, че близо до дъската за рязане се слага запалена свещ, или пък се кълца до горещ котлон. Не съм пробвала обаче.
Виж целия пост
# 10
С блендера. Чиста работа!
Виж целия пост
# 11

И аз  Peace
Виж целия пост
# 12
А кой ви го бели?  newsm78
Аз рева повече при беленето, не при рязането.
Виж целия пост
# 13
Много лесно е  Wink Обелваш главата и я слагаш цялата или в камерата на хладилника или във фризера за 2-3 мин.
И аз така правя.Наистина не люти като го режеш.  chef
Виж целия пост
# 14
Аз използвам тези очила за рязане на лук, така са уплътнени, че нищо не стига до очите  Mr. Green

Същият ефект се постига с очила за плуване!
Виж целия пост
# 15
Режа и плача... Cry
Виж целия пост
# 16
Много лесно е  Wink Обелваш главата и я слагаш цялата или в камерата на хладилника или във фризера за 2-3 мин. Никога не люти по този начин.След това си режеш спокойно. Опитай! Дано да съм била полезна.
А не се ли умирисва фризера на лук?

Ако те притеснява миризмата, сложи в торбичка и вържи. Така няма вероятност да замирише.
Виж целия пост
# 17
Ми не го режа - понеже нямам кухненски робот, използвам мъжо-резачка  Mr. Green
Виж целия пост
# 18
Беля и режа под абсорбатора - върши работа!!!
Виж целия пост
# 19
От няколко месеца купувам един вид лук, леко издължен и веднага го слагам в хладилника. Там го държа и когато го режа не ми люти. Прагът на чувствителност към лютевината ми е много нисък и съм пробвала какво ли не - и свещ, и във фризера /това помага/, и в резачка за лук /нещо ми го няма навика/...
Виж целия пост
# 20
Аз използвам тези очила за рязане на лук, така са уплътнени, че нищо не стига до очите  Mr. Green

Същият ефект се постига с очила за плуване!

 Mr. Green и аз
Виж целия пост
# 21
Благодаря на всички който отговориха на запитването ми...ще пробвам три от съветите...
-в фризера
-във водата
-с плътни очила
...а другите който казаха за блендера, ми е ясно, но аз искам да си го нарежа сама. И все пак благодаря на всички.   bouquet Hug
Виж целия пост
# 22
Oще един съвет и от мен: преди да го нарежеш начукай главата лук леко с чук.Така изобщо не ми люти.Знам го от професионален готвач  Laughing
Виж целия пост
# 23
elesa Благодаря, и така ще пробвам...дано вече не ми люти така, че многоо плача като режа лук   bouquet
Виж целия пост
# 24
[дано ече не ми бюти така   bouquet
за бюти нямам на идея какво да те посъветвам, че не знам какво е Mr. Green- майтапя се - да не се обидиш Hug
много начини съм пробвала, обаче на мен ми действа един безотказно- беля лука под течаща вода и после веднага го нарязвам и нито ми люти на очите , нито плача Peace
Виж целия пост
# 25
Само съм чувала,но не съм го прилагала ThinkingТа така,докато режеш лук,захапваш в уста филия хляб и по този начин миризмата се абсорбирала във филийката и не лютяло на очите newsm78.Казвали са ми , че светлите очи/сини,зелени/ са по чувствителни.Аз като режа нищо не виждам от сълзи ooooh!,а уж гледам на една страна hahaha....кога ли ще остана без пръсти Joy
Виж целия пост
# 26
Може и странно да ви прозвучи,но има лук, който не ми люти Rolling EyesА има и такъв от ,който ревааааа smile3518 много!Аз не съм намерила решението ,но ще пробвам това със замразяването bowuu
Обикновено кухненския робот я върши тази работа,но когато ми трябва мъничко-режа на ръка Wink
Виж целия пост
# 27
Забождате хляб на върха на ножа,докато режете. Така не люти,поне на мен. Simple Smile
Виж целия пост
# 28
[дано ече не ми бюти така   bouquet
за бюти нямам на идея какво да те посъветвам, че не знам какво е Mr. Green- майтапя се - да не се обидиш Hug
Не, няма да се обидя, защото това е моя правописна грешка, докато пиша бързо и то нали буквите са една до друга л и б и съм объркала....


Благодаря на всички, ще пробвам по всички начини  който ми предложихте с лука, все пак всеки ден готвя с лук, ще има да експериментерам, докато почна училище....
Виж целия пост
# 29
Чувала съм гореизброените предложения. Но не съм ги изпробвала. Не си представям да режа лук и на върха на ножа да забождам парче лук. Ще ми пречи чисто и просто. А и докато се приготвям с филийки и други, лукът веч е нарязан.
Или с други думу казано моята тайна е... в бързото рязане - цак, цак и готово. Изобщо не обръщам внимание на този, да го нарека никакъв, проблем.
А и малко сълзи правят бласъка в очите неустоим  Wink
Виж целия пост
# 30
Много неща съм пробвала. При мен е без успех. Има лук, който изобщо не ми люти и такъв, който направо ми  разказва игрите  Close
Виж целия пост
# 31
В кухненския робот   Peace
Виж целия пост
# 32
И аз го слагам за малко във фризера преди да го нарежа.Не ми люти след това.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия